Neem je favoriete tv-programma, een interessant blog en dat nieuwste radioprogramma. Even mixen en voila — je hebt de ultieme vorm van entertainment: podcast luisteren. Wat het precies is en hoe het ervoor zorgt dat je er niet alleen slimmer, maar ook socialer van wordt? De wetenschap heeft het antwoord.
Een podcast luisteren — wat is dat precies?
Je hebt er vast wel een van gehoord, podcasts. Misschien luistert een van je collega’s er regelmatig naar of heb je het wel eens online voorbij zien komen: “Sinds kort kun je ook podcasts op deze website beluisteren!”
Hoe dan ook; of je nu al een fan bent of geen flauw benul hebt wat een podcast precies is, het medium blijkt steeds meer terrein te winnen.
Dat wijst ook een grootschalig onderzoek in de Verenigde Staten uit: ruim 30% van de bevolking luistert naar podcasts — 15% doet dat zelfs met regelmaat.
Hoewel er in Nederland nog niet zo’n dergelijk onderzoek is gedaan, blijkt ook hier de populariteit sinds de laatste tien jaar toe te nemen; steeds meer tv-omroepen, radiostations en landelijke kranten hebben hun eigen podcasts.
Oké, super leuk, zul je je afvragen — ‘maar wat is een podcast dan?” Nou, zoiets als een mengeling van alle media die je normaal gebruikt!
Neem even alle dingen die je dagelijks gebruikt om jezelf te entertainen — je leest waarschijnlijk blogs, reuze interessante artikelen zoals deze, je kijkt je favoriete serie op Netflix en luistert naar de radio.
Gooi die bovenstaande dingen nou eens in een blender — juist, goed mengen en voila: de podcast is geboren. Het is een nieuwe manier om televisie te kijken, boeken te lezen en je favoriete blogs bij te houden — en dat door alleen maar te luisteren, waar en wanneer het jou uitkomt!
Juist — je luistert digitaal naar informatieve of entertainende inhoud. Denk aan die hoorspelen van vroeger, alleen dan hipper. Of het nou gaat over intrigerende interviews, actuele vraagstukken of de nieuwste kijk op economie, eten, seks of productiviteit — er is een podcast voor alles.
En wat blijkt nu, in tegenstelling tot tv kijken is een podcasts luisteren juist goed voor je — je brein gaat met sprongen vooruit zodra je ‘t regelmatig doet, zowel op het intellectuele vlak, als het emotionele.
Kijk maar…
Slimmer worden door beluisteren podcast? Ja
Podcasts lenen zich uitstekend om jezelf op intellectueel niveau te ontwikkelen.
- Allereerst kun je altijd en overal een podcast luisteren. Met de hond wandelen, boodschappen doen, tijdens het sporten — Podcasts. Het is eens wat anders dan altijd alleen maar naar dezelfde spotify-afspeellijst te luisteren.
- Daarnaast leer je nieuwe dingen en verbreed je je kennis. Altijd al willen weten hoe je een eigen onderneming begint of hoe je slimmer werkt — Podcasts.
Je snapt waarom wij fan zijn.
Op die manier naar nieuwe informatie luisteren is niet alleen erg praktisch – je houdt je handen vrij om andere dingen uit te voeren – je leert er dus ook nog eens wat van. Meer zelfs dan wanneer je iets uit een boek leert:
Uit een onderzoek blijkt dat wanneer studenten lesstof beluisteren via een podcast ze hoger scoren dan wanneer ze dezelfde informatie tot zich nemen in bijvoorbeeld een collegezaal.
Als dat niet fijn is!
En wil je nou weten welke podcasts echt de moeite waard zijn om te beluisteren, wil je dat IQ van je omhoog krikken, kijk dan eens hier naar:
- Leren hoe de economie in elkaar steekt? Freakonomics
- Efficiënter met je tijd omgaan? The Tim Ferriss Show
- Weer de schoolbanken in en colleges volgen? iTunes University
- Op de hoogte blijven van technologische ontwikkelingen? De Technoloog
- Gezond en fit worden? Found My Fitness
- Gelukkiger misschien? Happier with Gretchen Rubin
Maar wacht, there is more! Niet alleen je IQ krijgt een oppepper — ook de emotionele en sociale kant van je brein, je EQ:
Podcast luisteren maakt je empathisch — dit is hoe
Met je koptelefoon op de vaat doen, het is niet bepaald een toonbeeld van lekker sociaal bezig zijn. Toch helpt het je sociale vaardigheden te ontwikkelen — je EQ!
Naar een podcast luisteren prikkelt een specifiek gedeelte in je brein dat jou helpt een socialer, empathischer en emotioneel mens te worden.
Vooral het beluisteren van spannende verhalen heeft dit effect — we leven mee met de personages en borduren dit voort in ons eigen sociale gedrag. Dat wees een neuro-economisch onderzoek uit.
Het blijkt dat wanneer we luisteren na een echt gebeurd of spannend verhaal we het stress-hormoon oxytocine vrij maken. Een ‘knuffelhormoon’ dat er voor zorgt dat je medeleven ontwikkelt.
“Ja, maar dat gebeurt dus ook als ik een spannende nieuwe aflevering op Netflix bekijk.”
Nou, nee.
Volgens onderzoek werkt dat maar half zo goed. Luisteren – in plaats van kijken – naar een verhaal laat mensen hun eigen versies van karakters en scènes creëren. Anders dan bij het kijken van een film, of zelfs het lezen van een boek, is deze rol actiever — je brein moet al die informatie verwerken in de tijd dat je het hoort.
Zelf ervaren?
- Luister dan eens naar de spannende serie ‘Serial’ — misschien wel de meest populairste podcast ooit. Elke aflevering laat je uitkijken naar de volgende.
- Nog zo’n bloedstollende is ‘Homecoming’.
- Helemaal opgaan in waargebeurde verhalen, luister dan naar het sensationele ‘The moth’ met elke week een nieuwe aflevering.
Je IQ én je EQ ontwikkelen doe je dus met zo’n geweldige podcast. Het maakt je slimmer, socialer en dat terwijl je bijvoorbeeld het huishouden doet.
Dan nu nog de belangrijkste vraag:
Hoe kan ik naar een podcast luisteren?
Simpel.
- Je kunt online via de website van een podcast luisteren. Meestal vind je hier ook het complete overzicht van alle afleveringen, van het eerste seizoen tot de huidige.
- Verder kun je via een app luisteren op je telefoon, tablet of ander device.
- Voor Apple is dat de app ‘Podcast’ die standaard op je iPhone of iPad zit.
- Gebruik je Android, dan download je de app ‘Pocket Casts’.
- Scroll door de afleveringen, of zoek direct. Heb je een podcast gevonden die jou bevalt, abonneer je er dan op — zo mis je nooit een nieuwe aflevering.
- Liever een losse aflevering beluisteren, waarom niet. Download ‘m op je telefoon, zo beluister je deze ook offline.
Dus…
Ben je inmiddels overtuigt dat podcasts hét nieuwe medium zijn? Gelukkig! Neem je telefoon erbij, zet je koptelefoon op en start met luisteren — in de sportschool, onderweg of tijdens het bankhangen.
Je wordt vanzelf fan!
Je IQ en EQ nog meer verbreden?
Podcasts luisteren is één van de zoveel dingen die jij kunt doen om je brein te verbeteren. Vond je dit nou interessant en wil je nog meer tips en trucs leren zodat je nog meer uit jouw IQ en EQ kunt halen, volg dan eens onze 1-daagse cursus Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen. Hier leer je door middel van de allerbeste breintechnieken en de slimste tools nog beter met informatie om gaan. Doen!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.
Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog