Een gortdroog of complex boek voor je kiezen gekregen? Vrees niet — volg je deze 4 adviezen op dan wordt zelfs het ingewikkeldste boek een makkie om te lezen. Pluspunt? Je begrijpt én onthoudt de materie ook nog eens beter. Wie wil dat nou niet?!

Moeilijke teksten lezen? 4x wat het voortgezet onderwijs je niet leerde:

Het lukt je maar niet om door dat zware en te theoretische boek heen te komen. Al meerdere malen ben je er aan begonnen, maar al na het eerste hoofdstuk geef je je gewonnen — het is te veel informatie en je hebt geen idee hoe je dit in hemelsnaam gaat onthouden.

Dat is niet gek. Hoewel we namelijk allemaal hebben leren lezen in groep 3, lees je – zonder dat je het doorhebt – ontzettend ineffecient. In plaats van je te focussen op wat je nu precies leest, ben je vaak eerder bezig met hoeveel je leest: pagina’s, hoofdstukken, boeken.

“Poeh, ik heb er al vier hoofdstukken op zitten. Nog twee en dan heb ik dit monster van een boek eindelijk uit!”

… dat werkt niet.

Leer je echter op een nieuwe, slimmere manier lezen – een waarmee je er daadwerkelijk zeker van kunt zijn dat je de informatie onthoudt – dan benut je jouw leestijd veel efficiënter.

Pak dus je boek erbij en ga met de volgende tips aan de slag:

1. Markeer belangrijke zinnen en paragrafen

Wanneer je een woord of zin aanduidt met een marker, is dat voor jouw brein een seintje dat het extra moet opletten — hierdoor onthoudt het de informatie vervolgens beter.

Kom je dus een stuk informatie of een goed inzicht tegen, markeer dit dan. Hierdoor geef je jezelf een paar extra seconden om het op je in te laten werken. Zo lees je niet alleen bewuster, je slaat de informatie ook nog eens langer en beter op.

De meest voor de hand liggende manier is om zo’n gele marker te gebruiken, maar er zijn ook andere manieren om een woord of zin door middel van extra op te laten vallen:

  • Gebruik bijvoorbeeld verschillende kleuren pennen of markeerstiften of nóg meer onderscheid aan te brengen in teksten — werkt overzichtelijk voor je brein.
  • Pen aan de zijkant van de pagina steekwoorden neer of andere korte zinnen — zo steek je nog meer van de informatie op.
  • Werk met tekens en symbolen, bijvoorbeeld een uitroepteken wanneer iets extra belangrijk is of een sterretje wanneer je een stuk informatie op een later moment nog wilt opzoeken — vindt je brein fijn.

Moeilijke teksten lezen. Markeer belangrijke zinnen

2. Schrijf de belangrijkste informatie op

Wil je nog beter moeilijke teksten lezen, dan kun je naast het markeren van belangrijke stukken, een andere geweldige methode toepassen: de Cornell Methode.

  • Je neemt een kladblok en verdeelt het papier in drie delen: een smalle kolom links, een brede kolom rechts en een smalle strook onderaan de pagina.
  • In die linkse kolom schrijf je alle steekwoorden die bij je opkomen. Het vlak onderaan de pagina gebruik je om de tekst in een paar zinnen samen te vatten.
  • Het grote vlak gebruik je om in je eigen woordenerg belangrijk – notities te maken. Hierbij kun je de tekens en symbolen uit de vorige tip handig gebruiken.

Dat ziet er dan zo uit:

Moeilijke teksten lezen. schrijf belangrijkste informatie op

Door in je eigen woorden ieder hoofdstuk samen te vatten en deze vervolgens overzichtelijk op te schrijven, maak je het je brein nog makkelijker lastige teksten te ontcijferen en te onthouden;

De tekst in je eigen woorden samenvatten dwingt je namelijk na te denken over wat je nou precies hebt gelezen. Het vervolgens visueel aanvullen met kleuren, symbolen en tekens zorgt ervoor dat je brein zaken beter kan onderscheiden.

Dit noteren neemt misschien wat meer tijd in beslag, maar hierdoor begrijp je de tekst wel beter. Gun jezelf daarom deze extra tijd.

3. Vat het hele boek samen

Neem deze aantekeningen nog eens door en ga in vogelvlucht door het boek heen — zijn er nog zaken waarbij je extra opheldering wenst? Zijn er nog dingen onduidelijk? Staan er moeilijke woorden in die je niet begrijpt? Neem de tijd om deze zaken puntsgewijs op te zoeken, zodat jij volledig begrijp waar de stof over gaat.

Vervolgens vat je het hele boek samen. Doe dit door de samenvatting die jij bij ieder hoofdstuk aan de onderkant van de pagina hebt gemaakt, samen te voegen in één geheel — opnieuw in eigen woorden. 

Door opnieuw door de meest belangrijke lessen heen te gaan, verhoog je jouw begrip van het boek.

Extra tip: Sla deze uiteindelijke versie op in Evernote. Zo kun je op ieder moment de informatie raadplegen, mocht je hem op een later moment nog eens willen doorlezen.

Moeilijke teksten lezen. Vat het boek samen

4. Onderneem na ieder hoofdstuk actie

Wil je nu écht zeker weten dat je de inzichten en informatie begrijpt, voer het dan meteen uit.

Stel dat je een ingewikkeld boek leest op het gebied van persoonlijke effectiviteit. Natuurlijk heb je er ontzettend veel aan om de boel samen te vatten. Zo begrijp je de theorie. Pas wanneer je het daadwerkelijk tot uitvoering brengt, weet je zeker hoe de vork in de steel zit. Proberen = leren.

Wees meer dan een kennis-junkie. Onderneem direct actie — bijvoorbeeld na ieder hoofdstuk.

Stel jezelf daarom telkens deze 3 vragen:

  • Kan ik dit advies direct toepassen op mijn eigen leven?”
  • Hoe zou het mij en mijn leven veranderen wanneer ik 90% van de adviezen opvolg?”
  • “Wat is de eerste stap die ik kan ondernemen om de adviezen van de schrijver toe te passen op mijn leven?”

Pas de tips en kennis dus toe, want dan pas leer je het.

Moeilijke teksten lezen hoeft niet moeilijk te zijn

Kortom: moeilijke teksten lezen hoeft niet moeilijk te zijn

Neem dat boek waar je maar niet doorheen komt er eens bij en pas de volgende technieken toe. Gegarandeerd dat het een stuk vlotter gaat:

  1. Markeer belangrijke zinnen en paragrafen — gebruik een marker of werk met verschillende kleuren, symbolen en tekens om informatie die je niet begrijpt extra aandacht te geven.
  2. Schrijf de meest belangrijke informatie op — vat ieder hoofdstuk in je eigen woorden samen aan de hand van de Cornell Methode. Het dwingt je na te denken over de stof.
  3. Vat het hele boek samen — neem de samenvattingen uit de vorige stap erbij en vat deze opnieuw samen in je eigen woorden. Denk na over eventuele onduidelijkheden en zoek deze op.
  4. Onderneem na ieder hoofdstuk actie — pas wanneer je de stof in de praktijk toepast, leer je.

Meer weten? Volg een cursus Snellezen

Wanneer je bij ons een 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen volgt, leer je pas écht hoe je deze methoden toepast.

Onder begeleiding van een expert ontdekt je verschillende manieren waarop je een tekst niet alleen beter, maar ook sneller kunt lezen. Een aantal handige noteer- en mindmap methoden kunnen hier natuurlijk niet bij ontbreken. Moeilijke teksten lezen wordt hierdoor een makkie.

Doen!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog