Je krijgt die vaardigheid maar niet onder de knie. Dit komt niet omdat je niet hard genoeg oefent, maar omdat je jouw type intelligentie niet benut. Wil je daarom een genie worden – en niet uitblinken in één, maar meerdere skills – doe het dan zo: volg de 3-stappen-methode en maak nieuwe dingen leren makkelijk. 

Stap 1. Begrijp de soorten intelligentie

Volgens de Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog Howard Gardner zijn er 8 soorten intelligentie:

    1. Verbale intelligentie — begrijp je wat in een tekst staat beschreven, kun je een verhaal schrijven en begrijp je gesproken woorden?
    2. Logisch-mathematische intelligentie — lukt het je om wiskundige problemen op te lossen, logisch te redeneren of patronen te herkennen?
    3. Ruimtelijke intelligentie — kun je van de ene naar de andere plaats komen, een kaart lezen of een voorwerp ruimtelijk visualiseren, bijvoorbeeld door te tekenen?
    4. Muzikale intelligentie — herken je ritmes en geluiden en begrijp je de structuur van muziek?
    5. Lichamelijk intelligentie — hoe goed oefen je controle uit over je fysieke vaardigheden, ben je behendig en hoe verfijnd is je hand-oog coördinatie?
    6. Natuurlijke intelligentie — ben jij je bewust van subtiele veranderingen in je omgeving, voel je je aangetrokken tot planten, dieren en andere natuurlijke fenomenen?
    7. Interpersoonlijke intelligentie — hoe goed begrijp je andere mensen en lukt het je een relatie met hen aan te gaan?
    8. Intrapersoonlijke intelligentie — hoe goed begrijp jij jezelf. Herken je je eigen emotionele toestanden en gevoelens?

Nu je deze soorten intelligentie zo voor je ziet, willen we dat je terugdenkt aan een vaardigheid die je graag wilde leren; een waarbij dat erg moeizaam ging. Programmeren bijvoorbeeld. Hoe je ook oefende en oefende, je kreeg het maar niet onder de knie.

Waar lag dat aan? Oefende je niet hard genoeg? Bleek de programmeertaal toch te lastig? Nee, jouw ‘logisch-mathematische intelligentie’ was op dat moment nog niet voldoende ontwikkeld om klaar te spelen wat jij eiste. Daarentegen ondervond je geen enkele moeite in het ontwikkelen van je verbale vaardigheden.

… maar wat kun je nou met deze informatie?

Zodra jij graag nieuwe vaardigheden wil leren, is het handig om te weten waarom dat juist wél of niet makkelijk gaat. Is het omdat je onderontwikkeld bent in één specifiek intelligentiegebied of toch omdat je niet de juiste inzet en motivatie toont?

Nieuwe dingen leren doe je zo

Heb je dat voor jezelf helder, dan ondersteunt dit jouw leerproces op 2 manieren:

1. Je leert je zwakke en sterke punten accepteren — en dat motiveert

Een van de redenen waarom mensen de handdoek in de ring gooien wanneer ze een nieuwe vaardigheden leren, is omdat het te moeilijk is. Het is nogal demotiverend wanneer je tegelijkertijd met iemand die cursus Italiaans start, om vervolgens te merken dat jij degene bent die achterloopt.

Wanneer je echter accepteert dat jouw verbale intelligentie nou eenmaal niet zo goed ontwikkeld is als die van je mede-cursisten, begrijp je dat het niet erg is dat jij een paar lessen extra nodig hebt. Goed, je leerproces verloopt misschien iets trager. Maar wanneer jij je focust op hoe jij je kunt verbeteren, in plaats van het jezelf kwalijk te nemen, groei je des te sneller.

2. Je leert dat wanneer je nieuwe kennis wilt ontwikkelen jij je moet aanpassen

“Het zijn niet de sterkste soorten die overleven en ook niet de meest intelligente. Het is het soort dat het beste reageert op veranderingen.” – Charles Darwin.

Het vermogen tot aanpassen is een van de belangrijkste eigenschappen die jij jezelf kunt aanmeten. Richt jij je namelijk niet alleen op het beoefenen van slechts één vaardigheid, maar ontwikkel jij je op meerdere gebieden, dan zit je gebakken.

Hiervoor zul je wel moeten begrijpen welke soorten intelligentie er bestaan. Nog belangrijker: je zal moeten inzien dat iedere soort ook verbeterd kán worden, ook al is het op dit moment nog een zwakke skill.

Geen enkele van de 8 soorten intelligentie die hierboven zijn beschreven, staan namelijk in steen gebeiteld. Denk je dat als je eenmaal een lage logisch-mathematische intelligentie hebt de kous af is? Nee hoor. Iedere actie die jij onderneemt traint één of meerdere vormen. Het is dus nooit te laat om je kennis te ontwikkelen.

Om dus iets nieuws te leren, zul je eerst moeten begrijpen onder welk soort intelligentie de vaardigheid valt. Past dit binnen jouw huidige intelligentie-kader of is deze toch nog onderontwikkeld? Dit weten helpt je bij het inschatten hoe lastig het onder de knie krijgen van een bepaalde skill wordt.

Stap 2. Kies hoe zeer je ergens in wil uitblinken

Vervolgens zul je moeten bepalen hoe vaardig je in een skill wil worden. Vind je het wel prima om iets een beetje te kunnen of wil je toch echt ergens in uitblinken? Dit vooraf weten, helpt je later bij het kiezen van een geschikte leermethode.

… maar voordat je daar aan toe bent, kies je eerst één benadering — welk soort genie wil je zijn?

Genie 1: Jack of all trades

Misschien ken je de engelse uitspraak: “Jack of all trades, master of none.” Vrij vertaald komt het erop neer dat zo’n ‘Jack’ een manusje-van-alles is. Je weet wel, zo’n persoon die overal een beetje van afweet, maar geen gespecialiseerde kennis van iets heeft — denk aan Tim Ferriss of Elon Musk. Een duizendpoot, een alleskunner.

Ondanks dat de term door de jaren heen een negatieve reputatie heeft gekregen, is het nog steeds iets dat je zou moeten najagen. Geloven we namelijk Darwin’s theorie dan overleeft degene die zich het beste kan aanpassen, toch? Nou, kennis hebben over een breed spectrum does the trick.

Als manusje-van-alles zal je vervolgens van ieder soort intelligentie wel wát kunnen. Goed, je blinkt niet op een specifiek gebied uit, maar je hebt een tal van anderen skills. Die gecombineerd maken jou tot een geducht genie, omdat kennis en informatie bundelt en op een nieuwe manier toepast.

Rapport Elon

De leercurve van een Jack of all trades, verspreid over meerdere soorten intelligentiegebieden: 4 gebieden waar je van alles wel een beetje weet.

Genie 2: De Meester

Nieuwe-dingen-leren-zoals-Erik-ScherderDe Meester focust zich daarentegen op één specifiek gebied en blinkt hierin uit. In plaats van hun kennis te spreiden over verschillende gebieden, focussen zij zich op het ontwikkelen van één of twee soorten intelligentie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hersenwetenschapper Erik Scherder.

Vaak staan ‘de Meesters’ aan de top van hun vakgebied en zijn zij degene die je inschakelt wanneer je een zeer specifiek probleem opgelost wilt hebben.

Kies je ervoor een Meester te worden, dan zul jij je dus enkel bezig moeten houden met een zeer specifiek stuk kennis. Je ontwikkelt een expertise in een of twee soorten intelligentie waardoor je je ontzettend veel weet én kunt. De keerzijde is echter dat andere vormen van intelligentie achterblijven. 

Rapport Erik

De leercurve van de Meester, verspreid over meerdere soorten intelligentiegebieden: 1 gebied waar hij extreem in uitblinkt, maar waarbij andere gebieden ietwat achterblijven. 

Genie 3: De Polymath

Nieuwe dingen leren zoals Arnold SchwarzeneggerNatuurlijk bestaan er gradaties tussen een ‘Jack of all trades’ en ‘Meester’ — het Polymath-type bijvoorbeeld.

Een Polymath kun je het beste beschrijven als een ‘Meester in een paar dingen’. Ze hebben zich ontwikkeld in 3 tot 5 soorten intelligentie, waarbij de overige soorten zich net iets onder het niveau van de ‘Jack of all trades’ bevinden. Hierdoor kunnen ze niet alleen werkzaam zijn in meerdere vakgebieden, ze excelleren er ook vaak in.

Een voorbeeld van zo’n bekende alleskunner is Leonardo Da Vinci. Een hedendaagse – misschien onverwachte – variant op deze homo universalis is Arnold Schwarzenegger. Ondernemer, bodybuilder, filmster, -producent, -regisseur en gouverneur. Hij deed het allemaal.

Rapport Arnold

De leercurve van de Polymath, verspreid over meerdere soorten intelligentiegebieden: 2 gebieden waar hij veel van af weet, met enkele kennis in overige gebieden.

…. maar welke van deze typen is nou het slimste? Welke kies ik?

Over het algemeen wordt er gedacht dat wanneer je uitblinkt in één zeer specifiek gebied (de Meester, dus), je hét schoolvoorbeeld bent van een ware genie. Daaronder komt de Polymath, die toch véél van veel afweet, maar achterblijft op andere gebieden. Op de laatste plaats de Jack of all trades.

.. maar klopt dat wel?

Niet echt. Vergelijk het met appels en peren — de een is niet beter dan de ander. Het hangt van de situatie af. Er zijn bepaalde omstandigheden waarin je meer hebt aan een Jack of all trades, iemand die van alles wel wat afweet. Op zo’n moment heb je bijvoorbeeld zeer weinig aan een Meester, iemand die kennis heeft op slechts 1 vakgebied.

Afhankelijk van het werkveld waarin jij dus je bevindt, ligt het er dus aan welk soort type genie de voorkeur heeft. Ga voor jezelf na waar jij het meest waarde aan hecht en hoe breed inzetbaar jouw kennis moet zijn.

Stap 3. Kies je aanpak

Nu je de soorten intelligentie begrijpt én hebt gekozen hoe zeer je die nieuwe skills onder de knie wil krijgen, wordt het tijd om jouw leermethode te kiezen.

Aan jou de keus:

Ga je voor de makkelijke manier? — perfect voor de Meester

Bij deze aanpak werk je vanuit wat je al kan. Je kijkt hierbij naar de gebieden waarin je al uitblinkt of die het meest prominent aanwezig zijn en werkt vanuit daar verder.

Nieuwe dingen leren infographic manier 1

Kies je toch voor de gebalanceerde optie? — Jack of all trades of de Polymath

In deze leermethode focus jij je op het ontwikkelen van alle gebieden, waarna je 1 of 2 vaardigheden kiest om écht in uit te blinken.

Nieuwe dingen leren infographic manier 2

Of ben je niet bang voor een uitdaging? — de masochistische aanpak

Dit is de aanpak voor wanneer je niet weg schuwt van een uitdaging. Je focust je op het ontwikkelen van vaardigheden op het intelligentieniveau waar je het zwakst in bent. Dit zijn de mensen die aan het eind van de dag het meeste aanpassingsvermogen tonen. Een skill die – zoals Darwin al zei – onmisbaar is om relevant te blijven.

Nieuwe dingen leren infographic manier 3

Welke je uiteindelijk ook kiest, het principe blijft hetzelfde:

Je kunt alles dat je maar wilt leren, leren

Je kunt in principe iedere vaardigheid leren. Zolang je de soorten intelligentie begrijpt, snapt hoe bepaalde vaardigheden zich hiertoe verhouden én een leermethode kiest die aansluit bij jouw rol.

Dat deed je in 3 stappen:

  1. Ken de soorten intelligentie: waar blink je in uit en waarmee heb je moeite?
  2. Kies welk soort genie je wil zijn: een Jack of all trades, een Meester of een Polymath?
  3. Kies de benadering waarop je een nieuwe vaardigheid wil leren: de makkelijke manier, de gebalanceerde optie of ga voor de wijze van de masochist?

Werk je op die manier en toon je een beetje doorzettingsvermogen, dan krijg jij iedere vaardigheid onder de knie.

Nieuwe dingen leren breinhandleiding

Meer leren over slimmer leren?

Volg de training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen en leer hoe je optimaal gebruik kunt maken van die verschillende typen intelligentie. Leer bijpassende brein- en geheugentechnieken om het proces te versnellen. Da’s pas slim! 😉

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog