Mindmap maken – in 5 stappen naar een helder hoofd (en project)!

Je ziet door de bomen het project niet meer, of je zit met een idee maar krijgt het niet concreet op papier. Dat komt omdat je verkeerd met je brein omgaat. Liever dan lijstjes maken en notitieboeken volkalken, werk je met een effectievere methode – die strookt met hoe je brein werkt: mindmap maken.

Je brein is namelijk niet erg blij met hoe je overzicht probeert te creëren, wanneer je hoofd vol zit met ideeën of projecten. Lijstjes en andere horizontale uitingen corresponderen namelijk niet met hoe je brein werkt. Dat denkt in onderlinge verbindingen en connecties, die kris kras door elkaar lopen. 

Net als… Een mindmap!

Het heet niet voor niks ‘mind’ en dan ‘map’. Het is een plattegrond van wat er in je hoofd zit – een overzicht. En dat komt goed uit. Want of je nu zit met een idee dat je wil uitwerken in een concreet concept, of je wil een project organiseren dat door de chaos niet meer te overzien is – de oplossing zit ‘m altijd in één ding: overzicht.

Want alleen vanuit overzicht kun je echt aan de slag gaan. Of het nu van chaos naar project is, of van idee naar concept naar project.

mindmap maken

Dat laatste deed Pixar bijvoorbeeld: van idee naar concept met een mindmap. ‘Wall-E’, ‘Finding Nemo’, ‘Monsters Inc’ en ‘A Bug’s Life’ kwamen zo tot leven!

De ideeën kwamen tijdens de opnames van ‘Toy Story’, toen de crew zat te lunchen, zo gaat het verhaal. Ze schreven geen ideeën en personages onder elkaar op, maar mindmapten op servetjes. Zo kwamen alle klinkklare ideeën in één keer eruit. De ideeën werden zo concepten, en groeiden uiteindelijk uit tot de films die we nu allemaal kennen: stuk voor stuk kaskrakers.

Die lui bij Pixar hebben het doel van een mindmap maken begrepen – en gehaald! Maar hoe deden ze het? En heb je er servetjes voor nodig? (Antwoord op de laatste vraag: nee. Antwoord op de eerste vraag: lees verder.)

Hoe een mindmap maken werkt

Of je nu werkt met creatieve ideeën zoals Pixar, of complexe projecten of problemen – om tot dat gewilde overzicht te komen, pas je één specifieke methode toe. Eentje die geheel in lijn ligt met hoe je brein werkt. 

Hoe je brein (niet) werkt

Het is minder dol op de manier waarop we nu vaak overzicht proberen te creëren in de wirwar in ons hoofd: door notities of lijstjes te maken.

Michael Hollaug, mede-oprichter van MeisterLabs (geheugentechnieken-software):

“Lijstjes worden altijd lang, en ze duiden belangrijkheid van een item aan door de plek waar het in de lijst geplaatst wordt. Als er onderdelen zijn die op een zelfde niveau zitten, dan is het lastig om dat aan te tonen in een lijst.”

Niet alleen verticale lijstjes werken niet zo goed voor het overzicht in je brein. Horizontale notities maken om de wirwar uit je hoofd te krijgen is ook niet de oplossing. Bovendien geeft je brein (veruit) de voorkeur aan beelden ten opzichte van woorden. Het kan ze sneller interpreteren en ze blijven beter hangen.

mindmap maken

(Een beeld, dat herken je sneller dan de letters ‘hier wordt aan de weg gewerkt’ – zie je?)

Liever werk je met wat er in je hoofd zit uit, zoals het in je hoofd zit: met vertakkingen en onderlinge connecties – verbonden aan beelden.

Dat kan het verwerken, dat kan het onthouden, daar kan het mee werken. Niet met kluwen van gedachten of regels en lijstjes – maar met:

 • een visueel web waar de hoofd- en sublijnen duidelijk zijn,
 • waar een rangorde van belangrijkheid en prioriteit zichtbaar is
 • en waar het in één oogopslag een geheel ziet.

De mindmap!

Mindmap maken – in 5 stappen

Om van kluwen gedachten tot een mindmap maken te komen, moet je een paar stappen doorlopen. Je begint (juist!) niet vooraan met tekenen tot je een prachtig web van takken hebt neergezet. Je begint lekker rommelig vanuit het midden naar structuur en overzicht toe.

In 5 stappen:

1. Gooi alles eruit

mindmap maken

Of je nu met een whiteboard, een A4-tje op je schoot of een mindmap online (aanrader: MindMeister) werkt – je start met alles eruit gooien.

Zit je privé met een complex project als een huisverbouwing? Gooi dan alles eruit wat daarmee te maken heeft. Alles wat er in je opkomt! Van grote onderdelen als ‘financiering’ tot kleine details als ‘gordijnen op maat maken’.

Zit je op de zaak met een team om de eerstvolgende open dag te organiseren, dan mag iedereen even alles eruit gooien wat daarbij komt kijken. Met de nadruk op even. Deze stap mag maximaal 5 minuten duren! Dan ga je over naar de tweede stap.

2. Onderscheid hoofd- en subthema’s

mindmap maken

Je hebt nu een hele bundel onderdelen van je mindmap verzameld. Alle vage gedachten zijn uit je hoofd / jullie hoofden, maar het is nog een janboel. Wat je nu wil gaan doen, is structuur aanbrengen.

Bepaal welke onderdelen hoofdthema’s zijn en welke subthema’s zijn die daaronder vallen.

Bijvoorbeeld, bij je verbouwingsproject:

 • ‘Financiering’ is een hoofdthema,
 • ‘bouwdepot regelen’ en ‘offertes schilders opvragen’ zijn subthema’s.

Of bij het organiseren van de open dag:

 • ‘Eten en drinken’ is een hoofdthema,
 • ‘inventarisatie vegetariërs’ en ‘catering bellen’ zijn subthema’s

Om de visualisatie van deze thema’s en de onderscheiding van de categorieën nog breinvriendelijker te maken, werk je bovendien met verschillende kleuren en symbolen. Werk het liefst met associaties.

Het hoofdthema ‘Financiering’ wordt bijvoorbeeld goudkleurig (want: kleur van munten) met een Euro-symbooltje erbij. ‘Eten en drinken’ maak je appeltjesrood, met een symbool van een appel erbij.

Het web wordt gevormd.

3.Vul aan

mindmap maken

Vul aan waar nodig. De kans is groot dat je met deze uitgekiende categorieën genoeg associaties hebt om geen enkel onderdeel te vergeten. (Iets wat je met een lijstje wel heel goed kan gebeuren!)

Bij het zien van ‘Inventarisatie vegetariërs’ onder ‘Eten en drinken’ denk je “Oja, mensen met allergieën mogen we ook niet vergeten!”. Je vult ‘Eten en drinken’ aan met het subthema ‘Inventarisatie allergieën’.

Op deze manier maak je je hele project compleet en visueel, in één oogopslag. Voor deze stap mag je rustig de tijd nemen. Alles wat je / jullie de komende 24 uur invalt, mag toegevoegd worden. (Nog een reden waarom een mindmap online een goed idee is: samenwerking.)

Om vervolgens van je mindmap een echte projecttool te maken, voeg je er een plannings-element en (verregaande) achtergrondinformatie aan toe – in de laatste stappen.

4. Prioriteer

mindmap maken

Wat moet er als eerst gebeuren om de open dag te organiseren? Wat als tweede? En wat kan tot het laatst wachten? Geef prioriteiten aan je hoofd- en als je wil zelfs aan je subthema’s.

Lastig is het niet: je plaats een nummer (van prio 1, tot …) bij het hoofd- of subthema en plaatst de thema’s kloksgewijs in de juiste volgorde. Zijn er een paar prio’s die dringend of bijzonder zijn, dan kan een rood vlaggetje hier en daar helpen.

5. Organiseer

mindmap maken

Hier komt het meer geavanceerde en praktische gedeelte. Je gaat aan de slag met elk hoofd- en subthema. Je zoekt uit waar je een beamer kunt huren, en plaatst de link naar die site bij het subthema ‘beamer’. Een bijlage met handleiding van de beamer kun je ook toevoegen!

Voor de klaptstoeltjes moet je bij de conciërge zijn, die toegang heeft tot de opslagruimte in de kelder waar ze te vinden zijn. Zijn sneltoetsnummer plaats je als opmerking bij ‘klapstoelen’.

Klaar!

Ben je klaar, ben je compleet, dan ben je daadwerkelijk van een janboel naar een draaiboek gegaan! Een draaiboek dat voor iedereen even over-  als inzichtelijk is. Daar kun je nog eens mee (samen)werken, beaamt bedrijfsanalist Tim Walker:

“In plaats van vroegtijdig zorgen maken over welk deel wanneer in de rangorde komt, of welk onderdeel het meeste werk is, kun je focussen op de juiste onderdelen naar de oppervlakte halen op een manier die dialoog, begrip en probleemoplossend vermogen bevordert.”

Eerst overzicht, eenheid en alle neuzen dezelfde kant op – dan het daadwerkelijke plannen en organiseren, is wat Walker hier zegt. 

mindmap maken

Dus

De eerste laag van je project – van idee naar concept, van wirwar naar overzicht – tot aan de laatste laag – de uitvoerende fase met concrete taken, verantwoordelijkheden en referenties –heb je voor elkaar.

Dat komt doordat je de juiste 5 stappen van het (online) mindmap maken hebt doorlopen:

 1. Gooi alles eruit, wat in je opkomt rondom dit project / idee.
 2. Onderscheid hoofd- en subthema’s, voor globaal overzicht.
 3. Vul aan waar nodig, laat de associaties het werk doen.
 4. Plan je project door prioriteiten aan te duiden (van 1 tot …).
 5. Organiseer je project vervolgens door alle nodige informatie aan elk thema toe te voegen – en ze eventueel over het team te verdelen.

Dat is pas een mindmap maken! Daar kan Pixar nog een puntje aan zuigen, met hun servetjes… 😉

En nu?

Volg onze cursus Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen om een echte pro te worden. (Kun je daarna nog overgaan op de cursus Time Management, voor dat plannen en organiseren ervan).

mindmap maken

154 Shares

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

X