Slaap er eens een nachtje over”, dat gezegde wordt niet voor niets vaak gebruikt. Het blijkt namelijk dat wanneer je rust neemt, je onderbewustzijn de controle overneemt en dit kan leiden tot briljante inzichten. Wil jij, net als Einstein, Tesla en Edison, toegang krijgen tot dit onderbewustzijn? Het klinkt misschien als sciencefiction, maar het is echt mogelijk: benader je brein dan als het ruimteschip uit Star Trek — ja, écht.

Wat komt aan bod?

Wat als je lastige problemen zou kunnen oplossen terwijl je slaapt? Klinkt dat als sciencefiction? Absoluut niet.

Het geheim ligt in het tijdelijk uitschakelen van het ‘bewuste’ deel van je brein, waardoor je onderbewustzijn de leiding neemt. Dit geeft je toegang tot een speciale vorm van denkvermogen.

Het goede nieuws is dat dit helemaal niet zo ingewikkeld is als het misschien klinkt. Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar doordachte vragen en een goede nachtrust. Beroemdheden zoals Einstein, Nikola Tesla en Thomas Edison hebben deze aanpak al eerder met succes toegepast.

Hoe het onderbewustzijn werkt en waarom dit belangrijk is 

Om te begrijpen hoe je dat doet, zul je eerst moeten weten hoe het brein precies werkt. Laten we dit proces daarom vergemakkelijken door het te vergelijken met het fictieve ruimteschip ‘The Starship Enterprise’ uit Star Trek — enerzijds vanwege zijn vorm, anderzijds vanwege de manier waarop verscheidene delen uit het brein samenwerken. 

Verschil bewustzijn en onderbewustzijn

De meeste actie vindt plaats op de brug van het schip. Hier geeft Captain Kirk zijn bevelen, met het ego zo groot als de dichtstbijzijnde planeet. We nemen hem dan ook als voorbeeld om vanuit een psychologisch standpunt het concept ‘ego’ te verklaren. 

Volgens het Oxford woordenboek is de definitie van het ego als volgt: 

“Het gedeelte van het brein dat bemiddelt tussen het bewuste en onbewuste en verantwoordelijk is voor het aanvoelen van de realiteit en het gevoel van persoonlijke identiteit.” 

Net zoals Captain Kirk constant bezig is met het ontvangen en verwerken van informatie, het overwegen van mogelijkheden en het bepalen van de beste actie, doet het bewuste deel van jouw brein dat ook. Elk probleem of vraagstuk dat je tegenkomt, wordt naar de ‘brug’ gestuurd, bestuurd door een prominent ego.

Maar net als Captain Kirk, is ook jouw ego soms vol van zichzelf. Hierdoor ziet het niet alle oplossingen en weigert het verder te denken dan wat het kent. Gelukkig is er meer dan alleen de ‘brug’. Er is ook “The Enterprise” zelf, het schip met al zijn complexe computersystemen. Hierin is alle data van eerdere missies opgeslagen, waardoor slimme algoritmen kunnen inspelen op nieuwe uitdagingen. Net als jouw onderbewustzijn.

Hoewel Captain Kirk wellicht de meest zichtbare figuur is voor het tot een goed einde brengen van missies, zouden ze nergens komen zonder het schip zelf en zijn schat aan informatie.

  • De wil om actie te ondernemen, komt dus voort uit Captain Kirk, het bewuste deel van je brein dat wordt geleid door je ego
  • Maar de daadwerkelijke uitvoering gebeurt met behulp van de complexe systemen in het ruimteschip – jouw onderbewustzijn, dat gevuld is met opgedane ervaringen.

Deze systemen binnenin het ruimteschip zijn altijd actief, net als jouw onderbewustzijn. Ze rusten nooit, zelfs niet wanneer jij slaapt, in tegenstelling tot het bewuste deel van je brein (Captain Kirk). Deze slimme computersystemen blijven voortdurend informatie verwerken en op zoek gaan naar oplossingen.

Dit is precies hoe jouw brein werkt. Het ruimteschip staat voor je onderbewustzijn, dat altijd actief is en nooit stopt – zelfs niet wanneer jij slaapt. 

Daar kun je mooi gebruik van maken:

speelgoed kirk en spock

Onderbewustzijn aanspreken voor nieuwe inzichten? Zet hoog cognitief denkvermogen opzij 

Stel je voor dat je keer op keer geen creatieve oplossing kunt vinden voor een specifiek vraagstuk. Je kunt blijven piekeren en je hersenen laten kraken, maar er is een effectievere aanpak: je onderbewustzijn inschakelen.

Je onderbewustzijn is actief op zoek naar oplossingen op momenten dat je bewuste denkvermogen niet in beslag wordt genomen. Maar, dit gebeurt pas wanneer je een stap terugneemt van taken die veel cognitieve inspanning vergen.

Twee eenvoudige voorbeelden:

  • Je kunt je maar niet de naam van die persoon komen. Het ligt op het puntje van je tong, toch kwam je er niet op, hoe hard je ook je hersenen kraakt. Maar drie uur later, terwijl je de afwas doet, schiet het je plotseling te binnen: “Laura!”
  • Ditzelfde principe geldt wanneer je beslissingen moet nemen. Stel dat je al een tijdje nadenkt over het renoveren van je huis, maar je kunt de knoop maar niet doorhakken. Toch, waar je ook gaat, beginnen je ineens dingen op te vallen. Je merkt het speciale stucwerk bij je vriendin op, je ziet de unieke afwerking op het dak van de overburen, en dat idee dat je in een VTwonen-tijdschrift tegenkwam, lijkt nu ook heel aantrekkelijk – iets waar je eerder niet aan had gedacht. Betekent dit dat je vriendin vroeger geen speciaal stucwerk had? Natuurlijk niet! Het viel je gewoon niet op omdat je onderbewustzijn er geen aandacht aan besteedde.

Pas toen je de ‘missie’ van het ‘huis verbouwen’ overdroeg aan de ‘brug van het schip’ (je bewuste denkvermogen), begon je brein informatie te verzamelen. Je onderbewustzijn analyseerde en verwerkte deze gegevens, waardoor je plotseling zaken opmerkte die eerder aan je voorbij gingen, en ideeën kreeg die je zelf nooit had bedacht!

Dus:

Als je met een frisse blik naar iets wilt kijken of nieuwe ideeën wilt ontwikkelen die buiten je normale denkpatronen vallen, geef dan je onderbewustzijn de kans om mee te denken. Het enige wat je hoeft te doen, is een duidelijk ‘doel’ vaststellen en even het hoog-cognitieve denken opzij zetten. Op die manier kunnen de antwoorden tot je komen.

Hoe doe je dit?

vrouw die een rorschach test aan een man laat zien

Je onderbewustzijn openen (in 4 zweefvrije stappen)

Om toegang te krijgen tot je onderbewustzijn, hoef je geen zweverige toestanden toe te passen: geen ‘Louise Hay affirmaties’ of chakra-therapie. Je zult het bewust denkvermogen – met zijn ego Captain Kirk – moeten omzeilen. Daarnaast moet je het probleem – de missie – duidelijk en concreet formuleren. 

1. Formuleer de juiste vraag

Toegang tot jouw onderbewustzijn begint met het stellen van de juiste vraag. Een goede vraag moet uitnodigen tot actie en je onderbewustzijn in staat stellen verbindingen te leggen tussen verschillende elementen. Ook de toon van je vraag is van belang.

  • Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: “Hoe kan ik me minder moe voelen?” Dit legt de nadruk op vermoeidheid en beïnvloedt de aard van de oplossingen die je zult vinden, meestal gericht op vermoeidheid verminderen.
  • In plaats daarvan, kun je vragen: “Hoe kan ik me energieker voelen?” Hiermee verleg je de focus naar een positievere benadering en zul je eerder positieve oplossingen ontdekken voor meer energie in je dagelijks leven.

Om ervoor te zorgen dat je niet in vage concepten werkt, is het handig om je vraag en latere inzichten vast te leggen in een mindmap. Een mindmap is een visuele weergave van je gedachten en ideeën, waardoor je in staat bent om op een later tijdstip te schuiven en slepen met de verkregen inzichten. Dit helpt je om tot nieuwe en heldere oplossingen te komen.

2. Geef je onderbewustzijn de ruimte

Om je onderbewustzijn de gelegenheid te geven al je eerdere ervaringen te analyseren, is het van belang dat je tijdelijk je hoog-cognitieve denkvermogen opzij zet. Dit kun je doen door een zeer eenvoudige of monotone taak uit te voeren, zoals de afwas of het schoonmaken van je huis: iets dat jouw brein de kans geeft om in een dwaalmodus te komen. 

Op welke manieren kan dat nog meer? Hoe kom je in je onderbewustzijn?

  • Een rustige wandeling in de natuur kan helpen om je brein te stimuleren en je gedachten te laten afdwalen.
  • Of geef je gedachten de vrijheid door muziek te maken of te luisteren, zoals Einstein (of de fictieve Sherlock Holmes) deed.
  • Een andere effectieve methode is simpelweg even een dutje te doen. Onthoud, je onderbewustzijn rust nooit. Voor visionairs zoals Thomas Edison en Nikola Tesla was dit dé manier om tot nieuwe en innovatieve oplossingen te komen.
  • Mediteer! Leer en oefen mindfulness en meditatie om je geest te ontspannen en ruimte te geven voor creatieve gedachten.
  • Krabbel woorden en zinnen op; schrijf alles dat bij je opkomt zonder te forceren.
  • Verken kunst en creatieve media: bekijk kunst, lees poëzie, luister naar muziek of bekijk films die je verbeelding prikkelen.
  • Laat je gedachten vrij stromen. Geef jezelf toestemming om te dagdromen zonder een specifiek doel. Laat je geest vrijelijk dwalen en zie waar het je naartoe leidt.

Wat valt je op? Geen telefoon. Geen Instagram. Geen e-mail. Geen podcasts

Geef jouw brein de kans om zich te ontspannen en tot nieuwe perspectieven te komen, om nieuwe verbindingen te leggen. Dat lukt pas wanneer het even niet bezig hoeft te zijn met het verwerken van informatie en prikkels.

vrouw die haar kleiwerk bewonderd3. Slaap er een nachtje over

Als je echt optimaal te werk wilt gaan, overweeg dan om letterlijk een nachtje over je vraagstuk te slapen. Neem je mindmap erbij, lees deze grondig door, en geef vervolgens je onderbewustzijn de kans om acht uur lang te broeden op de informatie. Een artikel gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Frontiers in Neural Circuits’ zegt hier het volgende over:

“Tijdens onze slaap worden er nieuwe synaptische verbindingen gevormd en worden de oude verbindingen ‘opgeruimd’. Hierdoor kun je vervolgens nieuwe patronen zien, die eerder nog niet bestonden.”

Het is dan ook niet verrassend dat Edison de gewoonte had om elke avond voor het slapengaan een vraagstuk te bedenken. De patronen die in het genoemde onderzoek werden besproken, hielpen hem bij het ontwikkelen van nieuwe en verrassende inzichten.

Volg zijn voorbeeld: bekijk je vraag en mindmap voordat je gaat slapen en laat de rest over aan je onderbewustzijn. Wie weet droom je zelfs over een potentiële oplossing.

4. Verwerk je inzichten zodra je wakker wordt

Om je antwoorden effectief te laten stromen vanuit je onderbewustzijn, is het handig om direct na het ontwaken je gedachten te ‘lossen’ in een dagboek via een techniek genaamd ‘free-writing.’ Bij deze oefening schrijf je gewoon alles op wat in je opkomt – zonder erover na te denken, gewoon elke gedachte of ingeving op papier zetten.

Nedd Herman, onderzoeker en bekend om zijn studies omtrent creatief denken, beschrijft dit al volgt:

“Tijdens deze cyclus van ontwaken is het voor een individu mogelijk om gedurende een periode van zo’n 5 tot 15 minuten een bepaalde theta-staat te bereiken. Hierdoor kunnen de ideeën en gebeurtenissen van de dag ervoor vrij door het brein stromen. Niet alleen kan dat productieverhogend zijn, deze activiteit stimuleert daarnaast creativiteit en zingeving.”

Dat aspect van creativiteit is met name belangrijk als je nieuwe ideeën wilt ontwikkelen. Daarom is het een goed idee om binnen een uur na het ontwaken 15 minuten te besteden aan het eenvoudigweg opschrijven van je gedachten. Wat zegt je onderbewustzijn?

Aan het einde van de week kun je al die notities doornemen en de ideeën identificeren die eruit springen. Voeg deze vervolgens toe aan je mindmap. Probeer ook de verschillende ideeën te verbinden; je zult misschien plotseling verbanden zien tussen dingen die je aanvankelijk over het hoofd zag! De kracht van het onderbewustzijn.

vrouw die voor haar computer zitKortom: communiceren met onderbewustzijn

Het idee dat we ‘een nachtje erover slapen’ is geen toeval, maar eerder een strategische benadering om ons eigen brein op een hoger – en creatiever – niveau te denken. Het bewustzijn, met zijn kapitein Kirk-achtige ego, heeft een neiging om vast te houden aan bekende patronen en oplossingen. Maar als we ons bewuste denken even opzij zetten, geven we ons onderbewustzijn de kans om te schitteren.

En dat klinkt zweverig, maar het openen van je onderbewustzijn kan heel down to earth zijn; het is eerder een eenvoudige, haalbare taak. 

  • Stel jezelf daarom de juiste vragen: op welk vraagstuk wil jij antwoord krijgen?
  • Hoe praat je met je onderbewustzijn? Geef je brein de ruimte door middel van monotone taken of ontspannende activiteiten
  • En overweeg zelfs een goede nachtrust om je brein te helpen nieuwe verbindingen te leggen. 
  • Vergeet niet: het belangrijkste is om je inzichten vast te leggen, omdat deze onvoorspelbare juweeltjes van creativiteit kunnen bevatten. 

Dus, als je vastloopt in je creatieve proces, probeer dan eens deze benadering. Geef je onderbewustzijn de kans om mee te denken en nieuwe perspectieven te bieden. Het resultaat kan je verbazen, net zoals het genieën als Einstein, Tesla en Edison eerder verbaasde. 

“Now, beam me up scotty!”

Activeer je onderbewustzijn! Lees meer over creativiteit

Meer creatieve breintechnieken leren? Volg onze cursus

Heb je ooit het gevoel gehad dat jouw creatief potentieel nog niet volledig benut is? Verlang je naar meer innovatie en originaliteit in je werk en dagelijkse leven? Dan is onze 1-daagse cursus ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping’ iets voor jou.

Wat biedt deze cursus jou?

  • Leren snellezen: leer hoe je informatie razendsnel kunt opnemen en begrijpen, waardoor je meer tijd hebt om je gedachten te verkennen en te ontwikkelen.
  • Ontdek verschillende geheugentechnieken: ontdek geheimen om informatie beter te onthouden en te onthullen wanneer dat nodig is, wat jouw denkvermogen versterkt.
  • Verken mindmapping: een krachtige tool om je gedachten te visualiseren, ideeën te verbinden en nieuwe inzichten te creëren, waardoor je creativiteit wordt aangewakkerd.

Wat kun je verwachten?

  • Interactieve sessies die je actief betrekken en inspireren.
  • Praktische oefeningen om je nieuwe vaardigheden meteen toe te passen.
  • Persoonlijke begeleiding om jouw specifieke creatieve doelen te bereiken.
  • Een ondersteunende en motiverende omgeving van medecursisten.

Deze cursus is geschikt voor professionals, studenten en iedereen die zijn creatieve denkvermogen wil versterken. Of je nu werkt in marketing, technologie, kunst of welk vakgebied dan ook, deze training zal je helpen om je creatieve potentieel volledig te benutten.

Wacht dus niet langer om je creativiteit te ontketenen. Grijp deze kans en schrijf je nu in voor onze ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping’ cursus. Je zult versteld staan van wat je kunt bereiken!

vrouw die voor een mosbegroeide spiegel staat Veelgestelde vragen rondom onderbewustzijn

  • Wat is het onderbewustzijn?

    Het onderbewustzijn is een deel van je geest dat werkt zonder dat je er echt over nadenkt. Het herinnert zich dingen, leert van ervaringen en beïnvloedt soms je gedachten en gedrag, zelfs als je er niet bewust van bent.

  • Wat is de onderbewustzijn betekenis?

    Een verborgen deel van je geest is dat invloed heeft op hoe je denkt en handelt, maar je waarvan jij je niet altijd bewust bent.

  • Hoe sterk is ons onderbewuste?

    Ons onderbewuste is behoorlijk sterk. Het heeft invloed op veel van de keuzes die we maken en kan ons gedrag beïnvloeden, zelfs als we er niet bij stilstaan.

  • Kun je het onderbewustzijn herprogrammeren?

    Ja, je kunt je onderbewustzijn herprogrammeren of resetten. Dit betekent dat je je onderbewustzijn kunt veranderen. Dit kan worden bereikt door positieve gedachten, affirmaties en herhaalde oefeningen die je helpen nieuwe overtuigingen te ontwikkelen.

  • Hoe het onderbewustzijn trainen?

    Om je onderbewustzijn te trainen, kun je proberen positieve affirmaties te gebruiken, visualisatieoefeningen doen, mediteren en herhalen wat je wilt bereiken. Dit kan helpen bij het versterken van positieve overtuigingen in je onderbewuste geest.

Wie zijn wij? | Cursus Snellezen

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog