“Read to lead” is het advies. Niet gewoon door een boek op te pakken, al wordt dat tegenwoordig al als revolutionair gezien. Nee: door een boek op te pakken dat nét boven je ‘niveau’ ligt, en dat helemaal uit te lezen. Een 3-stappen-plan.

“Gewoon veel lezen voldoet niet. Om grootse dingen voor elkaar te krijgen, moet je lezen om te leiden.”

Het was het advies dat een groot Hollywood producent en talent manager gaf aan non-fictie bestseller auteur Ryan Holiday. Wat hij ermee bedoelde? Je moet lezen om leidend te zijn in je omgeving, qua kennis en intelligentie. Relatief zwaardere materie tot je nemen, om voorop te lopen, doordat jij ingelezen bent in zaken die dieper liggen dan de dagelijkse dingen.

snellezen

Waarom?

Omdat je daarmee de spier traint die “je hersenpan” heet.

Geen echte spier natuurlijk, je brein, maar hij werkt wel zo. Af en toe lezen is als af en toe wandelen of een rondje hardlopen: leuk om redelijk fit te blijven en je huidige conditie te behouden. Wil je progressie zien, dat moet je een tandje bijzetten. Net óver het randje van je kunnen gaan, in plaats van in de gemakkelijke comfortzone blijven. Je breinspier uitdagen, om iets te doen dat hij nog niet eerder heeft gedaan. Om dingen te lezen waar hij voor moet piepen en kraken om het verwerkt te krijgen, om nieuwe verbindingen te leggen, problemen op te lossen en nieuwe woorden te leren. Het resultaat: een steeds sterkere spierbundel, in je bovenkamer.

Wat dat kan zijn?

Materie en thema’s waar je niet bekend mee bent, bijvoorbeeld. Nieuwe informatie, dat je brein in nieuwe lades en kastjes moet stoppen. Spul dat je opnieuw aan het denken zet over dingen, door nieuwe perspectieven.

  • Een biografie van de natuurkundige Feynman bijvoorbeeld, terwijl je zelf niet in die branche verkeert, of überhaupt ooit van hem gehoord hebt.
  • Of je leert iets totaal nieuws: een boek in het Frans, terwijl je zo’n nieuwe taal (nog) lang niet meester bent en talen leren ook altijd een snelweg naar slimmer worden is.
  • Een klassieker kan het ook zijn. ‘1984’ van George Orwell zou je zelf niet meteen uit het rek trekken als lekkere vakantielezer, maar het is precies wel wat je brein aan het kraken maakt. Of ‘Oorlog en Vrede’ van Tolstoj, de Nederlandse klassieker ‘Multatuli’ van Max Havelaar, ‘De Gedaanteverwisseling’ van Kafka.

Ryan deed het – “read to lead” – en het bepaalde zijn (toen nog weinig belovende) toekomst als schoolverlater al heel snel:

“Het heeft wonderen voor mij verricht. Als 19-jarige was ik al manager in Hollywood, met 21 werd ik hoofdmanager marketing voor een groot bedrijf en met 24 werkte ik aan 5 bestseller boeken, die ik verkocht via de grootste uitgever ter wereld. Ik mocht dan een schoolverlaten zijn, maar ik heb de beste leraren ter wereld gehad: moeilijke boeken.”

En dat is niet makkelijk geweest, geeft hij toe. Maar hij leerde hoe hij de lastigste boeken kon ‘kraken’, om zijn brein steeds verder te laten kraken en zichzelf te ontwikkelen in het leven en z’n carrière.

Dit is hoe:

meer leren

Het stappenplan voor moeilijke boeken

1. Voordat je begint met lezen

Laat focus op details los

Op school leer je moeilijke boeken lezen om daarna een toets te halen. Toetsen die allerlei gedetailleerde vragen over de inhoud stellen. Weet je de antwoorden, dan heb je ‘goed gelezen’. Maar je hebt er niks aan, want na een week weet je ze echt niet (allemaal) meer.

Het belangrijkste in (moeilijke) non-fictie boeken zijn niet de details – de namen, jaartallen en plaatsnamen – maar de grotere lessen die details je leren.

In een boek over een belangrijke veldslag tussen de voorgangers van de Spartanen en Atheners, is het niet van belang dat je de moeilijke Griekse namen van krijgsheren kunt reciteren (niemand is onder de indruk, vinden je vooral een show off), maar dat je leert hoe de winnaars wonnen. In dit geval: door hulp van Athene in te roepen, zonder dwang, maar door de voordelen te benoemen die hun hulp zou opleveren.

Geleerde les: wil je iets van anderen voor elkaar krijgen, dwing dan niets af, maar toon de algehele voordelen aan. Houd dit in je achterhoofd – vergeet details, focus op de grote lessen – vóór je begint met lezen. Scheelt leestijd en maakt je focus efficiënter.

Spoilers? Ja, graag!

Geen panisch gedoe mee om te voorkomen dat iemand verklapt hoe het boek afloopt, als je fictie leest. Weet je dat Winston in ‘1984’ – spoiler! – sterft door een kogel op het eind, kun je het hele boek met meer aandacht lezen. Je focus gaat niet meer uit naar de ontdekkingstocht “Wat zou er met Winston gebeuren” en “Waar neemt de schrijver me mee naartoe”, maar naar “Hoe heeft het zover kunnen komen” en “Wat leidt er allemaal naar dat einde toe”? Zo kun je zelfs een fictieboek analytisch lezen, en ook hier veel sneller je lessen uit trekken.

Check lezers reviews

Anderen kunnen je alvast veel informatie geven over wat er goed, of niet zo goed is aan het boek. Welke passages of hoofdstukken vooral interessant waren en waar je op moet letten. Hun ervaring en mening het achterhoofd hebben is goed om te weten waar je eventueel op moet letten, en om je eigen ervaring omheen te bouwen.

boeken lezen

2. Tijdens het lezen

Lees de intro, het voorwoord én de proloog

Als die er allemaal zijn; lees ze allemaal. Is één van die onderdelen te vinden vóór het eigenlijk boek begint; lees dat onderdeel. Natuurlijk neig je naar skippen, omdat dat je weer een pagina of 10 tot soms wel 50 scheelt op het geheel, maar onthoud dat het daar niet om gaat. Je wil dit boek niet uitlezen om het uitlezen, je wil er van leren. Je wil slimmer worden. Waarom dan het gedeelte overslaan dat je helpt met uitleg en context, voordat je aan het verhaal begint. Juist dat heb je hard nodig, als lezer die net boven z’n niveau werkt om spierkracht te trainen.

Zoek zaken op

Wanneer je net boven je niveau leest, dan zul je waarschijnlijk woorden of uitdrukkingen tegenkomen die je niet kent, of niet helemaal kan plaatsen. Of je krijgt allerlei omschrijvingen van een veldslag of omgeving voorgeschoteld, maar kunt je geen beeld vormen. Geen zorgen, hier doe je het voor. Dit is je leermoment. Pak Google erbij en zoek op wat je niet kent of waar je meer informatie over nodig hebt. Alles om de puzzel in onze hersenen te leggen.

Markeer

Het is dé (snel)lezen tip der tips. Markeren. Hoe jij het maar wil, want er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken, en ze zijn allemaal goed. Met een markeerstift, met een potlood en bepaalde tekens. Zolang het maar onderscheidend en duidelijk is welke passages voor jou iets betekenen. Met symbolen en tekens werken is in elk geval een aanrader. Bijvoorbeeld:

  • Een uitroepteken voor eruit springende passages
  • Een dubbel aanhalingsteken voor interessante quotes
  • Cijfers bij een opsomming in de tekst
  • Een sterretje bij stukken die je verder wil opzoeken of uitzoeken
  • … Of welke symbolen jij maar fijn vindt om te hanteren.

snellezen

3. Na het lezen

Loop er nog eens doorheen (met indexkaartjes)

Heb je je boek uit, start dan weer bij het begin. Niet om helemaal opnieuw te lezen natuurlijk, maar om de highlights nog eens te bekijken, nu je het volledige verhaal tot je hebt genomen. Pak er meteen een paar indexkaartjes, een notities app of notebook bij en noteer de belangrijkste lessen en passages die je eruit gefilterd hebt – met de kennis van nu. Geen enkel woord wordt namelijk zo goed opgeslagen in je brein, als een woord dat gelezen, geannoteerd én opnieuw genoteerd is.

Pas het toe

Na het lezen van de theorie begint het leren in de praktijk. Net als met je rij examen is dat hoe het werkt. Toepassen wat je geleerd hebt, op de weg. En elke meter die je maakt en elke keer dat je een geleerde les toepast, blijft hij beter hangen in je geheugen.

Zo kom je het best en het veiligst vooruit op jouw weg. Of dat nu de weg van jezelf ontwikkelen is, van je carrière of gewoon de hobby om elke dag je breinspier te trainen.

Dus onthoud:

Onderhoud je bovenkamerspier niet alleen – door gewoon te lezen – maar train hem. Kwestie van slimmer maken, door uitdagend materiaal te lezen, te leren en de lessen toe te passen in je leven. Je hele leven lang. 

Écht je brein trainen? Volg de training

Onze training snellezen en geheugentechnieken helpt je bovenkamer echt verder ontwikkelen tot wat het zou kunnen zijn: een efficiënte machine die informatie (overload) moeiteloos verwerkt krijgt.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog