Creatieve technieken – in 3 stappen outside the box

Op commando out of the box denken is lastig, wanneer je op nieuwe ideeën of oplossingen wil komen. Brainstormen werkt niet. Maar wat dan wel? Professor Corazza – dé creatieve technieken expert – heeft het antwoord. Binnen 3 stappen en een paar minuten heb je wel 20 nieuwe ideeën!

Stel je voor… Je zit met een probleem en je hebt het van rechts en van links benaderd, maar een oplossing komt er telkens niet uit. Je komt maar niet buiten je vaste denkpatronen. Of je klant heeft graag een geheel vernieuwend concept om zijn dienst te promoten. Een briljante campagne die nooit eerder vertoond is.

Je moet ‘outside the box’ gaan denken.

Maar daar is het eng. Het is een wereld die je niet kent. Dat is zo’n beetje de kern van het concept: ‘buiten het bekende’ staan. Maar het is ook precies het lastige ervan. Die buitenwereld is onverkend, onbekend en soms ook een beetje onbemind. Maar het zit er vol met nieuwe ideeën, oplossingen en concepten! Dáár moet je dus wel echt zijn om tot nieuwe creatieve inzichten te komen.

Maar je manager die elke brainstorm meeting binnen stormt (typisch) en vraagt of jullie nu nog steeds geen innovatieve ideeën hebben bedacht binnen de geplande tijd, helpt niet echt. En een deadline voor een klantconcept die nadert terwijl er nog niks uit je vingers is gekomen, ook niet.

Je moet die bekende box-grenzen zien te overschrijden, om tot je briljante nieuwe concept of slimme oplossing te komen – en wel snel.

Maar… Hoe? Met de ‘creatieve technieken in 3 stappen’ van professor Giovanni Corazza ben je er zó. Binnen een paar minuten, welteverstaan.

Creatieve technieken van ‘prof. outside the box’

Om zoiets wonderlijks voor elkaar te krijgen, heb je wonderlijke creatieve technieken nodig. Van een wonderlijk genie.

Laten we die nou net paraat hebben.

Prof. Giovanni Corazza is creatief denken onderzoeker, oprichter van het Marconi Institute for Creativity – en daarmee creatieve technieken expert. Professor out of the box, mag je hem ook noemen. Hij gaat het je leren. 

Allereerst hoe hij binnen en buiten de box definieert:

“Outside the box is een grens in ons denken. De grens tussen wat we weten en waar we (nog) niet aan gedacht hebben.”

Maar hoe denk je aan datgene waar je (nog) nooit aan gedacht hebt? Da’s in een paar minuten geregeld, volgens Corazza, als je zijn 3 stappen doorloopt – die hij tijdens een TEDx talk in zijn eigen stad Rome onthulde:

Een voorbeeld: er is een terugloop in bezoekers van een dierentuin. Dat is het concept of het probleem waar je mee moet werken. Om dat met de juiste creatieve technieken op te lossen, doorloop je de volgende stappen.

1. Ontleed de elementen 

Of je nu met een probleem zit dat je creatief moet oplossen, of je moet een concept compleet vernieuwen: het bestaande concept of probleem bestaat altijd uit elementen.

Die dierentuin, om bij het voorbeeld te blijven, bestaat uit een paar grove elementen die het tot een dierentuin maken:

  • Dieren.
  • Kooien.
  • Eet- en drinkplekken.
  • Bezoekers,
  • die entree betaalden
  • en rondlopen om naar de dieren te kijken.

2. Divergeer elk element

Dat wil zeggen: speel ermee. Draai het, spin het, twist het tot het tot een heel nieuw concept komt. Overdrijf een element: nieuw effect. Elimineer een element: wat gebeurt er? Combineer elementen: kan dat?

creatieve technieken

In het voorbeeld:

  • Die dieren, daar kun je een extravagant, nooit eerder vertoond exemplaar van neerzetten in de collectie. Ouwehands Dierenpark deed het, met hun reuzenpanda’s. Een enorme media-aandacht bracht een heel stroom nieuwe bezoekers op.
  • Ze zitten in kooien… Maar wat als ze los rondlopen?! En bezoekers niet naar de kooien staan kijken, maar vanuit hun auto de dieren om zich heen zien bewegen. Zo werd het safari park bedacht! Element ‘kooien’ gedivergeerd, element ‘bezoekers lopen rond’ gedivergeerd en gecombineerd!

creatieve technieken

  • ‘Tegen betaling’, nog een element. Een gratis dagje park, voor iedereen onder de 10! Of kinderen die uitbetalen met tekeningen voor de dieren om binnen te komen. Ouders die vandaag betalen mogen een dag later in het jaar nog eens voor niks komen. Dieren betalen mensen om naar hen te komen kijken. Niks is te gek.  

3. Ga er op door, pas aan.

Het ene voorbeeld lijkt in eerste instantie iets haalbaarder dan het ander. Zeker wanneer je er lekker in zit, kunnen er steeds gekkere dingen geroepen worden. Steeds verder over die outside the box grens. Maar dat betekent niet dat een (op het eerste gezicht) haalbaarder idee beter is dan een ontzettend gek idee.

Afkeuren mag niet, erop doorgaan wel. Betwist gerust het idee om dieren te laten betalen om mensen naar het park te lokken. Het lijkt knettergek, maar wat als je er op doorgaat? Misschien zit je wel in de buurt van iets briljants. Dieren die een symbolisch bedrag verzamelen voor een goed doel dat hun uitsterven voorkomt, afhankelijk van het aantal mensen dat naar ze komt kijken. Bijvoorbeeld!

Blijf dus divergeren en spelen met een voorgesteld element, tot er een werkbaar idee uitkomt.

creatieve technieken

De gekste, schijnbaar meest onhaalbare dingen leveren de meest vernieuwende ideeën op! Wie had er namelijk ooit gedacht dat het element ‘mobiele telefoon’ en ‘computer’ gecombineerd zouden worden tot de smartphone? Je zou een paar decennia geleden voor gek verklaard worden, nu is het gecombineerde element niet meer weg te denken. Heel ‘outside the box’.

26 ideeën in 2 minuten

Elementen zijn dus de sleutel tot de creatieve technieken van professor Corazza. Elk element is oneindig te vervormen en combineren. Dit zijn maar een paar voorbeelden, om je te laten zien hoe simpel het eigenlijk is om outside the box te denken met de juiste creatieve technieken. Ze zijn letterlijk in een paar minuten bedacht!

Door uit het niets te gaan zitten in een ruimte en te starten met denken waren ze nooit zo snel tevoorschijn gekomen – of zelfs helemaal nooit. Maar met een paar creatieve technieken van professor Corazza, door de elementen apart te nemen en per stuk te divergeren en betwisten, kom je binnen een mum van tijd tot tientallen compleet nieuwe ideeën en oplossingen. En daar hoeft er maar één tussen te zitten die je net nodig had…

Kun je je manager meteen geruststellen wanneer hij de meeting of je kantoor binnenstormt of je al een revolutionair innovatief idee bedacht hebt.

“Ik heb er wel 26!”, is nu je antwoord.

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

X