Je kunt zeggen van Musk wat je wil. , hij doet soms rare uitspraken, maar dit doet niets af van zijn briljante leertechniek — een die ook jij kunt gebruiken, wil je jezelf ontwikkelen tot de volgende visionair. De geheime formule? Bestudeer zoveel mogelijk verschillende gebieden en gebruik die informatie op andere vakgebieden. Klinkt moeilijk, is het niet:

Jezelf ontwikkelen zoals Elon Musk? Wees een ‘expert generalist’

Hoe is het mogelijk dat Elon Musk maar liefst 4 ultra succesvolle bedrijven heeft opgezet — en dat vóór zijn veertigste?

Om Musk zijn succes te verklaren, wijzen velen naar zijn opzienbarende werkethiek (hij maakt namelijk regelmatig werkweken van meer dan 85 uur), zijn vermogen om vernieuwende visies voor de toekomst te schetsen en zijn ongelooflijke veerkracht.

Stuk voor stuk natuurlijk eigenschappen die hem succesvol maken. Toch kan dit niet het enige zijn. Wanneer je namelijk artikelen over Musk leest, video’s bekijkt of boeken leest over zijn aanpak, zul je merken dat er één specifiek puzzelstuk ontbreekt.

Normaal gesproken geldt namelijk de regel dat als je zeer succesvol wil worden, jij je moet toespitsen op één zeer specifiek gebied. Musk breekt deze regel.

Zijn expertise richt zich namelijk niet alleen op het gebied van ruimtewetenschap. Musk houdt zich ook bezig met engineering, natuurwetenschappen, kunstmatige intelligentie en (zonne) energie — om maar even een paar dingen te benoemen…

We kunnen dus wel stellen dat die succes-regel niet per definitie klopt. Musk heeft juist zijn succes te danken aan zijn wijdverspreide interesse in verschillende gebieden.

Zou je hem een label willen opplakken, dan voldoet de term ‘expert generalist’ dan ook het beste: iemand die zich op verschillende gebieden ontplooit, de dieperliggende principes van deze gebieden begrijpt, en deze vervolgens toepast op hun eigen specialiteit.

Toch blijft dit ontplooien op meerdere gebieden weerstand oproepen:

Jezelf ontwikkelen: een manusje-van-alles of jezelf specialiseren?

Ben jij iemand die het fantastisch vindt om zoveel mogelijk te leren, dan heb je vast en zeker wel eens de volgende uitspraak gehoord:

“Je kunt je beter richten op één specifiek gebied, in plaats van een manusje-van-alles te zijn.”

Dit impliceert dat als je meerdere gebieden bestudeert, je het nooit écht onder de knie krijgt en je dus eigenlijk maar wat aan het klungelen bent.

Het succes van de ‘expert generalisten’ laat echter door de tijd heen zien dat deze aanname niet klopt. Verschillende gebieden bestuderen, biedt namelijk niet alleen voordelen als het op kennis aankomt, je wordt ook innovatiever. Je ontwikkelt jezelf sneller en beter dan wanneer jij je slechts op één gebied toespitst.

Ben je bijvoorbeeld werkzaam in de technische industrie én weet jij ook nog het een en ander van biologie af, dan kom jij met andere ideeën aan dan je collega’s. Dat geldt natuurlijk ook andersom. Wanneer jij je dagelijks bezig houdt met biologie maar je begrijpt ook hoe kunstmatige intelligentie werkt, dan heb je duidelijk een informatievoorsprong op anderen.

Alleen maar voordelen dus.

Elk nieuwe veld waarin jij je in verdiept en dat buiten jouw eigen vakgebied ligt, geeft jou namelijk de mogelijkheid combinaties te maken die anderen niet kunnen.

Een fascinerend onderzoek sluit zich hierbij aan. In de studie werd onderzocht hoe 59 componisten uit de vorige eeuw hun muziek-skill onder de knie kregen.

In tegenstelling tot de conventionele aanname dat je enkel kunt uitblinken als je maar genoeg oefent én je je daarbij vooral richt op één specifieke muziekstroming, bleek het tegenovergestelde waar.

Onderzoeker Dean Keith Simonton:

“De composities van de meest succesvolle componisten toonden een mix van verschillende genre en stijlen aan. Deze componisten waren in staat een teveel aan expertise-training te voorkomen.”

Ze blonken dus juist uit omdat ze zich bezighielden met meerdere muziekstromingen en weigerde om een specifiek genre te beoefenen.

Jezelf specialiseren blijkt dus helemaal niet zo verstandig als dat iedereen denkt. Wil jij echt creatieve en innovatieve ideeën creëren, dan zul je jouw kennis moeten uitbreiden — zoals Elon Musk, dus.

… en die deed dat zo:

Jezelf-ontwikkelen-in-twee-eenvoudige-stappen.

De werkwijze van van Musk in 2 eenvoudige stappen

Volgens zijn broer Kimbal las Elon in zijn vroege tienerjaren twee boeken per dag. Om dat even te vergelijken met de gemiddelde lezer; lees je per maand 1 boek, dan zou Musk nog steeds 60x zoveel lezen. Dat is nogal… veel.

In het begin betrof het ‘leesgebied’ van Musk vooral science fiction, filosofie, religie, programmeren, en biografieën van wetenschappers, techneuten en ondernemers. Naarmate hij ouder werd, spreidde zijn interesse zich uit naar fysica, productontwerpen, handel, technologie en energie.

Zijn honger naar kennis zorgde er dus voor dat hij leerde over verschillende onderwerpen waar hij op school nooit in aanraking mee zou komen. Daarnaast blonk Elon Musk ook uit in één specifieke leermethode — een waar de meeste mensen geeneens van weten dat het bestaat: namelijk ‘kennisoverdracht’.

‘Kennisoverdracht’ houdt in dat je informatie uit een bepaald kader neemt en het vervolgens toepast in een nieuwe context.

Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je een stukje kennis uit een schoolboek neemt en dit vervolgens toepast in de praktijk. Bekijk je het op een grotere schaal dan kan het ook betekenen dat je informatie uit een specifiek kennisgebied neemt en toepast in een ander gebied.

Dat is wat Musk deed.

Bekijk je verschillende interviews dan zie je dit proces duidelijk naar voren komen — iets wat hij in twee stappen doet:

  • Hij breekt de informatie op in kleinere delen tot de kern overblijft.
  • Vervolgens reconstrueert hij deze principes en past hij ze toe op een nieuw vakgebied.

Dat werkt zo:

Stap 1. Deconstrueer de informatie

“Het is belangrijk om kennis te zien als een ‘boom’ — zorg ervoor dat je eerst het fundamentele principe begrijpt (de stam en de dikke takken) voordat je begint aan de kleine twijgjes en bladeren. Anders heb je geen grip.”

Aldus Musk himself.

Ook onderzoek toont aan dat wanneer jij je kennis omzet in diepere, abstracte denkvormen je het leerproces vergemakkelijkt. Daarnaast is het een krachtige manier om onderliggende informatie beter te begrijpen.

Dit is hoe het werkt:

Laten we zeggen dat je de letter ‘a’ uit elkaar wilt halen zodat je deze beter begrijpt. Laten we daarnaast stellen dat je dit op twee manieren kunt doen.

Jezelf-ontwikkelen

Welke manier denk je dat beter werkt?

Kijk je naar de eerste aanpak, dan zie je meteen dat deze manier meer inzicht geeft in waar een letter ‘a’ uit kan bestaan. Je ziet verschillende hoogte, krommingen en vormen. Kijk je daarentegen naar de tweede aanpak dan kun je direct vaststellen dat jij hiermee niets nieuws zult leren.

Door naar verschillende gebieden te kijken wanneer je iets leert, begrijp je sneller wat de essentie is. Zo kun jij vervolgens een eigen unieke combinatie maken.

Hoe verhoudt zich dit nu in je dagelijks leven?

Wanneer jij onbekend terrein betreedt, zul je niet slecht één specifieke aanpak moeten volgen. Je zal verschillende benaderingen en theorieën moeten onderzoeken, ieder stukje informatie uit elkaar moeten halen en vervolgens met elkaar moeten vergelijken. Op die manier leer je reuze snel wat de belangrijkste principes van een vakgebied zijn.

Stap 2: Reconstrueer de informatie

De volgende stap in de zogenaamde ‘kennisoverdracht’ die Musk gebruikt, is het reconstructueren van de informatie die je in stap 1 uit elkaar hebt gehaald.

Musk deed dat als volgt:

  • Hij nam wat hij kende uit de ruimtevaart wetenschap om ‘SpaceX’ te maken.
  • Hij paste de kennis uit de auto-industrie toe om ‘Tesla’ te creëren.
  • Zijn kennis over treinen hielp hem ‘Hyperloop’ te bedenken.
  • Musk paste zijn kennis over luchtvaart toe om elektrische vliegtuigen te ontwerpen.
  • Zijn technologische kennis hielp hem een een ‘breinnetwerk’ te bedenken dat zich linkt aan je brein.
  • Verder hielpen zijn technologische inzichten hem Paypal op te bouwen…
  • … en kon hier mede hierdoor ‘OpenAI’ oprichten – een non-profit organisatie die de eventuele negatieve effecten van kunstmatige intelligentie beperkt.

… best indrukwekkend als je het ons vraagt.

Keith Holyaok, professor psychologie en een van ‘s werelds meest toonaangevende denkers, raadt het volgende aan, wil jij jezelf ontwikkelen:

“Wil jij op verschillende manieren je vaardigheden, kennis en persoonlijke ontwikkeling versterken, stel jezelf dan constant de volgende twee vragen: “waar doet me dit aan denken?” en “waarom doet het me daar aan denken?”

Door voortdurend op deze manier en informatie te onderzoeken, train jij je brein in het maken van overlappende connecties. Een geweldige manier, wil jij jezelf ontwikkelen!

Jezelf-ontwikkelen-als-Elon-Msuk

Jezelf ontwikkelen zoals Musk? Dat ging zo:

Waar het dus eigenlijk op neerkomt is dat Musk geen bovennatuurlijke manier heeft om informatie te koppelen — hij is gewoon steengoed in het linken van kennis aan een ander gebied. Dit dankzij een speciale leertechniek.

Uniek, maar zeker iets dat ook jij kan, wil jij jezelf ontwikkelen:

  • Lees net als Musk veel — héél veel. Je zal misschien geen twee boeken maar dag halen, maar 52 boeken per jaar is best te doen.
  • Verdiep je ook in verschillende vakgebieden in plaats van je te specificeren. Bevind jij je bijvoorbeeld in de technologische sector, onderzoek dan ook eens een gebied dat hier compleet los van staat. Volg bijvoorbeeld eens een kunstcursus. Hoe kun je deze gebieden koppelen?
  • Haal ook de informatie die je kent eens uit elkaar totdat je op de essentie stuit. Kun je dit toepassen op nieuwe gebieden?

Wat we uiteindelijk kunnen leren van het verhaal van Musk is dat als jij succesvol wil worden, jij je niet altijd hoeft te richten op één specifiek gebied. Er zijn meerdere wegen die leiden tot succes — onderzoek ze allemaal. Neem je dus de tijd en moeite om kennis over meerdere gebieden te verspreiden, dan verbeter je stukje bij beetje niet alleen je kennis, maar ook de wereld.

Jezelf ontwikkelen met meer unieke leermethoden?

Vond je die leertechniek van Musk nou interessant, dan vind je ook vast en zeker onze 1-daagse cursus Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping leuk. Hier leren we je namelijk een aantal reuze interessante brein hacks waarmee je niet alleen sneller leert lezen, je onthoudt de informatie ook nog eens beter — handig voor als jij de nieuwe Elon Musk wilt worden (of als je gewoon iets meer aan persoonlijke groei wilt doen :))

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog