Geheugen trainen werkt (niét met breinspelletjes) – 3 tips.

Ons brein gaat achteruit. Het hapert bij onthouden en is uitgeput na een dag werken. Daar bestáát een remedie voor. “Niet breinspelletjes!”, zegt de wetenschap nu unaniem. De oplossing zit ‘m in een andere hoek: 3 bewezen remedies voor een beter brein.

Steeds minder in ons brein opslaan, daar lijkt het in ons tijdperk om te draaien – de laatste paar honderd jaar. “Extern opslaan”, zoals Joshua Foer het noemt in zijn TED talk, is de term van deze tijd. “Van het alfabet en de boekrol tot de codex, de drukpers, de fotografie, de computer en de smartphone.”

En dat heeft een significant effect op ons geheugen, claimt hij:

“Zonder de behoefte om dingen te onthouden, lijkt het wel of we vergeten zijn hoe het moet.”

En dat is geen goed nieuws. Want we vergeten steeds meer. We moeten, volgens hem, ons geheugen maar weer eens opvijzelen. Precies om die reden grepen mensen en masse naar de breinspelletjes. Appjes op tablet en telefoon om ons geheugen te testen: van memory tot rekenpuzzels. Maar is dat wel de juiste hoek om de oplossing te zoeken voor het achteruitgaande geheugen van de moderne mens?

geheugen trainen

Werken breinspelletjes?

“Nee”, zegt de wetenschap unaniem. Ze zijn misschien leuk voor de ontspanning, wat altijd goed is voor je hoofd, maar je geheugen trainen doe je er niet mee.

Het Stanford University Center on Longevity en het Berlijns Max Planck Instituut van Human Development bijvoorbeed, zijn het eens geworden na een gezamenlijke studie naar breinspelletjes. Hun conclusie daarvan, is er eentje die ‘s werelds 70 grootste cognitief psychologen en neurowetenschappers onderschrijven.

Hun statement:

“De krachtige consensus van deze groep is dat de wetenschap de claims niet onderbouwt dat het gebruik van breinspelletjes-software [..] cognitieve prestaties in het dagelijks leven verbetert of cognitieve achteruitgang en hersenaandoeningen voorkomt.”

Zie je dat? “…Niet onderbouwt…”

Dubbel duidelijk, want wetenschappers zijn over het algemeen heel voorzichtig met de woorden ‘niet’ en ‘wel’. Ze bestrijken meestal uit voorzorg een grijs gebied, maar in het geval van breinspelletjes zijn ze ontzettend stellig (“niet”) en zijn ze het ontzettend eens (“krachtige consensus”).

En, nee: het is niet zo dat er ook weer onderzoeken bestaan die de werking van breinspelletjes wel onderbouwen. Die onderzoeken zijn namelijk niet legitiem. Het zijn slechts ‘onderzoeken’ van de verkopers van de software. Uiteraard in hun voordeel uitgevoerd, om hun product te verkopen. En die onderzoeken staan op hopeloos losse schroeven, zeggen dezelfde wetenschappers van bovenstaand statement.

geheugen trainenGeheugenspelletje ‘Memory’. Altijd gezellig, maar je geheugen trainen doet het niet.

Bovendien is niet alleen de wetenschap, maar ook de rechterlijke macht het daar over eens.

Lumosity – één van de grootste in geheugenspelletjes-software (haar gebruikersaantal steeg binnen 7 jaar van nul naar 50 miljoen) – betaalde kortgeleden een fikse boete aan de federale handelscommissie van de Verenigde Staten, omdat ze onterecht claimden dat hun product wetenschappelijk bewezen werkte voor geheugen trainen.

Laten we aannemen dat ze alsnog een aardige zakcent verdiend hebben, want alleen in de Verenigde Staten al geven mensen volgens de statistieken miljoenen uit aan geheugenspelletjes.

Ik hoop niet dat jij er al teveel eurootjes in gestopt hebt. Tenzij je natuurlijk erg tevreden bent met de ontspannende werking van de spelletjes. Dan is het nooit weggegooid geld. Als je hoopte op geheugen trainen, dan heb je het helaas over de balk gesmeten.

Maar laten we wel wezen: breinspelletjes mogen dan absoluut niet werken voor geheugen trainen – dat betekent niet dat het niet kan.

Geheugen trainen kán wel! (Zo.)

Denk je nu tóch nog: ‘Misschien ontdekken wetenschappers op een dag alsnog dat breinspelletjes doen wonderlijke werkingen heeft, dus ik kan er net zo goed mee doorgaan – wie weet’?

Bespaar jezelf de tijd en moeite.

Wetenschappers hebben namelijk al ontdekt welke dingen je moet doen voor die wonderlijke werkingen op je cognitieve functies. Mik je iPad vol breinspelletjes dus in de prullenbak (of blijf ze voor de lol doen) – en start met de dingen doen die wél bewezen werken voor geheugen trainen. Volgens dezelfde cognitieve wetenschap die breinspelletjes de deur hebben gewezen.

geheugen trainen

Zorg goed voor je hoofd. Je brein gezond houden is de enige manier om cognitieve achteruitgang te remmen, zegt de wetenschap. Een remedie die de Nederlandse Hersenstichting bevestigt.

En dat doe je, concreet, op 3 manieren:

1. Blijf leren

Je zogenaamde ‘vloeibare intelligentie’ (denkvermogen en abstract redeneren) is staat vast in je genen. Je ‘uitgekristalliseerde intelligentie’ (vaardigheden en kennis) daarentegen, is uit te breiden. Daar kun je dus vol op inzetten voor geheugen trainen.

2. Luister (deze!) muziek

Dat kan de meest ontspannende top 10 muziek aller tijden zijn, of gewoon de deuntjes die jij het liefst luistert! Volgens de bekendste neurowetenschapper van Nederland en DWDD personality Erik Scherder is jouw favoriete muziek de muziek die het best werkt voor je brein – legt hij uit in zijn boek ‘Singing in the Brain’ – of dat nu Bauer of Beethoven is. Jij kiest, je brein profiteert.

geheugen trainen

3. Beweeg

Lichaamsbeweging is de manier om je cognitieve functies up to date te houden. Aerobics werkt bijvoorbeeld erg goed, volgens deze studie. Oftewel: elke actieve en ritmische fitnessles. Of maak dagelijks een intensieve, frisse wandeling van 45 minuten. Doet ook wonderen, zegt dit onderzoek.

En nu?

Aan de slag ermee!

Je wil je geheugen trainen en je brein gezond houden, in deze tijden van externe geheugens en achteruitgaande breinprestaties. Dat kan dus! Alleen werkt het, voor eens en altijd bewezen, niet met de breinspelletjes op je tablet.

Wat je liever doet is:

  • je hoofd altijd iets nieuw leren,
  • je oren iets aangenaams te luisteren bieden
  • en je lijf genoeg beweging geven.

geheugen trainen

De Hersenstichting heeft al een paar ideeën voor je , hoe je dat praktisch aanpakt:

“Leer gitaar spelen, nieuwe gerechten koken, start een cursus Spaans of ga eens met een vriend of vriendin ergens in Nederland wandelen. Ontdek een nieuwe omgeving.”

Een prachtig gevonden combinatie, die laatste!

De beste remedies hoeven dus niks te kosten (zoals je breinspelletjes-apps), noch zijn ze erg lastig om te doen (zoals je krant-soduko’s). Maar doe het vooral op jouw manier. Bouw deze gezonde breingewoontes in in je leven. Of dat nu een dagelijkse wandeling met de hond of meer muziek luisteren in plaats van avonden achter elkaar ongezond tv kijken is. Start iets dat je geheugen een opfrisser geeft en hou dat vast. (66 dagen lang, als je het wil volhouden.)

Meer leren?

Volg onze training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen – om in één dag het beste uit je brein te halen met de beste technieken en slimste weetjes, met de techniek van Foer die er ook aan bod komt.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

X