Dwalen jouw gedachten regelmatig af tijdens het lezen of merk je regelmatig dat je aan het einde van een tekst niet begrepen hebt wat er staat? Met deze 4 praktische tips vergroot jij jouw tekstbegrip op een effectieve manier.

Op de lagere school wordt er veel aandacht besteed aan begrijpend lezen. Maar na de cito toetsen lijkt het klaar. Tijdens de opleidingen die daarop volgen wordt er steeds minder aandacht aan het thema besteed. Het wordt verondersteld dat je er goed genoeg in bent. Van degene die er moeite mee hebben wordt verondersteld dat ze gewoon beter hun best moeten doen.

Als kenniswerker ben je echter een groot deel van je dag bezig met het lezen en verwerken van informatie. Beter worden in begrijpend lezen is dan ook van groot belang als je voor je gevoel de plank te vaak misslaat. Naast het feit dat je fouten maakt kost het je namelijk ook veel te veel tijd.

In-company offerte aanvragen

Nadine
Account manager

Heb je vragen of wil je advies?

+31(0)85-0651019
Stuur een bericht

Klanten geven ons een 9.3

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
16
Feb

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
23
Mar

Online via Zoom
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
23
Mar

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
14
Apr

Rotterdam
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
14
Apr

Amsterdam
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info

Beter leren lezen voor volwassenen

Een cursus begrijpend lezen geeft aandacht aan drie zaken: je aandacht, je leestempo en je ogen.


 • Je aandacht

  Wanneer je leest kun je niks anders doen dat al te veel vraagt van je breincapaciteit. Daarvoor is de bewuste denkcapaciteit van ons brein simpel te beperkt. Ook is het zo dat concentratie tijd vraagt om op te bouwen. Wanneer deze onderbroken wordt dan kost het tijd om de aandacht te herstellen. Tijdens het lezen is het daarom van belang dat je niet afgeleid raakt. Zet notificaties van devices daarom uit en ga ergens zitten waar je in stilte kunt lezen. Pratende collega’s op de achtergrond leiden namelijk af. Je brein is meer bezig met wat zij zeggen waardoor je vaak niet meer weet wat je gelezen hebt. Je volledige aandacht moet kunnen uitgaan naar datgene wat je aan het lezen bent. Bij een training snellezen kun je leren hoe je jouw aandacht zo weet te richten dat volledige aandacht uitgaat naar de tekst. Hierdoor lees je niet alleen sneller maar ook beter. Beter worden in begrijpend lezen betekent dus ook: met volledige aandacht lezen.


 • Je leestempo

  Heb je moeite met begrijpend lezen dan wordt al snel aangeraden om een stuk tekst langzamer te lezen. Dit is echter alleen noodzakelijk als je veel nieuwe woorden tegenkomt of als de tekst zeer complex is. Je leestempo wil je echter zo hoog mogelijk houden. Dit wil niet persé zeggen dat je snel moet lezen. Het wil vooral zeggen dat je niet te langzaam moet lezen. Wat gebeurt er namelijk met je brein als je te langzaam leest? Je brein gaat zich dan vervelen en gaat zich bezighouden met andere zaken. Aangezien we geen twee dingen tegelijk kunnen doen betekent dat: je aandacht dwaalt af. Te langzaam lezen is dus niet goed. Te snel lezen, daarentegen, helpt ook niet. Wanneer je te snel leest kan je brein niet meer begrijpen wat er staat waardoor het, als het ware, afhaakt. Daar heb je dus ook niks aan. Tijdens een cursus begrijpend lezen moet je dus constant zoeken naar de hoogst mogelijke snelheid die past bij de moeilijkheidsgraad van de tekst. Niet te langzaam dus, maar zeker ook niet te snel.


 • Je ogen

  Je ogen zijn van nature niet gemaakt om te lezen. Mensen zijn namelijk jagers. Onze ogen bewegen met sprongetjes over te tekst (saccades) en ze springen heel vaak terug. Dat is vermoeiend maar zorgt er ook voor dat we niet helemaal in een bepaalde Flow kunnen komen die nodig is om goed te kunnen lezen. Door je ogen te begeleiden tijdens het lezen neem je al deze struikelblokken weg. Hierdoor lees je altijd veel aandachtiger. Daarnaast lees je daardoor ook sneller. Tijdens de training snellezen leer je hoe je jouw ogen volledig gefocused en vlot de tekst laat volgen.

Nadine
Account manager

Heb je vragen of wil je advies?

+31(0)85-0651019
Stuur een bericht

Klanten geven ons een 9.3

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Simone – Weesp

Een echte eye-opener

Tijdwinst.com legt in deze training heel goed uit op welke wijze er eigenlijk gewerkt moet worden. Dit leer je niet op je studie of in de beginjaren van je werk. Doe jezelf een plezier en volg deze training, je werk zal daarna een stuk makkelijker zijn.

Peter van den Brekel

Toepasbare tools met direct meetbaar resultaat

De in de training behandelde stof geeft je praktische tools, tips en kennis om direct een meetbare verbetering te zien bij jezelf en de groep. David Bakker brengt de training op een enthousiaste en leuke manier, met prettige oefeningen en een opzet in een logische volgorde.

Sander Verbaarschot

Energieke en interessante training

Enthousiaste trainer die inhoudelijk interessante onderwerpen behandelt op een manier dat je je een deelnemer aan Wedden dat? voelt. Je bent extra gemotiveerd en steekt er heel veel van op

Katleen Cuyvers

Heel waardevol om te volgen

Ik leerde er heel wat technieken om mee aan de slag te gaan. De lesgever bracht het op een zeer goede manier

Catharina Jessen

Een aanrader deze workshop voor mensen die veel beleidsstukken moeten lezen

De workshop snellezen, mindmapping en geheugentraining was heel leerzaam en leuk. De workshop werd met veel enthousiasme gebracht door Patrick.
Ik zal zeker deze ‘handleidingen’ gaan gebruiken.

Ank Wolf

Een training die zeker de moeite waard is.

De onderwerpen bleven boeiend, inspirerend en zijn direct toepasbaar op het werk maar ook privé. De training werd op een informele en boeiende manier gegeven door Patrick, een enthousiaste trainer!

Sylvia Veenstra

Leuk opleiding met een enthousiaste trainer die dingen goed uitlegt.

Zijn energie is aanstekelijk. top dag gehad een aanrader voor iedereen die wil leren snel te lezen en een geweldige mindmap te maken.

Jan-Dirk de Bruijn

Echt een aanrader!!!!

Vandaag een fantastische training mogen ontvangen van Tijdwinst.com. De trainer heeft mij “tips and tricks” bijgebracht om nog sneller begrijpend te leren lezen en geheugentechnieken bij te brengen.

Thomas Stam

Leuke training gehad van tijdwinst.com en ze maken hun naam waar.

Mijn leessnelheid is inderdaad verdubbeld! Goede mix van inhoud en oefeningen waarin je de stof gelijk toepast. De trainer sprak uit ervaring en bracht de theorie overtuigend. Er gaan veel droomverhalen rond op intern over snellezen (met onbewezen theorieën), deze training levert geen droom op maar bewezen kennis met resultaat.

Martijn de Jager

Leuke praktische training met handige tips en voorbeelden

Klein beetje theorie, maar met name veel oefeningen gedaan. Handigste tip de Roman Room, maar ook de mindmap verwacht ik wel te gaan gebruiken voor grote projecten. Nu vooral zelf aan de slag met blijven oefenen snellezen, want hier valt nog aardig wat winst te boeken kwam ik achter. Dat kan de eerste 30 dagen mooi met de dagelijkse tekst die je nog toegemaild krijgt. Zeker een aanrader!

Janneke Bos

Superleuke en interessante cursus

Duidelijke uitleg door de docent en handige tools hoe je de opgedane kennis kunt gebruiken in je werk en/of school. De opbouw van de cursus maakt dat je er met je aandacht bij blijft.

Caroline Scholtz

Een energieke training

Vorige week via m’n werk een training van Tijdwinst met top trainer David gevolgd. Hij kwam vol energie binnen en dat bleef zo gedurende de dag, hierdoor kon je de aandacht er makkelijk bijhouden. De stof is interessant en leerzaam en David brengt het op een leuke manier! Super blij met de mooie tips van deze dag. Bedankt David & Tijdwinst!

José Snijder

Heel erg leuke training waar je gelijk wat aan hebt, zowel op het werk als privé.

Nuttige tips en inzichten gekregen. Ik verwacht dat ik mijn concentratie nu beter kan vasthouden en ook bijvoorbeeld namen beter kan onthouden. David maakt deze training spelenderwijs heel pakkend! Aanrader dus!

Wij zijn geaccrediteerd door

Volg deze 4 tips en wordt beter in begrijpend lezen

Rechtstreeks uit onze cursus begrijpend lezen:

 1. Zet notificaties uit zodat je niet telkens uit je concentratie gehaald wordt.
 2. Ga apart zitten of zet desnoods een hoofdtelefoon op.
 3. Zoek het optimale leestempo op: niet te snel maar zeker ook niet te langzaam.
 4. Begeleid je ogen tijdens het lezen voor een betere focus en een hoger leestempo.

Uiteraard kun je nog veel meer doen wil je beter worden in begrijpend lezen. Volg onze cursus begrijpend lezen. Tijdens onze cursus snellezen geven we praktische tips die je helpen om je leessnelheid te verdubbelen zonder dat dit ten koste gaat van je tekstbegrip. Daarnaast leer je technieken die je helpen om de informatie beter te verwerken en makkelijker vast te houden.

In-company offerte aanvragen

Wij verzorgen cursussen snellezen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 5.000 beoordelingen

+20 jaar ervaring

+20 jaar ervaring

Met onze ruim 20 jaar ervaring zijn wij dé specialisten