Saaie informatie, droge getallen; aan jou de taak om deze te presenteren aan je collega’s. Je wilt natuurlijk niet dat ze van verveling in slaap vallen terwijl jij staat te zwoegen voor het Powerpoint-scherm. Omdat je ze op het puntje van hun stoel wilt hebben, ga jij een kick-ass presentatie geven in maar 3 stappen! (en dat zonder spiekbriefje!)

Stel, het bedrijf waar je werkzaam bent, wil een nieuw koers gaan varen. Door de jaren heen zijn ze bekend komen te staan dat ze te weinig waarde hechten aan klantvriendelijkheid; dat moet veranderen! Ze gaan het imago opfrissen en daar hoort een nieuwe marketingstrategie bij. Aan jou de taak hun missie te verwoorden: je gaat een presentatie geven en je collega’s er enthousiast voor maken!

Bij presenteren komt natuurlijk een hoop kijken; jij hebt je uren ingelezen in het onderwerp en kent bijna alle details van buiten, maar hoe breng je dit over op je collega’s? Waarschijnlijk heb je allerlei memo’s tussen de bladzijden gestoken en ezelsoren gevouwen bij de pagina’s waarvan je de info echt niet moet vergeten. Dat volgeschreven kladvelletje kan meteen dienen als spiekbriefje bij het presenteren… stop!

We kunnen nu al vaststellen dat dit je geen staande ovatie gaat opleveren (of dat de informatie überhaupt blijft hangen!). Zodra jij een memorabele presentatie wilt geven, zul je moeten letten op een aantal dingen. Leer aan de hand van ons voorbeeld hoe je in 3 stappen een meester in presenteren wordt! Aan de slag!

Stap 1: mindmap

De eerste stap bij het geven van een presentatie is de informatie en kennis, die je verzameld hebt, verwerken. Wat is van belang dat je publiek te horen krijgt? Je kunt pas een samenhangend verhaal vertellen als je precies weet wat wél en níet relevant is.

Al die notities, aantekeningen en gedachtenspinsels; ze komen pas tot hun recht zodra je een duidelijk overzicht hebt. Je kunt op een hele simpele manier orde scheppen in deze chaos van informatie door deze op dezelfde manier te verwerken zoals je brein dit ook doet; maak er een mindmap van! Hier kun je uitgebreid leren hoe je dat doet. Wij gaan er in vogelvlucht doorheen:

Gooi het eruit

Werken aan het verbeteren van de klantvriendelijkheid… In die vergadering werd besloten dat door het aanpakken van het bedrijfsimago er aan gewerkt kan worden. Neem een paar minuten de tijd en noteer alle informatie die hiermee te maken heeft.

presenteren

Bundel het in hoofd en sub-thema’s

Bepaal welke onderdelen hoofdthema’s zijn en welke subcategorieën hieronder vallen. Werk hierbij met kleur om het overzichtelijker te maken voor je brein.

presenteren

Vul de informatie aan

Misschien een leuk idee om een prijsvraag te organiseren voor de nieuwe slogan! Nu je alles zo op een rijtje ziet, zullen je misschien dingen te binnen schieten die je vergeten was; vul deze aan!

presenteren

Prioriteer en organiseer

Het is al bijna in 1 oogopslag duidelijk hoe het bedrijf zich wil vernieuwen. Nu je een overzicht hebt van alle informatie die verwerkt moet worden, kun je het ordenen.

presenteren

Makkelijk toch? Door informatie te verzamelen, vervolgens onder te verdelen in categorieën en uiteindelijk overzichtelijk te maken door het te organiseren, ben je al een eind op weg! Nu je een duidelijk overzicht hebt van alle informatie die benoemd moet worden, ga je er een boeiend verhaal van maken. Dit doe je door gebruik te maken van storytelling;

Stap 2: gebruik storytelling

Neem bijvoorbeeld Barack Obama. Hij wordt gezien als een van de beste sprekers van onze tijd. Wat maakt zijn speeches zo goed? Natuurlijk is hij een geweldige spreker, maar hij vertelt een verhaal. Hij verkoopt mensen een beleving; hij maakt gebruik van storytelling.

Storytelling houdt in dat je een boodschap door middel van een verhaal vertelt. Je boodschap heeft, net als een verhaal, een duidelijk thema, een hoofdpersoon, een conflict en een plot. Door gebruik te maken van storytelling tijdens het presenteren, breng je je boodschap op een duidelijke manier over. Je publiek denkt: “Ja, dat heb ik ook!”, of: “dat had mij ook kunnen gebeuren.”

presenteren

Storytelling maakt, kort door de bocht genomen, gebruik van een spanningsboog. Net zoals bij de toepassing in boeken en films, zorgt het ervoor dat het publiek erbij betrokken raakt en het verhaal langer blijft hangen, en dát wil je met je presentatie! Je kunt hier lezen hoe je dat precies doet, maar voor nu focussen we op ons voorbeeld!

