Volgens psycholoog Kolb zijn er 4 manieren van leren: doen, voelen, kijken en denken. Weten voor welke leerwijze jij aanleg hebt, kan ontzettend nuttig zijn in het verbeteren van jouw leerproces. Ontdek daarom welke manieren van leren bij jou past (met deze gratis test) en hoe je daar in de praktijk op kunt inzetten! 

Leer beter leren: ontdek jouw natuurlijke leervoorkeur

Als kenniswerker wil jij je blijven ontwikkelen. Je leest daarom veel en vaak, woont de nodige seminars bij en volgt zo nu en dan een training om up to date te blijven binnen je vakgebied. De manier waarop je dat doet is persoonlijk.

Zo geef jij bijvoorbeeld de voorkeur aan logisch denken, redeneren en je kennis vooral uit geschreven informatie halen. Voor jou is logica belangrijker dan de praktische uitvoerbaarheid ervan.

Jouw collega vindt het daarentegen fijner om de handen uit de mouwen te steken. Zij slaat het snelst informatie op wanneer ze de mogelijkheid heeft om het in de praktijk uit te voeren; vallen en opstaan, veel proberen en experimenteren.

Iedereen leert dus op zijn eigen manier.

Ontdekken welke manieren van leren er zijn en welke leermethoden daarvan het beste bij jou aansluiten, kan jouw leerresultaten verbeteren. Je leert meer in minder tijd en slaat daarbij de stof daarbij ook nog eens beter op.

Daarnaast zul je merken dat wanneer je leert op een manier die bij je past, je langer gemotiveerd blijft en het leren ook langer volhoudt. Weten welke stijlen er nog zijn, helpt jou inzicht krijgen in hoe anderen leren. Dat is handig wanneer je nauw met iemand samenwerkt.

We beantwoorden daarom een aantal vragen zodat jij aan het eind van dit artikel weet welke manieren van leren er zijn én welke het best bij jou past.

Om te beginnen:

manieren van leren

Welke manieren van leren zijn er?

Leren kent verschillende vormen en vindt op allerlei manieren plaatst. Doorgaans zijn er een aantal manieren van leren en intelligentie te onderscheiden:

Zo kun je visueel, auditief, verbaal, fysiek, logisch, sociaal of solitair leren. Bij verbaal leren ligt bijvoorbeeld de nadruk op zowel het gesproken als het geschreven woord, en iemand die de voorkeur aan auditief leren geeft, gebruikt vooral geluiden en muziek om informatie op te slaan.

Dan zijn er ook nog verschillende soorten intelligentie op te merken. Dat betekent niet hoe slim je bent, maar vooral waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Zo kun je bijvoorbeeld taalslim zijn, maar ook beweegslim, natuurslim of bestaanslim. We schreven een uitgebreid artikel over deze zogenaamde meervoudige intelligentie.

In dit artikel gaan we het echter hebben over één specifieke leerstijlentheorie, namelijk die van David Kolb. Volgens de Amerikaanse psycholoog zijn er maar vier leerstijlen te onderscheiden. Welke manieren van leren dat zijn én hoe je ze toepast, ontdek je nu:

Wat zijn de 4 leerstijlen van Kolb?

De leerstijlen van Kolb zijn gebaseerd op zijn model van vier denkstappen, of leerstijlen. Hij bouwt deze op door middel van een diagram:

manieren van leren

 • De horizontale as vertelt hoe jij een taak benadert  — actief versus reflectief.
  Geef jij de voorkeur aan het ondernemen van actie (bijvoorbeeld door te experimenteren) of reflecteer je liever eerst over de situatie (je observeert)?
 • De verticale as geeft aan hoe je vervolgens omgaat met wat je waarneemtconcreet versus abstract
  Vind je het fijner om een probleem concreet te benaderen (je staat stil bij wat je ziet, voelt of hoort) of geef je de voorkeur aan een abstracte benadering (je analyseert)?

Een kruising van deze twee factoren levert vervolgens vier manieren van leren op:

 1. Doen (actief leren)
 2. Voelen (concreet leren)
 3. Kijken (reflectief leren)
 4. Denken (abstract leren)

Kolb heeft vervolgens enkele attitudes, gedragingen en persona’s aan deze manieren gekoppeld. Deze vormen de vier leerstijlen van Kolb.

1. De Doener

actief experimenteren en concreet ervaren

De Doener leert het beste wanneer hij of zij kan experimenteren en uitproberen. Het leerproces bestaat veelal uit gissen en missen, en door vooral de handen uit de mouwen te steken kan hij of zij een probleem of vraagstuk oplossen. Er heerst vaak een grote dadendrang.

2. De Dromer

concreet ervaren en reflectief observeren

De Dromer vindt het fijn om te waarnemen en reflecteert liever eerst. Zaken worden zorgvuldig afgewogen en variabelen worden tegenover elkaar gezet. Hij of zij bekijkt het vraagstuk vanuit meerdere standpunten, voordat er een besluit wordt genomen.

3. De Denker

reflectief observeren en abstract conceptualiseren

De Denker benadert informatie vooral op een analytische en theoretische manier. Hij of zij heeft meer met hypothesen en theorieën, dan met de daadwerkelijke uitvoerbaarheid. Er wordt geredeneerd en dat lukt vaak het best wanneer je zelfstandig werkt.

4. De Beslisser

abstract conceptualiseren en actief experimenteren

De Beslisser probeert abstracte theorieën liever in de praktijk uit. Hij of zij toont initiatief en durft te experimenteren. Hiermee worden er weer nieuwe ervaringen opgedaan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Welke manier van leren is het beste?

Nu je de vier manieren kent, vraag je je natuurlijk af wat de meest effectieve manier van leren is; waarmee sla je het snelst nieuwe informatie op? Het antwoord is simpel: alle leerwijzen zijn even effectief. Beter gezegd: je hebt ze stuk voor stuk nodig.

Kob stelt namelijk dat je wel een voorkeur kunt hebben voor denken of voelen en voor doen of reflecteren, maar dat een perfect leerproces gebruik maakt alle vier de leerstijlen. Hierbij start je doorgaans bij de leerstijl die jouw voorkeur heeft en ga je met de klok mee naar de volgende stijlen.

Een Dromer zal dus de neiging hebben om nieuwe stof eerst van alle kanten te bekijken, waarna hij of zij doorgaat naar de stijl van de Denker; de informatie analyseren. Vervolgens volgt de Beslisser en tot slot de Doener.

De leerstijlen ondersteunen en voeden elkaar. Hierdoor maakt het niet uit welke stijl jouw voorkeur heeft, zolang je ze maar allemaal doorloopt.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Welke manier van leren past bij mij? Doe de gratis test!

Weten welke leerstijl jouw voorkeur heeft, vergemakkelijkt jouw leerproces. Maar hoe kom je hier achter? Er zijn een aantal sites waar je gratis een ‘leerstijlentest Kolb’ kunt doen. Zo krijg je een goed beeld van wat jouw ideale leermethode is, welke kenmerken bij jou passen en leer je waar je op moet inzetten.

Wij deden zelf de test via testcentrum Groei en kregen een uitgebreide analyse:

manieren van leren manieren van leren

Praktische tips om de leerstijlen van Kolb in te zetten

Zodra je een beeld hebt van welke leerstijl bij jou aansluit, kun je naar werkvormen zoeken om je leerproces te vergemakkelijken. Leren in je eigen stijl, dus.

Manieren van leren voor de Doener

Als Doener wil je graag bezig zijn en blijven en experimenteren met nieuwe situaties. Indien jouw voorkeur hier ligt, dan kies je het liefst voor werk- en leermethoden die daarbij aansluiten.

Denk aan:

Manieren van leren voor de Dromer

De Dromer wil informatie het liefst opdoen door te waarnemen. Maak daarom gebruik van je voorstellingsvermogen, door de volgende technieken te gebruiken:

manieren van leren

Manieren van leren voor de Beslisser

De Beslisser wil theorie graag toepassen in de praktijk. Hiervoor kun je prima inzetten op je probleemoplossend vermogen. De volgende technieken en tools helpen hierbij:

 • Korte discussies
 • Quizzen
 • Tijdlijnen
 • Puzzels
 • Resultaatgerichte opdrachten maken
 • Planningen maken
 • Demonstraties
 • Stappenplannen
 • Samenvattingen maken
 • Schema’s en checklists
 • Simulaties bedenken

Manieren van leren voor de Denker

Als Denker geef je de voorkeur aan het analyseren van nieuwe informatie. Je wil intellectueel uitgedaagd worden, gebruik daarom eens deze technieken:

 • Debatteren
 • Samenvattingen maken
 • Onderzoeksvragen beantwoorden
 • Informatie verzamelen
 • Colleges bijwonen
 • Statistieken bijhouden
 • Onderzoeken
 • Informatie vergelijken
 • Structureren van informatie

manieren van leren

Kortom

Je wil je altijd blijven ontwikkelen en dat moedigen wij bij Tijdwinst.com – met al onze cursussen die we aanbieden – alleen maar aan. Weten waar jouw natuurlijke voorkeur ligt, kan dit proces versnellen. Je leert meer in minder tijd én slaat de informatie ook nog eens langer op wanneer je met je hersenen meebeweegt, in plaats van er tegenin.

Leer daarom de 4 manieren van leren kennen, volgens Kolb. Doe de test om erachter te komen waarvoor je aanleg hebt en beweeg vervolgens met het schema mee, zodat je jezelf blootstelt aan tal van slimme technieken en leermethoden.

Meer lezen over leren?

Wie zijn wij? | Cursus Snellezen

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog