Cursus begrijpend lezen: beter worden in begrijpend lezen als je deze 4 tips volgt

Dwalen jouw gedachten regelmatig af tijdens het lezen of merk je regelmatig dat je aan het einde van een tekst niet begrepen hebt wat er staat? Met deze 4 praktische tips vergroot jij jouw tekstbegrip op een effectieve manier.

Op de lagere school wordt er veel aandacht besteed aan begrijpend lezen. Maar na de cito toetsen lijkt het klaar. Tijdens de opleidingen die daarop volgen wordt er steeds minder aandacht aan het thema besteed. Het wordt verondersteld dat je er goed genoeg in bent. Van degene die er moeite mee hebben wordt verondersteld dat ze gewoon beter hun best moeten doen. 

Cursus begrijpend lezen volwassenen 

Als kenniswerker ben je echter een groot deel van je dag bezig met het lezen en verwerken van informatie. Beter worden in begrijpend lezen in dan ook van groot belang als je voor je gevoel de plank te vaak misslaat. Naast het feit dat je fouten maakt kost het je namelijk waarschijnlijk ook veel te veel tijd. 

Beter leren lezen voor volwassenen

Een cursus begrijpend lezen geeft aandacht aan drie zaken: je aandacht, je leestempo en je ogen

 • Je aandacht

  Wanneer je leest kun je niks anders doen dat al te veel vraagt van je breincapaciteit. Daarvoor is de bewuste denkcapaciteit van ons brein simpel te beperkt. Ook is het zo dat concentratie tijd vraagt om op te bouwen. Wanneer deze onderbroken wordt dan kost het tijd om de aandacht te herstellen.

  Tijdens het lezen is het daarom van belang dat je niet afgeleid raakt. Zet notificaties van devices daarom uit en ga ergens zitten waar je in stilte kunt lezen. Pratende collega’s op de achtergrond leiden namelijk af. Je brein is meer bezig met wat zij zeggen waardoor je vaak niet meer weet wat je gelezen hebt.

  Je volledige aandacht moet kunnen uitgaan naar datgene wat je aan het lezen bent. Bij een training snellezen kun je leren hoe je jouw aandacht zo weet te richten dat volledige aandacht uitgaat naar de tekst. Hierdoor lees je niet alleen sneller maar ook beter. Beter worden in begrijpend lezen betekent dus ook: met volledige aandacht lezen.

 • Je leestempo

  Heb je moeite met begrijpend lezen dan wordt al snel aangeraden om een stuk tekst langzamer te lezen. Dit is echter alleen noodzakelijk als je veel nieuwe woorden tegenkomt of als de tekst zeer complex is. 

  Je leestempo wil je echter zo hoog mogelijk houden. Dit wil niet persé zeggen dat je snel moet lezen. Het wil vooral zeggen dat je niet te langzaam moet lezen. 

  Wat gebeurt er namelijk met je brein als je te langzaam leest? Je brein gaat zich dan vervelen en gaat zich bezighouden met andere zaken. Aangezien we geen twee dingen tegelijk kunnen doen betekent dat: je aandacht dwaalt af. Te langzaam lezen is dus niet goed. 

  Te snel lezen, daarentegen, helpt ook niet. Wanneer je te snel leest kan je brein niet meer begrijpen wat er staat waardoor het, als het ware, afhaakt. Daar heb je dus ook niks aan. 

  Tijdens een cursus begrijpend lezen moet je dus constant zoeken naar de hoogst mogelijke snelheid die past bij de moeilijkheidsgraad van de tekst. Niet te langzaam dus, maar zeker ook niet te snel. 

 • Je ogen

  Je ogen zijn van nature niet gemaakt om te lezen. Mensen zijn namelijk jagers. Onze ogen bewegen met sprongetjes over te tekst (saccades) en ze springen heel vaak terug. Dat is vermoeiend maar zorgt er ook voor dat we niet helemaal in een bepaalde Flow kunnen komen die nodig is om goed te kunnen lezen. Door je ogen te begeleiden tijdens het lezen neem je al deze struikelblokken weg. Hierdoor lees je altijd veel aandachtiger. Daarnaast lees je daardoor ook sneller.

  Tijdens de training snellezen leer je hoe je jouw ogen volledig gefocused en vlot de tekst laat volgen. 

Beter worden in begrijpend lezen; volg deze 4 tips

Rechtstreeks uit onze cursus begrijpend lezn:

 1. Zet notificaties uit zodat je niet telkens uit je concentratie gehaald wordt.
 2. Ga apart zitten of zet desnoods een hoofdtelefoon op.
 3. Zoek het optimale leestempo op: niet te snel maar zeker ook niet te langzaam. 
 4. Begeleid je ogen tijdens het lezen voor een betere focus en een hoger leestempo.

Uiteraard kun je nog veel meer doen wil je beter worden in begrijpend lezen. Volg onze cursus begrijpend lezen. Tijdens onze training snellezen geven we praktische tips die je helpen om je leessnelheid te verdubbelen zonder dat dit ten koste gaat van je tekstbegrip. Daarnaast leer je technieken die je helpen om de informatie beter te verwerken en makkelijker vast te houden. 

Eerstvolgende startdatums cursus Snellezen 2021

juni

24jun09:0017:00Utrecht • 1-daagse cursus snellezen09:00 - 17:00 BCN Utrecht CS, Catharijnesingel 48 3511 GC UTRECHT

september

08sep09:0017:00Utrecht • 1-daagse cursus snellezen09:00 - 17:00 BCN Utrecht CS, Catharijnesingel 48 3511 GC UTRECHT

08sep09:0017:00Online • 1-daagse cursus snellezen09:00 - 17:00 Online via een interactieve video conferencing

Bekijk alle startdatums in 2021 en schrijf je in voor een 1-daagse open training bij jou in de buurt

Kosten, korting en inschrijven

De kosten voor deze geheel verzorgde dag inclusief lunch, drankjes, cursusmaterialen, naslagwerk en certificaat bedragen € 375,- excl. BTW. Verder zijn er geen bijkomende of verborgen kosten.

Profiteer van onze aantrekkelijke kortingen wanneer je je inschrijft met meerdere collega’s. Lees hierover meer op onze kortingspagina.

Wil je met 6 personen of meer de cursus snellezen volgen? Dan is het interessant om een vrijblijvende offerte aan te vragen voor een in-company training bij jou op locatie. Lees meer over in-company cursus speed reading.

Beste opleider

drie jaar op rij verkozen tot “Beste opleider van Nederland”

landelijk

wekelijkse trainingen op diverse locaties in Nederland en België

100% tevreden

garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, dan is dit voor ons risico

Score: 9,3

op basis van 5058 cursisten beoordelingen op Springest en Klantenvertellen

Follow-up

gratis onbeperkte follow-up na afloop van je deelname aan de 1-daagse training

Neem een optie

Reserveer kosteloos en vrijblijvend een plek voor je favoriete datum en locatie

Inschrijven

Bekijk de startdatums en schrijf je in voor een 1-daagse open training bij jou in de buurt

Samen met je collega’s

Lees meer over een in-company training en vraag een vrijblijvende offerte aan

Heb je vragen?

Bel ons, we helpen je graag verder:

085 – 06 510 19 *

Of mail ons je vraag: info@tijdwinst.com

* Vanuit België: 0031 85 – 06 510 19
Maandag t/m vrijdag • 08:00 tot 20:00 uur

Maatwerk training?

Vertel ons vrijblijvend over de uitdagingen waarmee jullie te maken hebben.

Vraag een voorstel aan en laat je verrassen door onze aanpak.

Gratis slimme tips!

Laat je maximaal 2x per maand inspireren met slimme tips voor een druk én leuk (werk)leven:

Maximaal 2x per maand.
Geen spam, beloofd!

© Copyright 1999 – - Tijdwinst.com (een handelsnaam van SRS Consulting B.V.)
X