Een notitie maken doe je snel en eenvoudig op je laptop of telefoon. Toch toont onderzoek nu aan dat dit funest is voor je brein. Wil jij namelijk je hersenen trainen en zowel je IQ als je EQ een oppepper geven, vergeet dan je keyboard. Ga terug in de tijd: gebruik pen en papier! Deze 6 redenen vertellen waarom dat een geweldig idee is.

Hersenen trainen met 1 ‘ouderwetse’ oplossing

Het is natuurlijk afhankelijk van je leeftijd, maar misschien stuurde jij in een ver verleden nog handgeschreven sollicitatiebrieven — per post en zorgvuldig opgesteld in je netste handschrift.

De gedachte dat je nu nog een lap tekst, een document of een brief met de hand zou uitschrijven, voelt vreemd. Tegenwoordig stel je namelijk in een paar luttele minuten een mail op en tik je die sollicitatiebrief gewoon uit. Zelfs je boodschappenlijstje voorzie je digitaal van tekst.

En laten we eerlijk zijn: waarom niet? Niet alleen gaat het vlugger, je deelt je informatie ook velen malen sneller.

Toch kleven er volgens een groot aantal psychologen en brein-experts een aantal nadelen aan het altijd maar digitaal verwerken van tekst. Vooral wanneer het op onze hersenen aankomt. 

Het blijkt namelijk dat wanneer we steevast handgeschreven materiaal inleveren voor het gemak van een toetsenbord, we een aantal brein-voordelen mislopen.

Hun advies is gelukkig simpel: verruil je getik voor ‘ouderwets’ handgeschreven teksten. Schrijf je aantekeningen met de hand. Pak je pen en papier er eens bij wanneer je een lezing bijwoont óf houdt een dagboek bij.

Doe je dat net wat vaker dan zul je merken dat ‘echt’ schrijven een ontzettend effectieve manier is, wil jij je hersenen trainen.

… om deze 6 redenen:

Hersenen trainen doe je zo

6 redenen waarom met de hand schrijven je hersenen écht verbetert

1. Schrijven met de hand verbetert je mentale en fysieke gezondheid

Ja, je leest het goed: wanneer je iets vaker een pen oppakt, verbeter je niet alleen je psychische gesteldheid, ook de gezondheid van je hersenen krijgt een flinke oppepper.

In een studie – uitgevoerd door onderzoekers van de University van West Georgia – blijkt namelijk dat wanneer je elke dag zo’n 15 tot 30 minuten schrijft, dit een positieve invloed op je heeft. Je stressniveau daalt en zelf je immuunsysteem verbetert. Hierdoor ben je tevens minder vatbaar voor symptomen van depressie én zit je beter in je vel.

2. Je kunt je emoties en gevoelens beter een plek geven

Daarnaast leidt handmatig schrijven, bijvoorbeeld in een dagboek, tot het bewuster ervaren en plaatsen van emoties. Bijvoorbeeld na een stressvolle of traumatische ervaring.

Een onderzoek gepubliceerd in het ‘Journal of Traumatic Stress’ toont namelijk aan dat wanneer men een pen oppakt om zichzelf te uiten, dit vele malen therapeutischer werkt dan wanneer men hun gedachten digitaal ‘op papier’ zou zetten.

Professor Berninger, die jarenlang professor Educatie aan de Universiteit van Washington was, zegt het volgende:

“Zodra we een letter van het alfabet uitschrijven, vormen we deze door verschillende halen en vormen te ‘tekenen’. Dit proces bevat dezelfde paden in het brein die we ook bewandelen wanneer we een emotie voelen.”

Hij vervolgt:

“Een al-volledig-gevormde letter op een toetsenbord intikken, is echter een totaal andere taak voor je brein. Hierbij haal je niet dezelfde emotionele verbinding aan. In tegenstelling tot wanneer je handmatig een letter zou neerzetten.”

3. Schrijven met pen en papier verbetert je geheugen

Eens vaker schrijven zal daarnaast je hersenen trainen doordat het je helpt informatie beter op te slaan, concludeert een studie, gepubliceerd in het ‘Frontiers in Psychology’.

Wanneer jij namelijk je gedachten of aantekeningen op papier zet, worden bepaalde regio’s in het brein geprikkeld die geassocieerd worden met het verwerken en langdurig opslaan van informatie.

De onderzoekers verklaren dit door aan te halen dat het fysiek uitschrijven van data nieuwe verbindingen in het brein aanmaakt, waardoor er een “diepere codering kan plaatsvinden.” Hierdoor onthoud je de informatie niet alleen beter, je slaat het ook langer op. “Iets waar tikken op een toetsenbord niet tegenop kan.”

4. Met de hand schrijven zorgt ervoor dat je de materie beter begrijpt

Het smoesje dat handmatig schrijven zo traag gaat, kun je ook van de tafel vegen. Het blijkt namelijk dat deze traagheid juist een extra reden is om eens wat vaker met de hand te schrijven;

De studie, gepubliceerd in ‘Psychological Science’ verklaart dat de extra tijd die het handmatig noteren kost, er juist voor zorgt dat je hetgeen dat je schrijft beter begrijpt. Tijdens hun onderzoek kwam duidelijk naar voren dat studenten die aantekeningen met de hand maakten, hoger scoorden tijdens de examens dan de leerlingen die daarvoor een laptop gebruikten.

Daniel Oppenheimer, co-onderzoeker en professor Psychologie aan de Carnegie Mellon University:

“Het primaire voordeel van het maken van notities per hand is dat het de leerlingen vertraagde. Studenten die de aantekeningen direct tikten, konden woord voor woord noteren wat ze hoorden.”

Hij vervolgt:

“De leerlingen die echter handmatig moesten noteren, hadden niet genoeg tijd om de tekst letterlijk op te schrijven. In plaats daarvan werden ze gedwongen na te denken over de inhoud, zodat ze het in hun eigen woorden konden herformuleren.”

Volgens hem heeft dat zo zijn voordelen:

“Om dit te kunnen doen, moest men diep nadenken over het materiaal en de argumentatie erachter begrijpen. Dit hielp hen de informatie beter te begrijpen — hierdoor scoorden zij hoger.“

Dit vertragen had nog een ander voordeel:

Hersenen trainen met pen en papier

5. Je ontwikkelt een beter taalgevoel en grotere woordenschat

Professor Oppenheimer zegt daarnaast dat het vertragen door middel van het handmatig noteren, er ook voor zorgt dat men een grotere woordenschat ontwikkelt.

Doordat het tikken op een toetsenbord zó snel gaat, gebruik je een minder diverse groep woorden. Schrijf je echter met de hand dan heb je meer tijd om het juiste woord te verzinnen. Hierdoor gebruik je niet alleen sneller andere woorden, je drukt je emoties en gedachten ook beter uit.

6. Het maakt je empathischer

Oppenheimer stelt daarnaast dat door het uitschrijven van teksten je zelfs een diepere band of connectie met een ander vormt. Hij noemt een voorbeeld:

“Een dokter die de symptomen van een patiënt handmatig noteert, zal een betere verstandhouding opbouwen dan wanneer hij of zij het gewoonweg intikt op de computer.”

Berninger sluit zich hierbij aan. Volgens hem zal schrijven met pen en papier je niet alleen aardiger maken, maar ook zeker empathischer.

Wanneer men digitaal communiceert, zorgt het gebrek aan face-to-face interactie en een bepaalde mate van ‘onzichtbaarheid’ ervoor dat we sneller geneigd zijn nare en gemene dingen te zeggen. Schrijft men echter een boodschap met de hand, dan vergt dit meer concentratie, tijd en energie. En dat maakt ons vriendelijker, zegt Berninger:

“Als woorden en zinnen niet zo makkelijk zijn om te produceren, denken we nog een keer extra na voordat we ze opschrijven. Hierdoor gaan we voorzichtiger met onze taal – en ook met elkaar – om.”

Kortom: hersenen trainen

Schrijf eens wat vaker met de hand. Vergeet je toetsenbord. Vergeet dat handige boodschappenlijstje op je telefoon. Ga in plaats daarvan er eens écht goed voor zitten en tover die pen te voorschijn. Ja, het zal je misschien wat meer tijd en moeite kosten, maar de uiteindelijke effecten op je lijf en brein zijn het waard:

  1. Je ervaart minder stress, verhoogt je immuunsysteem en bent daardoor minder snel vatbaar voor een depressie.
  2. Je leert je emoties en gedachten een plek geven, doordat met de hand schrijven therapeutisch werkt.
  3. Het verbetert je geheugen, waardoor je informatie langer en beter opslaat.
  4. Doordat je trager werkt neem je er de tijd voor. Hierdoor begrijp je de informatie beter.
  5. Die traagheid zorgt er tevens voor dat je beter nadenkt over de woorden die je gebruikt. Hierdoor ontwikkel je een grotere woordenschat.
  6. En omdat het meer tijd en moeite kost, zal je minder snel geneigd zijn je kostbare woorden te verspillen aan negativiteit.

… als dit geen perfecte redenen zijn om eens wat vaker die pen te gebruiken, weten we het ook niet meer.

Meer weten? Lees verder

Wil je nou verder lezen over dit onderwerp, bijvoorbeeld over wat dan de meest geschikte methode is om die aantekeningen met de hand te maken? Lees dan verder:

Leer jij nou beter door in de praktijk te oefenen, volg dan eens onze cursus Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping. In deze 1-daagse training gaan we dieper in op de materie en leer je een paar fantastische methoden waarmee je echt slim leert noteren (op papier, maar ook digitaal.)

Hersenen trainen op 1 manier

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog