Is hoe mannen denken echt anders dan de denkwijze van vrouwen? Ja dus. Het mannen- en vrouwenbrein zijn compleet verschillend. Neurologische verschillen verklaren bijvoorbeeld waarom mannen vaak beter Billy-boekenkasten in elkaar kunnen zetten en vrouwen juist beter onthouden wanneer Piet en Hermien getrouwd zijn. Hoe werkt het mannenbrein precies? En hoe profiteer je er optimaal van op het werk?
Even voor de goede orde: bij Snellezen.com zijn we expert in snel lezen (goh…), informatie beter begrijpen en dingen onthouden. We zijn dus helaas niet je go-to ‘mannenbrein en de liefde’-expert. Dus zocht je nu een fantastische mannengeheim-blog waarmee je jouw prins op het witte paard aan de haak slaat. Helaas, daar wagen we ons niet aan.
Voor vragen als ‘Hoe jaag je een man weg?’ (op date 1 beginnen over kinderen zou kunnen werken!), ‘Hoe zorg ik ervoor dat hij me leuk vindt?’ en ‘Wat als hij niet meer wil afspreken?”, verwijzen we je graag door naar mannelijke datingcoaches die maar al te goed schijnen te weten hoe mannen op dating-apps in elkaar zitten.
Wil je precies weten wat de verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein zijn? Dát mannengeheim kunnen we je in dit artikel wél verklappen.
Verschil vrouwen- en mannenbrein
In deze tijd is het haast niet politiek correct om te zeggen dat mannen en vrouwen wezenlijk anders zijn. Je kent vast de vooroordelen over man-vrouw-verschillen. Vrouwen die geen kaart kunnen lezen en mannen met wie je maar moeilijk een emotionele connectie kunt maken. Goed, dat zijn maar vooroordelen; er zijn genoeg mannen en vrouwen die het tegendeel bewijzen.
Toch zijn er verschillen. In onze bovenkamer om precies te zijn. Hoe mannen denken en hoe vrouwen denken, is duidelijk verschillend. Sinds de wetenschap in dat onderwerp is gedoken, zijn we een stuk wijzer geworden.
Een mannenbrein is om te beginnen anders ingericht dan dat van vrouwen. Zo zijn bij mannen de hersenen groter (en nee, dat maakt hen niet direct het slimste geslacht!). Vrouwen hebben dan weer meer witte massa, waardoor hun connecties tussen hersendelen sneller en sterker zijn.
Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein volgens een hele reeks aan onderzoeken:
- Mannen hebben volgens dit onderzoek ongeveer 6,5x zoveel grijze massa als vrouwen.
- De amygdala is groter bij mannen. Dit stukje van je brein is verantwoordelijk voor ruimtelijk inzicht, emotionele en sociale regulering en seksdrive (aha!). Dat blijkt uit onderzoek van dr. Larry Cahil, professor in de neurobiologie.
- Het gehele brein van mannen is groter. Zo’n 12% volgens hoogleraar Iris Sommer.
- Het kortetermijngeheugen van mannen werkt beter, zo blijkt uit onderzoek van dr. Diana Halpern.
- Mannen hebben 10x zo weinig witte massa als vrouwen. Daardoor kunnen vrouwen snellere en betere connecties maken tussen delen van de hersenen en tussen de twee hersenhelften. Dat toont dit onderzoek aan.
- Bij mannen is de frontale kwab kleiner dan bij vrouwen. Dit stukje hersenen is verantwoordelijk voor problemen oplossen en besluiten nemen, zo beschrijft wetenschapsjournalist Hannah Hoag.
- De hippocampus (het hersenstukje voor leren en onthouden) werkt anders bij mannen en is ook kleiner dan bij vrouwen.
- Het langetermijngeheugen van mannen werkt minder goed, volgens dr. Halpern. (Aha, dus daarom vergeet hij áltijd zijn huwelijksdag.)
En dan zijn die bevindingen nog lang niet alles wat bekend is over hoe mannen denken. Wetenschappers duiken vól in dit onderwerp en zijn nog lang niet klaar met onderzoek doen.
Let op: het is niet zwart-wit
Tuurlijk, niet elke man en ook niet elke vrouw zal voldoen aan dit standaard plaatje. Dus laten we het niet te zwart-wit interpreteren. Zo spelen je hormoonhuishouding, opvoeding en culturele achtergrond ook een rol. Er zijn vrouwen die de weg naar een verre bestemming moeiteloos weten te vinden terwijl hun mannelijke bijrijder er zelfs met Google Maps niet uitkomt. Net zo goed zijn er mannen met empathische vermogens waar menig vrouw jaloers op is.
Dus conclusies over hoe het mannenbrein altijd werkt moet je altijd met een korreltje zout nemen. Zoals dr. Shah het mooi nuanceert:
“Gender-specifiek gedrag is een samenstelling van allerlei modules die je, bij elkaar opgeteld, een algemene mate van man- en vrouwzijn geven.”
En laten we één misvatting alvast uit de wereld helpen: er is geen bewijs dat vrouwen of mannen per definitie intelligenter zijn dan het andere geslacht. Wat we wél weten, is dat ze hun hersenen anders gebruiken.
Hoe werkt het mannenbrein?
Kennis over hoe het mannenbrein werkt, kan wel helpen om zoveel mogelijk gebruik te maken van de krachten van het brein én om juist te voorkomen dat valkuilen opspelen.
Voor mannen geldt over het algemeen:
- Hun ruimtelijk inzicht is meestal sterk ontwikkeld. Mannen kunnen vaak beter IKEA-kasten opbouwen, de weg vinden of de auto spotten op een drukke parkeerplaats.
- Ze kunnen volgens onderzoekers minder goed omgaan met langdurige stress dan vrouwen. Dat heeft alles te maken met hun hippocampus die anders is.
- Mannen onthouden korte-termijn-zaken beter. Boodschappen doen zonder lijstje lukt hen over het algemeen beter dan vrouwen.
- Mannen kunnen doorgaans snel en goed focussen. Door hun grotere grijze massa kunnen ze zich beter afsluiten van prikkels en zich concentreren op één taak.
En dan is er nog iets! Misschien heb je weleens gehoord van de “nothing box” in het mannenbrein. Een fenomeen waar menig vrouw die altijd aan staat waarschijnlijk jaloers op zal zijn. Communicatie-expert Mark Gungor beschrijft dat mannen een stukje in hun brein hebben waarin helemaal niets zit. Dat verklaart waardoor ze soms urenlang aan één stuk door iets kunnen doen wat ogenschijnlijk hersenloos is. En ook waarom een mannelijke collega soms wat glazig kijkt als jij midden in zijn focustaak een heel verhaal ophoudt.
Het vrouwenbrein daarentegen maakt hele dagen door connecties. Hun brein is dan ook voortdurend actief en eerder overprikkeld. Door de grote hoeveelheid witte massa blijven vrouwen maar verbanden leggen. Vandaar dat je vriendin het opeens heeft over die ene jurk terwijl jullie door een willekeurige winkelstraat lopen (“Die had ik hier ooit gekocht!” is wat haar brein haar vertelt).
Hoe profiteer je van de krachten van het mannenbrein?
Mannen op de werkvloer hebben veel te bieden. Net zo goed als vrouwen uiteraard. Vandaar dat gemengde teams zo goed werken. Beide hebben iets belangrijks bij te dragen. Wat je vooral hebt aan het mannenbrein?
- Mannen zijn over het algemeen gezegend met een goede focus. Ze kunnen zich volledig terugtrekken en daarbij de focus op één ding leggen. Al die connecties en “Oh moet ik ook nog iets mee!”-punten houdt hun brein bij ze weg. Dus geef ze een focustaak en het lukt ze vast.
- Daardoor zijn mannen goed in diep werk. Oftewel: taken waar je je met je volle aandacht een tijdje op moet storten. Laat opdrachten als plannen maken, verslagen schrijven of onderzoeken doornemen maar aan hen over.
- Daarnaast kunnen mannen meestal snel en effectief informatie verwerken. Dat maakt dat ze van nature beter zijn in snellezen en uit een berg informatie de kern halen.
- Mannen zijn vaak ook snellere beslissers. Dus lukt het maar niet om een knoop door te hakken? Misschien kan een meekijkend mannelijk oog helpen.
En hoe voorkom je de valkuilen van het mannenbrein?
Het is niet één en al “Hiep, hiep hoera!” en “Goed bezig!”. Het mannenbrein heeft ook een aantal zwaktes. Door daar iets slims op te bedenken kunnen mannen hun hersencapaciteit zo goed mogelijk inzetten. Onze tips:
- Gebruik geheugenpaleis-technieken om je lange-termijn-geheugen te verbeteren. Daarmee gebruik je je goed ontwikkelde ruimtelijke geheugen om informatie beter op te slaan voor de langere termijn.
- Maak lijstjes waarop je dingen noteert en stel reminders in. Dan hoeft je brein niet al het onthoudwerk zelf te doen.
- Heb je eerder last van langdurige stress? Richt een slim timemanagement-systeem in. Werk met een heldere takenlijst en maak een goede planningen. Zo kun je beter in de gaten houden of je genoeg tijd hebt en waar nodig ‘nee’ zeggen.
- Overweeg een cursus timemanagement om nooit dingen over het hoofd te zien. Of doe jezelf om te beginnen het boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’ cadeau. Daarin bewijst onze timemanagement-expert Björn dat iedereen – man of vrouw – een ster kan worden in slimmer plannen en stress verminderen
Meer slimme snel-lees- en productiviteitstips?
Je hersenen trainen doe je niet alleen met braingames en Zweedse puzzels. Er zijn heel veel manieren om handiger te worden in informatie verwerken, onthouden en ordenen én in productief plannen. Een simpele stap die je nu alvast kunt zetten? Klik op de volg-knop bij Tijdwinst en Björn op Instagram. Dan krijg je dagelijks interessante doordenkers rondom efficiënt werken, productiviteit en slimmer (samen)werken voorgeschoteld.
Mensen vroegen ook | veelgestelde vragen over het mannenbrein
-
Wat vinden mannen aantrekkelijk?
Mannen schijnen het prettig te vinden als je interesse in ze toont (tja, wie niet?), complimenten geeft en hen het gevoel geeft dat ze ertoe doen. Oogcontact werkt ook, net als een mooie glimlach. Chagrijnig kijken zal minder aantrekkelijk overkomen. Althans, dat is wat onze mannelijke collega’s zo snel konden bedenken. Maar nogmaals, dating-experts zijn we niet, productiviteitstrainers wel. Voor de beste dating-tips, vraag vooral je beste vriend(in) om Tinder-advies.
-
Hoe flirt een man?
Mannen zijn vanaf de oertijd van nature jagers. Ook al hebben we gelukkig veel man-vrouw-rolpatronen wel om zeep geholpen, dat jagers-gen schijnt nog altijd onderdeel te zijn van het mannenbrein. Oftewel: een man wil indruk maken, alhoewel elke man dat op zijn eigen manier doet. Dus ja, mannen doen graag hun best om iemand te veroveren. De meeste mannen dan. De ene man zal flirten door je rekening te betalen, de ander door je stoel aan te schuiven en weer een ander zal uit pure onhandigheid dat alles vergeten en gewoon zijn best doen om lief te zijn. Houd in elk geval in gedachte dat de gemiddelde man een minder goed lange-termijn-geheugen heeft dan vrouwen. Dus als jouw mannelijke partner jullie trouwdag weer eens vergeten is, vergeef hem dan zijn mannenbrein.
Krijg de controle over de stortvloed aan informatie – volg een cursus snellezen
Of je nu een mannen- of vrouwenbrein hebt, efficiënt werken is voor iedereen handig. Met onze cursus snellezen leer jij om je werk én leven onder controle te krijgen door informatie efficiënter te verwerken, structureren en onthouden. Met slimme geheugentechnieken en mindmaps help je je brein een handje om in minder tijd meer informatie tot je te nemen en zo altijd op de hoogte te zijn. Zien we jou bij onze (online) cursus?
Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping
Bij Tijdwinst helpen we mannelijke en vrouwelijke professionals om slimmer (samen) te werken. In het hele land en online geven we trainingen rondom onderwerpen als snellezen, effectief thuiswerken, timemanagement en krachtige gespreksvoering. Al duizenden professionals hebben we mogen leren om meer uit zichzelf, uit hun brein en uit samenwerkingen te halen. Ben jij de volgende?
Benieuwd naar ons trainingsaanbod of onze tips? Lees verder op onze websites en blogs of meld je aan voor een training.
- 1-daagse training Snellezen, mindmapping en geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback geven | Blog
- 1-daagse training Timemanagement | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog