Wetenschappers en ervaringsdeskundigen door de eeuwen heen zijn er over uit: je creativiteit verbeteren en je geheugen verbeteren gaan samen op. Met een verhoogde mate van creativiteit onthoud je namelijk beter wat je leest en leert, en vergroot je de kans op wat psychologisch onderzoekers “epiphany ability” noemen. Een eureka-moment!
Creativiteit verbeteren? Wat is het eigenlijk?
Kijk. Creativiteit is meer dan vrolijk knippen en plakken, zoals je creativiteit als kind definieerde. Creativiteit is meer. Het is iets groots, zelfs. Als we, om te beginnen, dan even precies mogen onthullen wat creativiteit (nog meer) is…
Creativiteit is:
- iets creëren dat er nog niet was
- bijzondere inzichten krijgen
- nieuwe ideeën opdoen
- zaken van de andere kan bekijken
- een goede oplossing vinden
- elk soort probleem oplossen
- je brein een plezier doen
- je geheugen verbeteren
Hé, dat zijn nog eens wat nieuwe inzichten. Misschien was je bij de eerste punten nog helemaal mee – “creativiteit is iets creëren…” – maar werd het richting het laatste punt interessanter. “Creativiteit is je geheugen verbeteren”?
Zo is het. En je geheugen verbeteren en beter met je geheugenmachine (je brein) omgaan, is weer de weg naar de ultieme vorm van creativiteit voor de hedendaagse mens: een eureka moment ervaren.
Zo’n inzicht krijgen in een probleem of vraagstuk in je leven dat je denkt: “IK HEB HET!” Dit is wat ik moet doen / maken / zeggen / de volgende stap die ik moet zetten. Met verhoogde creativiteit en een gezond geheugen maak hier de ruimte voor. Voor wat wetenschappers je “epiphany ability” noemen: de mogelijkheid om tot een eureka moment te komen.
Thomas Edison wist hoe het werkte. En jij over een paar leesminuten ook.
Hoe creativiteit en je geheugen samenwerken
Belangrijk om te weten. Dit is het begin.
Hoe die twee samengaan kan organisatiepsycholoog dr. Benjamin Hardy je vertellen:
“Geheugen en verbeelding zijn onlosmakelijk verbonden. In feite ís geheugen verbeelding. Het is niks concreets, noch is het een objectief feit. Je geheugen is hoe jij een persoon, plek of ding hebt opgeslagen, verbonden en geïnterpreteerd.”
En die verbeelding, je creativiteit, hélpt je op die manier om te onthouden. Om je geheugen te verbeteren dus:
“Je geheugen wordt beter, wanneer je meer verbeeldingskracht gebruikt.”
Hoe dat werkt? Door je langetermijngeheugen eens te gaan inzetten, zegt Hardy.
“Maar heel weinig mensen hebben geleerd om hun langetermijngeheugen te gebruiken.”
En door naar hoe je dat zelf doet; je creativiteit en verbeelding gebruiken om beter te onthouden, door je langetermijngeheugen in te zetten.
Creativiteit verbeteren? Gebruik verbeelding voor bewezen beter onthouden
Veel mensen weten gewoon niet hoe ze hun geheugen het best kunnen inzetten. Noch kennen ze dé sleutel tot beter onthouden, is wat Hardy vertelt. De sleutel: je creativiteit.
Verhoog je je creativiteit en verbeeldingskracht, dan vergroot je je inzichten, kom je tot goede oplossingen voor problemen en bereik je dat eureka moment. Én je onthoudt dus beter wat je leert. Een fijn pakket, want zo zet je je brein niet alleen aan om te lezen en onthouden, maar ook om te léren, om te analyseren en tot grotere hoogten te stijgen. Om écht tot inzichten te komen waar je iets aan hebt in je leven.
Goed. Genoeg over waar het goed voor is; creativiteit inzetten voor een beter werkend brein en echte inzichten en oplossingen. Over naar hoe je het doet.
Hoe Hardy het uitlegt:
“Geheugen draait om verbeelding. Je kunt niets onthouden als je niet verbindt aan iets anders. Al het leren is niets meer dan associëren – verbinden wat je nu weet aan iets dat je nog niet weet.”
Associëren. Verbinden. Dát is hoe je creatief denken gebruikt voor beter onthouden.
Doordat neuroplasticiteit – het flexibel houden van je brein, simpel gezegd – vergroot wordt door creatief te blijven denken. Creatief denken dat je kunt inzetten om te lezen en leren en beter onthouden. Iets dat je dus doet door het verbinden van informatie aan associaties. Hoe je die associaties maakt? Via je zintuigen je creativiteit verbeteren, dus.
Zet je zintuigen in
Uit verschillend onderzoek blijkt dat hoe meer zintuigen je op een creatieve manier betrekt bij het onthouden van informatie, hoe beter het wordt opgeslagen in het langetermijngeheugen (aha, daar is het!). En wat eenmaal in je langetermijngeheugen zit, is er niet zomaar meer weg te krijgen.
Wil je bijvoorbeeld onthouden dat geheugen verbonden is aan creativiteit, dan pak je er even al je 5 zintuigen bij, om op een zo bizar mogelijk manier alle associaties erop los te laten:
- Zicht – je ziet een enorme walnoot, die staat voor je brein. Hij is paars. Met glitters. Doordat een meisje hem helemaal aan het beplakken is, in een creatieve knutsel sessie.
- Gehoor – het meisje neuriet een deuntje van Iron Maiden.
- Reukzin – je ruikt de sterke geur van de lijm, wordt er bijna een beetje duizelig van.
- Tast – je pakt de glitterende walnoot op en merkt dat hij niet ruw is door de glitters, zoals je zou verwachten, maar spekglad en glibberig.
- Smaak – je bijt de walnoot doormidden. Geen noten-smaak, maar een mierzoete taart-smaak is wat je proeft.
Het is absurd. Dat klopt. En het slaat nergens op. Helemaal waar. Maar dat is juist wat het zo goed te onthouden maakt! Wat ervoor zorgt dat deze informatie – geheugen en creativiteit gaan samen – echt wordt opgeslagen in je langetermijngeheugen. Hoe absurder, hoe beter. Hoe meer sensitieve associaties, hoe beter. Hoe gekker, hoe beter. Hoe creatiever, hoe beter.
Dát is de ‘truc’. Datgene dat “maar heel weinig mensen hebben geleerd” volgens dr. Hardy: “om je langetermijngeheugen te gebruiken”. En dit is dus hoe je dat doet, wil jij je creativiteit verbeteren.
Hoe Edison dat deed (voor eureka momenten)
Dat was de theoretische kant. Maar hoe werkt het in de praktijk? Hoe zet je die zintuigen-truc in om creatief denken te activeren om je geheugen gezond en goed werkend te houden, zodat je niet alleen informatie goed opslaat – op de lange termijn – maar er ook goed mee aan de slag kunt. Voor die creatieve oplossingen en inzichten die informatie je kan bieden. De volgende stap in informatieverwerking en persoonlijke ontwikkeling.
Thomas Edison wist het. De gloeilamp uitvinder. Onder andere.
Hij was toch wel één van de grootmeesters van het opslaan en omzetten van informatie naar waardevolle inzichten en prachtige oplossingen. De man die de eureka momenten in zijn leven zo’n beetje aan elkaar kon rijgen, als je bedenkt dat hij meer dan 1400 octrooien op z’n naam heeft staan.
Hoe hij het deed? 2500 notebooks vol schrijven. Echt waar. Zoveel schrijfwerk verrichte hij om zijn verbeelding en associatievermogen in te zetten richting inzichten en uitvindingen. Via die krabbels maakte hij ruimte voor zijn epiphany ability. Dit is hoe:
- Vlak voor het slapengaan ging hij aan het associëren en verbinden van de informatie die hij die dag tot zich had genomen, of een probleem of vraagstuk dat zich die dag had voorgedaan. (Perfecte timing, omdat je langetermijngeheugen tijdens je slaap het hardst aan het werk gaat om informatie te verwerken. Zo wordt het het best opgeslagen en maak je de meeste ruimte voor jouw epiphany.)
- Wat hij de volgende ochtend vervolgens deed was z’n notebooks volschrijven. Gewoon beginnen. ‘s Nachts is je geheugen aan het werk gezet met de creatieve verbindingen en zintuiglijke associaties, ‘s ochtends komt daar het resultaat uit. Niet als een snoepmachine waar je een muntje in stopt en kiest wat eruit komt, natuurlijk. Het werkt iets subtieler. Geef het de ruimte.
Je prept je geheugen dus ‘s avonds voor het (optimaal) verwerken van informatie, om ‘s ochtends – wanneer je creativiteit en inzicht het best werkt! – te zien wat het opgeleverd heeft. Door te schrijven. Begin met schrijven, vrij, zonder oordeel, zonder plan. Kijk wat eruit komt. En wacht geduldig tot dit leidt naar eerst voorzichtige inzichten, dan verrassend creatieve oplossingen en uiteindelijk echte… Eureka momenten.
Voordat je dag begonnen is, nog voor je eerste kop koffie, heb jij je belangrijkste inzichten al gehad. Helderheid over wat je te doen staat. Een bijzondere oplossing voor een werkprobleem. Inzicht in een bepaalde persoonlijke kwestie die nu opeens niet zo lastig meer lijkt.
Je bent verrijkt, verlicht, hebt het lampje zien branden. Datgene waar Edison de uitvinder van is. Niet alleen de echte gloeilamp, maar ook dat lampje boven z’n hoofd dus. Doe wat hij doet en wat dr. Hardy aanraadt: lees, leer, associeer erop los via je creativiteit en klad die notebooks vervolgens vol.
Alles voor jouw eigen – ping! – eureka gloeilamp boven je hoofd.
Meer leren over creativiteit verbeteren? Check de cursus Snellezen
Tijdens de cursus snellezen en geheugentechnieken leren we je hoe je geheugen werkt en welke technieken er zijn om je geheugen te verbeteren en je creativiteit te vergroten. Daarnaast leer je om informatie sneller te verwerken zodat je alles wat je leest beter leert, en onthoud. Goed voor al die informatie die dagelijks op je wordt afgevuurd, zodat je onthoud wat je wil onthouden.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.
Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog