Als kenniswerkers zijn we een groot deel van de dag bezig met lezen. Er is echter een verschil tussen het ‘lezen’ dat wij dagelijks doen wanneer we even een brief doorlezen of wanneer we een mail lezen en echt geconcentreerd lezen wanneer je in een dossier duikt of wanneer je een studieboek leest.

Begrijpen en onthouden tegenover leessnelheid

Voordat we op leestechnieken ingaan is het van groot belang dat we ons realiseren dat er een verschil is tussen begrijpen en onthouden. Begrijpen kun je iets namelijk na één keer. Onthouden kun je iets pas na meerdere keren lezen. Ongeacht hoe je iets leest.

Wanneer je het lezen combineert met 3 tot 5 herhalingen zul je het ook onthouden. Deze herhalingen moeten echter wel minimaal 24 uur uit elkaar liggen omdat onthouden vooral tijdens je slaap gebeurt wanneer je brein informatie consolideert.

Over het algemeen wordt aangenomen dat mensen lezen met een snelheid van zo’n 200 à 250 woorden per minuut wanneer ze zaken woord voor woord lezen en dat we ongeveer 60% begrijpen van wat we zojuist gelezen hebben.

Verder is uit onderzoek gebleken dat wanneer onze leessnelheid boven de 350 à 400woorden per minuut uitgaat, het tekstbegrip dusdanig hard omlaag gaat dat je nauwelijks nog informatie opneemt. Sneller lezen van 400 woorden per minuut is dus niet mogelijk. Laat je niks wijsmaken.

Integraal lezen

Dit is ‘woord voor woord lezen’. Dit is zoals je op de basisschool hebt leren lezen. Je leest alles en slaat niks over. Bij deze manier van lezen halen de meeste lezers een snelheid van 200 à 250 woorden per minuut en geoefende lezers een snelheid tot 350 woorden per minuut.

Toch begrijp je met deze manier van lezen vaak maar 60% van wat je net gelezen hebt. Waarom? Omdat onze gedachten vaak afdwalen, het gaat ons brein namelijk vaak te langzaam en het kan de focus niet bij de tekst houden.

Deze leestechniek is ideaal voor tekst die je écht interesseer en die je daarom woord voor woord wilt lezen. Indien je brein niet constant zou afdwalen dan zou dit waarschijnlijk de beste manier van lezen zijn.

Slim lezen of strategisch lezen

Deze manier van lezen betekent eigenlijk dat je ‘koppensnelt’. Je gaat vluchtig over de tekst heen en ‘scant’ de tekst op belangrijke onderdelen, deze onderdelen lees vluchtig door (ook wel ‘skimmen’ genoemd). En wat doe je met de rest van de tekst? Die sla je als het ware over.

Met deze manier van lezen ben je zo door een tekst heen maar echt gelezen heb je hem niet. Leessnelheden van 1000 tot 1200 woorden per minuut worden met deze techniek zeker gehaald maar eigenlijk is er geen sprake van écht lezen. Deze leestechniek is prima om teksten vluchtig door te nemen, om ze te scannen op inhoud en als voorbereiding maar echt lezen doe je met deze techniek niet.

Diagonaal lezen

Van alle leestechnieken spreekt deze het meest tot de verbeelding. Je ziet het nog wel eens gebeuren dat mensen links bovenaan de pagina beginnen met hun wijsvinger en schuin naar onder bewegen om vervolgens de pagina om te slaan. Het ziet er super indrukwekkend uit maar het werkt van geen meter. Je krijgt hooguit wat flarden mee. Deze leestechniek is vooral bedoeld om indruk te maken op anderen.

Photoreading

Als je dacht dat het niet gekker kon dan diagonaal lezen dan is daar nog altijd photoreading. Bij photoreading blader je als het ware door het boek heen. Je gunt je brein om elke pagina te fotograferen. Na afloop van het ‘lezen’ vertrouw je erop dat je onderbewustzijn de informatie gaat verwerken. Woody Allen volgde ooit een training photoreading en zei het volgende:

“I took a course in speed reading and was able to read War and Peace in twenty minutes. It’s about Russia.”

Deze leestechniek is complete onzin. We hebben nog nooit iemand ontdekt die het succesvol onder de knie kreeg.

Snellezen

Bij de snelleestechniek gaat uit van het integraal lezen en heeft daarna 2 doelstellingen. Enerzijds wil je de leessnelheid verhogen richting de 350 woorden per minuut die het brein aan kan. Anderzijds wil je voorkomen dat het brein afdwalende gedachten krijgt. Snellezen zet dus in op verhoging van snelheid én concentratie. aankunnen.

Er wordt hierbij gebruik gemaakt van bewezen leestechnieken uit de Remedial Teaching komen. De techniek werkt daarom ook voor mensen die dyslectisch zijn. Deze leestechniek is makkelijk aan te leren en helpt je om je effectieve leessnelheid te verdubbelen.

Absolute versus effectieve leessnelheid

Wat bedoelen we met effectieve leessnelheid? De effectieve leessnelheid wordt gebruikt om aan te geven hoe goed je een tekst gelezen hebt. Wanneer je een tekst integraal leest met een snelheid van 250 woorden per minuut en je begrijp 60% van wat je gelezen hebt dan was je absolute leessnelheid 250 woorden per minuut, maar je effectieve leessnelheid was 250 x 0,6 = 150 woorden per minuut.

Meer weten over snellezen?

Uiteraard snap je al dat wij enthousiast zijn over snellezen en andere leestechnieken. We zien het niet als een wondermiddel maar wel als een manier om je leessnelheid om een simpele en effectieve manier te verdubbelen. Wil je er meer over weten of heb je er vragen over dan horen we het heel graag.

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
16
Feb

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
23
Mar

Online via Zoom
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
23
Mar

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
14
Apr

Rotterdam
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
14
Apr

Amsterdam
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info

Kosten, korting en inschrijven

De kosten voor deze geheel verzorgde dag inclusief lunch, drankjes, cursusmaterialen, naslagwerk en certificaat bedragen € 375,- excl. BTW. Verder zijn er geen bijkomende of verborgen kosten. Profiteer van onze aantrekkelijke kortingen wanneer je je inschrijft met meerdere collega’s. Lees hierover meer op onze kortingspagina. Wil je met 6 personen of meer de cursus snellezen volgen? Dan is het interessant om een vrijblijvende offerte aan te vragen voor een in-company training bij jou op locatie. Lees meer over in-company training snellezen.

In-company offerte aanvragen

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Simone – Weesp

Een echte eye-opener

Tijdwinst.com legt in deze training heel goed uit op welke wijze er eigenlijk gewerkt moet worden. Dit leer je niet op je studie of in de beginjaren van je werk. Doe jezelf een plezier en volg deze training, je werk zal daarna een stuk makkelijker zijn.

Peter van den Brekel

Toepasbare tools met direct meetbaar resultaat

De in de training behandelde stof geeft je praktische tools, tips en kennis om direct een meetbare verbetering te zien bij jezelf en de groep. David Bakker brengt de training op een enthousiaste en leuke manier, met prettige oefeningen en een opzet in een logische volgorde.

Sander Verbaarschot

Energieke en interessante training

Enthousiaste trainer die inhoudelijk interessante onderwerpen behandelt op een manier dat je je een deelnemer aan Wedden dat? voelt. Je bent extra gemotiveerd en steekt er heel veel van op

Katleen Cuyvers

Heel waardevol om te volgen

Ik leerde er heel wat technieken om mee aan de slag te gaan. De lesgever bracht het op een zeer goede manier

Catharina Jessen

Een aanrader deze workshop voor mensen die veel beleidsstukken moeten lezen

De workshop snellezen, mindmapping en geheugentraining was heel leerzaam en leuk. De workshop werd met veel enthousiasme gebracht door Patrick.
Ik zal zeker deze ‘handleidingen’ gaan gebruiken.

Ank Wolf

Een training die zeker de moeite waard is.

De onderwerpen bleven boeiend, inspirerend en zijn direct toepasbaar op het werk maar ook privé. De training werd op een informele en boeiende manier gegeven door Patrick, een enthousiaste trainer!

Sylvia Veenstra

Leuk opleiding met een enthousiaste trainer die dingen goed uitlegt.

Zijn energie is aanstekelijk. top dag gehad een aanrader voor iedereen die wil leren snel te lezen en een geweldige mindmap te maken.

Jan-Dirk de Bruijn

Echt een aanrader!!!!

Vandaag een fantastische training mogen ontvangen van Tijdwinst.com. De trainer heeft mij “tips and tricks” bijgebracht om nog sneller begrijpend te leren lezen en geheugentechnieken bij te brengen.

Thomas Stam

Leuke training gehad van tijdwinst.com en ze maken hun naam waar.

Mijn leessnelheid is inderdaad verdubbeld! Goede mix van inhoud en oefeningen waarin je de stof gelijk toepast. De trainer sprak uit ervaring en bracht de theorie overtuigend. Er gaan veel droomverhalen rond op intern over snellezen (met onbewezen theorieën), deze training levert geen droom op maar bewezen kennis met resultaat.

Martijn de Jager

Leuke praktische training met handige tips en voorbeelden

Klein beetje theorie, maar met name veel oefeningen gedaan. Handigste tip de Roman Room, maar ook de mindmap verwacht ik wel te gaan gebruiken voor grote projecten. Nu vooral zelf aan de slag met blijven oefenen snellezen, want hier valt nog aardig wat winst te boeken kwam ik achter. Dat kan de eerste 30 dagen mooi met de dagelijkse tekst die je nog toegemaild krijgt. Zeker een aanrader!

Janneke Bos

Superleuke en interessante cursus

Duidelijke uitleg door de docent en handige tools hoe je de opgedane kennis kunt gebruiken in je werk en/of school. De opbouw van de cursus maakt dat je er met je aandacht bij blijft.

Caroline Scholtz

Een energieke training

Vorige week via m’n werk een training van Tijdwinst met top trainer David gevolgd. Hij kwam vol energie binnen en dat bleef zo gedurende de dag, hierdoor kon je de aandacht er makkelijk bijhouden. De stof is interessant en leerzaam en David brengt het op een leuke manier! Super blij met de mooie tips van deze dag. Bedankt David & Tijdwinst!

José Snijder

Heel erg leuke training waar je gelijk wat aan hebt, zowel op het werk als privé.

Nuttige tips en inzichten gekregen. Ik verwacht dat ik mijn concentratie nu beter kan vasthouden en ook bijvoorbeeld namen beter kan onthouden. David maakt deze training spelenderwijs heel pakkend! Aanrader dus!

Wij zijn geaccrediteerd door

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 5.000 beoordelingen

+20 jaar ervaring

+20 jaar ervaring

Met onze ruim 20 jaar ervaring zijn wij dé specialisten