99% van de kantoorwerkers wordt gestoord in z’n concentratie door 1 element: geluid. Neuro-architect (expert in effect van omgeving op breinactiviteit) Eve Edelstein onderzocht welke geluiden het meest storen – en hoe je je concentratie dus weer kunt herstellen!

Concentratie en kantoor zijn 2 termen die vaak niet goed samengaan. Zeker met die niet-werkbare kantoortuinen waar we vaak in geplant worden. Af en toe misschien wel gezellig, zo dicht op je collega’s, maar als het op concentratie aankomt is die omgeving onmogelijk.

Dat komt omdat je zintuigen altijd aan staan. Klinkt misschien nog logisch, maar in hoeverre die niet uit te schakelen zijn – zal je verbazen. Een complex verbindingsnetwerk van breincellen koppelt al je zintuigen aan elkaar en laat alle prikkels die binnenkomen onverminderd door je brein heen razen.

“Ik ben heel visueel ingesteld, dus ik heb niet zo’n last van omgevingsgeluiden”, is dus helaas nonsens.

Een zintuig uitschakelen of op een laag pitje zetten, bestaat niet. Zit je dus in een kantooromgeving waar:

  • veel mensen rondlopen (visuele prikkel),
  • telefoons rinkelen (auditieve prikkel),
  • iemand een visje van de markt heeft gehaald als tussendoortje (geurprikkel),
  • waar het water je van in de mond loopt (smaakprikkel),
  • terwijl je per ongeluk tegen het onderbeen van de collega tegenover je kunt aanstoten (gevoelsprikkel)?

Dan zit je in de puree. Sowieso. Maar er is 1 van die 5 zintuiglijke prikkels die het allergrootste verschil maakt in jouw concentratie op kantoor. Die je, als je hem elimineert, echt kan helpen met beter concentreren – zelfs als de andere 4 nog gelden. De prikkel waar je brein als eerst vanaf wil, maar dus niet zomaar kan, wanneer het even gefocust en met volle concentratie wil werken. Volgens Eve Edelstein dan.

concentratie

Wat neuro-architecten ontdekten

Dat je brein al die prikkels niet zomaar, en al helemaal niet selectief, kan uitschakelen, was al wat langer bekend. Dat er één van die prikkels ronduit de grootste boosdoener is, is een wat nieuwere ontwikkeling in de onderzoekswereld.

Eve Edelstein dook er bovenop. Als hoofd van het Human Experience Lab en opper-neuro-architecte, stelde ze samen met haar onderzoeksteam een studie op. Eentje die breinprocessen bestudeert terwijl ze gestoord worden in hun concentratie, op kantoor. Dat is namelijk de expertise van neuro-architecten: de studie van breinprocessen bij het waarnemen van de omgeving.

Als iemand je dus kan vertellen welk omgevingselement het meest storen is voor je breinprocessen en concentratie, dan is zij het wel. En dit is wat ze je vertelt:

“De waarneming van alle zintuigen vormt onze reactie op de omgeving – en daarmee onze aandacht.”

Hoe meer waarnemingen, hoe minder aandacht, is wat ze zegt. Helder. Maar ook – en dit is het cruciale gedeelte:

“Dat geldt vooral voor geluid.”

Aha!

“Studies aan het Human Experience Lab hebben onthuld hoe belangrijk werkplek akoestiek is voor prestatie en voldoening, en dat goede akoestiek goed werkt betekent.”

Goede akoestiek = goed werk

Waar Eve Edelstein het over heeft, als ze het over aandacht en de invloed van omgevingsfactoren heeft, is dit onderzoek. Ze voerde het uit in 2016, samen met haar collega’s. In de studie onderwierpen ze een groep kantoorwerkers aan een gecontroleerde omgeving met verschillende zintuiglijke prikkels. Samen met die kwalitatieve analyse en glasheldere EEG-breinscans kwamen ze tot een concrete conclusie:

“De data suggereert dat face-to-face interventie, conversatie en akoestische onderbrekingen het breinproces verstoren.”

Edelstein licht toe dat dat komt doordat de zenuwcentra in je brein die geluid verwerken, de fysieke en mentale processen aansturen die nodig zijn voor focus, concentratie en creativiteit. Het zijn de alfa-golven in je brein die daarin het verschil kunnen maken, om precies te zijn. En die werken dus lekker, of juist niet zo lekker, gebaseerd op de auditieve prikkels die ze al dan niet krijgen.

Maar laten we nóg preciezer zijn: niet alle auditieve prikkels zijn slechte prikkels voor dit zenuwcentrum dat je concentratie controleert. Een paar heel concrete geluiden zijn de boosdoeners.

concentratie

Welke geluiden je concentratie killen

Een eerder onderzoek, uit 2005, deed al een voorzetje in het antwoord hierop. Hun belangrijkste conclusies:

  • 99% van de kantoorwerkers geeft aan in hun concentratie gestoord te worden door geluid.
  • Telefoons die overgaan zijn de grootste lastpakken,
  • samen met pratende collega’s in de directe omgeving.
  • En dat zijn geen geluiden waar je brein ‘aan gewend raakt’, zoals men soms beweert!

Geluidsprikkels blijven dus op grote schaal en onverminderd storend binnenkomen, ongeacht of je al jaren in dezelfde geluidsomgeving zit en ontzettend ‘visueel ingesteld’ bent.

concentratie

Edelstein borduurde daarop verder, ruim 10 jaar later. Haar aanvullende conclusies:

  • Als geluiden op spreken lijken, zijn ze killing voor je concentratie.
  • Als geluiden luider klinken dan regulier gespreksniveau, zijn ze killing voor je concentratie.
  • Als geluiden niet gerelateerd zijn aan waar je je op focust, zijn ze killing voor je concentratie. (Het “irrelevant sound effect” genaamd.)
  • Als geluiden klinken, terwijl je je focust op een tweede taal, zijn ze killing voor je concentratie.

Wat dat betekent

Dat kantoortuinen en andere luide omgevingen killing zijn voor je concentratie. Vooral wanneer er openlijk gesprekken worden gevoerd, er af en toe een kreet klinkt of een telefoon rinkelt – en al helemaal wanneer je bijvoorbeeld door een fikse Engelse tekst (tweede taal) heen moet ploegen of je de voordracht van je presentatie in je hoofd probeert te oefenen (gesprek in je hoofd versus gesprek in de ruimte).

Als het dus even kan: blijf weg uit kantoortuinen. Daar bloeit niets.

concentratie

Als dat niet zomaar kan:

  • Draag een hoofdtelefoon (zonder oncollegiaal over te komen!),
  • maar speel er geen muziek op af met gesproken taal die je herkent.
  • Hou het liever bij instrumentale muziek of heerlijke pure stilte.
  • Een ander alternatief is ‘sound masking’. Je maskeert het irritante geluid letterlijk, met een ander geluid dat niet zo opvalt. Een kletterende waterval of achtergrondgeluiden van een coffeeshop bijvoorbeeld. Werkt geweldig voor je concentratie! Proberen? Check deze site (is ook een app van) of dit apparaat.
  • Of zoek even een andere plek op, voor je concentratie werk. Eentje waar je een deur kan dichttrekken en jij je kunt terugtrekken. Een ongeboekte vergaderruimte bijvoorbeeld.

Waarom je dat wil

Kan Eve Edelstein je ook uitleggen:

“Storende geluiden botsen met spraak, lezen en andere belangrijke signalen.”

Precies de dingen die je wil doen, als je echt werk wil verrichten. Dat is waarom je afleiding zo onprettig vindt. En je je liever concentreert. Die concentratie is namelijk cruciaal in je denk- en leeswerk. Één van de lastigste, meest diepgaande en belangrijkste taken op je werk. Waar je concentratie dus echt optimaal voor moet zijn.

Vooral lezen, snellezen en begrijpen wat je leest doe je alleen wanneer je super-geconcentreerd bent. Zit je daar op te wachten, zet dan de mute knop even aan of trek je terug – voor die optimale concentratie.

concentratie

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog