Een nieuwe taal leren, is nieuwe woordjes leren. Maar die lange lijsten met letters in je geheugen geprent krijgen… Dat is een uitdaging. Tenzij je de juiste (door neurowetenschappers en taaldeskundigen onderzochte) geheugentechnieken kent om ze voor 100% in het langetermijngeheugen op te slaan: met een app, én met je slaap. Ontdek hoe!
Nieuwe dingen leren en onthouden gaat volgens een interessant proces in je geheugen. Nieuwe informatie wordt eerst even vastgehouden in een bepaald gedeelte van je Hippocampus: je kortetermijngeheugen. Hier blijft het ongeveer 24 uur hangen. Ondertussen staat het stand-by in je Prefrontale Cortex: je langetermijngeheugen, klaar om erin gegrift te worden. Moet het daar blijven, en wil je dingen langer dan 24 uur onthouden, dan is het belangrijk dat je je geheugen een handje helpt om die informatie in je langetermijngeheugen te houden.
Als woordjes leren voor jou alleen handig is voor een toets die morgen plaatsvindt, of een klant die je in zijn eigen taal wil begroeten en bedanken (kwestie van een etmaal lang een paar woorden onthouden), dan is de term ‘stampen’ hier van toepassing. Even erin knallen en je kortetermijngeheugen onthoudt het lang genoeg om het een dag later nog eens te reproduceren.
Wil je écht woordjes leren voor de lange termijn – omdat je gaat emigreren naar Spanje, lange tijd gaat samenwerken met een Duitse collega, of omdat je gewoon oprecht een nieuwe taal wil leren als hobby – dan moet je het net even anders aanpakken. Iets met slim leren én slim slapen…!
Woordjes leren – voor de lange termijn
Je geheugen werkt fantastisch, al twijfel je daar zelf misschien soms aan. Zolang je het verse nieuwe informatie blijft geven en het uitdaagt, blijft het fris en gezond. Kwestie van goed ermee omgaan, en weten hoe je het optimaal gebruikt. Weet je de wegen van je eigen geheugen, dan kan het zoveel meer dan je denkt. Een paar A4-tjes met woorden is eigenlijk ‘peanuts’ voor je bovenkamer. Mits je het dus via de juiste wegen naar binnen leidt, rechtstreeks naar dat langetermijngeheugen.
Hoe?
Op 3 manieren, die nieuwe informatie extra onthoud-power geven om zich stevig in je geheugen te nestelen:
- met het ‘Production Effect’
- het ‘Restorff Effect’
- en de ‘Ebbinghaus Curve’.
1. Gebruik het ‘Production Effect’
Het eerste dat sowieso altijd helpt bij het leren en onthouden, in de eerste fase, is hardop spreken bij het woordjes leren. Je geheugen onthoudt beter, naarmate er meer processen betrokken zijn op het moment dat nieuwe informatie zijn kant op komt. Dat heet het ‘Production Effect’. Zeg je iets hardop, dan zijn er 3 verschillende processen aan het werk. Je ziet de informatie op je woordenlijst – een visueel proces – je registreert en stuurt de informatie naar je mond om hem uit te spreken – een motoriek proces – en je hoort jezelf het woord zeggen – een auditief proces. Auditief leren, wordt deze geheugentechniek ook wel genoemd. De eerste snelweg naar informatie effectief opslaan in je langetermijngeheugen!
(Meer slimme geheugentechnieken leren om beter en sneller te leren en onthouden? Volg onze 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen – en je leert ze allemaal.)
2. Gebruik het ‘Restorff Effect’
En dan is er nog het ‘Restorff Effect’. Nog zo’n slimme manier om nieuwe informatie direct de juiste kant op te sturen in je geheugen; via de snelweg. Kortgezegd werkt dit effect door nieuwe informatie (woordjes) extra overdreven kenmerken mee te geven, hoe gekker hoe beter, bij het leren. Associeer er op los, zodat je geheugen zoveel mogelijk opvallende dingen linkt aan een woord.
Bij het Duitse woord voor vlinder – ‘schmetterling’ – denk je bijvoorbeeld aan een vlinder met ‘schmetvrees’. Hij blijft maar poetsen en je ziet hem de hele dag in de weer met een enorme stofpluim in allerlei felle kleuren en een schortje voor om alles buiten schoon te houden, mét een Duits accent.
Een absurd beeld natuurlijk, maar het werkt voor je hersenen. Kom je voortaan even niet op het Duitse woord voor vlinder, dan zal deze associatie al snel boven komen drijven, en denk je al gauw aan ‘iets met smet…’ – oja, schmetterling!
Dát is het Restorff Effect. Hoe gekker, hoe beter. Onthouden deze.
3. Gebruik de ‘Ebbinghaus Curve’
Klinkt spannend, maar betekent niet veel meer dan: herhalen, herhalen, herhalen. Vooral ná 24 uur, als je wil dat het in je langetermijngeheugen blijft zitten. De Ebbinghaus Curve (of ‘vergeet curve’) geeft aan hoeveel verschil elke herhaling van je woordjes leren precies maakt:
Wat je hier ziet: herhaal je na een dag niks, dan ga je algauw weer richting het 0-punt qua onthouden. Je weet nog maar 10% van de woordjes die je leerde. Herhaal je na 1 dag, dan verdubbel je dat percentage al ruim. Na 2 dagen nog eens, betekent nog eens 10-20% erbovenop, enzovoorts. Na een paar dagen herhalen, herhalen, herhalen kom je verdacht dicht bij de 90% van je woordjes leren én onthouden!
(Lees hier alles over noteren en onthouden, met de vergeetcurve van Ebbinghaus.)
Flashcards app
Dat herhalen kan ook nog op een extra slimme manier: met de ‘Flashcards’ app (in de App store en Play store). Je kent misschien wel het concept van woordjes leren met kaartjes die je aan de ene kant beschrijft met het Nederlandse woord en aan de andere kant met het woord in de nieuwe taal. Dat is het, maar dan digitaal.
Handig, want je kunt er complete excelsheets met woordjes naar uploaden en vervolgens bijvoorbeeld 30 stuks per week oefenen. Elke dag een kwartiertje, terwijl je op de bus wacht, of in de trein naar huis toe zit na het werk. De woordjes die je nog niet goed kent keren terug, voor nog meer herhaling, herhaling, herhaling.
En dan… Voor de grote klapper op de voorpijl. Rechtstreeks door naar die 100% woordjes leren en onthouden in je langetermijngeheugen… Doe je met…
En dan – slapen!
Woordjes leren heb je nu heel netjes gedaan, als je hebt geleerd met het Production Effect (hardop woordjes leren), het Restorff Effect (door een associatie toe te voegen) en de Ebbinghaus Curve (de woordjes leren een paar dagen achter elkaar herhalen).
De basis voor woordjes onthouden is nu heel goed gelegd. Tijd voor de inkopper, rechtstreeks en onherroepelijk je langetermijngeheugen in!
Voldoende. Diepe. Slaap.
Het zijn de 3 gouden woorden als het op woordjes leren – en überhaupt nieuwe dingen leren en onthouden – aan komt. In je diepe slaap, of ‘slow wave sleep’, is namelijk waar het ‘memory reactivation’ proces plaatsvindt, ontdekten neurowetenschappers. Oftewel: waar informatie definitief verwerkt wordt in je langetermijngeheugen, om nooit meer te vergeten.
In dit gedeelte van je slaapproces zijn namelijk de meeste neuronen actief: de verbinders in je brein die informatie naar de juiste plek brengen en opbergen in je lange termijngeheugen. Hoe meer diepe slaap je krijgt, hoe beter en meer informatie er correct verwerkt wordt.
Pak dus een lange nacht slaap, na een dag van woordjes leren. Het is precies wat je nog nodig had om van kortetermijn- naar langetermijngeheugen te gaan. En om niet 10% of 90%, maar 100% te onthouden bij het woordjes leren.
eerst de woordjes leren app voor 90% onthouden, dan slapen voor de 100%
Of in de letterlijke woorden van Angela Grant – professor in de psychologie en expert in het proces van taalverwerking en nieuwe talen leren:
“Woordjes leren is het meest effectief wanneer gecombineerd met voldoende diepe slaap.”
Omdat daar dus die ‘memory reactivation’ plaatsvindt:
“Memory reactivation blijkt onze herinnering te verbeteren. We zouden dit proces zelfs kunnen manipuleren in ons voordeel, door meer te slapen zodat we onze ‘slow wave sleep’ vergroten – en tegelijkertijd bepaalde herinneringen stimuleren tijdens die slaap, of dat nu voor woordjes leren of gitaarmelodieën onthouden is.”
Dus?
“Dus de volgende keer dat je de mogelijkheid hebt om op zaterdagochtend uit te slapen: doe het. Je hebt nu een goede reden om je wekker niet te zetten.”
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.
Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog