Als kenniswerkers zijn we een groot deel van de dag bezig met lezen. Er is echter een verschil tussen het ‘lezen’ dat wij dagelijks doen wanneer we even een brief doorlezen of wanneer we een mail lezen en echt geconcentreerd lezen wanneer je in een dossier duikt of wanneer je een studieboek leest.

Begrijpen en onthouden tegenover leessnelheid

Voordat we op leestechnieken ingaan is het van groot belang dat we ons realiseren dat er een verschil is tussen begrijpen en onthouden. Begrijpen kun je iets namelijk na één keer. Onthouden kun je iets pas na meerdere keren lezen. Ongeacht hoe je iets leest.

Wanneer je het lezen combineert met 3 tot 5 herhalingen zul je het ook onthouden. Deze herhalingen moeten echter wel minimaal 24 uur uit elkaar liggen omdat onthouden vooral tijdens je slaap gebeurt wanneer je brein informatie consolideert.

Over het algemeen wordt aangenomen dat mensen lezen met een snelheid van zo’n 200 à 250 woorden per minuut wanneer ze zaken woord voor woord lezen en dat we ongeveer 60% begrijpen van wat we zojuist gelezen hebben.

Verder is uit onderzoek gebleken dat wanneer onze leessnelheid boven de 350 à 400woorden per minuut uitgaat, het tekstbegrip dusdanig hard omlaag gaat dat je nauwelijks nog informatie opneemt. Sneller lezen van 400 woorden per minuut is dus niet mogelijk. Laat je niks wijsmaken.

Integraal lezen

Dit is ‘woord voor woord lezen’. Dit is zoals je op de basisschool hebt leren lezen. Je leest alles en slaat niks over. Bij deze manier van lezen halen de meeste lezers een snelheid van 200 à 250 woorden per minuut en geoefende lezers een snelheid tot 350 woorden per minuut.

Toch begrijp je met deze manier van lezen vaak maar 60% van wat je net gelezen hebt. Waarom? Omdat onze gedachten vaak afdwalen, het gaat ons brein namelijk vaak te langzaam en het kan de focus niet bij de tekst houden.

Deze leestechniek is ideaal voor tekst die je écht interesseer en die je daarom woord voor woord wilt lezen. Indien je brein niet constant zou afdwalen dan zou dit waarschijnlijk de beste manier van lezen zijn.

Slim lezen of strategisch lezen

Deze manier van lezen betekent eigenlijk dat je ‘koppensnelt’. Je gaat vluchtig over de tekst heen en ‘scant’ de tekst op belangrijke onderdelen, deze onderdelen lees vluchtig door (ook wel ‘skimmen’ genoemd). En wat doe je met de rest van de tekst? Die sla je als het ware over.

Met deze manier van lezen ben je zo door een tekst heen maar echt gelezen heb je hem niet. Leessnelheden van 1000 tot 1200 woorden per minuut worden met deze techniek zeker gehaald maar eigenlijk is er geen sprake van écht lezen. Deze leestechniek is prima om teksten vluchtig door te nemen, om ze te scannen op inhoud en als voorbereiding maar echt lezen doe je met deze techniek niet.

Diagonaal lezen

Van alle leestechnieken spreekt deze het meest tot de verbeelding. Je ziet het nog wel eens gebeuren dat mensen links bovenaan de pagina beginnen met hun wijsvinger en schuin naar onder bewegen om vervolgens de pagina om te slaan. Het ziet er super indrukwekkend uit maar het werkt van geen meter. Je krijgt hooguit wat flarden mee. Deze leestechniek is vooral bedoeld om indruk te maken op anderen.

Photoreading

Als je dacht dat het niet gekker kon dan diagonaal lezen dan is daar nog altijd photoreading. Bij photoreading blader je als het ware door het boek heen. Je gunt je brein om elke pagina te fotograferen. Na afloop van het ‘lezen’ vertrouw je erop dat je onderbewustzijn de informatie gaat verwerken. Woody Allen volgde ooit een training photoreading en zei het volgende:

“I took a course in speed reading and was able to read War and Peace in twenty minutes. It’s about Russia.”

Deze leestechniek is complete onzin. We hebben nog nooit iemand ontdekt die het succesvol onder de knie kreeg.

Snellezen

Bij de snelleestechniek gaat uit van het integraal lezen en heeft daarna 2 doelstellingen. Enerzijds wil je de leessnelheid verhogen richting de 350 woorden per minuut die het brein aan kan. Anderzijds wil je voorkomen dat het brein afdwalende gedachten krijgt. Snellezen zet dus in op verhoging van snelheid én concentratie. aankunnen.

Er wordt hierbij gebruik gemaakt van bewezen leestechnieken uit de Remedial Teaching komen. De techniek werkt daarom ook voor mensen die dyslectisch zijn. Deze leestechniek is makkelijk aan te leren en helpt je om je effectieve leessnelheid te verdubbelen.

Absolute versus effectieve leessnelheid

Wat bedoelen we met effectieve leessnelheid? De effectieve leessnelheid wordt gebruikt om aan te geven hoe goed je een tekst gelezen hebt. Wanneer je een tekst integraal leest met een snelheid van 250 woorden per minuut en je begrijp 60% van wat je gelezen hebt dan was je absolute leessnelheid 250 woorden per minuut, maar je effectieve leessnelheid was 250 x 0,6 = 150 woorden per minuut.

Meer weten over snellezen?

Uiteraard snap je al dat wij enthousiast zijn over snellezen en andere leestechnieken. We zien het niet als een wondermiddel maar wel als een manier om je leessnelheid om een simpele en effectieve manier te verdubbelen. Wil je er meer over weten of heb je er vragen over dan horen we het heel graag.

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
5
apr

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
24
mei

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
28
jun

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
6
sep

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
25
okt

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info

Kosten, korting en inschrijven

De kosten voor deze geheel verzorgde dag inclusief lunch, drankjes, cursusmaterialen, naslagwerk en certificaat bedragen €395,- excl. btw. Verder zijn er geen bijkomende of verborgen kosten. Profiteer van onze aantrekkelijke kortingen wanneer je je inschrijft met meerdere collega’s. Lees hierover meer op onze kortingspagina. Wil je met 6 personen of meer de cursus snellezen volgen? Dan is het interessant om een vrijblijvende offerte aan te vragen voor een in-company training bij jou op locatie. Lees meer over in-company training snellezen.

In-company offerte aanvragen


Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Andrea Garritzen

Ik heb de training als leerzaam ervaren. De training werd op een hele prettige manier gegeven. De sfeer was dan ook heel goed. Iedereen deed goed mee. Fijne ervaring.

10/10
Klantenvertellen
Marjolein van Eggelen

Mooie opzet theorie en praktijk en snel toepasbaar. Goede trainer die goed aansluit bij de groep.

9/10
Klantenvertellen
Menno de Kok

Belangrijke theorie dat vertaald word naar waardevolle praktijk voorbeelden en use cases. Daarnaast kregen we veel handige tools aangerijkt incl. voorbeelden. Ik zal deze training zeker aan al mijn collega’s en vrienden aanrader!

10/10
Klantenvertellen
Mingus Soplanit

Goede training met zeer waardevolle tips en trucs

10/10
Klantenvertellen
Claudia

Hele nuttige cursus die prettig wordt gegeven

10/10
Klantenvertellen
Gwen Kappen

Leuke training, met genoeg tips en oefeningen.

8/10
Klantenvertellen
Guus van Velthoven

Een workshop die heel goed aansloot bij mijn leervraag.

8/10
Klantenvertellen
Yildiz van der Zijden

Ik vond de eendaagse timemanagement cursus heel leuk en nuttig.
Goede docent, en alles duidelijk uitgelegd en praktisch gemaakt zodat ik er ook gelijk mee aan de slag ben gegaan.

9/10
Klantenvertellen
Edward van de Pol

heel fijn dat je er daarna meteen mee aan de slag kan

9/10
Klantenvertellen
Yvette Wiegand

Het was een erg nuttige 1-daagse cursus. Veel geleerd, en nuttige tips die goed toepasbaar zijn voor iedereen. De cursus werd gegeven door een erg enthousiaste cursusleider, die ons de hele dag op een leuke manier geboeid hield

10/10
Klantenvertellen
Rebecca Bakker

Fijne en duidelijke training
Veel bruikbare tips!

10/10
Klantenvertellen
Cindy Tiemens

De training is door mij positief ontvangen. De oefeningen waren naar aanleiding van voorbeelden uit de praktijk. Lekker praktisch.
Veel dingen wist ik al wel maar het was goed om hier nogmaals bewust mee bezig te zijn. Je staat er versteld van hoeveel is gebaseerd op aannames over en weer!

10/10
Klantenvertellen

Wij zijn geaccrediteerd door

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten