Je intelligentie ontwikkelen uit boeken en vervolgens meten met schriftelijke (IQ)-testen is niet meer van deze tijd, zei Harvard professor Howard Gardner ruim 30 jaar geleden al. Toch kent nog lang niet iedereen zijn theorie van meervoudige intelligentie. Wat is het? En ben jij het ook? (Het antwoord is: ja.)

We meten intelligentie over het algemeen al tientallen, zo niet honderden, jaren op dezelfde manier. Je gaat naar school, een docent doceert, ondersteund door een bord, je krijgt een stapel boeken en huiswerk mee en uiteindelijk staaf je wat je geleerd hebt in een toets. Met als ultieme doel: hoog scoren in je CITO-toets en uiteindelijk in een IQ-test.

Wanneer een kind meteen op de eerste dag op het schoolplein al een geweldig leider blijkt te zijn, dan is dat leuk en aardig, maar hij moet vooral zijn taal- en rekentoets halen. Is hij muzikaal? Leuk voor op zaterdag, als hij naar blokfluitles gaat. Kan zij ‘lastig leren’ of is ze ‘niet zo goed in rekenen’, dan moet ze alle zeilen bijzetten door nog iets harder uit de boeken te blokken – en het examen te halen. Doet ze dat niet, dan kan dat bepalend zijn voor vervolgonderwijs en alle stappen daarna.

meervoudige intelligentie
Misschien niet goed in taal, maar wel een geboren leider?

Deze benadering van leren en intelligentie is dus behoorlijk bepalend voor hoe je leven er uitziet. Door hoe ‘intelligent’ je bevonden wordt tijdens je onderwijs als kind.

Wat kinderonderwijs te maken heeft met jouw ontwikkeling

Of je het eens bent met de benadering van het ‘reguliere’ onderwijs en de manier van intelligentie staven of niet, de vraag is nu even: wat heeft dat met jou te maken, als volwassene die zichzelf wil ontwikkelen?

Het volgende.

De kans is aanwezig dat je jouw blokfluitles bent gestopt, dat je natuurlijke leiderschapskwaliteiten nooit aan de orde zijn gekomen of dat je liefde voor wandelende takken in een ver verleden ligt. Het was leuk als kind, een prima hobby of extra vaardigheid, maar je hebt er eenvoudigweg niks aan in je verdere persoonlijke ontwikkeling of carrièremoves.

Toch?

meervoudige intelligentie
‘Natuurslim’ is ook slim, zegt professor Howard Gardner

Je onderwijs en de manier waarop je destijds ‘intelligent’ bevonden werd, hebben bepaald hoe jij er vandaag de dag voor staat. Maar was dat wel correct? Klopt jouw benadering van intelligentie wel? Ben je niet stiekem intelligenter dan je denkt, of anders intelligenter dan e denkt? Op ander vlak dan waarop je destijds gemeten werd: met boeken en hoorcolleges.

Er zijn namelijk meer manieren waarop je intelligent kunt zijn. En dus ook meer manieren waarop je succesvol kunt worden in het leven. Slim zijn zit ‘m, volgens professor Gardner, in het gebruik maken van je sterke kant(en) – die zomaar eens niet zou kunnen liggen bij taal en rekenen – en zomaar eens wél bij wandelende takken of muzikale stukken.

Jij hebt namelijk, net als iedereen, een meervoudige intelligentie, zegt Gardner. En jouw sterkste intelligentie-kant leren kennen, zou wel eens heel bepalend kunnen zijn voor de manier waarop je jezelf (verder) ontwikkelt en leert in het leven.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Dit is meervoudige intelligentie

Zijn originele meervoudige intelligentie theorie, uitgelegd ten tijde van de opkomst in de jaren ‘80 (vandaar de bril en de stropdas):

“Mensen hebben verschillende soorten verstand. Verschillende soorten sterktes. Sommige mensen zijn goed in ruimtelijk denken, sommigen zijn goed met taal, anderen zijn heel beredenerend en weer anderen moeten met hun handen bezig zijn en dingen actief verkennen en uitproberen.”

Die verschillende soorten verstand en verschillende zwaktes en sterktes, legt prof. Gardner uit door 8 soorten intelligentie te onderscheiden:

  1. verbaal/linguïstische intelligentie (taalslim)
  2. logisch/mathematische intelligentie (rekenslim)
  3. visueel/ruimtelijke intelligentie (beeldslim)
  4. muzikaal/ritmische intelligentie (muziekslim)
  5. lichamelijke/kinesthetische intelligentie (beweegslim)
  6. interpersoonlijke intelligentie (samenslim)
  7. intrapersoonlijke intelligentie (zelfslim)
  8. natuurgerichte intelligentie (natuurslim)
  9. existentiële intelligentie (bestaanslim)

Op basis van die verschillende soorten waarop je intelligent kunt zijn, zegt prof. Gardner later:

“We hebben de mythe dat de enige manier om iets te leren via een lesboek of een college is – en dat een toets de enige manier is om te laten zien dat je iets geleerd hebt. Dat is nonsens.”

De definitie van meervoudige intelligentie zou je, als dit een woordenboek zou zijn, dus kunnen omschrijven als “op verschillende manieren ‘slim’ zijn”. Niet volgens een IQ-meting, maar door te kijken naar de 8 vlakken waarop je intelligentie zich van nature ontwikkelt. Waarbij het ene vlak niet onder hoeft te doen voor het andere!

Hoe dat werkt (bij jou)?

Jouw meervoudige intelligentie

Als jouw slimste kant toevallig niet taalslim of rekenslim was, dan werd jouw intelligentie niet erg hoog gemeten – en zijn je vervolgopleidingen en carrièremogelijkheden daarop aangepast.

Maar het kán dus dat jouw sterkste intelligentiegebied bij één van de andere varianten lag: muziekslim (goed met muziek) of natuurslim (goed met natuur en biologie) bijvoorbeeld.

Wat je daarmee kunt, als je weet ‘welk soort slim’ jij bent, volgens Gardner:

“Je kunt elke intelligentie naar een hoog niveau brengen, als je eeuwig leeft. Maar het leven is kort. Dus de grote vraag is: moet je op je eigen kracht gaan zitten, of moet je je zwaktes ondersteunen?”

‘Je zwaktes ondersteunen’ is wat we normaal gesproken doen – in onze opleiding en daarna in het werkveld. Juist extra hard bikkelen op datgene waar we niet zo goed in zijn. Rekenbijles nemen om die toets te halen. Of later; je sociale vaardigheden opkrikken wanneer je niet zo soepel met klanten communiceert.

Gardner zegt: laat anderen rekenen, en zet zelf vooral in op muziek maken – waar je (bijvoorbeeld) wél goed in bent. Laat anderen die klantpresentaties houden, en hou het zelf vooral bij je design werk – waar je (bijvoorbeeld) wél goed in bent.

meervoudige intelligentie

Ken je sterkste kant. En zet daar vol op in, in je verdere ontwikkeling. Dat is Gardner’s intentie met meervoudige intelligentie.

‘Maar dan leer je maar één ding’

Het is de meest gehoorde vorm van kritiek op Gardner’s theorie.

Inzetten op je sterke kant zou te beperkt zijn. Je zou rekenen niet zomaar kunnen laten varen, als je goed bent in taal. Zijn meervoudige intelligentie zou bovendien inzetten op iemands zwaktes. Door iemand ‘beeldslim’ te labelen, zou dat alleen maar zeggen hoe ‘niet slim’ hij of zij op andere vlakken is. Het zou mensen juist in hokjes plaatsen en niet de kans geven om zich breed te ontwikkelen.

Prof. Gardner weerspreekt dat – en corrigeert graag misinterpretaties van zijn eigen theorie:

“Er is sterk bewijs dat mensen een hele reeks aan intelligenties hebben en dat sterktes (of zwaktes) in één intelligentie niet de sterkte (of zwakte) in een andere intelligentie voorspelt. We hebben allemaal een mix van intelligentie in ons.”

Sterk zijn in de ene vorm van intelligentie betekent dus niet dat je automatisch minder sterk bent in de andere vormen. Iemand die ‘beeldslim’ is, kan tegelijkertijd ook ‘muziekslim’ én ‘taalslim’ zijn. Ontwikkelen in het één, hoeft dus niet het laten varen van het ander te zijn. Het focust enkel op sterktes (doorontwikkelen op taal), in plaats van op zwaktes (bijles nemen in rekenen).

Je meervoudige intelligenties bestaan dus naast elkaar, niet in plaats van elkaar. Je kunt ‘muziekslim’ zijn én nog een heleboel andere soorten slim:

 meervoudige intelligentie

Iemand kan bijvoorbeeld heel goed zijn in omgaan met de natuur (natuurslim) én gemakkelijk een nieuwe sport eigen maken (beweegslim) én een goede teamleider zijn (samenslim).

Zo iemand is geen kei in taal en rekenen en heeft het waarschijnlijk moeilijk gehad op school. Dat betekent niet dat hij zou moeten inzetten op beter worden in grammatica en wiskunde. Dat betekent eenvoudigweg dat hij of zij een geweldige teamleider bij Dierenpark Emmen zou kunnen zijn, met als hobby marathons lopen.

meervoudige intelligentie
Natuurslim en mensenslim: de ideale manager in een dierenpark bijvoorbeeld

Iemand die beweegslim, samenslim en muziekslim is zou een voorbeeldige fysiotherapeut in groepstherapie kunnen worden terwijl hij in het weekend in een band speelt. En ga zo maar door.

Dát is meervoudige intelligentie, waarbij de ene intelligentie niet hoeft onder te doen voor de ander – en iemand optimaal inzet op zijn sterke kanten, die volop ontwikkeld zijn.

Dat is de kijk op intelligentie en inzetten op je krachten, in plaats van je zwaktes ondervangen, die professor Howard Gardner je wil meegeven.

En nu?

Ga maar eens na hoe jouw verdeling van meervoudige intelligentie eruit ziet? Waar zitten jouw sterke kanten? Welke zouden de moeite waard zijn om verder te ontwikkelen? Welke kun je beter loslaten, in je werk of privé?

Besef je bijvoorbeeld dat jij diegene bent die beter is in beelden designen dan die beelden presenteren aan de klant? Stel je manager voor om dat door de accountmanager te laten doen – terwijl jij je verder focust op een cursus in je vakgebied.

Of misschien besef jij weer dat je dat kind was dat de hele dag lieveheersbeestjes en wandelende takken zat te bestuderen, en dat je die vorm van je intelligentie sinds die tijd verwaarloosd hebt – terwijl dat je sterke kant is! Je nieuwe hobby zou zomaar vogelspotten op zaterdagmiddag kunnen zijn. Of misschien ligt jouw werkveld zelfs meer in de richting van natuurbeheer dan klantbeheer?

Dat is inzetten op je kracht, zoals professor Gardner het graag zou zien! Vind die van jou, investeer en je bent slimmer dan ooit.

(Jouw sterkste kant gevonden en graag dáár je persoonlijke ontwikkeling op doorzetten? Deze app helpt je verder, in 15 minuutjes per dag.)

Meer leren over slimmer leren?

Volg de training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen en leer hoe je optimaal gebruik kunt maken van de verschillende voorkeuren die je brein heeft om met informatie om te gaan. Da’s pas slim! 😉

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog