Het is niet gek dat je moeite hebt met focussen: ongeplande bezoekjes van collega’s, telefoontjes van klanten en andere concentratievreters; jouw aandacht wordt gedurende je werkdag constant opgeëist. Hoe kom je dan aan werken toe? Om dat probleem op te lossen, stelden wij een 4-stappenplan samen. Zo krijg je eindelijk gedaan wat je moet doen én ervaar je meer rust. 

Van ‘moeite met focussen’ naar ‘super geconcentreerd werken’

Het lijkt je weer eens niet gegund. Je hebt een berg aan werk liggen dat liever gisteren dan vandaag op het bureau van je baas had moeten liggen. En nu je er eindelijk aan kunt toekomen, staan er om de haverklap collega’s voor ieder wissewasje aan je bureau. Om nog maar te zwijgen over die telefoon die om de haverklap oplicht een een e-mailbox die lijkt over te lopen. Hoe vind je zo jouw concentratie?!

Eenvoudiger dan je denkt. Door even een stapje terug te zetten en te kijken naar het grote geheel: wat moet er gebeuren en hoe pak je dit aan? En kun je daarbij ook nog eens voor een afleidingsvrije omgeving zorgen, dan is dat helemaal ideaal!

Dit 4-stappenplan gaat jou daarmee helpen; om van ‘moeite met focussen’ naar ‘super geconcentreerd werken’ te komen. Aan de slag!

Stap 1. Zorg voordat je begint voor een leeg hoofd

Het ontbreken van duidelijkheid kan een grote stoorfactor zijn wanneer het op concentratie aankomt. Jij kunt je namelijk pas volledig op een taak toeleggen wanneer je weet wat er moet gebeuren en wat jij daarvoor moeten doen.

Voordat je daarom begint, neem je even de tijd om op te schrijven waaraan je gaat werken, bijvoorbeeld op een kladblok. Haal het uit je hoofd. Bedenk eerst waar je naartoe werkt. Wat is het gewenste eindresultaat? Hoe lever je dit aan? Vervolgens vraag je je af welke stappen je concreet moet zetten om dit resultaat te bereiken; zijn er bijvoorbeeld nog collega’s van wie je iets moet ontvangen of moet je je eerst inlezen? Tot slot bereken je hoeveel tijd jou dit ongeveer gaat kosten.

Op deze manier heb je een helder beeld van je eigen verwachtingen en van hoe realistisch het uitvoeren van je taak eigenlijk is. Dat neemt een hoop interne afleiding weg.

Bonustip

Gebruik deze kladblok gelijk voor zaken die tussendoor binnenkomen, maar die niet direct jouw aandacht nodig hebben — zoals een niet dringende vraag van een collega of een gedachte die bij je opkomt (‘… moet niet vergeten om straks een kopie te vragen aan…’). Hiermee voorkom je dat je tussendoor je takenmanager of mailbox moet openen om vervolgens daar afgeleid te raken door werk wat er nog ligt.

Even tussendoor

Wil je dagelijks de beste tips krijgen? Van het verbeteren van je concentratie tot aan het optimaliseren van je workflow? Volg Tijdwinst.com dan op Instagram. Daar delen we de laatste artikelen en inzichten op het gebied van timemanagement, assertiviteit of bijvoorbeeld concentratietechnieken.

Stap 2. Maak er tijd voor vrij door te plannen

Zodra je weet wat jouw tijd en aandacht nodig heeft én hoe lang dit duurt, doe je er verstandig aan om dit ook in je agenda te plannen. Allereerst maak je hierdoor de afspraak met jezelf concreet; jij weet van 10 tot half 12 werk ik aan deze klus. Daarnaast geef je hiermee ook een signaal af aan anderen, namelijk dat je tussen die tijd niet gestoord wil worden. Handig, wanneer je agenda inzichtelijk is voor collega’s.

Bonustip

Probeer grote concentratieklussen zo vroeg mogelijk op de dag te plannen. Niet alleen omdat je dan nog vers in je focus zit, maar vaak is dat ook het moment waarop je de minste last hebt van afleiding vanuit je omgeving. Pluspunt: door maar gelijk met een belangrijke focus klus te beginnen ben je er van af! Zo heb je de rest van de dag nog om losse eindjes weg te werken.

Stap 3. Zorg voor een afleidingsvrije omgeving

Je weet nu waaraan je gaat werken en hebt er daadwerkelijk tijd voor in je agenda gepland. Uitstekend. Het is nu aan jou om de tijd die je hebt te bewaken. Doe dat door je concentratie serieus te nemen en ervoor te zorgen dat je in ieder geval niet wordt afgeleid door dingen die jezelf in de hand hebt. Denk bijvoorbeeld aan een bliepende telefoon of een programma op de achtergrond dat telkens je aandacht opeist.

Ben je bewust van zulke stoorzenders en elimineer ze:

  • Zet al je notificaties uit; telefoon, mailbox, chatprogramma, noem maar op.
  • Blokkeer desnoods afleidende websites, zoals Instagram, Facebook of NU.nl.
  • Laat collega’s weten dat je de komende 2 uur niet bereikbaar bent. Verander bijvoorbeeld je Teams-status, geef het aan in jullie gezamenlijke agenda of stel je out of office in.

Daarnaast speelt de omgeving waarin je werkt ook een grote rol. Zoek daar een afleidingsvrije ruimte op, bijvoorbeeld de stilte plek op je werk. Werk je thuis, trek jezelf dan terug, sluit de deur en draag een noise cancelling headset om overige geluiden weg te filteren.

Stap 4. Werk in focus blokken

Het enige dat nu nog rest is daadwerkelijk beginnen. Je weet per slot van rekening wat je moet doen en hebt er voor gezorgd dat je in de tijd die je gereserveerd hebt ongestoord aan de slag kunt.

Om nou te voorkomen dat je aandacht tussendoor verslapt, en dat zal na een tijdje gegarandeerd gebeuren, ga je slimmer met je energievoorraad om: in plaats van een sprint te trekken, focus jij je op het rennen van een marathon.

Breek de klus op in kleinere stukken en neem tussendoor korte pauzes om zo je concentratie op te laden. Je kunt dit aan de hand van de pomodoro techniek doen (25 minuten werken, 5 minuten pauze) of je kiest voor grote focus blokken (onze voorkeur):

Zet een timer voor 50 minuten en werk gedurende die tijd zonder afleiding (dus geen telefoon, e-mail of ander ge-multitask) aan de klus. Neem vervolgens 10 minuten een prikkelvrije pauze. Dat houdt in dat je ook in die tijd géén telefoon checkt of andere werkzaamheden oppakt. Enkel jij, een kop koffie en desnoods een korte wandeling buiten!

Herhaal dat tot je je werk erop hebt zitten. Na enkele focus blokken mag je gerust een pauze van een half uur nemen, maar let erop dat ook die prikkelvrij is!

Kortom

Je vroeg je af: “hoe houd ik mijn concentratie vast?” Je weet het nu. In slechts vier stappen ga je van constant afgeleid naar super geconcentreerd werken! Probeer het dus zelf eens uit en ontdek hoeveel je eigenlijk in een korte tijd kunt doen. Beter nog: wat geconcentreerd werken voor een rust geeft.

Veel succes met je nieuwe 4-stappenplan:

Stap 1. Zorg voordat je begint voor een leeg hoofd
Stap 2. Maak er tijd voor vrij door te plannen
Stap 3. Zorg voor een afleidingsvrije omgeving
Stap 4. Werk in focus blokken

Meer lezen over concentratie? Lees deze artikelen of ons boek

Wil je meer leren over wat moet je doen als je je niet kan concentreren? Lees dan ons boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Daar vertellen we je meer over je concentratievermogen en dan met name wat jij als kenniswerker kunt doen om daar het beste van te maken!

Direct verder lezen? Check dan eens deze artikelen:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Training Snellezen

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time-management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog