Dwalen jouw gedachten regelmatig af tijdens het lezen of merk je regelmatig dat je aan het einde van een tekst niet begrepen hebt wat er staat? Met deze 4 praktische tips vergroot jij jouw tekstbegrip op een effectieve manier.

Op de lagere school wordt er veel aandacht besteed aan begrijpend lezen. Maar na de cito toetsen lijkt het klaar. Tijdens de opleidingen die daarop volgen wordt er steeds minder aandacht aan het thema besteed. Het wordt verondersteld dat je er goed genoeg in bent. Van degene die er moeite mee hebben wordt verondersteld dat ze gewoon beter hun best moeten doen.

Als kenniswerker ben je echter een groot deel van je dag bezig met het lezen en verwerken van informatie. Beter worden in begrijpend lezen is dan ook van groot belang als je voor je gevoel de plank te vaak misslaat. Naast het feit dat je fouten maakt kost het je namelijk ook veel te veel tijd.

In-company offerte aanvragen

Nadine
Account manager

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
24
mei

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
28
jun

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
6
sep

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
25
okt

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
6
dec

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info

Beter leren lezen voor volwassenen

Een cursus begrijpend lezen geeft aandacht aan drie zaken: je aandacht, je leestempo en je ogen.


 • Je aandacht

  Wanneer je leest kun je niks anders doen dat al te veel vraagt van je breincapaciteit. Daarvoor is de bewuste denkcapaciteit van ons brein simpel te beperkt. Ook is het zo dat concentratie tijd vraagt om op te bouwen. Wanneer deze onderbroken wordt dan kost het tijd om de aandacht te herstellen. Tijdens het lezen is het daarom van belang dat je niet afgeleid raakt. Zet notificaties van devices daarom uit en ga ergens zitten waar je in stilte kunt lezen. Pratende collega’s op de achtergrond leiden namelijk af. Je brein is meer bezig met wat zij zeggen waardoor je vaak niet meer weet wat je gelezen hebt. Je volledige aandacht moet kunnen uitgaan naar datgene wat je aan het lezen bent. Bij een training snellezen kun je leren hoe je jouw aandacht zo weet te richten dat volledige aandacht uitgaat naar de tekst. Hierdoor lees je niet alleen sneller maar ook beter. Beter worden in begrijpend lezen betekent dus ook: met volledige aandacht lezen.


 • Je leestempo

  Heb je moeite met begrijpend lezen dan wordt al snel aangeraden om een stuk tekst langzamer te lezen. Dit is echter alleen noodzakelijk als je veel nieuwe woorden tegenkomt of als de tekst zeer complex is. Je leestempo wil je echter zo hoog mogelijk houden. Dit wil niet persé zeggen dat je snel moet lezen. Het wil vooral zeggen dat je niet te langzaam moet lezen. Wat gebeurt er namelijk met je brein als je te langzaam leest? Je brein gaat zich dan vervelen en gaat zich bezighouden met andere zaken. Aangezien we geen twee dingen tegelijk kunnen doen betekent dat: je aandacht dwaalt af. Te langzaam lezen is dus niet goed. Te snel lezen, daarentegen, helpt ook niet. Wanneer je te snel leest kan je brein niet meer begrijpen wat er staat waardoor het, als het ware, afhaakt. Daar heb je dus ook niks aan. Tijdens een cursus begrijpend lezen moet je dus constant zoeken naar de hoogst mogelijke snelheid die past bij de moeilijkheidsgraad van de tekst. Niet te langzaam dus, maar zeker ook niet te snel.


 • Je ogen

  Je ogen zijn van nature niet gemaakt om te lezen. Mensen zijn namelijk jagers. Onze ogen bewegen met sprongetjes over te tekst (saccades) en ze springen heel vaak terug. Dat is vermoeiend maar zorgt er ook voor dat we niet helemaal in een bepaalde Flow kunnen komen die nodig is om goed te kunnen lezen. Door je ogen te begeleiden tijdens het lezen neem je al deze struikelblokken weg. Hierdoor lees je altijd veel aandachtiger. Daarnaast lees je daardoor ook sneller. Tijdens de training snellezen leer je hoe je jouw ogen volledig gefocused en vlot de tekst laat volgen.

Nadine
Account manager

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Dave de Liefde

Ik heb één keer eerder een goede training van Tijdwinst gehad, vandaar dat ik me nu weer bij hun had ingeschreven. Het doel voor mij was de vele rapporten die ik moet lezen sneller door te kunnen nemen waarbij ik wel de belangrijke informatie blijf onthouden. Door de leuke groep, maar zeker ook de enthousiaste manier waarop trainer Patrick voor de groep stond is het redelijk goed gelukt. Naast sneller leren lezen krijg je er een introductie mindmapping en een goed boek bij.

9/10
Klantenvertellen
Dennis Veugelers

Jullie ontvangen van mij een beoordeling met het cijfer 9!

10/10
Klantenvertellen
An De Ridder

Een zinvolle en vooral toffe dag. Als alle werkdagen zo waren…!

8/10
Klantenvertellen
Dave Reitsema

Ik vond het een prettige training, ik doe al een hoop dingen goed, maar ook nog wat tip en tools erbij gekregen

8/10
Klantenvertellen
els doornhein

Praktische training waarin ik veel nieuwe skills heb geleerd om efficiënter te kunnen werken. Erg fijn!

10/10
Klantenvertellen
Roy Goossens

Het was een goede cursus waar je weer even een paar tools aangereikt hebt gekregen die snel in de praktijk kunnen worden uitgevoerd.
Cursusleider was heel goed en prettig om naar te luisteren.

8/10
Klantenvertellen
Carmen Alvarez

De training was heel praktisch, met veel herkenbare dingen uit de dagelijkse praktijk. Ik liep de training uit met praktische handvatten die ik de dag erop meteen kon toepassen. Heel bruikbaar. Ik vond ook de positieve toon waarop het gebracht werd erg inspirerend.

10/10
Klantenvertellen
Eline de Zeeuw

Training was leuk gebracht met veel toepasbare tips.

8/10
Klantenvertellen
Patricia Jongen

Leuke interactieve training die op een duidelijke manier gegeven wordt.
Ik heb er zeker een aantal goede ideeën opgedaan.

10/10
Klantenvertellen
Rozita Mirzaie

Heel erg fijn en nuttig training.

10/10
Klantenvertellen
Patrick van Ewijk

Ik heb de training Snellezen, Mindmappen en Geheugentechnieken gevolgd bij Tijdwinst.com. David Bakker gaf de training. En hoewel deze op de vrijdag werd gegeven was het tot het einde boeiend en ook leuk om te volgen. Ik raad deze training dan ook iedereen aan.

10/10
Klantenvertellen
Rebecca Bakker

Fijne en duidelijke training
Veel bruikbare tips!

10/10
Klantenvertellen

Wij zijn geaccrediteerd door

Volg deze 4 tips en wordt beter in begrijpend lezen

Rechtstreeks uit onze cursus begrijpend lezen:

 1. Zet notificaties uit zodat je niet telkens uit je concentratie gehaald wordt.
 2. Ga apart zitten of zet desnoods een hoofdtelefoon op.
 3. Zoek het optimale leestempo op: niet te snel maar zeker ook niet te langzaam.
 4. Begeleid je ogen tijdens het lezen voor een betere focus en een hoger leestempo.

Uiteraard kun je nog veel meer doen wil je beter worden in begrijpend lezen. Volg onze cursus begrijpend lezen. Tijdens onze cursus snellezen geven we praktische tips die je helpen om je leessnelheid te verdubbelen zonder dat dit ten koste gaat van je tekstbegrip. Daarnaast leer je technieken die je helpen om de informatie beter te verwerken en makkelijker vast te houden.

In-company offerte aanvragen

Wij verzorgen cursussen snellezen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten