Je geheugen trainen is niet moeilijk. Er bestaan geheugentraining oefeningen die je vooral helpen om je korte geheugen te trainen. Dat is echter niet zinvol want dit geheugen heeft maar een heel beperkte capaciteit. Zinvoller is het om het lange termijn geheugen te trainen. Als je eenmaal weet hoe het geheugen werkt dan helpt je dit om beter te onthouden wat echt belangrijk is.

Hoe werkt je geheugen?

Informatie wordt tegelijk opgenomen in ons korte- en lange termijn geheugen. In het korte termijn geheugen blijft het echter maar heel kort hangen. In het lange termijn geheugen kan het voor onbeperkte tijd opgeslagen blijven mits je de informatie herhaalt of indien je de informatie interessant maakt voor je brein. Ons brein is namelijk dol op informatie die interessant is, zo niet dan zul je echt aan de bak moeten om het in je lange termijn geheugen vast te houden.

Iedereen kent wel de voorbeelden van de middelbare school docent die zo gepassioneerd over zijn vak kon vertellen dat je het ‘meteen snapte’ en niet voor het vak hoefde te leren. Dit laat zien dat interessante informatie makkelijker opgenomen wordt. Ook kennen de meeste mensen die ooit Duits op de middelbare school hebben gehad het riedeltje “durch, für, gegen, ohne, um, bis, entlang” nog uit hun hoofd. Zie het als blijvende hersenschade van honderden keren herhalen. Waarschijnlijk heb je geen idee waar je het ook alweer voor nodig had. Dat dan weer niet.

Hoe werken geheugentechnieken?

Bij geheugentechnieken spelen we in op het interessant maken van informatie. Hoe doe je dit? Je gebruikt humor, beleeft de informatie, trekt zaken uit proportie, gebruikt je zintuigen etc. Op deze manier kun je informatie voor je brein zodanig levendig maken dat je brein de informatie vast wil houden.

Vergelijk het met een film die indruk op je gemaakt heeft; die vergeet je nooit meer. Zou je dezelfde film in boekvorm gelezen hebben dan kost het niet alleen meer tijd maar is het ook minder effectief. Je houdt de informatie niet vast. Bij geheugentechnieken leer je dus informatie te manipuleren.

Geheugentechnieken: gebruik maken van beide hersenhelften

Nu is het zo dat ons brein bestaan uit twee hersenhelften. Een hersenhelft (de linkse) heeft een lichte voorkeur voor logische informatie. De ander (de rechter) heeft een lichte voorkeur voor creatieve informatie. Over het algemeen wordt aangenomen dat wij, zeker in Nederland, onze linkerzijde net wat meer inzetten dan onze rechterzijde, vooral omdat ons onderwijs daar stevig op focust. Je kunt echter heel makkelijk de capaciteit van je geheugen vergroten door de rechterzijde er actief bij te betrekken.

Een simpele geheugentechniek: namen onthouden

Tijdens onze trainingen onthouden al onze trainers altijd de namen van alle deelnemers in de groep bij binnenkomst. Moeilijk? Helemaal niet. Sterker nog; bij one training Snellezen, Geheugentechnieken en Mind Mapping leren we het onze deelnemers voor het voorstelrondje en moeten ze het daarna meteen in de praktijk brengen. Het werkt altijd.

Hoe doe je dat? Simpel in deze stappen:

 1. Focus op je taak
  Een handje schudden en onze naam zeggen dat doen we op de automatische piloot. Realiseer je dat je helemaal niet bezig bent met de naam van de ander. Neem je daarom voor dat je de naam van de ander gaat onthouden. Dat is op dat moment je enige doel in het leven. Al het andere is totaal onbelangrijk.
 2. Stilte in je hoofd
  We kunnen niet bewust met 2 dingen tegelijk bezig zijn. Multitasken bestaat dus niet. Of je bent in je hoofd tegen jezelf aan het praten of je luistert naar de ander. Kies voor dat laatste. Zorg dat het stil is in je hoofd als de ander zegt hoe hij/zij heet.
 3. Laat de informatie landen
  Nadat de informatie is binnengekomen (de ander heeft gezegd hoe hij heet, en jij hoe jij heet) laat je de informatie even bezinken. Dit doe je door de informatie een paar keer te activeren in de halve minuut die volgt. Dit kun je doen door de naam van de ander hardop te herhalen of door deze te herhalen in je hoofd. Heeft iemand net gezegd dat hij Peter heet dan kun je hem aankijken en tijdens het gesprek dat volgt 2 of 3 keer de naam Peter herhalen in je hoofd. Ook kun je de naam een keer gebruiken in het gesprek (niet vaker, want: super creepy).
 4. Manipuleer de informatie
  De kans is groot dat je deze stap helemaal niet nodig hebt omdat het bij stap 3 al gefixt is maar wat je kunt doen om er zeker van te zijn dat je Peter niet vergeet is door Peter interessant te maken voor jouw brein. Ken je nog een Peter? Iemand die je persoonlijk kent misschien of een bekende Nederlander (Peter van der Vorst of Peter Pannekoek). Kun je een overeenkomst vinden tussen deze Peter en die Peter? Zo ja, focus daarop. Of misschien stel je je voor dat Peter een Pan op zijn hoofd heeft als hoofddeksel wat er super raar uit ziet en je laat denken aan Peter Pan uit het sprookje.

Het klinkt misschien heel raar, maar het werkt echt. De namen van een groep van 15 mensen onthouden in enkele minuten is kinderspel en het leuke is: je wordt er steeds beter in en mensen waarderen het enorm dat je de moeite neemt.

Nog meer geheugentechnieken?

Naast deze geheugentechniek zijn er nog een aantal. Technieken die je helpen om procedures, cijfervolgordes, woordjes etc te onthouden zijn net zo makkelijk aan te leren. De meesten zijn gebaseerd op de Roman Room techniek en het LOCI principe.

Tijdens onze eendaagse cursus Snellezen, Geheugentechnieken en Mind Mapping combineren we de diverse geheugentechnieken met andere technieken om snel informatie te verwerken. Hierdoor kun je grote hoeveelheden informatie op een effectieve en breinvriendelijke manier verwerken. Je leert snellezen te combineren met mindmapping. Hierdoor kun je teksten sneller en beter lezen. Met mindmappen verwerk je de belangrijkste informatie tot een visueel overzicht en met geheugentechnieken sla je die kennis op in je lange termijngeheugen die je altijd paraat wilt hebben. Meer weten?

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
16
Feb

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
23
Mar

Online via Zoom
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
23
Mar

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
14
Apr

Rotterdam
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
14
Apr

Amsterdam
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info

Kosten, korting en inschrijven

De kosten voor deze geheel verzorgde dag inclusief lunch, drankjes, cursusmaterialen, naslagwerk en certificaat bedragen € 375,- excl. BTW. Verder zijn er geen bijkomende of verborgen kosten. Profiteer van onze aantrekkelijke kortingen wanneer je je inschrijft met meerdere collega’s. Lees hierover meer op onze kortingspagina. Wil je met 6 personen of meer de cursus snellezen volgen? Dan is het interessant om een vrijblijvende offerte aan te vragen voor een in-company training bij jou op locatie. Lees meer over in-company training snellezen.

In-company offerte aanvragen

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Simone – Weesp

Een echte eye-opener

Tijdwinst.com legt in deze training heel goed uit op welke wijze er eigenlijk gewerkt moet worden. Dit leer je niet op je studie of in de beginjaren van je werk. Doe jezelf een plezier en volg deze training, je werk zal daarna een stuk makkelijker zijn.

Peter van den Brekel

Toepasbare tools met direct meetbaar resultaat

De in de training behandelde stof geeft je praktische tools, tips en kennis om direct een meetbare verbetering te zien bij jezelf en de groep. David Bakker brengt de training op een enthousiaste en leuke manier, met prettige oefeningen en een opzet in een logische volgorde.

Sander Verbaarschot

Energieke en interessante training

Enthousiaste trainer die inhoudelijk interessante onderwerpen behandelt op een manier dat je je een deelnemer aan Wedden dat? voelt. Je bent extra gemotiveerd en steekt er heel veel van op

Katleen Cuyvers

Heel waardevol om te volgen

Ik leerde er heel wat technieken om mee aan de slag te gaan. De lesgever bracht het op een zeer goede manier

Catharina Jessen

Een aanrader deze workshop voor mensen die veel beleidsstukken moeten lezen

De workshop snellezen, mindmapping en geheugentraining was heel leerzaam en leuk. De workshop werd met veel enthousiasme gebracht door Patrick.
Ik zal zeker deze ‘handleidingen’ gaan gebruiken.

Ank Wolf

Een training die zeker de moeite waard is.

De onderwerpen bleven boeiend, inspirerend en zijn direct toepasbaar op het werk maar ook privé. De training werd op een informele en boeiende manier gegeven door Patrick, een enthousiaste trainer!

Sylvia Veenstra

Leuk opleiding met een enthousiaste trainer die dingen goed uitlegt.

Zijn energie is aanstekelijk. top dag gehad een aanrader voor iedereen die wil leren snel te lezen en een geweldige mindmap te maken.

Jan-Dirk de Bruijn

Echt een aanrader!!!!

Vandaag een fantastische training mogen ontvangen van Tijdwinst.com. De trainer heeft mij “tips and tricks” bijgebracht om nog sneller begrijpend te leren lezen en geheugentechnieken bij te brengen.

Thomas Stam

Leuke training gehad van tijdwinst.com en ze maken hun naam waar.

Mijn leessnelheid is inderdaad verdubbeld! Goede mix van inhoud en oefeningen waarin je de stof gelijk toepast. De trainer sprak uit ervaring en bracht de theorie overtuigend. Er gaan veel droomverhalen rond op intern over snellezen (met onbewezen theorieën), deze training levert geen droom op maar bewezen kennis met resultaat.

Martijn de Jager

Leuke praktische training met handige tips en voorbeelden

Klein beetje theorie, maar met name veel oefeningen gedaan. Handigste tip de Roman Room, maar ook de mindmap verwacht ik wel te gaan gebruiken voor grote projecten. Nu vooral zelf aan de slag met blijven oefenen snellezen, want hier valt nog aardig wat winst te boeken kwam ik achter. Dat kan de eerste 30 dagen mooi met de dagelijkse tekst die je nog toegemaild krijgt. Zeker een aanrader!

Janneke Bos

Superleuke en interessante cursus

Duidelijke uitleg door de docent en handige tools hoe je de opgedane kennis kunt gebruiken in je werk en/of school. De opbouw van de cursus maakt dat je er met je aandacht bij blijft.

Caroline Scholtz

Een energieke training

Vorige week via m’n werk een training van Tijdwinst met top trainer David gevolgd. Hij kwam vol energie binnen en dat bleef zo gedurende de dag, hierdoor kon je de aandacht er makkelijk bijhouden. De stof is interessant en leerzaam en David brengt het op een leuke manier! Super blij met de mooie tips van deze dag. Bedankt David & Tijdwinst!

José Snijder

Heel erg leuke training waar je gelijk wat aan hebt, zowel op het werk als privé.

Nuttige tips en inzichten gekregen. Ik verwacht dat ik mijn concentratie nu beter kan vasthouden en ook bijvoorbeeld namen beter kan onthouden. David maakt deze training spelenderwijs heel pakkend! Aanrader dus!

Wij zijn geaccrediteerd door

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 5.000 beoordelingen

+20 jaar ervaring

+20 jaar ervaring

Met onze ruim 20 jaar ervaring zijn wij dé specialisten