Het antwoord op de vraag ‘hoe wordt je slimmer?’ blijkt lezen — en dat maar met 15 minuutjes per dag. Geloof je ons niet? Neem het van ‘Harvard Man himself’ aan. Hij stelde een lijst op van 51 boeken die – wanneer gelezen – jou verzekeren van hetzelfde niveau van algemene ontwikkeling als iemand met een Harvard diploma.

Altijd al aan Harvard willen studeren? Nou, dat is niet nodig — je hebt enkel 15 minuten leestijd per dag nodig om op datzelfde niveau van algemene kennis te raken.

Tenminste, dat is is waar Charles W. Eliot – voormalig directeur en maar liefst 40 jaar lang hoofd van de prestigieuze Universiteit Harvard – aan dacht toen hij een speciale lijst opstelde.

Op die lijst – de zogenaamde Harvard Classics – verzamelde hij maar liefst 51 boeken en geschriften, met onderwerpen van wetenschap tot politiek en religie tot literatuur — elk geschreven door de genieën uit een bepaalde tijd, van over de hele wereld.

Elliot was er dan ook van overtuigt dat de algemene ontwikkeling die men normaal vergaarde in hun opleiding, bijgebracht kon worden door één jaar lang, 15 minuten per dag, deze collectie aan boeken te lezen.

Het enige dat je nodig hebt, was volgens hem een boekenplank van 1,5 meter.

Hoe word je slimmer? Leer van de Harvard Classics

Hoe word je slimmer? Leer van de grootste denkers

Zou je deze lijst lezen, dan leer je van de allergrootste denkers ooit. Denk bijvoorbeeld aan werken van Charles Darwin, Francis Bacon, Adam Smith, Dante, Virgilius, Homerus — om er maar een paar te noemen.

… of zoals Eliot het zelf zegt:

“In het gezelschap van de meest wijze, geestigste, meest interessante denkers uit alle hoeken van de wereld, zal je oneindig veel entertainment, inspiratie en stimulatie vinden.”

Een perfecte manier dus om jouw cognitieve vaardigheden en emotionele intelligentie te ontwikkelen! Deze lijst staat ook niets voor niets bekend als ‘superfood’ voor je brein. Hoe word je slimmer? Zo dus.

De lijst bevat een een aantal ongelooflijke werken die de westerse wereld hebben gevormd. Door deze boeken te lezen, geef jij jezelf de kans om de meest uiteenlopende onderwerpen te bestuderen en zo je wereldbeeld te verbreden.

En ben je nou bang dat je geen tijd hebt om deze 51 boeken van begin tot eind uit te pluizen? Wees niet bang: daar heeft Eliot een mooie oplossing voor bedacht:

Hij heeft 365 belangrijke stukken verzameld uit die 51 boeken, die elk ongeveer 15 minuten in beslag nemen om te lezen — perfect dus wanneer je na een lange werkdag de trein naar huis neemt.

En het beste? Het is gratis — altijd fijn. Natuurlijk kun je ook de ‘fysieke’ boekdelen kopen, maar het enige dat je voor de online versie nodig hebt is een internetverbinding (en enig begrip van de Engelse taal.)

Hoe word je slimmer? Lees iedere dag 15 minuten

De Harvard Classics — 365 stukken in één jaar

De stukken die Elliot handmatig heeft geselecteerd, zijn verdeeld over de maanden en dagen van het jaar — beginnend op 1 januari.

Natuurlijk hoef je nu niet te wachten tot het nieuwe jaar om hieraan te beginnen — begin gewoon vandaag en werkt de lijst af.

Begin je liever vooraan, op 1 januari? Dat kan natuurlijk ook. En heb je nou één of twee dagen gemist, maak je dan niet druk. Af en toe bepaalde stukken lezen levert nog steeds een hoop inzichten op.

Waar je dit alles vindt? — het hele overzicht

Zodra je op deze link klikt, ga je direct naar de website waar alle stukken te vinden zijn. Klik op de maand en vervolgens op de passage. Wil je nou meer weten over het boek óf de schrijver, dan kun je ook daar heel handig informatie over vinden.

Vervolgens zul je stuiten op deze meesterwerken. Een greep uit de ‘collectie’.

 1. Franklin’s Advice for the New Year
 2. Poe on Poetry
 3. Dante and Beatrice in Paradise
 4. What “Don Quixote” Really Slew
 5. Faraday’s A Genius Needs Few Tools

Kortom, hoe word je slimmer?

Stel je eens voor welke informatie jij kunt opdoen zodra je 51 van de meest informatieve boeken ooit leest — en dat simpelweg in 15 minuten per dag.

Maak het lezen makkelijker — 3 tips helpen je

Tot slot willen we je nog een aantal tips meegeven om je leeservaring met de Harvard Classics te vergemakkelijken:

 1. Wil je bijvoorbeeld het complete boek lezen, en zo 51 boeken per jaar aantikken? Kijk dan eens hier. In dit artikel leggen we je haarfijn uit hoe jij heel makkelijk één boek per week leest. Niet alleen ontzettend goed voor je algemene kennis, je brein maakt nieuwe verbindingen aan —beter geheugen gegarandeerd!
 2. Check vervolgens dan ook dit artikel — hierin leggen we uit waar jij op moet letten als je van plan bent veel te lezen. Er zijn namelijk een aantal valkuilen waar jij onbewust intrapt…
 3. Tot slot nog een super tip: leer snellezen. Zo ga je niet alleen sneller door die Harvard Classics heen, je onthoudt de informatie ook nog eens beter.

Op die manier weet je zeker dat jouw algemene ontwikkeling een boost krijgt. Zonder daarvoor naar een dure school te moeten gaan. 😉

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog