Vragen over de inhoud van onze training

 • Snellezen: te mooi om waar te zijn?

  Je leessnelheid wordt begrensd door wat het menselijk brein aankan. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de meeste cursussen snellezen zijn misleidend of beloven snelheden die ze niet waar kunnen maken.

  Interessant is deze wetenschappelijk publicatie enkele belangrijke conclusies:

  • Een mens niet sneller kan lezen dan zo’n 300 à 350 woorden per minuut.
  • Wanneer mensen sneller lezen dan 350 woorden per minuut gaat hun tekstbegrip razendsnel achteruit en wordt het meer ‘skimmen’ dan echt lezen.
  • Veel oplossingen waarop andere aanbieders met hun snelleestechnieken op inzetten werken juist averechts. Denk bijvoorbeeld aan het afleren van (sub)vocaliseren (dit is het meepraten in gedachten terwijl je leest). Uit onderzoek blijkt subvocaliseren juist een belangrijke functie te hebben voor je tekstbegrip en het proces van onthouden.

  Kortom, kreten als “lees een boek binnen een uur” of “leer lezen met een snelheid van meer dan 1.000 woorden per minuut“: vergeet het maar.

 • Hoe snel lezen mensen normaal gesproken?

  Uit onderzoek is gebleken dat mensen doorgaans lezen met een snelheid van zo’n 200 à 250 woorden per minuut. Dit noemen we de absolute leessnelheid. Onze eigen ervaring is dat mensen bij deze snelheid doorgaans 50 à 60% begrijpen van wat ze gelezen hebben. Dit levert dan een effectieve leessnelheid op van 125 woorden per minuut (250 woorden per minuut x 50% juist).

 • Hoe snel kan ik leren lezen?

  Onderzoek heeft aangetoond dat zeer geoefende lezers vaak niet hoger komen dan een absolute leessnelheid van 350 woorden per minuut en dat bij hogere snelheden het tekstbegrip in razend tempo achteruit gaat. Wil je hierover meer lezen, kijk dan hier.

  Met de methode die wij hanteren is het voor vrijwel iedereen mogelijk om een effectieve leessnelheid te halen die 2 à 3 keer hoger ligt dan normaal. Dat wil dus zeggen: sneller lezen én beter begrijpen wat je leest. Uitgebreidere uitleg waarom dit wél werkt vind je hier.

 • Kun je een boek lezen binnen een uur?

  Nee. Sommige ‘snelleesgoeroes’ beweren van wel. Wij geloven er niet in en wetenschappelijk onderzoek maakt er ook korte metten mee. Wel geloven wij dat je binnen een uur ‘de essentie’ van een boek kunt begrijpen. Vergelijk het met het lezen van een samenvatting. Vandaar dat wij bij onze training focussen op ‘echt lezen’ en ‘echt begrijpen’.

 • Kan ik sneller dan 1.000 wpm leren lezen?

  Nee. De definitie van lezen is: “woordelijk begrijpen wat je leest”. Een groot meta-onderzoek heeft aangetoond dat mensen niet sneller kunnen lezen dan 350 woorden per minuut.

  Bij methodes waarbij ze beloven om je te leren lezen met duizelingwekkende snelheden staat scannen en skimmen vaak centraal en niet echt lezen. Scannen en skimmen wil zeggen dat je hele gedeelte van de tekst niet echt leest maar erover heen raast met minimaal tekstbegrip.

 • Hoe zit het met de wereldrecordhoudster snellezen: Anne Jones, die leest toch met een gemiddelde snelheid van 4.251 wpm?

  Klopt, ze las destijds het laatste deel van ‘Harry Potter’, dat is wat ons betreft niet te vergelijken met het lezen van, bijvoorbeeld, een complex rapport, een beleidsstuk of een moeilijk studieboek.

  Volgens onderzoekers was haar hoge leessnelheid en haar tekstbegrip te ‘verklaren’ door twee zaken:

  1. Ze heeft het boek niet gelezen maar in zijn geheel geskimd.
  Ze bladerde heel vluchtig door het hele boek heen en pakte hooguit flarden van de informatie mee. Je scant het boek als het ware.

  2. Ze had een enorme voorkennis over de materie.
  Ze had eerder al alle voorgaande boeken van Harry Potter gelezen. Hierdoor kon haar brein waarschijnlijk makkelijk verbanden leggen en informatie in de juiste context plaatsen.

 • Wat vinden jullie van diagonaal lezen?

  Dit is een prima manier om vluchtig een stuk te scannen op interessante informatie. Het is echter niet echt lezen.

 • Kan ik na een cursus snellezen nog normaal lezen?

  Ja, de snelleestechniek die wij je aanleren is bedoeld voor het snel en efficiënt verwerken van informatie. Dit is heel handig wanneer je bijvoorbeeld boeken voor je studie moet lezen of vergaderstukken voor je werk. Bij dit soort teksten pas je snellezen toe.

  Wanneer je echter een roman leest gaan we er vanuit dat je vooral wilt genieten. Dan kies je er bewust voor om deze op de ‘normale’ manier te lezen.

  Vergelijk het met wandelen en hardlopen. Wanneer je eenmaal kunt hardlopen wil dat niet zeggen dat je ineens overal naartoe rent. Het is een techniek waarvan je bewust kiest wanneer je hem inzet.

 • Snellezen binnen één dag? Sommige trainingsbureaus doen er twee of meer dagen over?

  De snelleestechniek is in principe heel makkelijk uit te leggen. Tijdens onze training gaan we in op de theorie en daarna gaan we een aantal praktijk oefeningen doen. In totaal duurt dit een halve dag. Hierna is het vooral van belang dat je veel gaat oefenen gedurende een langere periode en daar heb je ons niet bij nodig. Bij meerdaagse trainingen wordt er doorgaans veel meer geoefend, maar dan wel onder begeleiding en dat maakt de training, naar onze mening, onnodig duur.

  Wij zien veel liever dat je zelf thuis gaat oefenen en contact met ons opneemt als je tegen zaken aanloopt of vragen hebt. Indien gewenst organiseren we wel een terugkomsessie.

 • Waarom zou ik voor jullie kiezen?

  1. We hebben de meeste ervaring: ons bedrijf geeft deze trainingen al sinds 1999. We zijn daarmee de oudste speler op de Nederlandse markt (maar we zijn niet oud).
  2. We beloven geen dingen die niet kunnen zoals “lees een boek in een uur” of “lees met meer dan 1.000 woorden per minuut
  3. We hebben de meeste reviews en de hoogste scores. (link)
  4. We geven je een resultaatgarantie. Als het je niet lukt om de technieken onder de knie te krijgen dan krijg je begeleiding totdat het wel lukt. Je loopt dus geen risico.

 • Wat vinden jullie van digitaal snellezen?

  De meeste mensen geven de voorkeur aan lezen van papier omdat ze dit prettiger vinden voor hun ogen. Je moet echter ook pragmatisch en realistisch zijn: de meeste informatie komt tegenwoordig digitaal binnen.

  Daarom leren we je tijdens de training ook hoe je de snelleestechniek toepast op digitale devices.

 • Is er een bepaald opleidingsniveau of voorkennis nodig om deel te nemen?

  De meeste deelnemers aan onze trainingen hebben een WO, HBO of MBO achtergrond. Onze cursussen en workshops zijn dan ook afgestemd op deze variatie in opleidingsniveaus. Verder is er geen specifieke voorkennis nodig om deel te nemen aan een van onze cursussen.

 • Wat vinden jullie van snelleesapps?

  Wat in ieder geval vaststaat: ze werken niet en dat is wetenschappelijk onderzocht (link).
  Wel vinden we het belangrijk om ‘open minded’ te blijven. Daarom testen we ook veel snelleesapps uit. Tot nu toe heeft ons er echter nog geen een kunnen overtuigen.

 • Ik heb dyslexie, heeft snellezen dan zin?

  Gek genoeg kan snellezen helpen om beter te lezen wanneer je dyslexie hebt. Onze ervaring is dat de meeste deelnemers met dyslexie in onze cursus snellezen hun leessnelheid en begrip meetbaar weten te verhogen; in verhouding soms zelfs meer dan niet-dyslectische deelnemers. Het “geconcentreerder bezig zijn” met het leesmateriaal bij snellezen speelt hier een belangrijke rol in.

  Vooral de combinatie van Snellezen met Mindmapping en Geheugentechnieken blijkt voor mensen met dyslexie erg prettig te werken bij het verwerken van informatie. Het visuele aspect van deze technieken is voor mensen met dyslexie een uitkomst. Ondanks dat snellezen geen oplossing biedt voor dyslexie, kan de training in elk geval voldoende handvaten bieden om informatie beter te verwerken, structureren en onthouden.

 • Zijn speed reading, smartreading en photoreading hetzelfde als snellezen?

  Speedreading is een synoniem dat veel gebruikt wordt voor snellezen. Deze twee termen worden dan ook veel door elkaar gebruikt.

  Smartreading is een snelleesmethode waarbij wordt geadverteerd dat cursisten met minimaal 1.500 woorden per minuut kunnen leren lezen. Deze snelheid ligt vele malen hoger dan de maximale leessnelheid die het menselijk oog volgens wetenschappelijk onderzoek kan bereiken in combinatie met een goed tekstbegrip (onderzoek: Carroll, 2003).

  Photoreading, officieel ontwikkeld door de Amerikaan Paul Scheele, is een vorm van snellezen waarbij men belooft dat cursisten kunnen leren lezen met 25.000 woorden per minuut (meer dan een pagina per seconde!). Dit is het honderdvoudige van wat een normaal mens kan lezen. Helaas zijn wij nog nooit iemand tegengekomen die met Photoreading daadwerkelijk met een goed begrip van de inhoud (minimaal 80%) kan lezen.

  Uiteraard klinkt lezen met 25.000 woorden per minuut heel spectaculair, alleen blijft het veelal bij een mooie belofte. Kijk voor meer informatie over deze valse belofte van Photoreading eens naar dit artikel op Wikipedia, waarin dit verder verduidelijkt wordt. Zelfs de NASA heeft onderzoek gedaan naar Photoreading (Dr. D.S. McNamara, 2000) en toont aan dat het onmogelijk is.

 • Wat doen jullie als ik het beloofde resultaat niet behaald?

  Als één of meer deelnemers het beloofde resultaat niet halen naar aanleiding van hun deelname aan een 1-daagse training, dan is dit voor risico van tijdwinst.com. Deze resultaatgarantie is een mooie extra reden om te kiezen voor onze populaire 1-daagse cursussen over slimmer werken.

  Hoe werkt onze resultaatgarantie? Indien de beoogde resultaten naar aanleiding van de deelname aan een 1-daagse training niet naar wens zijn behaald, ontvangen de desbetreffende deelnemer(s) persoonlijke begeleiding tot het resultaat naar tevredenheid behaald is.

  Als extra service mogen alle deelnemers aan onze 1-daagse open trainingen en in company trainingen, de rest van hun leven dezelfde training in de vorm van onze maandelijkse 1-daagse open training tegen kostprijs keer op keer weer volgen. Onze trainingen worden continu doorontwikkeld, hiermee blijf je dus altijd up-to-date van de laatste nieuwe technieken en inzichten en zorg je ervoor dat je kennis op het gebied van slimmer werken op peil blijft.

 • Waarom combineren jullie snellezen met MindMapping en geheugentechnieken?

  Met alleen maar snel leren lezen ben je er nog niet. Je moet datgene wat je gelezen hebt verwerken zodat je brein het begrijpt. Dat kun je doen met mindmappen, Daarnaast is het ook van belang dat je leert hoe je zaken die je heel belangrijk vindt kunt opslaan in je lange termijngeheugen. Tijdens onze training leren we je daarom ook hoe het brein filtert en onthoudt. Ook leren we je geheugentechnieken aan.

  Zie snellezen, geheugentechnieken en mindmappen dus als een totaalconcept om efficiënter met informatie om te gaan.

Overige vragen

 • Wat is een incompany of inhouse cursus?

  Alle onze cursussen en (korte) workshops worden ook op incompany (inhouse) basis bij jou op locatie verzorgd.

  Bij deze cursusvorm wordt de cursus voor je organisatie gegeven op nagenoeg elke gewenste locatie, op de wijze die voor jou en je collega’s het beste uitkomt.

  Een incompany cursus biedt je vele voordelen:

  • De cursusinhoud is flexibel en kan desgewenst voor je organisatie op maat worden gemaakt.
  • Je bespaart op reistijd en reiskosten voor de deelnemers door zelf de locatie te bepalen.
  • Je bepaalt in overleg met ons de optimale grootte van de groep(en).
  • De deelnemers ontvangen, indien gewenst, na afloop een certificaat als bewijs van deelname.
  • Een incompany cursus is al snel goedkoper dan deelname met meerdere mensen aan cursussen met een open inschrijving.

  Vraag kosteloos en vrijblijvend een offerte aan voor een incompany training.

 • Wat is een open training?

  Onze cursus snellezen is beschikbaar als open training. Bij deze cursusvorm wordt de cursus door ons georganiseerd op centraal gelegen locaties in Nederland en soms ook in België. De open trainingen vinden maandelijks plaats. Voor meer informatie over de eerstvolgende beschikbare datum kun je de agenda raadplegen.

  Een open training is geheel verzorgd, wat betekent dat alle handouts, lunch, dranken en versnaperingen gedurende de dag zijn inbegrepen in de prijs.

 • Wat is de doelgroep voor onze trainingen?

  Iedereen van 18 jaar of ouder die vanuit zijn functie graag sneller en effectiever informatie wilt verwerken. Onze trainingen zijn heel waardevol voor iedereen die slimmer en effectiever wil (samen)werken. Een groot deel van de deelnemers bekleedt een leidinggevende, coachende of aansturende rol of is werkzaam in een HR-functie.

 • Waar vind ik de datums van de 1-daagse open trainingen?

  Alle beschikbare datums van onze maandelijks georganiseerde 1-daagse open trainingen, vind je via de volgende link naar de agenda met open trainingen.

 • Ik kan in de agenda niet alle locaties terugvinden?

  Voor onze open trainingen maken wij jaarlijks een planning bij de verschillende locaties. De data liggen daarmee al lang van tevoren vast. Het kan daardoor zijn dat niet alle trainingen op al onze locaties gegeven worden. Kijk voor het actuele aanbod van onze trainingen en locaties in onze trainingsagenda.

 • Ik wil graag op een specifieke datum deelnemen maar de training staat op vol?

  We werken bij onze open trainingen op basis van inschrijving. Het kan daarom zijn dat de groepen snel vollopen. In onze agenda kun je zien of er nog een plekje beschikbaar is op de datum van jouw voorkeur. Mocht dit niet meer het geval zijn, dan zul je een andere datum moeten kiezen. Gezien onze trainingen meerdere keren per maand verzorgd worden op diverse locaties is er altijd op korte termijn een plekje beschikbaar, we werken daarom helaas niet met wachtlijsten.

 • Kunnen jullie ook korte workshops en lezingen verzorgen?

  Geen probleem. Spreekt een bepaald thema uit onze cursussen je aan en zou je hier graag een korte workshop over willen volgen? Dat kan. Wij verzorgen dit soort korte workshops op incompany basis bij jou op locatie (ook wel inhouse genoemd) voor een groep mensen (collega’s, klanten etc.).

  Vraag vrijblijvend een offerte aan en vertel ons je wensen. We denken graag met je mee om een korte inspirerende workshop samen te stellen.

 • Wat kost een cursus of workshop?

  1-daagse open trainingen

  De kosten voor onze geheel verzorgde maandelijkse 1-daagse open training zijn €395,- excl. btw per persoon. Deze prijs is inclusief hand-outs, lunch en dranken gedurende de cursusdag. Bij inschrijving voor een open training met 2 of meer personen zijn er interessante kortingen. Je leest er alles over op onze korting-pagina. Je kunt je eenvoudig inschrijven voor een van de maandelijkse open trainingen via het online inschrijfformulier.

  In-company trainingen en workshops

  De kosten voor een in-company training of korte workshop bij jou op locatie lees je in een vrijblijvende offerte die we je graag toesturen. Je vraagt kosteloos een offerte aan voor een cursus of workshop bij jou op locatie via ons online offerte-aanvraagformulier.

 • Hebben jullie korting voor studenten?

  We hebben zelf ook de studententijd meegemaakt en weten dat het in die periode een uitdaging is om de eindjes financieel aan elkaar te knopen.

  Kijk eens op onze kortingspagina waar je ook leest over kortingen voor studenten.

 • Kunnen jullie ook gratis een cursus of workshop verzorgen?

  We krijgen met regelmaat aanvragen om kosteloos cursussen of workshops te verzorgen voor bijvoorbeeld netwerkverenigingen, stichtingen zonder winstoogmerk en goede doelen.

  Als we zelf geen kosten zouden hebben om ons bedrijf draaiende te houden, zouden we hier graag aan meewerken. Helaas is dit niet de realiteit. Ons bedrijf heeft net als elke andere organisatie een normale kostenstructuur die we zo laag mogelijk proberen te houden. We kunnen dus helaas geen gratis trainingsprogramma’s verzorgen.

  Dat neemt niet weg dat wij er al alles aan doen om onze tarieven zo scherp mogelijk te houden en je daarbij maximale kwaliteit te bieden.

 • Verzorgen jullie ook trainingen in het Engels?

  Onze trainers zijn gewend om in het Engels te spreken, lezen en denken. Daarom bieden wij voor onze incompany trainingen en korte workshops de mogelijkheid om deze ook Engelstalig te laten verzorgen.

  Geef s.v.p. bij een offerte-aanvraag aan dat de voorkeur uitgaat naar de voertaal Engels en wij passen ons graag aan zonder extra kosten.

 • Verzorgen jullie ook trainingen in het weekend?

  We zijn je ook in het weekend graag van dienst. Onze incompany trainingen en korte workshops kunnen op elke dag (met uitzondering van reguliere feestdagen) worden verzorgd bij jou op locatie.

  Geef s.v.p. bij een offerte-aanvraag aan dat de voorkeur uitgaat naar een dag in het weekend en wij passen ons graag aan.

 • Verzorgen jullie ook trainingen in België, Duitsland en andere landen?

  Onze in-company trainingen op locatie worden verzorgd bij organisaties in heel Europa en zelfs ver daarbuiten. Veel van onze grotere klanten hebben kantoren in een of meerdere landen. Ons eigen kantoor is gesitueerd in Nederlands Limburg, waarmee wij met evenveel gemak naar Rotterdam, Antwerpen, Brussel, Keulen, Frankfurt of Parijs reizen.

  Vraag vrijblijvend een offerte aan en lees alles over de mogelijkheden.

 • Verzorgen jullie ook cursussen en workshops voor jongeren en studenten?

  Speciaal voor drukke studenten van hogescholen en universiteiten, bieden we naast praktische workshops over workshops over snellezen, mindmapping en geheugentechnieken ook time management en studietechnieken.

  Onze trainingen en workshops over snellezen, geheugentechnieken en mind mapping zijn geschikt voor een leeftijd vanaf 14 jaar.

  Vraag vrijblijvend een offerte aan en lees alles over de mogelijkheden.

 • Kan ik als jurist ook NOvA of KNB punten ontvangen voor jullie cursussen?

  Tijdwinst.com is zowel door de NOvA als door de KNB gecertificeerd.

  Ons bureau heeft veel ervaring met trainingen en workshops over snellezen en time management voor de doelgroep van juristen. Of je nu advocaat, notaris, rechter of juridisch medewerker bent, wij zijn bekend met de dynamiek in je dagelijkse werkomgeving.

  Indien je advocaat of notaris bent kun je voor onze 1-daagse in company trainingen en workshops bij jou op locatie NOvA of KNB punten ontvangen.

  Indien je deelneemt aan een van onze 1-daagse open trainingen bij ons op locatie dan kun je hiervoor via de NOvA alleen punten ontvangen indien het om een van onze speciale trainingen voor juristen gaat. De KNB hanteert deze eis niet. Informeer bij onze collega Nadine via info@tijdwinst.com naar de mogelijkheden.

  Indien je een in company training wilt organiseren dan verzorgen wij de punten bij de NOvA of de KNB voor jullie kantoor. Voor meer informatie kunnen je ook hiervoor terecht bij onze collega Nadine via info@tijdwinst.com.

Nadine
Account manager

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Dennis Veugelers

Jullie ontvangen van mij een beoordeling met het cijfer 9!

10/10
Klantenvertellen
Jasper

Een hele fijne en praktische training, gegeven door een net zo fijne trainer. De sfeer is goed, het materiaal sluit aan bij de praktijk en er is ruimte voor verdieping.

10/10
Klantenvertellen
Patricia Jongen

Leuke interactieve training die op een duidelijke manier gegeven wordt.
Ik heb er zeker een aantal goede ideeën opgedaan.

10/10
Klantenvertellen
Fjolla

Erg leerzame training met een adequate trainer. Weet waar hij het over heeft en brengt het op een leuke manier.

10/10
Klantenvertellen
Esther Prins

Ik had de hele dag mijn aandacht erbij dit is te wijden aan de trainer. Wat een leerzame en leuke dag. Dankjewel

10/10
Klantenvertellen
Zillah Evers

Meestal heb ik op driekwart van een trainingsdag een dip, dat was nu niet het geval. Wat een leuke training was dat en het enthousiasme en energie van de trainer werd overgenomen door de groep.

10/10
Klantenvertellen
Jurgen Quasters

Vlot verteld onmiddelijk toepasbaar.

8/10
Klantenvertellen
Gose Bos

Ondanks dat het voor ons op een zaterdag was heb ik hier zeker geen spijt van gekregen om hier aan deel te nemen. Zeer leerzaam, en ik heb hier zeker een boel van geleerd.

9/10
Klantenvertellen
Hans Bareveld

Zeer herkenbare problemen worden besproken en voor je opgelost.

10/10
Klantenvertellen
Frans Plantagie

De inhoud van de cursus en alle tips hebben me aangenaam verrast. Alle medewerkers verlieten ook echt enthousiast de zaal. Dit is natuurlijk ook mede te danken aan de cursus leider.

9/10
Klantenvertellen
Yvette Wiegand

Het was een erg nuttige 1-daagse cursus. Veel geleerd, en nuttige tips die goed toepasbaar zijn voor iedereen. De cursus werd gegeven door een erg enthousiaste cursusleider, die ons de hele dag op een leuke manier geboeid hield

10/10
Klantenvertellen
Fenny Aalbers

Ik ben verbaasd over de resultaten die behaald kunnen worden door heel simpele technieken. Training was logisch opgebouwd, de kennis werd heel goed overgebracht door de trainer.

9/10
Klantenvertellen

Wij zijn geaccrediteerd door

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten