Moeite met focussen? Erg vervelend, zeker wanneer je een productieve werkdag wil hebben. In dit artikel verklaren we enkele factoren die ervoor zorgen dat je geen concentratie hebt én wat jij moet doen wil je wel geconcentreerd aan de slag. Gelukkig blijkt dat vrij eenvoudig: creëer duidelijkheid, uitdaging en rust (om je heen én in je hoofd)!

Een zeldzaamheid: goed kunnen concentreren

Het is de laatste jaren een veelbesproken onderwerp: het concentratievermogen. En dan zeker het gebrek aan. Want we lijken ons steeds slechter te kunnen concentreren, zegt de wetenschap. Waar we twintig jaar geleden nog makkelijk pagina’s lange teksten lazen zonder afgeleid te raken, vinden we het nu lastig om zonder onderbreking een tekst door te komen.

Dit komt mede omdat we gedurende de dag worden gebombardeerd met nieuwe informatie en prikkels. Binnen enkele swipes hebben we het antwoord op een brandende vraag en staan we in contact met kennissen en vrienden die aan de andere kant van de wereld wonen. Met andere woorden: je staat constant ‘aan’ en hebt toegang tot wat je maar wil.

Vertellen waarom dat eigenlijk fantastisch is en welke vooruitgang wij hier als mensen door hebben geboekt, is zinloos. Zonder twijfel heeft het ons leven, zeker als kenniswerker, in positieve zin verandert. Het enige probleem is echter het gevolg dat het voor onze concentratie heeft gehad. Daar gaan we het in dit artikel over hebben en dan met name wat jij er tegen kunt doen.

Een oerbrein in een moderne tijd vraagt om concentratieproblemen

Zoals we in ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Klaar’ vertellen, is ons brein ten opzichte van de oertijd eigenlijk niet veel veranderd. De wereld om ons heen echter wel. Dit zorgt nogal voor wat frictie:

Jouw brein scant namelijk constant de omgeving op zoek naar gevaar (lees: sabeltandtijgers of rivaliserende stammen). Fantastisch in de oertijd, maar tegenwoordig kan onder dat “gevaar” ook al een bliepende telefoon vallen. Je raakt hierdoor afgeleid, of je nu wil of niet. Of het nu belangrijk is of niet.

Daardoor kom je niet aan het opstellen van die belangrijke mail toe, vervelender is dat je ook meer fouten maakt. Daarnaast: je concentratie telkens verschuiven van je werk, naar je collega, naar een telefoon put (mentaal) uit.

En dan kun je denken ‘nou, dan zorg ik toch voor zo weinig mogelijk afleiding?’. Graag zelfs. Toch merken we dat dat in de praktijk lastig blijkt. Want je telefoon buiten handbereik leggen? Meh, je zou maar een telefoontje missen…

Daarbij:

De belangrijkste reden voor het niet afscheid kunnen nemen van prikkels, is de dopamine-rush die je stiekem ervaart. Iedere keer dat jij namelijk een appje ontvangt, een like of notificatie, gebeurt er iets in je brein: het maakt het gelukshormoon dopamine aan; een stofje waardoor jij je (kortstondig) blij voelt én dat verslavend werkt.

Vandaar dat het vaak zo lastig is om je te concentreren: niet alleen wordt er aan alle kanten, 24/7, aan je focus getrokken, indien je toegeeft aan deze prikkels voelt dat ook nog eens fijn. Waardoor je het dus vaker doet en er een gewoonte van maakt. Uiteindelijk kun je hierdoor chronisch afgeleid raken.

We hoeven je niet te vertellen waarom je dat niet wil. Om productief te zijn, is het vanzelfsprekend van belang om je langdurig op één taak te kunnen focussen. Toch is ook voor je mentale en zelfs fysieke gezondheid niet optimaal wanneer je geen concentratie hebt: het kan leiden tot oververmoeidheid en zelfs stress (met op zijn beurt weer een hoge bloeddruk).

Tijd dus, om die slechte concentratie van je aan te pakken.

Geen concentratie1

Geen concentratie? 3+ tips om nu uit te proberen

We schreven eerder al tal van tips om je concentratie te verbeteren. Van het elimineren van prikkels om je heen tot aan het verbeteren van je levensstijl. Indien je daar meer over wil weten, raden we je aan eens te kijken naar onder andere deze artikelen.

Toch is er nog een andere manier om je concentratiespanne te verbeteren, namelijk het zo aantrekkelijk mogelijk maken van de taak. Ga maar eens na: indien je een reuze spannend boek leest, hoef je geen moeite te doen om je aandacht erbij te houden. Het gaat dan haast als vanzelf.

Dat wil je ook zodra het aankomt op minder leuke taken, zoals het schrijven van een lang, saai voorstel of het leren van log cursusmateriaal. Laten we daarom kijken hoe je ook dat interessanter maakt, zodat je moeiteloos je aandacht vast kunt houden.

1. Zorg voor duidelijkheid

Een goed doordachte taak werkt haast als een magneet voor je focus; je weet wat je moet doen, hoe je dat doet en wanneer. Dat zorgt ervoor dat jij je moeiteloos kunt concentreren omdat je niet telkens je werkzaamheden hoeft te onderbreken — ‘hoe zat dat ook alweer? of ‘wat was de volgende stap ook alweer?’.

Voor dat je daarom aan een concentratieklus begint, doe je er verstandig aan om duidelijkheid te creëren: waaraan ga je werken? Wat moet je daar allemaal voor doen en hoelang denk je er eigenlijk mee bezig te zijn? Kun je ook al de eerste stap definiëren?

Een stukje time management waardoor jij je niet alleen beter kunt focussen, maar je ook gemotiveerder voelt om daadwerkelijk de klus te klaren.

Indien je daar meer over wil leren, raden we je aan het artikel over mini-scrummen te lezen. Daarin spreken we uitgebreid over de methode en leer je zelfs de meest intimiderende klussen behapbaar maken. Leer je liever in de praktijk, dan zien we je graag terug bij onze 1-daagse training Time Management.

2. Zorg voor uitdaging

Daarnaast moet een taak voldoende uitdagend zijn. Niet te simpel en saai, want dan verlies je interesse en dus je concentratie. Ook weer niet te moeilijk, want dat frustreert en dan geef je ook op. De perfecte dosis uitdaging dus, en die kun je als volgt creëren:

Verschuif de deadline van een taak

Een manier om jezelf (en je brein) uit te dagen is door heel eenvoudig de deadline die je hebt gesteld, op te schuiven. Het klinkt heel eenvoudig, maar door jezelf nét wat minder tijd te gunnen een saaie taak af te ronden, wordt het ineens een uitdaging. Hierdoor zal jouw brein niet op zoek gaan naar andere vormen van afleiding, maar krijg jij de kans je te focussen op dat rapport.

Moet die klus vóór woensdag binnen zijn, streef er dan naar dit dinsdagochtend al op het bureau van je baas te krijgen.

Geef jezelf er een extra klus bij

We hebben het hier niet over multitasking, want dat is één van de boosdoeners van een slechte concentratie. Daarbij wissel je jouw focus van de ene naar de andere taak. Niet doen! We hebben het hier over een extra opdracht die je gelijktijdig kunt uitvoeren om een taak uitdagender te maken.

Neem bijvoorbeeld die vreselijk saaie meeting die je leidt. Om je concentratie te bewaken kun je jezelf een “side quest” geven, naast de reguliere taak. Probeer bijvoorbeeld elk teamlid minimaal twee keer aan het woord te laten. Een eenvoudige manier om scherp te blijven.

Luister naar achtergrondmuziek

Door je brein net dat beetje extra stimulans te geven, houd je jouw hersenen bezig. Muziek kan daarbij helpen, mits je concentratieverhogende muziek luistert. Dus geen stukken met tekst, want dat leidt juist af. Kun jij dus wel wat focus gebruiken, maar verlies jij je aandacht omdat de materie te simpel is, zet muziek op. Extra tip: probeer eens binaural beats uit!

Verhoog je werktempo

De Wet van Parkinson, we halen hem ook in ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ aan, luidt als volgt: ‘Work expands to fill the time available for its completion’. Met andere woorden: indien jij twee uur voor een klus uittrekt, kun je er haast zeker van zijn dat je die twee uur ook nodig hebt. En probeer je maar eens twee uur op iets te concentreren… onmogelijk.

Verhoog daarom je werktempo, dat vergt meer focus. Neem lezen maar eens als voorbeeld. Dwalen jouw gedachten dus constant af, bijvoorbeeld tijdens het lezen van een ellenlang en oersaai verslag, verhoog dan gewoonweg het leestempo. Hierdoor krijgen jouw hersenen niet de kans je hoofd te vullen met andere – afleidende – prikkels, maar kun jij je aandacht bewaren.

3. Zorg voor rust

Een laatste concentratie tip die we met je delen, is misschien wel de belangrijkste (en ook gelijk de eenvoudigste): zorg voor rust. Je kunt je gewoonweg niet concentreren wanneer jij je in een rumoerige omgeving bevindt om wanneer je veel aan je hoofd hebt.

Vermijd daarom zoveel mogelijk afleiding en chaos. Dat doe je door allereerst al die afleidende devices uit te zetten en weg te leggen, programma’s op de achtergrond te sluiten en door jezelf terug te trekken. Draag hierbij een noise cancelling headset, en sluit je kantoordeur.

Zover voor chaos uit je omgeving, maar wat doe je met de chaos in je hoofd? Misschien kun je je moeilijk concentreren omdat je denkt aan alles dat je nog moet doen of heb je eerder op de dag gekibbeld met je partner. Dat kan met je concentratie knoeien.

Het helpt om voordat je begint je hoofd te legen. Heel eenvoudig: neem pen en papier en schrijf even alles uit je hoofd. Of je daar later nog wat mee doet, is aan jou. Voor nu helpt het om je focus te herpakken. Je brein weet namelijk ‘hier hoef ik me nu niet langer druk om te maken, het staat op papier’.

Probeer dat eens uit, de volgende keer dat je aan een lange, ingewikkelde focusklus begint.

Geen concentratie1

Kortom: geen concentratie?

Als moderne kenniswerker sta je constant ‘aan’. Je staat in contact met wie je maar wil, waar je wil. En heb je een vraag, dan zoek je dat binnen no time op. Handig, maar funest voor je concentratiespanne. Die blijkt door de jaren heen te zijn verkort.

Hoe verbeter je die nu? Hoe zorg je ervoor dat jij je beter kunt concentreren, zelfs wanneer jouw focus veel te verduren krijgt? De oplossing blijkt je werk breinvriendelijker te maken. dat kan enerzijds door duidelijkheid te creëren (je weet wat je moet doen en hoe), anderzijds door de taak uitdagender te maken. Zorg je daarbij ook nog eens voor een chaos vrije omgeving en mind, dan zul je zien dat je concentreren van een leien dakje gaat.

Meer concentratie tips?

Wie zijn wij? | Cursus Snellezen

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog