Fotografisch geheugen – heb ik dat? Test het in 30 seconden!

Ian Searleman (professor in de psychologie) en Barry Gordon (professor in de neurologie en breinwetenschap) kunnen het je vertellen. Met een simpele test van 30 seconden is het een ferme “ja” of “nee” – en weet jij hoe je je geheugen optimaal gebruikt.

Het fotografisch geheugen, of ‘eidetisch geheugen’ in officiële termen, is omgeven door nogal wat fabels en broodjes aap. Tijd om de verzinnerij te onderscheiden van de realiteit – en zo te zien waar jij dan staat, met jouw geheugencapaciteit.

Onderschat het niet! Het kan tot grote vertes reiken, zelfs als het af en toe een regelrechte zeef lijkt (geheugenkampioenen gaven toe thuis wel nog post-its op de koelkast te gebruiken, om hen te herinneren aan de boodschappen – zo zie je maar). Maar of het het andere uiterste zou kunnen zijn – een fotografisch geheugen – dat valt te bezien…

Gelukkig kunnen we daar vandaag een heel concreet antwoord op geven. Er is namelijk een ontzettend vernuftige test, om razendsnel te ontdekken of jij ‘eidetisch begaafd’ bent, zoals de pro’s het noemen: de Picture Elicitation Method.

Fotografisch geheugen – de test

Één van die pro’s is Ian Searleman, professor in de psychologie en co-auteur van het universitair studieboek ‘Memory from a Broader Perspective’. Hij kan ons vertellen hoe de test werkt, zoals de pro’s hem toepassen:

“Een onbekende afbeelding wordt op een ezel geplaatst. De deelnemer scant het complete scenario in het beeld zorgvuldig. Nadat er 30 seconden voorbij zijn, wordt de afbeelding weggehaald, en wordt aan de deelnemer gevraagd om naar de ezel te blijven kijken en te vertellen wat degene dan allemaal nog ziet.”

Dit kun je zelf doen, door bijvoorbeeld naar onderstaande afbeelding te kijken, en na 30 seconden omlaag te scrollen zodat hij uit beeld verdwijnt. Blijf naar je scherm kijken en probeer zoveel mogelijk te herhalen van wat je zag. Zeg het hardop. Scroll terug en zie wat je allemaal raak en mis hebt.

fotografisch geheugen

Mooi. Maar hoe weet je nu of je een fotografisch geheugen hebt of niet?

Searleman:

“Mensen met een eidetisch geheugen zullen zelfverzekerd zeggen dat ze het beeld nog steeds ‘zien’. Bovendien kunnen ze het nog steeds ‘scannen’ en verschillende onderdelen ‘bestuderen’, alsof de afbeelding nog altijd aanwezig is. Één van de waarmerken van een eidetisch geheugen is dat deze mensen de tegenwoordige tijd gebruiken wanneer ze vertellen wat ze zagen op de afbeelding, en dat ze dat buitengewoon gedetailleerd doen.”

En? Kun je al iets over jouw fotografisch geheugen zeggen? Zei jij de dingen in de tegenwoordige tijd? Kon je details terughalen doordat je het beeld als het ware nog voor je zag, of probeerde je alleen maar in je geheugen te graven?

Mensen met een fotografisch geheugen hebben, tegen de verwachting en algemene opvatting in, geen ‘foto’ in hun geheugen gegrift staan die ze op elk moment kunnen terughalen. Ze kunnen een (ooit) bestaand beeld vasthouden en ‘zien’, op de plek waar het werkelijk te zien was. Dat beeld blijft maar 30 seconden tot een paar minuten helder, daarna verdwijnt het voor de eidetisch begaafden ook voor altijd – en blijft er niet meer dan een herinnering over, die even stabiel of gammel is als die van iedereen.

Maar terug naar jouw fotografisch geheugen. Een iets concreter antwoord, als je nu nog twijfelt, kun je krijgen via een – weliswaar iets minder wetenschappelijke, maar met duidelijke overeenkomsten met Searleman’s methode – korte online test.

Gedaan? Leuk is die, hè? En weet je het antwoord. Het is “nee”, he? Geen zorgen, dat zal het zo ongeveer voor iedereen zijn.

Geen fotografisch geheugen? Logisch.

Fotografisch geheugen komt praktisch alleen voor bij kinderen, soms nog bij jongvolwassenen, en dan slechts in 2 tot 10% van de gevallen. Volwassenen hebben het eenvoudigweg niet, zegt Searleman.

Het vermoeden dat jij er misschien toch mee te maken had, is echter niet gek. Onze geheugen werken namelijk op verschillende manieren, en één van die manieren is via ‘beelddenken’. Als je veel beter gezichten kan onthouden dan namen onthouden bijvoorbeeld (hoewel, ook dát kun je leren, ongeacht hoe je geheugen werk).

Beelddenken lijkt een beetje op een fotografisch geheugen hebben, waardoor het een veel voorkomende verwarring is, voegt Barry Gordon – professor in de neurologie en cognitief wetenschapper aan de John Hopkins Universiteit – aan Searleman’s uitleg toe:

“Velen van ons hebben een soort fotografisch geheugen, omdat het geheugen van veel mensen beter en gedetailleerder werkt met visueel materiaal dan met ander soort materiaal. [..] Maar het is geen echt fotografisch geheugen; het toont alleen het normale verschil tussen geheugentypes aan.”

Jouw type geheugen mag dan misschien beelddenker (of ‘beeldslim’) zijn – dat maakt je nog nog niet eidetisch begaafd, is wat prof. Gordon dus eigenlijk zegt.

fotografisch geheugen

Hoe je er toch dichtbij komt

Nu je de mogelijkheid op een fotografisch geheugen voor eens en altijd hebt losgelaten, is niet alle hoop vervlogen. Je kunt wel degelijk wonderbaarlijke dingen met je hoofd voor elkaar krijgen – of je nu rondloopt met een zeef van een geheugen, of toch met bijna fotografische beelddenk kwaliteiten.

Je kunt je geheugen namelijk trainen om opzienbarende brokken informatie te onthouden, in de volgorde die jij wil. Daar heb je geen uitzonderlijk goed geheugen voor nodig, alleen een uitzonderlijk goede geheugentechniek. Een techniek die geheugenkampioenen stuk voor stuk gebruiken om 18.000 cijfers achter de komma van pi te onthouden – of 24 pakken kaarten.

Jij kunt dat ook, met dezelfde techniek, al zul je het voor nuttigere doeleinden willen gebruiken. Om een speech of presentatie uit je hoofd te onthouden bijvoorbeeld – of de belangrijkste argumenten uit een rapport, cijfers, feiten, jaartallen, formules, procedures, noem maar op!

Wat je ervoor nodig hebt, komt weer akelig dichtbij het beelddenken: je visueel en ruimtelijk geheugen! Hoe je dat aan het werk zet, om informatie op fotografisch geheugen achtige wijze op te slaan met een heus ‘geheugenpaleis’, lees je hier.

fotografisch geheugen

Wat ook altijd helpt om je geheugen op optimale manier te laten werken, is het fit en gezond houden. Volgens o.a. de Nederlandse Hersenstichting betekent dat voornamelijk: mentaal in beweging blijven (nieuwe dingen leren), fysiek in beweging blijven (ritmische sporten werken het best) en je brein voldoende laten ontspannen (met muziek, bij voorkeur).

Heb je dat genoteerd? Knoop in je zakdoek? Of beter: onthoud het, óók zonder fotografisch geheugen.

Meer leren?

In onze 1-daagse cursus Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen leer je hoe je optimaal met je geheugen omgaat – met de beste breintechnieken en de slimste tools. Creëer hier onder professionele begeleiding bijvoorbeeld je eigen geheugenpaleis, en leer hem toepassen in de praktijk!

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

X