Digitaal notitieblok – 1 tool maakt je aantekeningen wél nuttig.

Doe jij het nog op papier? Notuleren, research noteren en studeren? Geen probleem, als je het uiteindelijk maar digitaliseert. Met 1 digitaal notitieblok, dat al je informatie en notities in een klik (of zelfs zonder!) voor je bewaart. Om het nooit te vergeten en altijd terug te vinden. Zo heb je er wat aan.

Sommige dingen zijn tijdloos, en andere dingen zijn echt van deze tijd. Pen en papier: gaat nooit verdwijnen. Het blijft de beste tool om materie vast te leggen, om te noteren. Volgens je brein dan. Tijdloos.

Technische ontwikkelingen daarentegen – apps en andere softwareprogramma’s – kunnen ontzettend snel opkomen en weer verdwijnen. Maar er zijn er altijd een paar die blijven. Zo’n digitaal blijvertje, en waardige compagnon voor het tijdloze pen en papier, is Evernote.

digitaal notitieblok

Je probleem

Je zit met een probleem. Je kunt zoveel noteren als je wil: tijdens die vergadering, lezing of college om te onthouden wat er gezegd wordt, over het boek dat je aan het lezen bent om ervan te leren, of voor je PhD-onderzoek of scriptie om een overzicht te krijgen in die wirwar van informatie en research die je hebt verzameld. Noteren lukt altijd. Notebooks vol, pen na pen kun je leeg kladden.

Maar zorgen dat je kunt terugvinden wat je noteerde of gemarkeerd hebt, da’s een ander verhaal. Dat gaat je lastig lukken zonder technologie. Al die losse papiertjes, markeringen in de kantlijn, gearceerde gedeelten in je boek en volgekliederde notebooks – die gaan weliswaar nergens naartoe, maar om nou te vinden wat je zoekt tussen al die papieren – net op het moment dat je het nodig hebt? Niet ideaal. Meestal ligt die ene notitie net op een andere plek dan jij bent, of je vindt überhaupt die ene quote niet meer tussen die berg notities die je optekende.

Daar heb je niks aan. Want zeg eens: waar zat ook alweer die ene quote uit dat ene boek? Ergens tussen je notities, ja.

digitaal notitieblok

Papier is goed om te noteren, niet om te reproduceren.

Onthouden. Papier kan niks onthouden. Om maar niet te spreken van je hoofd. Vergeet het maar, dat kan niet meer dan 7 dingen tegelijkertijd opslaan.

Wil je nog iets nuttigs doen met je notities en informatie, verwerk ze dan: sla ze op – en laat de technologie van deze tijd je een handje helpen. Het kan namelijk in een klik.

Dus: lezen, luisteren en leren doe je met je hoofd, noteren doe je met pen en papier – en bewaren om ooit terug te vinden wat je leest, leert, hoort en noteert doe je met een digitaal notitieblok. 

De oplossing: digitaal notitieblok

Met Evernote, om precies te zijn. (Geen aandelen, gewoon een goed product.) Wat er zo goed is aan Evernote als digitaal notitieblok?

 • Al je digitale notities zijn altijd vindbaar en toegankelijk op 1 centrale plek, als je thuiswerkt en werkgegevens nodig hebt bijvoorbeeld.
 • Al je digitale notities zijn doorzoekbaar, als je net die ene quote zoekt bijvoorbeeld.
 • En al notities op papier zijn – net als alle andere offline en online informatie – in 1 klik over te brengen naar je digitaal notitieblok.

begrijpend lezen

Hoe dat werkt

Je notities en andere te bewaren (achtergrond)informatie overbrengen naar Evernote kan, heel simpel zelfs. Dat is één van de belangrijkste kenmerken die deze digitale ontwikkeling de beste in zijn soort maakt. Maar hoe? Hoe krijg je die notities uit je geschreven notebook, die geprinte handout, die informatie uit dat online artikel en je markeringen uit een e-book of PDF ín dat digitiaal notitieblok? Heeft Evernote een paar mooie foefjes voor:

1. Smart Writing Set (digitaliseert papieren notities)

Als Moleskine (van de notebooks) samenwerkt met Evernote, komt er iets goeds uit voor notitiemakers – daar kun je vanuit gaan. In dit geval: de Smart Writing Set. Een pen die eruit ziet als een reguliere pen, maar eigenlijk een intern digitaal systeem heeft dat je geschreven notities direct leest en rechtstreeks overzet naar je digitaal notitieblok.

Back to the Future spul, maar het bestaat al jaren! De laatste versie van de ‘Smart Writing Set’ is zo fijn ontwikkeld, dat het echt naadloos werkt.

Je schrijft met de pen op het bijbehorende (speciale!) notitieblok. De pen leest wat je op het papier zet, door een ingebouwd cameraatje en een ragfijn raster van puntjes op het papier. Het zet zo al je notities rechtstreeks door naar Evernote, of je inbox – en zet het om naar digitale tekst, als je wil! I-de-aal.

2. Scannable (digitaliseert offline informatie)

Werk hier gerust met je pen en markeerstift, als je wil. Maar zet alsjeblieft ook de volgende stap: digitaliseren. (Of zet je aantekeningen rechtstreeks in Evernote, kan natuurlijk ook).

 Digitaliseren van offline aantekeningen doe je met de extra Evernote app Scannable. Je hoeft je iPhone of iPad maar boven je aantekeningen te houden en binnen een tel zijn ze gedigitaliseerd. Ingescand, en automatisch geoptimaliseerd. Hoef jij alleen nog op een knop te drukken om ze naar Evernote te sturen.

Voor alle Android-gebruikers: in Evernote zelf zit ook een scan-optie, die net zo handig werkt – ook met jouw apparaat (Scannable werkt alleen met Apple).

3. Webclipper (digitaliseert online informatie en aantekeningen)

Op je tablet en PC installeer je de Evernote Web Clipper. Op je telefoon de app (voor Apple of Android). Vanaf nu sla je je online (delen van) informatie met zelf toegevoegde notities supersnel op, door op het Evernote olifanten-icoontje in je webbrowser te klikken, te kiezen of je de complete pagina of een geselecteerd gedeelte met of zonder opmerking wil plaatsen, en als je wil zelfs te ordenen in een bepaald notitieboek en te labelen voor een nog betere (terug)vindbaarheid:

digitaal notitieblok

Op je smartphone geselecteerde stukken tekst te delen met de Evernote app (icoontje staat er vanzelf tussen na installatie), met dezelfde verfijningsopties:

 digitaal notitieblok

4. Clippings of Kobonotes (digitaliseert ebook markeringen en notities)

Op je e-reader kun je altijd belangrijke gedeelten uit de tekst highlighten en opmerkingen in de kantlijn zetten. Maar je wilde al je notities centraal op een altijd toegankelijke plek! Die exporteer je dus, zodra je klaar bent. Met de gratis software Clippings, die je Kindle-notities automatisch doorzet naar je Evernote-account. Voor Kobo-gebruikers, de op één na meest gebruikte e-reader, is er KoboNotes.

(Test hier in 10 vragen waar je beter mee kunt lezen om te noteren: een e-reader of tablet?)

Dus

Lezen doe je met je hoofd, notities maken doe je zoals jij wil (met de hand, of digitaal of online) – verwerken doe je altijd in een digitaal notitieblok. En als je “digitaal notitieblok” zegt, zeg je “Evernote”. Er is geen alternatief dat kan tippen aan dit programma. (Geen aandelen in dit bedrijf, alleen maar enthousiasme.) Want:

digitaal notitieblok

 • Al je digitale notities zijn altijd vindbaar en toegankelijk, op 1 centrale plek.
 • Al je digitale notities zijn doorzoekbaar, als je net die ene quote zoekt.
 • En al je overige online en offline informatie is – net als die notities trouwens – in 1 klik over te brengen naar je digitaal notitieblok. Dat komt door een paar fijne features:

  1. Smart Writing set: een ogenschijnlijk normale pen, die ondertussen je handgeschreven notities rechtstreeks digitaliseert naar Evernote.
  2. Scannable (voor Apple) of de interne scan-functie van Evernote (voor Android en Apple), dat je geschreven notities en andere offline informatie in een tel scant en naar je gewenste digitaal notitieboek in Evernote stuurt.
  3. Web Clipper, dat alles online in een klik naar je gewenste digitaal notitieboek in Evernote stuurt. Complete pagina’s, artikelen of één interessante alinea of quote. Kanttekeningen mogelijk.
  4. Clippings of KoboNotes, die de aantekeningen en markeringen op je (Kindle of Kobo) e-reader rechtstreeks naar het gewenste digitaal notitieboek in Evernote sturen.

Daar – in Evernote – vind je alles weer in een klik terug, via de zoekbalk. Zoek op een aangemaakt label (‘jaarvergadering’, ‘2017’ of ‘scriptie’) of rechtstreeks naar de term die letterlijk tussen al je opgeslagen notities en informatie zit.

Zie je? Dat werkt beter dan je papieren notitieboek(en) of hoofd ooit kan werken. Je notitieboeken mogen blijven, maar digitaliseer ze dan. Je hoofd mag ook blijven, maar gebruik het liever als werkplaats dan als opslagplaats voor je notities. Gebruik het om te lezen, luisteren en leren. Gebruik pen en papier om het vast te leggen. Gebruik Evernote om het allemaal op te slaan en terug te vinden.

Simpel!

(P.S. je notities verwerken én onthouden – doe je zo)

Meer leren?

Kom naar onze 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen, voor echt professioneel leren omgaan met informatie: (snel)lezen, leren, noteren én verwerken om nooit meer te vergeten!

Lees alles over onze populaire 1-daagse open trainingen bij jou in de buurt

Lees alles over een 1-daagse in-company training bij jou op locatie

X