Lezen is lastig. De tijd vinden om te lezen in elk geval. Hoe graag je ook door je favoriete boekenlijst heen komt, het lukt steeds maar niet. Te druk! Geen zorgen, het blijkt voor de meeste Nederlanders het grootste leesobstakel. Gelukkig hebben we de grootste boekenverslinder ooit gevonden, die je zijn tips deelt om meer te lezen – en om zo makkelijk aan de 40 boeken per jaar te komen. 

Lezen voor drukke mensen

Je hebt het druk. Dat is een feit. Daarmee ben je een gemiddelde hogeropgeleide Nederlander van middelbare leeftijd. Je vult je dagen met takenlijsten, werk, mails en praktische zaken. Wat er overblijft is tijd voor Netflix en je WhatsApp en social media checken. Maar wat je wilde was meer lezen! Echt verdieping vinden in een boek, om juist weg te komen van de waan van de dag. Of het nu gericht is op echte ontspanning door een spannend fictie boek – wat Netflix je niet oplevert – of om je persoonlijke ontwikkeling te vergroten met het beste non fictie werk.

Terwijl die leeslijst echter groeit, en je boekenplank voller raakt met spontane aankopen, kom je er telkens maar niet aan toe.

Ook in dat geval ben je niet meer dan gemiddeld (sorry – of misschien is het een geruststelling). De leestijd van de gemiddelde Nederlander neemt al sinds de jaren ‘90 af. Sindsdien kochten en leenden we tenminste elk jaar weer minder boeken. Tot 2015. Toen nam de daling af en stagneerde; er kwam zelfs weer een kleine stijging tevoorschijn, volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

De tijd die we aan lezen besteden blijft echter aflopen. Lazen we in 1975 nog zo’n 6 uur per week; in 2011 was dat nog maar 2,5 uur. En dan gaat het rap. In 2013 zitten we op 42 minuten leestijd per dag, in 2015 alweer 5 minuten minder met 37 minuten per dag.

En dan is het nog maar de vraag of jij dat halfuur tegenwoordig – zo’n 5 jaar later – nog redt op een drukke dag.

De reden, volgens SCP in De Volkskrant, gebaseerd op dit rapport: tijdsdruk.

“Tijdsdruk heeft invloed op wie leest en wie niet’, aldus het SCP. ‘Degenen die meer tijd aan werken en leren besteden behoren vaker tot de groep die niet leest in de vrije tijd.”

Herkenbaar? – Hebben we een oplossing voor. Een paar zelfs. 3 leesstrategieën om je aan meer leestijd te helpen. Van de man die 150 boeken per jaar leest.

Inderdaad, extreem.

Zo bont hoef je het zelf niet te maken. Hij weet zelf ook hoe extreem dat aantal is – “150 books wtf man”, zegt hij zelf – dus houden we het redelijk. Waarschijnlijk is in het jouw geval namelijk niet zo dat je van je lezen en schrijven je werkt hebt gemaakt, dat je kunt snellezen, en dat je geen hectisch en verantwoordelijk gezinsleven hebt – zoals bij hem het geval is.

De kans is groot dat je als gemiddelde razend drukke Nederlander effectief minder leestijd hebt dan hem. Logisch. Maar zijn verschillende leesstrategieën kun je wel degelijk toepassen, om jouw leestijd te rekken en er alles uit te halen.

snellezen

3 leesstrategieëen van een boekenverslinder

1. Zet lezen voorop

Simpel. Maak lezen je prioriteit. Heb je alles gedaan dat gedaan moet worden – werk, gezin en huishouden – dán komt lezen. Plof op de bank met een boek. In plaats van op de bank ploffen met je smartphone om ‘even’ langs alle social media te scrollen. Want ben je door Facebook en Instagram heen, dan is het vaak plotseling weer ruim een uur later. Als het niet meer is.

Nog zo’n leestijd-vreter: op de bank ploffen en tv (of tablet) aanklikken om Netflix of Youtube te kijken. Die dingen zijn gemaakt om je aan het kijken te houden. Bingewatching is real, zoals je vast al uit eigen ervaring weet.

Voorkom dat je alle digitale devices in je huis voorrang geeft op je papieren pil (of ereader, oké die mag wel). Natuurlijk zijn Netflix en social media geen doodzonde en mogen ze best bekeken worden ter ontspanning, maar geef ze gewoon geen prioriteit. Eerst doen wat je moet doen, dan doen wat je wil doen – lezen – en dan kun je doen wat je niet kunt laten. Welke guilty ontspannings-pleasure dat ook is.

Want, wat volgens dr. Ali Binazir – de boekenverslinder – het enige passende levensmotto in je achterhoofd zou moeten zijn, is:

“Ik heb 460.000 uren in dit leven gekregen. Elke minuut dat ik iets dat ik soort van graag doe, is een minuut waarin ik iets had kunnen doen dat ik echt graag doe.”

Lezen dus. Even die mindset erin krijgen.

strategie om te lezen

2. Blokkeer je leestijd

Pak je agenda er nu bij en blokkeer eens 3 keer 30 minuten in je vrije tijd. Yes, die kun je dus ook plannen. En iets op die manier vastleggen in je agenda, maakt dat je een afspraak met jezelf maakt. Dat je vastlegt dat jij tijd aan lezen wil besteden. Een extra zetje richting toewijding.

Bovendien helpt het je herinneren dat je andere sociale afspraken er omheen plant, zodra je je agenda erbij pakt. Of dat je partner weet dat je leesavonden niet beschikbaar zijn voor dinertjes of andere avondjes uit. Zeker wel doen, die avondjes uit, maar gewoon even op een andere dag. Wanneer er niet “leestijd” in je agenda staat.

Hoevaak en hoeveel leestijd jij vrij plant, doet er niet toe. Als er ruimte is, reserveer die dan. Is dat deze week elke dag een uur, dan is dat oké. Is dat 1 avond van 3 uur, ook oké. Zelfs maar een keertje aan half uur; helemaal oké. 1 pagina in de ochtend voor je werk; telt net zozeer. Zolang het maar gepland staat.

Bedenk je namelijk maar eens goed wat een half uur per dag al doet. Of bekijk gewoon even dr. Benazir’s berekening (en zijn enthousiasme daarover):

“Als je een half uur per dag leest, dan leest je zo’n 180 uur per jaar, of 3.2 miljoen woorden. Dat zijn 46 boeken! In maar een half uur per dag!”

Nog één berekening: een half uur per dag is maar 3% van je tijd. Die moet je toch wel kunnen missen aan dit hogere doel, voor echte ontspanning en ontwikkeling?

3. Lees (een beetje) sneller

De berekening hierboven voor de 46 boeken is gebaseerd op een leessnelheid van 300 woorden per minuut (wpm). Dat is een relatief hoge snelheid voor begrijpend lezen. De gemiddelde kantoorwerker leest zo’n 150-200 wpm. De helft of iets meer. Met je huidige leestempo zou je dus op rond de 23 boeken per jaar uit komen.

Lees je rapper, dan lees je meer. Véél meer. Kom je aan die 300 wpm, dan kom je aan de 46 boeken. En zelfs als je je tempo niet verdubbelt, maar een beetje verhoogd – zeg van 150 naar 250 – dan verhoog je je jaarquotum al van 23 naar 38 boeken. Dat is 15 boeken winst!

30 minuten lezen per dag

Goed nieuws: dat is haalbaar.

Uiteraard zeggen we dat, hier bij Snellezen.com, zul je nu denken. Maar de wetenschap is het met ons eens. Je leessnelheid verdubbelen van 150 naar 300 wpm is haalbaar. Veel sneller wordt lastig voor je oogbol.

Bovendien is ook bewezen wat niet werkt in dit genre: nonsens zoals fotografisch lezen (mentale foto’s van pagina’s maken). Je kán dit doen, maar je zult niets meer van de tekst begrijpen.

Wat wij onder effectief en haalbaar snellezen verstaan, is een stuk sneller lezen dan je nu doet, maar stoppen voordat het woordbegrip daalt. Dus: snellezen zónder verlies van tekstbegrip. En de bovengrens daarvoor ligt dus op 300 wpm. Lees hier welke 5 verschillende manieren van snellezen je op dat niveau krijgen.

Naar een hoger niveau (en meer boeken)?

Kijk eens naar de training Snellezen en Geheugentechnieken. Een ééndaagse combi van sneller leren lezen – binnen de wetenschappelijk en biologisch bewezen grenzen – en gemakkelijker leren omgaan met de informatiestromen die dagelijks op je af komen. Zodat je je gemakkelijker door ál je leesmateriaal heen werkt: thuis op de bank en op het werk.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog