Iemand die hoog scoort op een IQ test blijkt over het algemeen succesvoller in het zakenleven. Ze leven daarnaast langer en gezonder. Toch toont de wetenschap aan dat ontzettend pienter zijn niet altijd een pretje is. Eenzaamheid, uitstelgedrag, verveling — dingen waarmee een slim persoon te maken krijgt en die op den duur kunnen leiden tot depressie (Dit is waarom).

6x waarom slimme mensen eerder een depressie ontwikkelen

Albert Einstein zei het al:

“It is strange to be known so universally and yet to be so lonely.”

Voor hem, en misschien ook voor jou, blijkt een groot intellect niet altijd een zegen. Voor de doorsnee persoon klinkt dat misschien vreemd — iedereen wilt toch immers briljant zijn? Toch heeft het ook een keerzijde.

In een studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Journal’, toont onderzoekster Ruth Karpinski aan dat mensen met een hoog IQ een grotere kans hebben op depressies of angststoornissen.

We lichten een aantal van de oorzaken uit:

1. Slimme mensen onderschatten zichzelf

Misschien heb je ooit gehoord van het Dunning-Kruger Effect. Dit psychologisch verschijnsel stelt dat we onszelf overschatten. Specifieker: het stelt dat met name domme mensen zichzelf overschatten.

Wikipedia:

“Incompetente mensen overschatten nogal eens hun eigen kennen en kunnen, en daardoor wanen ze zich bovengemiddeld competent. Mensen die werkelijk bovengemiddeld competent zijn, hebben daarentegen de neiging hun kennis en vaardigheden te onderschatten.”

Beter gezegd:

Slimme mensen weten wat ze niet weten. Ze beseffen waar hun kennis of vaardigheden  tekort schieten. 

Dat heeft gevolgen voor het zelfvertrouwen.

Zo kan iemand ervan overtuigd zijn dat hij niet capabel genoeg is om in aanmerking te komen voor een functie. Of de persoon heeft last van het ‘imposter syndrome’: de overtuiging dat je anderen voor de gek houdt en dat het maar een kwestie van tijd is voordat men erachter komt dat je eigenlijk niets kunt.

2. Slimme mensen voelen zich sneller eenzaam

Een ander negatief gevolg van hoge intelligentie is de neiging tot isolatie, stelt Carol Graham, onderzoekster aan het Brookings Institution.

“Diegenen met een hogere intelligentie en het vermogen die intelligentie te benutten, zijn geneigd sociale interacties uit de weg te gaan omdat ze gefocust zijn op langetermijndoelen.”

Een slim persoon kan al snel het gevoel hebben dat hij of zij buiten de boot valt of niet binnen de leeftijdsgroep behoort. Hij of zij trekt zich hierdoor terug en spendeert liever tijd in z’n eentje dan niet begrepen worden door buitenstaanders. Dit langdurig terugtrekken kan echter depressie of angststoornissen in de hand werken.

3. Slimme mensen staan sneller onder druk

Veel kennis tot je beschikking hebben, is natuurlijk ontzettend fijn. Totdat anderen verwachten dat jij die kennis altijd en overal kunt toepassen.

Heeft iemand een lastige vraag? Jij kunt hen vast helpen. Hulp nodig bij een specifiek probleem? Jij bent de aangewezen persoon. Een lastig vraagstuk? “Ach, dat lukt jou vast binnen een mum van tijd!

Kortom: zodra je slim bent zijn de verwachtingen van anderen hoog. Ze nemen aan dat je meer taken op je kunt nemen, iets sneller kunt doen of een hogere kwaliteit neerzet. Die druk levert stress op — iets dat op den duur kan leiden tot een burn-out.

4. Slimme mensen raken eerder verveeld

Intelligente mensen hebben daarnaast voldoende stimulans nodig anders raken ze verveeld. Een project, gesprek of zelfs relatie die niet meer voldoende uitdaagt, voelt doods. Ze willen hun aandacht dan ook aan iets anders besteden. Aan nieuwe ervaringen bijvoorbeeld, of aan die onbekende persoon.

Dit is de reden dat mensen met een hoog IQ zaken vaak onafgerond laten. Of iets nieuws willen. Het kan hun interesse niet langer wekken. Uitstelgedrag ligt in het verschiet en relaties lopen spaak.

5. Slimme mensen piekeren en over-analyseren

Zodra je slimmer bent dan de gemiddelde persoon denk je vaak dieper en vaker na. In bed herbeleef je bijvoorbeeld nog eens die discussie van eerder op de dag. “Wat bedoelde ze daar nou mee?” of “Wat hij tijdens de vergadering zei kwam niet overeen met wat hij vervolgens deed.

Kortom: je over-analyseert. Je denkt patronen te zien tussen zaken die wellicht niets met elkaar te maken hebben. Blijkt ook uit onderzoek van de Universiteit van Ontario, Canada. Dit leidt tot piekeren, gepeins en het vasthouden aan doemscenario’s.

6. Slimme mensen vinden het lastig om een band te smeden

Om een vriendschap of relatie aan te gaan, zul je op dezelfde golflengte moeten zitten als de ander. Personen die immers interesses delen of op een gelijke manier in het leven staan, zullen zich eerder tot elkaar aangetrokken voelen.

Ben je echter bovengemiddeld slim, dan kan dat een uitdaging zijn. Het is bijvoorbeeld lastig om een partner te vinden die dezelfde interesse deelt. Of iemand die net zoveel waarde hecht aan broeden op een bepaalde casus als jijzelf.

Over het algemeen zoeken we immers toch naar mensen (platonisch of romantisch) die ons kunnen bijbenen — zowel intellectueel als emotioneel.

slimme mensen

Kortom: pienter zijn is niet altijd een pretje

Het leven van een ontzettend slim persoon is pittig. De persoon kan soms het gevoel ervaren dat hij of zij alleen staat. Mensen begrijpen zijn of haar perspectief niet en zien zaken anders. Hierdoor kan de slimme mens zich niet begrepen voelen. Eenzaam zelfs.

Toch is het belangrijk om te begrijpen dat iedereen zwakheden heeft. Het kan daarnaast enige troost bieden dat jij slim genoeg bent om te beseffen wat jouw zwakheden zijn. Op die manier kun je eraan werken.

Wees je tot die tijd bewust van bovenstaande punten en – om je toch met een iets beter humeur weg te sturen – een iets positievere quote van Einstein:

“Het verschil tussen slim en dom zijn, is dat slim zijn z’n limiet heeft.” 🙂

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog