Nu alweer de naam van die persoon vergeten, terwijl hij zich nét voorstelde? Plots stil staan omdat je niet meer weet wat je ook alweer ging doen? Het lijkt erop dat die walnoot van je, jouw brein, wellicht een beetje hulp kan gebruiken zodat jij dingen beter kunt onthouden. Hulp is hier! Wetenschappelijk onderzoek heeft het antwoord — 3x zelfs.

Wetenschap: beter onthouden werkt met déze 3 tips.

We halen verschillende onderzoeken aan die je uitleggen hoe jouw brein precies werkt. Telkens geven we hierbij een tip zodat je deze informatie kunt toepassen in de praktijk.

Laten we daarom eens kijken naar wat de meest recente breinonderzoeken te zeggen hebben, zodra het aankomt op het beter onthouden van informatie. Wat is hun advies om die bovenkamer goed gesmeerd te houden?

Dat blijken deze 3 tips:

1. Breek informatie op in hapklare brokken.

Hoeveel gedachten denk je dat je dagelijks hebt? 3.000? 5.000 misschien? Met een aanzienlijke 60 à 70.000 gedachten per dag kom je meer in de buurt!

Het is dan ook niet gek dat jouw brein niet al die informatie rechtstreeks verwerkt én opgeslagen krijgt. Jouw brein werkt namelijk erg nauwkeurig — het wil namelijk alle stukjes informatie op de juiste plek opslaan, zodat het deze op een later moment makkelijk kan terugvinden — een grote ‘archiefkast’ eigenlijk.

Dit is erg handig wil je bijvoorbeeld die Duitse naamvallen opdreunen — jouw brein weet al snel dat het de informatie kan vinden in het ‘laatje’ ‘Talen’. Zou je echter de toonladders van dat ene pianostuk willen spelen, dan weet je brein dat het dié op een andere plek kan vinden. Dit proces speelt zich af in de frontale kwab in je brein.

Beter onthouden

Om dingen beter te onthouden, zou je jouw brein dus kunnen helpen door alle informatie in hapklare brokken aan te leveren — zo kan hij sneller die beetjes informatie archiveren. Bergen informatie je brein toewerpen, werkt dan niet — uitfilteren wat van die bulk belangrijk is, dáár is je brein ontzettend blij mee.

Deze zogenaamde ‘selectieve aandacht’ zorgt ervoor dat je steeds beter wordt in het onthouden van informatie. Door het kaf van het koren te scheiden vergroot je de capaciteit van je werkgeheugen; je leert belangrijke en veelgebruikte informatie filteren van onbelangrijke of weinig gebruikte informatie.

Wil jij dus die belangrijke presentatie uit je hoofd leren, onderstreep dan belangrijke zaken en noteer alleen de informatie die jij wil dat je brein opslaat — laat alle fluf erbuiten. Werkt fijn voor je brein, helpt jou informatie beter te onthouden.

2. Maak de informatie die je wilt onthouden visueel 3 technieken

Om er nu zeker van te zijn dat jij en je brein de uitgefilterde informatie niet weer vergeten, kun je de informatie beeldend maken. Jouw brein houdt namelijk veel meer van plaatjes, dan dat het van woordjes houdt:

Het blijkt namelijk dat mensen 80% onthouden van wat ze zien. Van informatie die ze lezen, blijft maar 20% hangen — en informatie die ze horen maar een schamele 10%!

Dat toonde ook verscheidene onderzoeken aan:

  • Verschillende studies hebben aangetoont dat wanneer medicijnbijsluiters visueel worden weergeven, de informatie bij 95% van de ‘lezers’ blijft hangen. Bevat de bijsluiter alleen tekst, dan onthoud maar 70% van de personen de inhoud.
  • Dit principe geldt ook bij routebeschrijvingen; wanneer die in plaatjes zijn gemaakt, wordt de weg 3 keer sneller gevonden dan wanneer deze alleen tekst bevat.

Dit alles heeft te maken met het gedeelte in jouw brein, je temporale kwab. Op deze plek worden al jouw heringen opgeslagen in het lange termijn geheugen — in een visuele vorm. Zodra jij de informatie die je later nog nodig hebt ook beeldend maakt, maak je het je brein een stuk makkelijker deze op te slaan.

Beter onthouden

Hoe maak je van deze informatie nou nuttig gebruik? Nou, daar bestaan een aantal handige brein- en geheugentechnieken voor:

1. Visualiseer

Simpele informatie kun je, zoals je nu weet, beter onthouden zodra je het beeldend maakt. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door zaken met elkaar te associëren of het zo overdreven en absurd mogelijk te maken.

Stel dat jij bijvoorbeeld bezig met jouw talenknobbel Frans te doen groeien. Onthoud jij nou maar nooit het Franse woord voor ‘Poster’ (‘L’affiche’)? Koppel dit woord dan aan een ‘plaatje’ in je hoofd en stel jezelf een poster voor waar een vis opstaat.

Dit zul jij ongetwijfeld nooit meer vergeten!

2. Gebruik een ‘Roman Room’

Een andere manier om informatie te onthouden (bijvoorbeeld 10 onderwerpen die jij wil aansnijden in die speech), is door gebruik te maken van een ‘Roman Room’ – ofwel een ‘geheugenpaleis’.

Deze techniek werkt zo goed, dat het bij veel geheugen kampioenen dé manier is om grote brokken informatie te onthouden hele dekken van een kaartspel, het getal pi of in een kwartier 200 namen van mensen en de bijbehorende gezichten!

Hoe dat precies werkt, legt Björn jou in deze video uit, maar het komt erop neer dat je informatie koppelt aan een plek waarmee je goed bekend bent je huis bijvoorbeeld – en er vervolgens ‘doorheen wandelt’ waarbij je op die ‘route’ de informatie als het ware tegenkomt. Beter onthouden door herinneringen, dus. Een ontzettend handige skill!

3. Maak een mindmap.

Ten slotte kun je grote en complexe hoeveelheden informatie onthouden door ze vast te leggen in een mindmap – zo’n ‘woordspin’ inderdaad.

Het helpt de informatie te verduidelijken en zorgt ervoor dat je in één oogopslag vertakkingen en onderlinge connecties kunt onderscheiden! Dit visueel maken van informatie zorgt er op zijn beurt weer voor dat je brein het onthoudt in tegenstelling tot krampachtig abstracte informatie proberen te onthouden.

(Hier lees je uitgebreid hoe je dat doet.)

Dat zijn eigenlijk de enige twee dingen die jij nodig hebt, wil jij zoveel mogelijk informatie beter onthouden: belangrijke informatie filteren én de informatie beeldend maken (door middel van associëren, een ‘Roman Room’ of een mindmap.)

En om er nou voor te zorgen dat al die informatie makkelijker het lange termijn geheugen van je brein blijft hangen, kun je een soort mentale ‘onderhoudsbeurt’ houden — door te mediteren.

3. Geef je brein een ‘onderhoudsbeurt’ door te mediteren

Soms even je brein tot ‘stilstand’ laten komen en de doorgang fris en begaanbaar houden, helpt je brein namelijk steeds makkelijker en meer informatie te verwerken, zegt ook de wetenschap. Door regelmatig te mediteren legt je brein nieuwe neurologische connecties aan — het kan zelfs helpen het aantal breincellen te doen groeien.

Probeer het daarom eens dagelijks — 5 minuten per dag om die walnoot goed gesmeerd te houden!

Dus…

Of je nou probeert om beter namen te onthouden of dat je af en toe nog eens dat pianostuk uit je mouw wil schudden, het kan nooit kwaad je geheugen een handje te helpen.

Wat de tips waren ook alweer die je daarvoor kunt gebruiken?

1. Veel informatie proberen te onthouden, lukt wanneer je veelgebruikte en belangrijke informatie onderscheidt van onbelangrijke informatie. Doe dit door de belangrijke zaken te onderstrepen en te noteren.

2. Door informatie daarnaast visueel te maken weet je zeker dat je lange termijngeheugen dit gaat onthouden.

  • Doe dit door informatie te associëren aan een beeld,
  • door gebruik te maken van een ‘Roman Room
  • of door het maken van een mindmap.

3. Door ten slotte dagelijks te mediteren geef jij jouw geheugen de kans de informatie sneller en beter te verwerken. 5 minuutjes per dag mediteren is voldoende.

Beter onthouden en nóg meer uit je brein halen?

Ten slotte testen we nog even of dat geheugen van je wel zo goed is als dat je denkt weet jij nog wat het Franse woord is voor ‘Poster’?

Nee?

Wees niet getreurd. Wij geven jou een kans om je geheugen te verbeteren in onze 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen.

Hier leer je hoe jouw brein niet alleen informatie verwerkt, maar ook hoe jezelf dit ‘onthoud proces’ kunt beïnvloeden erg handig wanneer je dagelijks met grote stukken informatie werkt.

Daarnaast gaan we dieper in op de bovengenoemde technieken:

  • Je leert wat nou de beste manier is om informatie te associëren.
  • Je ontdekt hoe je zelf nou zo’n ‘Roman Room maakt én ‘bewandeld’.
  • Je krijgt stap voor stap uitgelegd hoe je zo’n mindmap maakt en hoe je deze kunt inzetten om de meest complexe informatie op te slaan op een breinvriendelijke manier natuurlijk!

Kom dus eens een kijkje nemen, want je leert natuurlijk het meeste in de praktijk!

Beter onthouden

(L’affiche, trouwens.)

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog