Welke leestechnieken zijn er en werken ze?

Er zijn verschillende manieren om te lezen maar ze zijn niet allemaal even efficiënt. Lees welke methodes er zijn, wat hun voor- en nadelen zijn, welke methodes absoluut niet werken en welke wel.

Als kenniswerkers zijn we een groot deel van de dag bezig met lezen. Er is echter een verschil tussen het ‘lezen’ dat wij dagelijks doen wanneer we even een brief doorlezen of wanneer we een mail lezen en echt geconcentreerd lezen wanneer je in een dossier duikt of wanneer je een studieboek leest. 

Begrijpen en onthouden tegenover leessnelheid

Voordat we op leestechnieken ingaan is het van groot belang dat we ons realiseren dat er een verschil is tussen begrijpen en onthouden. Begrijpen kun je iets namelijk na één keer. Onthouden kun je iets pas na meerdere keren lezen. Ongeacht hoe je iets leest.

Wanneer je het lezen combineert met 3 tot 5 herhalingen zul je het ook onthouden. Deze herhalingen moeten echter wel minimaal 24 uur uit elkaar liggen omdat onthouden vooral tijdens je slaap gebeurt wanneer je brein informatie consolideert.

Over het algemeen wordt aangenomen dat mensen lezen met een snelheid van zo’n 200 à 250 woorden per minuut wanneer ze zaken woord voor woord lezen en dat we ongeveer 60% begrijpen van wat we zojuist gelezen hebben.

Verder is uit onderzoek gebleken dat wanneer onze leessnelheid boven de 350 à 400woorden per minuut uitgaat, het tekstbegrip dusdanig hard omlaag gaat dat je nauwelijks nog informatie opneemt. Sneller lezen van 400 woorden per minuut is dus niet mogelijk. Laat je niks wijsmaken.

Integraal lezen

Dit is ‘woord voor woord lezen’. Dit is zoals je op de basisschool hebt leren lezen. Je leest alles en slaat niks over. Bij deze manier van lezen halen de meeste lezers een snelheid van 200 à 250 woorden per minuut en geoefende lezers een snelheid tot 350 woorden per minuut. 

Toch begrijp je met deze manier van lezen vaak maar 60% van wat je net gelezen hebt. Waarom? Omdat onze gedachten vaak afdwalen, het gaat ons brein namelijk vaak te langzaam en het kan de focus niet bij de tekst houden.

Deze leestechniek is ideaal voor tekst die je écht interesseer en die je daarom woord voor woord wilt lezen. Indien je brein niet constant zou afdwalen dan zou dit waarschijnlijk de beste manier van lezen zijn. 

Slim lezen of strategisch lezen

Deze manier van lezen betekent eigenlijk dat je ‘koppensnelt’. Je gaat vluchtig over de tekst heen en ‘scant’ de tekst op belangrijke onderdelen, deze onderdelen lees vluchtig door (ook wel ‘skimmen’ genoemd). En wat doe je met de rest van de tekst? Die sla je als het ware over. 

Met deze manier van lezen ben je zo door een tekst heen maar echt gelezen heb je hem niet. 

Leessnelheden van 1000 tot 1200 woorden per minuut worden met deze techniek zeker gehaald maar eigenlijk is er geen sprake van écht lezen.

Deze leestechniek is prima om teksten vluchtig door te nemen, om ze te scannen op inhoud en als voorbereiding maar echt lezen doe je met deze techniek niet. 

Diagonaal lezen

Van alle leestechnieken spreekt deze het meest tot de verbeelding. Je ziet het nog wel eens gebeuren dat mensen links bovenaan de pagina beginnen met hun wijsvinger en schuin naar onder bewegen om vervolgens de pagina om te slaan. Het ziet er super indrukwekkend uit maar het werkt van geen meter. Je krijgt hooguit wat flarden mee.

Deze leestechniek is vooral bedoeld om indruk te maken op anderen.

Photoreading

Als je dacht dat het niet gekker kon dan diagonaal lezen dan is daar nog altijd photoreading. 

Bij photoreading blader je als het ware door het boek heen. Je gunt je brein om elke pagina te fotograferen. Na afloop van het ‘lezen’ vertrouw je erop dat je onderbewustzijn de informatie gaat verwerken. 

Woody Allen volgde ooit een training photoreading en zei het volgende:

“I took a course in speed reading and was able to read War and Peace in twenty minutes. It’s about Russia.”

Deze leestechniek is complete onzin. We hebben nog nooit iemand ontdekt die het succesvol onder de knie kreeg. 

Snellezen

Bij de snelleestechniek gaat uit van het integraal lezen en heeft daarna 2 doelstellingen. Enerzijds wil je de leessnelheid verhogen richting de 350 woorden per minuut die het brein aan kan. Anderzijds wil je voorkomen dat het brein afdwalende gedachten krijgt. Snellezen zet dus in op verhoging van snelheid én concentratie. aankunnen. 

Er wordt hierbij gebruik gemaakt van bewezen leestechnieken uit de Remedial Teaching komen. De techniek werkt daarom ook voor mensen die dyslectisch zijn. 

Deze leestechniek is makkelijk aan te leren en helpt je om je effectieve leessnelheid te verdubbelen. 

Absolute versus effectieve leessnelheid

Wat bedoelen we met effectieve leessnelheid? De effectieve leessnelheid wordt gebruikt om aan te geven hoe goed je een tekst gelezen hebt. Wanneer je een tekst integraal leest met een snelheid van 250 woorden per minuut en je begrijp 60% van wat je gelezen hebt dan was je absolute leessnelheid 250 woorden per minuut, maar je effectieve leessnelheid was 250 x 0,6 = 150 woorden per minuut. 

De leestechnieken op een rij welke snelheid kun je bereiken?

Absolute leessnelheid Tekstbegrip Effectieve leessnelheid
Integraal lezen 250 60% 150
Strategisch lezen 1.000 20% 200
Diagonaal lezen 2.000 5% 100
Photoreading  20.000
Snellezen 400 80% 320

Meer weten over snellezen?

Uiteraard snap je al dat wij enthousiast zijn over snellezen en andere leestechnieken. We zien het niet als een wondermiddel maar wel als een manier om je leessnelheid om een simpele en effectieve manier te verdubbelen. Wil je er meer over weten of heb je er vragen over dan horen we het heel graag. 

Eerstvolgende startdatums cursus Snellezen 2021

juni

24jun09:0017:00Utrecht • 1-daagse cursus snellezen09:00 - 17:00 BCN Utrecht CS, Catharijnesingel 48 3511 GC UTRECHT

september

08sep09:0017:00Utrecht • 1-daagse cursus snellezen09:00 - 17:00 BCN Utrecht CS, Catharijnesingel 48 3511 GC UTRECHT

08sep09:0017:00Online • 1-daagse cursus snellezen09:00 - 17:00 Online via een interactieve video conferencing

Bekijk alle startdatums in 2021 en schrijf je in voor een 1-daagse open training bij jou in de buurt

Kosten, korting en inschrijven

De kosten voor deze geheel verzorgde dag inclusief lunch, drankjes, cursusmaterialen, naslagwerk en certificaat bedragen € 375,- excl. BTW. Verder zijn er geen bijkomende of verborgen kosten.

Profiteer van onze aantrekkelijke kortingen wanneer je je inschrijft met meerdere collega’s. Lees hierover meer op onze kortingspagina.

Wil je met 6 personen of meer de cursus snellezen volgen? Dan is het interessant om een vrijblijvende offerte aan te vragen voor een in-company training bij jou op locatie. Lees meer over in-company cursus speed reading.

Beste opleider

drie jaar op rij verkozen tot “Beste opleider van Nederland”

landelijk

wekelijkse trainingen op diverse locaties in Nederland en België

100% tevreden

garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, dan is dit voor ons risico

Score: 9,3

op basis van 5058 cursisten beoordelingen op Springest en Klantenvertellen

Follow-up

gratis onbeperkte follow-up na afloop van je deelname aan de 1-daagse training

Neem een optie

Reserveer kosteloos en vrijblijvend een plek voor je favoriete datum en locatie

Inschrijven

Bekijk de startdatums en schrijf je in voor een 1-daagse open training bij jou in de buurt

Samen met je collega’s

Lees meer over een in-company training en vraag een vrijblijvende offerte aan

Heb je vragen?

Bel ons, we helpen je graag verder:

085 – 06 510 19 *

Of mail ons je vraag: info@tijdwinst.com

* Vanuit België: 0031 85 – 06 510 19
Maandag t/m vrijdag • 08:00 tot 20:00 uur

Maatwerk training?

Vertel ons vrijblijvend over de uitdagingen waarmee jullie te maken hebben.

Vraag een voorstel aan en laat je verrassen door onze aanpak.

Gratis slimme tips!

Laat je maximaal 2x per maand inspireren met slimme tips voor een druk én leuk (werk)leven:

Maximaal 2x per maand.
Geen spam, beloofd!

© Copyright 1999 – - Tijdwinst.com (een handelsnaam van SRS Consulting B.V.)
X