Als je (voor je werk of je plezier) veel online leest, dan kun je nogal eens tegen problemen aanlopen. Lastige lettertypes en irritante advertenties dwarsbomen je leesplezier én -snelheid! Tenzij je de tool kent die praktisch alle problemen van online lezen – in 1 klik! – oplost. Dit is ‘m.
Het internet is nog geen 30 jaar oud, maar er zijn al 966 miljard sites op te vinden, gebruikt en gelezen door bijna 2 miljard mensen wereldwijd. WordPress alleen al host 76 miljoen weblogs, zoals deze. Conclusie: als je wil kun je tot het einde der dagen online lezen! Misschien ben je niet per sé zo’n leergierige of nieuwsgierige online lezer, maar lees je voornamelijk online of op je PC voor je werk.
In welke online hoek je ook leest, je zult tegen een paar typische problemen aan lopen. Online lezen is zelfs een stuk lastiger en uitdagender dan offline lezen. Effectief offline lezen en snellezen, vanaf papier, is een eitje vergeleken met online lezen:
- Je zorgt voor minimale externe afleiding (vooral deze).
- Je pakt het papier en legt het onder je neus.
- Je pakt je pointer (een pen, potlood of markeerstift).
- Je leest (snel) via je pointer en annoteert/markeert ondertussen.
Bij online lezen en snellezen is het verhaal net even anders:
- Je hebt te maken met externe afleiding (buiten je scherm) én interne afleiding (binnen je scherm beweegt en piept en plopt er vanalles).
- Je hebt geen flexibel papier, maar een statisch scherm (voor je neus, niet eronder).
- Je kunt niet met een pointer over je beeldscherm bewegen (oké het kan, maar het is verre van handig – en het ziet er nogal vreemd uit bij je collega’s).
- Je kunt geen markeringen of notities op je scherm maken (kun je hem daarna weggooien).
Hoe kun je tóch effectief en snel online lezen en snellezen?
Online lezen – het probleem opgelost
Alle andere uitdagingen bij online lezen zijn secundair, als je deze hebt opgelost. Het primaire probleem: die eeuwige afleiding.
In dit geval niet alleen externe afleiding die je beperkt bij het (snel)lezen. Dat is al een kluif. Interne afleiding doet ook nog een duit in het zakje, via de webpagina waar je op leest (denk: advertenties, onleesbare lettertypen, onlogische opmaak) én de PC die je gebruikt (denk: inboxmeldingen, Facebookverleidingen).
Al die afleiding die bij online lezen komt kijken, dat is dus je grootste probleem. Maar voor elk probleem is een oplossing (echt waar), zolang je maar weet wat die oplossing is. Bij dezen – in drievoud! Maar let vooral op de eerste.
1. Zet de pagina in leesmodus
De meestgebruikte browsers hebben tegenwoordig een modus om elke pagina te ontdoen van alle mogelijk afleiding – en de focus volledig terug te brengen naar het online lezen. Het elimineert advertenties, wist alle extra’s en poespas en geeft je de mogelijkheid om lettertypes en lettergrootte aan te passen. Een briljante tool, zoals beloofd. En in elke browser in een klik in- of uitgeschakeld, wanneer je online wil browsen (gewone modus aan, leesmodus uit) of lezen (leesmodus aan!):
SAFARI
Het enige dat je in deze browser moet doen om de één-klik-leesmodus tevoorschijn te toveren, is hem activeren. Dat doe je via het Voorkeuren-menu (linksboven in je scherm, onder Safari) > klik op het tabblad Websites > Reader > Bij bezoeken van andere websites > Aan:
En dat levert je dan deze prachtige leesmodus-functie op. Kun je vanaf nu automatisch inschakelen (rechts) en uitschakelen (links), via het icoontje links in je adresbalk:
voor
na
INTERNET EXPLORER
In de recente versie van Internet Explorer is de leesmodus-knop meteen te vinden, rechts naast de adresbalk. Klik en alle afleiding verdwijnt, zodra jij (samen met je webpagina) in leesmodus gaat:
GOOGLE CHROME
Chrome heeft de instelling (nog) niet automatisch in de browser zitten, maar werkt met te installeren extensies. ‘Clear Read’ komt als beste uit de test. Google ‘clear read for Chrome’ en je kunt hem gratis in de Chromestore downloaden. Vanaf nu is hij rechts naast je adresbalk te vinden:
Zit je trouwens op een kwaliteitsblogs of -site, dan is het design gemaakt voor minimale afleiding bij online lezen. Kijk maar naar de leeslook van Medium, Volkskrant en ons eigen Snellezen.com, Assertief.nl en Timemanagement.nl!
2. Gebruik een ander scherm
Een andere oplossing (die iets meer werk is, maar des te effectief werkt tegen alle soorten online afleiding en voor online lezen) is: zorgen dat je de tekst leest op een ander scherm dan je PC. Met de juiste tools stuur je complete pagina’s, artikelen of gedeeltes van teksten door naar je tablet of Kindle:
PUSH TO KINDLE
Nog een knop voor je webbrowser, die de tekst rechtstreeks naar je Kindle stuurt. Met dat apparaat los je een hoop ellende in één klap op:
- Je kunt hem flexibel voor je houden, op je bureau of in je hand, in plaats van naar dat statische PC-scherm voor je staren. Optimaliseer je leeshouding: met een hoek van 30 graden omhoog of omlaag.
- Je kunt er wel makkelijk een pointer gebruiken. Niet door het scherm aan te raken natuurlijk, maar hem losjes erboven te houden, mee-bewegend over de regels: helpt met (snel) meelezen.
- Je hebt geen last van afleidingen zoals inboxmeldingen en Facebookverleidingen. Die zijn ver bij je uit de buurt!
Eenzelfde alternatief, maar hiermee stuur je de tekst naar je tablet of smartphone. Ander scherm, zelfde fijne oplossing. Wel even de app installeren op je apparaat, en de knop in je browser! Klik – en de tekst is doorgestuurd, in de app te lezen in de perfecte leesmodus:
EVERNOTE WEBCLIPPER
De browserknop Webclipper stuurt je online tekst naar de app Evernote – die je vervolgens op PC, laptop, tablet of smartphone kunt (snel)lezen. Net zo fijn als de bovenstaande optie, plus een extraatje: je kunt hier meteen markeren en noteren, bij het scannen van de tekst (de perfecte voorbereiding voor optimaal lezen)!
3. Elimineer de rest van de verleidingen
Je inbox, Facebook, Nu.nl… Ze lijken te vragen om gecheckt te worden. “Gewoon gauw even tussendoor”, denk je dan. Maar het leidt je direct af van je leeswerk en haalt je rechtstreeks uit je concentratie-flow. Een onderbreking van een minuut kan je zo een half uur aan concentratie kosten! Daarom, de volgende (minstens zo slimme) tools, speciaal voor de rest van de afleiding die het internet je biedt:
INBOX PAUSE
Pauzeert, zoals de naam al doet vermoeden, je inbox. Geen mail, totdat jij het wil! Één knop (voor Gmail of Outlook), en jij hebt de controle over je leestijd terug:
GO FUCKING WORK
De tool voor iedereen die zichzelf niet (altijd) kan beheersen en tussen het online lezen of snellezen door “éééven” naar Nu of Facebook moet browsen. Go Fucking Work blokkeert de door jou gekozen sites, die je afleiden van je leeswerk, zolang je deze knop ingehouden houdt, zonder er doekjes om te winden. En dat is dan nog zacht uitgedrukt, als je de ‘harde’ uitdrukkingen ziet van Go Fucking (zegt het al) Work.
TABLESS TUESDAY!
En tenslotte de uitvinding van journalist en ervaringsdeskundige in de online afleiding James Hamblin: Tabless Tuesday. Niets meer aan toe te voegen.
Samengevat
Slim lezen, snel lezen, effectief leren en onthouden kun je leren. Maar de belangrijkste factoren van de snellezen techniek zijn een stuk uitdagender in de uitvoering, wanneer je online leest. Het grootste probleem – naast een pointer gebruiken en markeringen maken – is de enorme afleiding die je bij online lezen tegenkomt.
Bij ‘offline’ snellezen is het al lastig, ‘online’ maakt het je nog moeilijker. Dat komt ten eerste omdat je ‘online’ vaak leest op een multifunctioneel device. Een stuk papier kan je niet afleiden om Facebook of je inbox te checken; je PC of smartphone wel. Ten tweede heb je, als je van een website leest, te maken met allerlei lokale afleiding: advertenties, lastige lettertypes, enzovoorts.
Gelukkig zijn al je online lezen of snellezen problemen opgelost, met een paar simpele fixes – die je rechtstreeks in je browser of als app installeert:
1. Zet de webpagina op leesmodus, voor een afleidingsvrije look, in:
-
- Safari
- Internet Explorer
- of Google Chrome.
2. Gebruik een ander leesscherm: stuur je tekst met 1 knop van web naar smartphone, ereader of tablet.
-
- Push to Kindle (van web naar Kindle ereader)
- Pocket (van web naar lees-app)
- Evernote Webclipper (van web naar Evernote-app)
3. Elimineer de rest van de verleidingen, die een online device of het web te bieden hebben, via:
-
- Inbox Pause (pauzeert je mail)
- Go Fucking Work (blokkeert ingestelde afleidingssites)
- Tabless Tuesday (de net zo curieuze als effectieve uitvinding van journalist James Hamblin)
Of toch maar weer gewoon offline lezen?
Meer leren?
Graag echt professioneel online en offline leren snellezen, en informatie slim verwerken en onthouden? Volg de 1-daagse training!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons ondere andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.
Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog