Je inbox stroomt over door het aantal nieuwsbrieven die je maandelijks ontvangt, maar ze daadwerkelijk lézen — hó maar. Jammer eigenlijk, nieuwsbrieven lezen kan namelijk ontzettend nuttig zijn — zolang je er aan toekomt, natuurlijk. Ook dat lukt nu, in 5 stappen!

Nieuwsbrieven lezen op de oude manier? Je lijkt wel gek — letterlijk

Nieuwsbrieven lezen, het is een fantastische manier om op de hoogte te blijven van interessante artikelen en ontwikkelen. Je staat dan ook bij meerdere maillijsten ingeschreven. Regelmatig merk je echter dat jouw inbox lijkt te overstromen met nieuwsbrieven uit alle hoeken en gaten:

Van nieuwsbrieven waar jij je járen geleden voor hebt ingeschreven tot aan berichten waarvan jij je niet eens kunt herinneren dat jij daar ooit je mailadres hebt achtergelaten — jouw inbox is gevuld met nieuwsbrieven die stuk voor stuk om je aandacht schreeuwen, ongeacht of jij de informatie wel interessant vindt.

Niet heel vreemd dus dat ze meeste van die berichten dan ook meteen – ongelezen – worden verwijderd. Je ziet simpelweg door de bomen het bos niet meer en de tijd nemen om ze allemaal te lezen, heb je gewoonweg niet!

Nieuwsbrieven lezen op de oude manier Je lijkt wel gek — letterlijk.

En die enkeling die er wel doorheen glipt, de nieuwsbrief die wél jouw aandacht weet te grijpen — nou, dáár haal je dan ook het maximale uit. In plaats van dat je een momentje pakt – kopje koffie erbij – en even rustig die nieuwsbrief doorloopt, ga je er haast manisch mee om:

Je opent ‘m en leest een paar regels. “Toch maar archiveren” denk je, waarna je – enkele uren later – ‘m toch weer opent om hem vervolgens wéér te laten verstoffen.

Geloof je ons niet?

Nieuwsbrieven lezen - doe het goed

Dit is een voorbeeld uit de statistieken van onze eigen nieuwsbrief. Zoals je ziet openen enkele lezers de nieuwsbrief maar liefst 82 (!) keer voordat ze hem hebben ‘uitgelezen’.

Het is haast een beetje alsof je telkens dwangmatig richting de brievenbus loopt, de post opent en weer weglegt — en dat 82 keer…

Kan – nee, moet! – anders.

Nieuwsbrieven lezen — 5 eenvoudige stappen.

Nieuwsbrieven wél lezen — 5 eenvoudige stappen

Dus, wat gaan we doen? Zorgen dat die nieuwsbrieven wél worden gelezen én die inbox voortaan fris en schoon blijft. Hoe? Door ze voortaan op één overzichtelijke plek te laten binnenstromen.

Dat kan heel eenvoudig. Zolang je deze 5 stappen volgt:

Stap 1: Stop met verzamelen en scheid het kaf van het koren

Allereerst beoordeel je iedere nieuwsbrief die op dit moment nog zijn weg richting jouw inbox vindt. Stel jezelf hierbij een aantal vragen:

Vind ik de inhoud interessant?

Ben ik daadwerkelijk van plan de inhoud te lezen?

Vind ik de interval waarmee ik de nieuwsbrieven binnenkrijg aangenaam?

Zodra jij namelijk iedere 3 dagen een bericht ontvangt mét taaie materie die je tóch niet leest, dan is de oplossing simpel: uitschrijven en verwijderen.

Daarnaast stel je jezelf ook diezelfde 3 vragen wanneer je overweegt je in te schrijven voor nieuwe nieuwsbrieven. Zodra jij de informatie bij voorbaat al niet interessant vindt of het toch niet gaat lezen, schrijf je er dan ook niet voor in.

Klinkt simpel, maar als jij je in het verleden aan dit advies had gehouden, zou je nu niet met een overvolle inbox zitten…

Stap 2: Verzamel informatie op één vaste plek — met ‘Feedly’

Er blijven dus nu een aantal nieuwsbrieven in je inbox over, namelijk die wat jij wél interessant vindt, wél wilt lezen, maar waar je waarschijnlijk niet aan toekomt.

Om nu te voorkomen dat deze nieuwsbrieven bedolven worden onder alle andere mailtjes doe je één simpel ding: je stopt met het verzamelen van nieuwsbrieven in je mailbox!

Jouw mailbox is namelijk niet bedoeld voor het bewaren en binnen krijgen van interessante artikelen; jouw mailbox is bestemd voor het ontvangen van mail. Logisch eigenlijk.

En die nieuwsbrieven dan, waar ontvang je die?

Nou, jij gaat daar een aparte tool voor gebruiken, namelijk Feedly.

Deze ontzettend handige feedreader gaat vanaf nu fungeren als jouw persoonlijke cockpit voor blogs, nieuwsbrieven en artikelen:

Alles komt hier op binnen, waardoor jij niet meer jouw inbox hoeft af te struinen naar dat ene interessante artikel. De laatste nieuwtjes en updates van jouw favoriete site vind je voortaan op één slimme plek.

Jij bewaart hierdoor niet alleen het overzicht, je voorkomt ook dat jouw inbox een zooitje wordt.

En het mooiste? Je kunt Feedly altijd en overal gebruiken, of dat nu via de computer, tablet of telefoon is.

Neem daarom nog eens je mailbox erbij. Het zou zomaar kunnen dat veel nieuwsbrieven waar jij op dit moment wél nog op geabonneerd bent, ook te vinden zijn in Feedly — bijvoorbeeld die van ‘The Huffington Post’.

Uitschrijven in je inbox dus, toevoegen op je Feedly feed!

Nieuwsbrieven lezen doe je met Feedly

Stap 3: Filter wekelijks wat je wél en niet gaat lezen

Op je Feedly-feed zul je nu al jouw artikelen tegenkomen — de een net wat interessanter dan de ander. Omdat je wellicht op dit moment niet de tijd hebt om ze allemaal door te lezen, sla je ze op. Op die manier lees jij ze op een later tijdstip wanneer het je wél uitkomt.

Dit kan in Feedly heel simpel door het artikel te bewaren in de map ‘Read later’ – ‘later lezen’.

Nieuwsbrieven lezen

En die artikelen die je niet interessant vindt, daar doe je gewoon niets mee. In tegenstelling tot je mailbox creëren ze geen chaos tussen al jouw andere ongelezen berichten. Jij filtert dus alleen die artikelen uit die jou wel interessant lijken.

En dan nu de belangrijkste stap:

Stap 4: Léés je interessante artikelen — plan het in

Die nieuwsbrieven zijn dan wel leuk en aardig, ze moeten natuurlijk ook gelezen worden.

Om te voorkomen jouw uitstelgedrag daar een stokje voor steekt, maak je er een gewoonte van. Niets heftigs, gewoon even een uurtje in de week ervoor uittrekken om de stapel door te spitten — wat waren de interessante artikelen die je had bewaard om later te lezen?

Plan daar desnoods tijd voor vrij in je agenda en maak er een terugkerende taak van in je takenmanger. Zo weet je zeker dat je er aan toekomt!

En dan?

Zodra je het artikel hebt gelezen, zijn er twee dingen die je kunt doen:

  • Je vindt het artikel niet interessant of je wilt er verder niets meer mee doen. Verwijder het artikel uit je ‘later lezen’ map door het de markering uit te schakelen óf selecteer ‘Mark all as read’ om in één keer de alle artikelen als ‘gelezen’ te markeren. Zo is je map weer schoon en fris voor later gebruik.

Nieuwsbrieven lezen heel makkelijk met deze tool

  • Je vindt het artikel interessant en wil deze opslaan voor later gebruik. Vind je het nu handig om een artikel te bewaren, bijvoorbeeld als inspiratiemateriaal, wijs deze dan toe aan een zogenaamd ‘Board’. Dit is een verzamelplek van alle artikelen die onder eenzelfde thema vallen, bijvoorbeeld alles dat te maken heeft met marketing.

Nieuwsbrieven lezen op een slimmere manier

Op die manier kun je het later eenvoudig terugzoeken.

Stap 5: Blijf kritisch en werk bij

Tot slot zul je ook bij het gebruik van Feedly kritisch moeten blijven op de informatie die binnenstroomt. Je wil niet dat ook dit platform uiteindelijk overstroomt met artikelen en nieuwsbrieven die je toch niet leest.

Jouw laatste stap is dan ook praktisch hetzelfde als de éérste stap: blijf het kaf van het koren scheiden:

Maak er een terugkerende taak van in je takenmanager zodat je iedere maand checkt of de informatie waar jij op geabonneerd bent, nog wel bij je aansluit. Zodra je merkt dat je een nieuwsbrieven van een bepaalde site niet leest, schrijf je dan uit.

Zo blijf jij op de hoogte van je favoriete informatie en blijft jouw newsfeed fris en schoon!

Kortom

Nieuwsbrieven lezen is een ontzettend handige manier om up to date te blijven, zolang je het tenminste goed doet:

Dat kon, in stappen:

  • Stop met verzamelen en scheid het kaf van het koren.
    Schrijf je alleen in voor nieuwsbrieven die jij werkelijk interessant vindt. Zijn ze dat niet, meteen verwijderen en uitschrijven.
  • Verzamel informatie op één vaste plek — met ‘Feedly’.
    Bewaar het overzicht door artikelen binnen te laten komen op één vaste plek — je newsfeed in Feedly. Het bespaart je een hoop uitzoekwerk en voorkomt dat jouw inbox volstroomt met artikelen die je toch niet leest.
  • Filter wekelijks wat je wél en niet gaat lezen.
    Heb je geen tijd om een interessant artikel te lezen, sla deze dan op in de map ‘Read later’. Op die manier lees jij ze op een later tijdstip wanneer het je wél uitkomt.
  • Léés je interessante artikelen — plan het in.
    Trek wekelijks een uurtje uit om je opgeslagen artikelen te lezen. Plan het in je agenda of maak er een terugkerende taak van in je takenmanager.Heb je een artikel gelezen, dan kun je twee dingen doen: je verwijdert het artikel uit de map ‘Read later’ of je slaat het artikel op voor later gebruik in een zogenaamd ‘Board’.
  • Blijf kritisch en werk bij.
    Om te voorkomen dat je newsfeed uiteindelijk ook volstroomt met artikelen die je niet leest, plan je een terugkerende taak in je takenmanager waarbij je checkt of de informatie die binnenkomt nog wel relevant is.

Tot slot geven we je nog een extra tip mee

Ook al gebruik je nu Feedly en Pocket, houd je aan 1 gulden regel: Only Handle It Once. (‘OHIO’, in het kort.)

Voortaan bewaar, lees en verwijder of archiveer jij jouw nieuwsbrieven. Op die manier ga jij minder manisch met je newsfeed om en is dat 82 keer openen, lezen, wegklikken en wéér aanklikken verleden tijd!

Zo kun jij lekker, met een kopje koffie in de aanslag, al jouw favoriete nieuwsbrieven lezen.

Meer leren over het verwerken van informatie?

Lijkt het je nu ook handig om nóg sneller die artikelen in je newsfeed te lezen? Wat dacht je van het achter de hand hebben van een aantal technieken waardoor je die info ook nog eens beter onthoudt?

Dat kan hoor, door middel van snellezen!

Kom daarom eens naar onze 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen. Hier leer je hoe een aantal ontzettend handig breintechnieken waardoor je niet alleen als een tierelier door die nieuwsbrieven heen gaat, je leert deze informatie ook beter opslaan én verwerken. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld veel moet lezen om bij te blijven in je vakgebied.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog