Je wil je blijven ontwikkelen; nieuwe kennis vergaren is dan een must. Daarom lees en leer je veel en vaak. Maar wat blijkt nu? Helaas zijn we na een week zo’n 90% van die kennis alweer vergeten. Je leest het goed: bijna alles dus. En het meeste zelfs al na een paar uur dat je het hebt geleerd. Dit kun je voorkomen. Leer hier hoe!

Heeft nieuwe dingen leren zin als je het meeste toch weer vergeet?

“Hoe meer ik leer, hoe meer ik weet. Hoe meer ik weet, des te meer ik vergeet.” Een oude tegelspreuk waar jij als ambitieuze en leergierige kenniswerker je niets van moet aantrekken. Jij wil immers een voorsprong hebben als het gaat om kennis en kunde binnen je vakgebied.

Leergierig als je bent volg jij daarom seminars, trainingen, lezingen en scholingsdagen. Om je kennis en vaardigheden zo veel mogelijk te verbreden, mis jij geen enkele interessante meeting. Het dat werpt zijn vruchten af; steeds leer je iets bij. Maar helaas, er gaat ook een hoop kennis weer verloren:

Twee maanden later weet jij namelijk bijna niets meer van die nieuwe methode. Je hebt het destijds allemaal keurig genoteerd, maar daar vervolgens niks meer mee gedaan. Waarom zou je ook als het vers in je geheugen zit?

Toch een gemiste kans!

Effectief bijleren is jouw doel. Na een waardevolle trainingsdag vol nieuwe kennis naar huis gaan om een maand later bijna niks meer te weten, is het laatste waar je op hoopt. 

Gelukkig is de oplossing nabij! We onthullen de beste manier om te leren zodat je de stof ook onthoudt. Niet slecht voor een maandje, maar voor een lange, lange tijd. Daarvoor moet je eerst weten hoe iets nieuws leren werkt.

Hoe je brein nieuwe informatie verwerkt en opslaat

Stel dat jij een webinar bijwoont waarin je de nieuwste methode krijgt geleerd. Deze nieuwe info slaat je brein gelijktijdig op 2 plekken op:

  • Ten eerste in het kortetermijngeheugen. Het gedeelte in je brein dat de nieuwe stof slechts kortstondig opslaat. Dat kan een paar seconden zijn tot een aantal minuten.
  • Maar het wordt óók opgeslagen in je langetermijngeheugen. Het stukje in je hersenen dat, you guessed it, nieuwe info langdurig opslaat.

Wel één ding:

Je brein wacht eerst even met de nieuwe informatie op te slaan in het langetermijngeheugen. Het zet het even op stand-by. Eerst moet je brein overtuigd zijn van het feit dat het écht nuttige informatie is. Dan pas wordt het voor langer opgeslagen. 

Dat betekent dat wanneer jij niet terugkomt op de stof jouw brein dit ziet als ‘niet belangrijk genoeg’. Controle, alt, delete. Weg nieuwe stof. Jij vergeet het. 

Doe je dit dus wel, terugkomen op de stof en de info herhalen, dan zeg je eigenlijk tegen je brein: ‘dit is van belang!’ Dit mag je opslaan! Je brein haalt het uit die standby-stand en slaat het op in je langetermijngeheugen. Jij onthoudt het. 

Anders gezegd:

Je kunt wel bergen met boeken verslinden, niet terugkomen op de materie zorgt ervoor dat je er weinig aan hebt. Je brein gooit het uit je geheugen. Dus wil je genieten van je nieuwe kennis, zul je hier spoedig én met regelmaat op terug moeten komen. Herhaling is de sleutel!

Je zult je afvragen: hoe vaak? En wanneer dan? Hermann Ebbinghaus heeft de antwoorden:

De Ebbinghaus Curve

De Duitse psycholoog ontdekte in de 19e eeuw dat verspreid herhalen positief werkt voor je langetermijngeheugen. Volgens hem is dit vele malen effectiever dan is één keer heel veel info tot je nemen. Hij ontwikkelde aan de hand van die informatie onderstaand model; de Ebbinghaus curve:

Snel-leren--Ebbinghaus-Curve

Zoals je ziet, verdwijnt de nieuwe kennis uit je geheugen wanneer je het niet blijft opfrissen. Blijf je de materie herhalen dan merk je op dat de curve in minder snel tempo omlaag gaat. Blijf je de stof constant herhalen, dan zie je dat je na een aantal dagen heel dicht bij de 90% komt.

Wat kun je nou met deze informatie?

Even tussendoor

Vind je het nou leuk om dagelijks tips op het gebied van timemanagement en persoonlijke effectiviteit te lezen, volg dan zowel Björn als Tijdwinst.com op Instagram. Daar delen we dagelijks interessante artikelen en inzichten! Zien we je daar?

slimmer worden 1

Hoe kun je het beste leren? De Ebbinghaus curve gebruiken (6 stappen)

Goed, je weet dus nu dat herhalen het geheim is tot onthouden. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Laten we het opbreken in stappen:

Stap 1. Bereid je brein voor op de nieuwe informatie

‘Prep’ je brein voor wat komen gaat. Wat kun je verwachten? Hoeveel ga je lezen? Staan er grafieken in? Afbeeldingen? Door de info even vluchtig te bekijken, kunnen je hersenen eraan wennen.

(Indien je meer wil weten over scannen en skimmen, lees je dit artikel.)

Stap 2. Maak een grove opzet

Voordat je daadwerkelijk gaat lezen, is het handig om je informatie ruw in kaart te brengen. Pak je markeerpen en schrijf een paar steekwoorden op bij de stukken waar je extra aandacht aan moet schenken. Dat hoeft echt niet uitgebreid, een grove opzet is hier prima.

Stap 3. Lees of leer de stof

Nu wordt het serieus. Je leest de informatie die jij in je langetermijngeheugen wil opslaan heel aandachtig. Neem vooral je tijd en zorg voor weinig afleiding. En duik volledig in die tekst.

(Weten hoe optimaal lezen en leren werkt? Het begint in ieder geval bij een actieve leeshouding en eindigt bij het correct tot je nemen van de tekst.)

Stap 4. Maak notities aan de hand van de Cornell methode

Pak je pen en papier en maak tijdens het leren aantekeningen. Werk met kleur, symbolen en tekeningen. Je brein is er dol op! Het helpt je de info sneller te onthouden. Bovendien dwingt het je na te denken over de stof, waardoor je ‘m beter begrijpt.

Doe dit volgens de Cornell methode. In dit artikel gaan we daar uitgebreid op in, maar grofweg komt het op het volgende neer:

  1. Verdeel je blaadje in 3 delen; 1 smalle strook rechts, een brede links en een rechthoek aan de onderzijde.
  2. Links komen de steekwoorden, rechts noteer je de toelichtende info. Onderaan een paar zinnen een samenvatting.
  3. Maak er een creatief feestje van, door het gebruik van kleuren, symbolen en je eigen woorden.

Stap 5. Herhaal de stof en lees je aantekeningen opnieuw door

Nu ben je voorbereid om de informatie langdurig op de slaan. Je zult het wel moeten herhalen. Vaak welteverstaan. De eerste 3 dagen herhaal je kort je notities. Een week later doe je dat nog eens. En een maand later weer. Als een soort opfriscurus. Steeds gaat de info dieper je brein in. Laat er wel minstens een dag tussen. Zo geef je je hippocampus rust om te herstellen.

Stap 6. Kom in actie

Breng het geleerde in de praktijk. Herhaal niet alleen de informatie, maar dóe het. “Walk the walk” noemen we dat. Herhaling helpt je onthouden, toepassen helpt je het te begrijpen. Zeker wanneer je daarbij flink wat fouten maakt!

Leer dus niet alleen braaf je woordjes Frans, maar spreek ze ook! Reis bijvoorbeeld een maand af naar Frankrijk om je daar onder te dompelen in de taal. Of neem die cursus Feedback Geven die je hebt gevolgd: je weet waarom de sandwich methode niet werkt, maar pas de nieuwe technieken ook eens op je collega toe!

Geheugen trainen

Kortom: hoe leer je het beste?

Je prangende vraag ‘hoe kun je het beste leren’ weet je nu te beantwoorden. Herhaling is je toverwoord. Overdrijf het niet, maar doe het met beleid volgens de 6 stappen van Ebbinghaus. Je brein weet dan; dit mag naar de lange termijn afdeling. En jij zult een slimmer mens zijn! Wil je daar meer over weten? Check dan eens onderstaande artikelen:

Wie zijn wij? | Training Snellezen

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog