Leuk boek” denk je terwijl je hand de rug van de kaft volgt. “… moet ik zeker toevoegen aan mijn vakantie-boeken-lijst.” Zonde, antwoorden wij daarop. Lezen doe je namelijk het hele jaar door! Op die manier verslind je 52 boeken in één jaar — ofwel één boek per week. Hoe? Door jezelf aan 1 simpele belofte te houden.

In de komende 6 minuten ontdek jij hoe je door het maken van 1 simpele belofte makkelijk een boek per week leest. Dat wil je — lezen is namelijk niet alleen ontzettend leuk, het doet ook wonderen voor je brein. We leggen je dan ook haarfijn uit welke positieve effecten het heeft.

Zodra wij er vervolgens zeker van zijn dat ook jij helemaal óm bent, geven we jou 1 ultieme tip waardoor lezen een gewoonte wordt én blijft. We sluiten af met nog enkele adviezen om nóg meer uit jouw leesvaardigheid te halen —  zo lees jij eenvoudig weg een boek per week, misschien zelfs meer!

Dat heeft namelijk zo zijn voordelen:

Een boek per week lezen verbetert je brein 6x hoe

Of je nu de voorkeur geeft aan de tast en de geur van een ‘echt’ boek, óf toch liever kiest voor het gemak van een e-reader: bijna iedereen houdt van lezen. Het is dan ook eigenlijk raar dat we zelden op de bank neerploffen met een goed boek.

Die boeken op je leeslijst, die lees je namelijk wel wanneer je er wél tijd voor hebt, in de zomervakantie bijvoorbeeld! Maar jij en ik weten beiden dat je ook dán er niet aan toekomt — die stapel boeken én jouw voornemen om meer te lezen, verstoffen dan ook langzaam.

Een boek per week lezen

Zonde, eigenlijk — lezen is namelijk erg goed voor je (en voor je nageslacht).

Naast dat het natuurlijk ontzettend leuk en ontspannend is, doet het wonderen voor je brein:

  • Allereerst vergroot het je vocabulair en je kennis — je wordt er dus slimmer van!
  • Daarnaast helpt het je te ontspannen en verlaagt het je bloeddruk en stressniveau.
  • Doordat lezen je dwingt om maar met één taak tegelijkertijd bezig te zijn, vergroot het tevens jouw focus en concentratievermogen.
  • Het verbetert zelfs je geheugen en je vergroot jouw analytisch denkvermogen doordat het je dwingt na te denken en perspectief voor te stellen.
  • Lezen zorgt daarnaast voor de aanmaak van nieuwe verbindingen in de hersenen. Dit verkleint de kans op dementie en alzheimer.
  • Tot slot versterkt het jouw empathisch vermogen — al dat inleven in de tragedies of levensverhalen van andere (hoofd)personen voed je compassie.

Lezen blijkt dus meer dan vermaak — het blijkt ontzettend belangrijk voor je ontwikkeling, zowel de emotionele als fysieke verbeteringen die in jouw brein plaatsvinden.

Ontzettend zonde dus om die gewoonte alleen te bewaren voor die week waarin je in een luie strandstoel vertoeft, vind je ook niet? Tijd dus om dat lezen een gewoonte te maken — zo lees jij binnen no time een boek per week uit!

1 simpele belofte waarmee je boeken verslindt

Een boek per week? Dat lukt me nooit”, zul je nu misschien denken.

We kunnen ons voorstellen dat die hoeveelheid je afschrikt. Omgerekend betekent dat namelijk dat je 52 boeken per jaar er doorheen knalt — dat is nogal wat. Toch hoeft dit je niet te ontmoedigen, want door jezelf te houden aan 1 simpele belofte heb jij binnen een jaar jouw leeslijst afgewerkt!

Wat die belofte is? Laten we hem in delen opbouwen:

1. “Ik lees een half uur per dag”

Allereerst zul je dat grote getal – 52 boeken in één jaar – moeten vergeten. Dat werkt alleen maar beangstigend. Breek dat doel daarom in zo klein mogelijke stukjes op:

52 boeken per jaar = elke week 1 boek = 40 pagina’s per dag (uitgaande van een gemiddeld boek met zo’n 250-300 pagina’s) = ongeveer een uurtje per dag lezen.

“Een uurtje?! Je zei een hálf uur…”

Klopt.

Met een aantal simpele technieken kun je namelijk jouw leessnelheid makkelijk verdubbelen. Op die manier lees jij die 40 bladzijden in een hoger tempo: een half uur in plaats van één uur dus.

Nou, dát is best te doen!

Hoe je dat precies doet, lees je verderop.

Je hoeft nu natuurlijk niet voor elk boek opnieuw uit te reken hoeveel pagina’s je per dag moet gaan lezen. Hou het gewoon op het gemiddelde — 1 uur per dag is genoeg om die waslijst af te werken en de positieve effecten ervan op te merken.

2. “Ik lees een half uur per dag, op een vast tijdstip

Om nou dat vreselijke uitstelgedrag van je vóór te zijn, zul je met jezelf een vaste tijd moeten afspreken waardoor jij ook werkelijk toekomt aan dat half uurtje lezen.

  • De beste tijd daarvoor is in de ochtend, bijvoorbeeld in de trein — je brein is dan nog lekker fris en je hebt er nog geen zware werkdag op zitten. Je stelt het lezen dus minder snel uit.
  • Omdat we ons natuurlijk kunnen voorstellen dat je schema het niet altijd toelaat om de ochtend te besteden aan lezen, kun je natuurlijk ook kiezen voor de avond als de kinderen in bed liggen of in je lunchpauze — zolang het maar elke dag rond hetzelfde tijdstip gebeurt!
  • Heb je nou gedurende de dag een gaatje over, sla dan ook je boek open — naast je afgesproken tijdstip. Zo ga je nog sneller door die boeken heen én is die treinreis bijvoorbeeld, een stuk minder saai.

Een boek per week lezen

3. “Ik lees een half uur per dag, op een vast tijdstip, iedere dag

Het enige dat nu nog rest, is het werkelijk volhouden van je nieuwe leesgewoonte. Gaandeweg zul je merken dat de ene dag wat makkelijker gaat dan de andere:

Soms zul je namelijk geen zin hebben om een boek open te slaan of er komen onverwacht dringende zaken tussen. Ongeacht of je de dag daarvoor een steek hebt laten vallen, spoor jezelf toch aan iedere dag een paar bladzijden te lezen.

Voordat je het weet begeef jij je in een kettingreactie en stop je niet zo gauw — zo wordt een boek per week lezen een blijvende gewoonte!

Onthoud wel dat de achterliggende gedachte moet zijn dat je er plezier in hebt. Vind je een boek nou helemaal niets, sla het dicht — start gewoon aan een nieuw boek! Jezelf dwingen een hele bulk boeken te verslinden, terwijl jij je er met pijn en moeite doorheen sleept, is natuurlijk ook niet de bedoeling. Lezen moet boven alles … leuk blijven.

Leessnelheid verdubbelen? Haal meer uit je leesvaardigheid met deze ‘Pro Tips’

Bevalt die nieuwe routine je nou wel en wil je het aantal boeken dat je per jaar leest nog meer omhoog krikken? Dan hebben we nog een aantal reuze handige adviezen waarmee jij jouw leesvaardigheid én zelfs leessnelheid verbetert — zo ga jij nog sneller door die stapel heen:

  • Voordat je aan een boek begint, blader het eens door. Hoeveel pagina’s zijn het, zijn het korte of lange hoofdstukken, bevat het illustraties — vooraf deze informatie weten, geeft jou een beter beeld van het boek en kan je helpen de leestijd beter in te delen. (Zolang je natuurlijk niet voor jezelf het eind verklapt!)
  • Let op de woorden in je hoofd die jij tijdens het lezen ‘hoort’. Deze zogenaamde subvocalisatie helpt je namelijk de tekst beter te begrijpen en vergroot jouw woordbegrip.  Aandacht erbij dus, muziek en andere stoorzenders (zoals die notificaties) uit — voorkomt dat je die alina opnieuw moet lezen omdat je zelf niet meekreeg wat je eerder las. Vervelend.
  • Door ten slotte je blik te begeleiden langs de tekst, voorkom je ook dat je aandacht afdwaald. Jouw oog focust namelijk op zo’n 7 letters (het zogenaamde foveale gebied), de rest daaromheen oogt vaag. Door met je vinger, stylus of pen langs de tekst te bewegen, terwijl je leest zul je merken dat je niet alleen beter je aandacht erbij houdt — je gaat ook nog eens sneller lezen!

Nóg meer boeken lezen? — een ‘Pro Pro-Tip’

Wil je nou echt, écht sneller leren lezen en zelfs 60 – wat zeg ik? – misschien zelfs 80 boeken per jaar lezen, volg dan een cursus snellezen. In minder dan 1 dag leer jij hoe je jouw leessnelheid maar liefst verdubbelt, met volledig tekstbegrip natuurlijk!

Aan de hand van wetenschappelijk bewezen snelleestechnieken (die wél werken) leer jij alles over dat foveale gebied, ontdek je hoe subvocalisatie werkelijk werkt én leer je het in de praktijk toepassen. Dit natuurlijk allemaal onder begeleiding van een snellees-expert.

Volg ‘m dus eens, die cursus Snellezen (en leer meteen een aantal handige geheugentechnieken en mindmap methodes!)

Want lezen is te leuk om ‘t alleen op het vakantie-strand te doen!

Een boek per week lezen

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog