‘Een leven lang leren’ is een initiatief van de overheid, om volwassenen te stimuleren om zich te blijven ontwikkelen. Goed voor je carrière natuurlijk, maar  je brein en je hart maak je er bewezen blij mee! En meer goed nieuws: met ‘het nieuwe leren’ doe je dat waar, wanneer, hoe je wil – en voor niks – in 3 stappen.

De overheid promoot samen met Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) het na-, om- en bijscholen van volwassenen. Een leven lang leren zou er namelijk voor zorgen dat je vaardigheden altijd blijven aansluiten op een veranderende arbeidsmarkt.

Iets meer dan de helft van de werkenden doet dat ook, en heeft zich laten bijscholen voor het werk. Bijna 70% van de hogeropgeleiden deed het, en ongeveer 30% van de lageropgeleiden, volgens NOS.

Organisatiepsycholoog Aukje Nauta beaamt dat belang van een leven lang leren:

“Het is echt voor iedereen belangrijk om te blijven leren. Je kan je veilig wanen in een vaste baan, maar die kun je zo kwijt zijn door een reorganisatie of een nieuwe technologie. Blijven leren is echt cruciaal”.

Het blijkt overduidelijk een goed idee, zo’n leven lang leren. Maar niet alleen om je van een baan te verzekeren. Het verzekert je bovendien van een gezond geheugen!

Leven lang leren houdt je brein (en hart) fit

Het zijn niet de breinspelletjes die je geheugen fit houden, ontdekten we eerder al. Het beste dat je kunt doen voor een gezond brein, beaamt de Nederlandse Hersenstichting, is: een leven lang leren.

Nieuwe vaardigheden en kennis aanleren betekent namelijk dat je brein nieuwe neuro-verbindingen blijft aanleggen, en dat is precies wat het levendig en fit houdt. Telkens wanneer er routine in je kennis en handelingen komt – iets wordt steeds minder ‘nieuw’ – verdwijnen er verbindingen in  je brein. Het gaat op de automatische piloot. Een handige truc van je hoofd, maar het maakt het ook snel ‘lui’.

leven lang leren je brein in ‘automatische piloot modus’ – goed voor ontspanning, maar niet voor nieuwe verbindingen!

Bovendien zorgt die automatische-piloot-modus of dwaal-modus van je brein (door de pro’s de “default modus” genoemd) ervoor dat de tijd sneller lijkt te gaan. Wil je dat gevoel vertragen, dan doe je dat met nieuwe herinneringen, belevenissen en indrukken. Nieuwe dingen leren en ervaren dus.

Maar nooit iets nieuws leren is niet alleen nadelig voor je brein of tijdsbeleving. Ook je hart lijdt er onder, ontdekten wetenschappers van University College in Londen. Ze volgden zo’n 7500 ambtenaren 20 jaar lang en ontdekten dat degenen die niets leerden hoge niveaus van verveling hadden – samenhangend met 2 keer zoveel kans op een hartaandoening!

Overtuigd dat nieuwe dingen leren een goed idee is, voor zowel je arbeidskansen, als je brein, je tijdsbeleving én je hart? Of twijfel je nog steeds – niet omdat je niet overtuigd bent van de voordelen, maar omdat je twijfelt aan jezelf. Kun je wel iets nieuws leren? Ben je daar niet te oud voor? Of heb je gewoonweg niet zo’n aanleg voor nieuwe dingen leren?

Onzin!

Iedereen kan het – ongeacht leeftijd, talent én budget

Dat je geheugen met het vorderen van je leeftijd slechter wordt – en het dus lastiger wordt om nieuwe dingen te leren – is één van de grootste misvattingen die er zijn over het brein.

Leeftijd maakt niet uit

Je geheugen wordt niet ‘minder’ naarmate je ouder wordt. Het verandert, dat wel. Maar nooit ten slechte! Verschillende delen van je geheugen pieken op verschillende momenten in je leven – en niet alleen als je ‘jong’ bent:

  • Het creatieve deel van je brein piekt bijvoorbeeld pas rond je 50e! De perfecte leeftijd voor het leren van nieuwe, creatieve vaardigheden – zoals fotografie, art design en Photoshop of kunstgeschiedenis.
  • Je vocabulaire en het inzien van ‘het grotere plaatje’ door je brein, piekt tussen de 50 en 60, en blijft steady tot je 75e. Ruim de tijd voor Portugees of Frans leren in de laatste jaren van je carrière of het begin van je pensioen dus!

leven lang leren
precies de juiste leeftijd om te leren over kunst!

Budget maakt niet uit

Ben je je kinder- en studententijd (ver) voorbij, dan betekent dat dus absoluut niet dat nieuwe dingen leren er niet meer in zit voor jou! Bang dat je een nieuwe cursus of opleiding toch niet redt – niet vanwege je leeftijd, maar vanwege je budget? Hoeft niet!

  • Check de arbeidsvoorwaarden in je CAO, waarschijnlijk zijn er mogelijkheden voor budgetten beschikbaar. Vraag bij je werkgever naar de potjes van jouw organisatie. Ze zijn er, hoogstwaarschijnlijk, en als ze niet gebruikt zijn voor dit jaar, dan wil je daar best een beroep op doen.
  • Wil je echt iets voor jezelf gaan leren, of stelt je CAO of werkgever geen budgetten beschikbaar, dan kun je je nog richten tot DUO – die met het ‘levenlanglerenkrediet’ lesgeld beschikbaar stellen voor iedereen die nog verder wil leren, tot 55 jaar.
  • Studie- en leerkosten zijn vaak aftrekbaar bij de Belastingdienst! Alles boven de €500 komt in aanmerking voor aftrekbaarheid, zelfs als je werkgever al een deel vergoedt.

Talent maakt niet uit

Denk je echter nog steeds dat het tóch geen optie voor jou is, omdat je nu eenmaal die talenknobbel mist of echt niet creatief bent?

Weer mis!

Iedereen kan alles leren, ongeacht aanleg of aangeboren talent. Een natuurtalent in talen zal een voorsprong hebben, maar een ander kan het net zo goed leren. Alles is namelijk te leren, zolang je het doet – en weer doet, en nog eens doet, en nog een keertje doet.

Deze video, in samenwerking met opper-nieuwe-dingen-leerder Seth Godin, legt haarfijn uit hoe dat precies werkt:

Met één van de beste uitspraken van Aristoteles, op 1:42 in de video:

“Wat men moet leren doen, leert men door het te doen. Mannen worden bouwers, door te bouwen. Harpspelers door de harp te spelen.”

De boodschap van Aristoteles, de wetenschap, de overheid, je hart en je leeftijdloze brein, samengevat: niets houd je tegen om een leven lang te leren, het is zelfs een bijzonder goed idee – en dat leren doe je, door het te doen.

Tijd maakt niet uit

Maar dat ‘doen’ gedeelte, waar Aristoteles het over heeft, dat klinkt nog steeds nogal intensief. Want je hebt zo weinig tijd – en ook je energie moet je al over zoveel zaken verdelen. Een nieuwe opleiding of zelfs een zaterdagmiddagcursus zit er echt even niet in, als je naar jouw agenda kijkt.

…Raad eens?

Wéér mis!

Een nieuw vak leren kun je zonder sabbatical nemen, of zelfs je baan opzeggen, en zonder complete fulltime- of deeltijdstudies, waarvan je eigenlijk alleen een paar modules echt interessant vindt. Een cursus fotografie en Photoshop kun je volgen zonder elke zaterdag op te offeren, omdat je cursusgroep fotografie dan bij elkaar komt. En Frans leren, doe je zonder dat je jezelf een maand opsluit in een Frans klooster – maar mét authentiek Franstaligen als docent.

Een leven lang leren – wat je ook wil leren – doe je tegenwoordig flexibel online. Gewoon thuis, wanneer je wil, hoe jij wil en wat je ook maar wil. Met diploma’s die inmiddels officieel net zo erkend zijn als een complete Masters degree van een universiteit – zonder dat gedoe.

Dit klinkt nu misschien een beetje als promo-praat, maar het is de realiteit. Het is ‘het nieuwe leren’: onderdelen of modules oppakken uit erkende opleidingen, van erkende universiteiten, of leren van erkende experts – in jouw eigen tijd en omgeving.

‘Het nieuwe leren’ – in 3 stappen

Een leven lang leren – een nieuwe taal leren, leren fotograferen, leren filosoferen, leren presenteren, leren communiceren, leren managen, leren time managen, leren … – doe je dus volgens ‘het nieuwe leren’. In 3 stappen ben je er!

1. Kies wat je wil leren (en doe het hier)

Van gratis (erkende!) opleidingsmodules die universiteiten aanbieden tot leren striptekenen van een striptekenaar: het internet staat vol met ‘open online courses’. Misschien wil je je ontwikkelen binnen je werkgebied (om wat makkelijker om aanspraak te maken op die opleidings-potjes van je werk – en om door te groeien), misschien zoek je gewoon een nieuwe hobby of wil je puur uit interesse iets over kunstgeschiedenis leren.

Dit is waar je moet zijn, afhankelijk van jouw keuze:

  • een nieuwe taal, leer je online via iTalki. Één op één lessen met native speakers. Jij kiest tijd en locatie, mogelijk voor elk budget.
  • universitaire collegereeksen van alle soorten en maten, volg je via Coursera – met erkende diploma’s en certificaten. Universiteit van Amsterdam biedt bijvoorbeeld deze courses aan. Universiteit van Groningen zit trouwens op dit platform, met hetzelfde concept. Edx is ook een goed alternatief, met modules van internationale vooraanstaande universiteiten, zoals Harvard.
  • wil je een specifieke vaardigheid leren, van striptekenen tot schoenmaken, dan leer je het rechtstreeks van de pro’s via Skillshare.
  • moderne kennis van bijvoorbeeld design-software of webontwikkeling, doe je op via Lynda. Het platform dat zo kwalitatief is en succesvol werkt, dat LinkedIn het overnam. Niet voor niets!

leven lang leren

Een beetje gebrowsed in ‘het nieuwe leren’? Keuze gemaakt? Door naar 2!

2. Leer (slimmer) leren

Wat je ook gaat leren, de 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen helpt je ‘leren leren’ – met snellezen, effectief informatie verwerken, slimme technieken om beter te onthouden en de beste mindmap- en noteervaardigheden om overzicht in al die nieuwe informatie te krijgen.

Alle informatie uit je online kunstgeschiedenis college leer je noteren met de juiste techniek, zodat je het daarna perfect in je mindmap past: de ideale techniek om grote delen informatie overzichtelijk en te onthouden te maken voor je brein.

En die hele reeks woordjes van je online cursus Frans, leer je rechtstreeks uit je hoofd met de juiste geheugentechnieken – net als alle jaartallen van je cursus kunstgeschiedenis.

De artikelen en whitepapers die bij je online universitaire course horen om thuis door te nemen, snellees en verwerk je met net zoveel gemak en snelheid. 2 keer zo snel, om precies te zijn. Zo maak je de complexe stof van jouw nieuwe uitdaging niet alleen helder en leerbaar, maar bespaar je ook een hoop (leer)tijd – zonder informatie te verliezen – met Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen.

leven lang leren

3. Doen! (En blijven doen.)

Het grootste geheim van nieuwe dingen leren – ongeacht je leeftijd, tijd, talent, budget en zelfs of je toch een complete fulltime opleiding gaat volgen of dat je 1 nieuwe skill leert via online courses – blijft: doen.

Het baant de neuronen-paden in je geheugen, zoals een herhaalde wandeling paden baant in het bos. Telkens wanneer je iets dat je leerde herhaalt, nestelt de informatie zich dieper en steviger in je langetermijngeheugen, volgens de ‘vergeetcurve’ van Ebbinghaus. Trap dat overgroeide terrein in je brein dus lekker plat, door herhaling – herhaling – herhaling. Oefening – oefening – oefening. Doen – doen – doen.

Want, als je één ding moet onthouden over een leven lang leren, onthoud dan de woorden van Aristoteles:

“Wat men moet leren doen, leert men door het te doen.”

En door te leren hoe je het doet (#1) én hoe je het leert (#2) uiteraard – leer je al in 1 dag, in onze open training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog