Dwalen jouw gedachten regelmatig af tijdens het lezen of merk je regelmatig dat je aan het einde van een tekst niet begrepen hebt wat er staat? Met deze 4 praktische tips vergroot jij jouw tekstbegrip op een effectieve manier.

Op de lagere school wordt er veel aandacht besteed aan begrijpend lezen. Maar na de cito toetsen lijkt het klaar. Tijdens de opleidingen die daarop volgen wordt er steeds minder aandacht aan het thema besteed. Het wordt verondersteld dat je er goed genoeg in bent. Van degene die er moeite mee hebben wordt verondersteld dat ze gewoon beter hun best moeten doen.

Als kenniswerker ben je echter een groot deel van je dag bezig met het lezen en verwerken van informatie. Beter worden in begrijpend lezen is dan ook van groot belang als je voor je gevoel de plank te vaak misslaat. Naast het feit dat je fouten maakt kost het je namelijk ook veel te veel tijd.

In-company offerte aanvragen

Nadine
Account manager

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
6
sep

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
25
okt

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
6
dec

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info

Beter leren lezen voor volwassenen

Een cursus begrijpend lezen geeft aandacht aan drie zaken: je aandacht, je leestempo en je ogen.


 • Je aandacht

  Wanneer je leest kun je niks anders doen dat al te veel vraagt van je breincapaciteit. Daarvoor is de bewuste denkcapaciteit van ons brein simpel te beperkt. Ook is het zo dat concentratie tijd vraagt om op te bouwen. Wanneer deze onderbroken wordt dan kost het tijd om de aandacht te herstellen. Tijdens het lezen is het daarom van belang dat je niet afgeleid raakt. Zet notificaties van devices daarom uit en ga ergens zitten waar je in stilte kunt lezen. Pratende collega’s op de achtergrond leiden namelijk af. Je brein is meer bezig met wat zij zeggen waardoor je vaak niet meer weet wat je gelezen hebt. Je volledige aandacht moet kunnen uitgaan naar datgene wat je aan het lezen bent. Bij een training snellezen kun je leren hoe je jouw aandacht zo weet te richten dat volledige aandacht uitgaat naar de tekst. Hierdoor lees je niet alleen sneller maar ook beter. Beter worden in begrijpend lezen betekent dus ook: met volledige aandacht lezen.


 • Je leestempo

  Heb je moeite met begrijpend lezen dan wordt al snel aangeraden om een stuk tekst langzamer te lezen. Dit is echter alleen noodzakelijk als je veel nieuwe woorden tegenkomt of als de tekst zeer complex is. Je leestempo wil je echter zo hoog mogelijk houden. Dit wil niet persé zeggen dat je snel moet lezen. Het wil vooral zeggen dat je niet te langzaam moet lezen. Wat gebeurt er namelijk met je brein als je te langzaam leest? Je brein gaat zich dan vervelen en gaat zich bezighouden met andere zaken. Aangezien we geen twee dingen tegelijk kunnen doen betekent dat: je aandacht dwaalt af. Te langzaam lezen is dus niet goed. Te snel lezen, daarentegen, helpt ook niet. Wanneer je te snel leest kan je brein niet meer begrijpen wat er staat waardoor het, als het ware, afhaakt. Daar heb je dus ook niks aan. Tijdens een cursus begrijpend lezen moet je dus constant zoeken naar de hoogst mogelijke snelheid die past bij de moeilijkheidsgraad van de tekst. Niet te langzaam dus, maar zeker ook niet te snel.


 • Je ogen

  Je ogen zijn van nature niet gemaakt om te lezen. Mensen zijn namelijk jagers. Onze ogen bewegen met sprongetjes over te tekst (saccades) en ze springen heel vaak terug. Dat is vermoeiend maar zorgt er ook voor dat we niet helemaal in een bepaalde Flow kunnen komen die nodig is om goed te kunnen lezen. Door je ogen te begeleiden tijdens het lezen neem je al deze struikelblokken weg. Hierdoor lees je altijd veel aandachtiger. Daarnaast lees je daardoor ook sneller. Tijdens de training snellezen leer je hoe je jouw ogen volledig gefocused en vlot de tekst laat volgen.

Nadine
Account manager

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Renate Tesselaar

Prettige opleider, fijne en heldere opbouw van de training. Veel praktische aanknopingspunten en tips. Veel aandacht voor onze voorbeelden uit de praktijk

10/10
Klantenvertellen
kevin kardux

Tijdwinst.com biedt nuttige, praktische én toegankelijke een-dags cursussen. De trainingen zijn erg geschikt voor kantoor medewerkers en mensen met een communicatie-gerelateerde functie. Ik kan de trainingen daarom zeker aanbevelen.

10/10
Klantenvertellen
Fenny Aalbers

Ik ben verbaasd over de resultaten die behaald kunnen worden door heel simpele technieken. Training was logisch opgebouwd, de kennis werd heel goed overgebracht door de trainer.

9/10
Klantenvertellen
Claudia

Hele nuttige cursus die prettig wordt gegeven

10/10
Klantenvertellen
Petra Elgersma

Helder en met praktische voorbeelden die blijven hangen en snel toepasbaar zijn.

9/10
Klantenvertellen
Edward van de Pol

heel fijn dat je er daarna meteen mee aan de slag kan

9/10
Klantenvertellen
Wesley

Duidelijke en leerzame cursus. Aanrader.

10/10
Klantenvertellen
Marlon Peters

Het was van het begin tot het einde een leerzame en interessante training.

10/10
Klantenvertellen
Arjan Brouwer

Een 20-tal tips opgepikt, welke ik ga implementeren in mijn dagelijks werk. Erg praktisch ingerichte cursus!

9/10
Klantenvertellen
Jaap Voermans

Interessante Cursus.

Met goede afwisseling tussen praktijk theorie.

8/10
Klantenvertellen
Anda reniers

De training deden we met collega’s waardoor het gezellig en leerzaam is. De situaties die worden besproken zijn daardoor ook herkenbaar. De trainer vond ik vakkundig.

10/10
Klantenvertellen
Ank Wolf

Een training die zeker de moeite waard is.

De onderwerpen bleven boeiend, inspirerend en zijn direct toepasbaar op het werk maar ook privé. De training werd op een informele en boeiende manier gegeven door Patrick, een enthousiaste trainer!

8/10
Klantenvertellen

Wij zijn geaccrediteerd door

Volg deze 4 tips en wordt beter in begrijpend lezen

Rechtstreeks uit onze cursus begrijpend lezen:

 1. Zet notificaties uit zodat je niet telkens uit je concentratie gehaald wordt.
 2. Ga apart zitten of zet desnoods een hoofdtelefoon op.
 3. Zoek het optimale leestempo op: niet te snel maar zeker ook niet te langzaam.
 4. Begeleid je ogen tijdens het lezen voor een betere focus en een hoger leestempo.

Uiteraard kun je nog veel meer doen wil je beter worden in begrijpend lezen. Volg onze cursus begrijpend lezen. Tijdens onze cursus snellezen geven we praktische tips die je helpen om je leessnelheid te verdubbelen zonder dat dit ten koste gaat van je tekstbegrip. Daarnaast leer je technieken die je helpen om de informatie beter te verwerken en makkelijker vast te houden.

In-company offerte aanvragen


Wij verzorgen cursussen snellezen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 
9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 6.000 beoordelingen

+
25 jaar ervaring

+ 25 jaar ervaring

Met onze ruim 25 jaar ervaring zijn wij dé specialisten