Focus je op het doel en de boodschap 

Je wilt je collega’s informeren, maar ook enthousiasmeren over de nieuwe koers die het bedrijf in wil slaan. Neem dit als focuspunt voor je verhaal. Denk vervolgens na over met welk gevoel je jouw collega’s terug naar kantoor wil sturen. In dit voorbeeld draait het om het verbeteren van de klantvriendelijkheid; je zult hier moeten inspelen op hun emoties.

Leer je publiek kennen

Resultaten waren belangrijker dan de klantbinding, daar ging het mis. Neem dit mee in je verhaal! Laat hen ervaren dat door het verbeteren van de band met de klant, er ook verbetering optreedt in het algeheel resultaat. Spreek de taal van je publiek en leer wat hen motiveert; zo weet je de gevoelige snaar te vinden en te raken!

Zorg voor een sterke opening vol spanning

Grijp meteen de aandacht van je collega’s’; begin met een anekdote over het belang van een goede klantrelatie. Vertel hoe jullie door het gebrek hieraan bijna een paar grote investeerders waren kwijtgeraakt en het bedrijf aan de afgrond bungelde. De doemenis was nabij…

Bouw naar een climax toe en sluit positief af

… tot er eindelijk een investeerder kwam die wél toekomst in jullie zag. Hij zou met het bedrijf in zee willen gaan op de voorwaarde dat er een aantal dingen aangepakt zouden worden:

“Een nieuw imago, onze marketingstrategieën radicaal omgooien en onze werknemers meer training bieden op het gebied van klantvriendelijkheid; dat is hoe wij Presenter-Zuyd weer in de schijnwerpers zetten!”

Geen geeuwend publiek meer door droge stof! Door storytelling op deze manier te gebruiken in je verhaal heb je niet alleen de boodschap van het bedrijf meegegeven, je hebt tevens de aandacht van je collega’s gegrepen. Je hebt nu geleerd hoe je de informatie uit je hoofd omzet naar een goed verhaal, nu nog zorgen voor het presenteren ervan!

Stap 3: geef een show

Een goede presentatie valt en staat bij de manier waarop je presenteert. Iemand die constant stamelt, van een spiekbriefje afleest en waar je van zijn gezicht kunt aflezen dat hij liever ergens anders is, zal niet zo snel de harten van het publiek winnen.

Je hoeft geen acteur of een extreem extravert persoon te zijn om spreken in het openbaar een succes te laten zijn; zolang je een solid verhaal hebt, ben je al een eind op weg. Het komt er alleen nog op neer dat je het moet vertellen. Dit kun je onder de knie krijgen door op de volgende dingen te letten:

Let op je lichaamstaal

Je wilt natuurlijk dat je presentatie over het vernieuwen van het bedrijfsimago centraal staat tijdens je presentatie en niet jouw zenuwtrekjes tijdens het presenteren ervan. Niet alleen je houding is van belang, ook je gezichtsuitdrukking en je stemgeluid! Kijk hier eens en ontdek hoe Bruce Springsteen ervoor zorgt dat zijn plankenkoorts niet gaat overheersen.

Onthoud je verhaal

Je hebt een geweldig presentatie in elkaar gezet. Hoe indrukwekkend zou het vervolgens zijn als je deze zo uit je hoofd kunt vertellen zonder een spiekbriefje te gebruiken. Hiervoor bestaat een geweldige geheugentechniek; maak gebruik van een geheugenpaleis. Zo onthoudt je moeiteloos de hele presentatie, je leest hier hoe je dat doet!

Oefen, oefen, oefen

Nu is het nog een kwestie van herhaling. Hoe vaker je iets oefent, hoe beter het blijft hangen! Doe het voor de spiegel en let meteen op je lichaamshouding. Deze presentatie kan niets anders meer worden dan een geheid succes!

Samengevat

Geen saaie presentaties meer! Het bedrijf gaat zijn imago verbeteren en je collega’s weten nu precies waarom! Je hebt niet alleen geleerd hoe je informatie verwerkt en verzameld; je kunt het nu zelfs omzetten tot een ‘catchy’ verhaal! En dat presenteren ervan komt ook wel goed; door te letten op je lichaamstaal en gebruik te maken van een simpele geheugentechniek zorg je voor een onvergetelijke presentatie. (Bijna net zo goed als die van Obama!)

Meer weten?

Die geheugentechnieken zijn niet alleen handig voor het onthouden van je presentatie! Hoe leuk zou het zijn als je ook nog eens al die namen uit het publiek waaraan je presenteert kunt onthouden? En stel je daarnaast eens voor dat je al die informatie die je moest verwerken in de helft van de tijd zou kunnen doen! Het kan allemaal, je hoeft alleen maar onze training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen te volgen en je leert het in minder dan 1 dag!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog