Pas wanneer je weet waar je het over hebt – als je het over concentratie en aandacht hebt – kun je pas echt werken met focus. Zelfs wanneer je diep denkwerk en (snel)leeswerk in een drukke en luidruchtige omgeving – lees: kantoortuin – moet uitvoeren. Dit is de definitie van aandacht, en hoe dat jou een laser focus en grote verwerkingscapaciteit oplevert.

Dit is de (enige echte) definitie aandacht

Aandacht wordt “alertheid, concentratie en selectief werken” genoemd. Het wordt opgevat als “het toekennen van verwerkingscapaciteit aan iets of iemand”. Aandacht wordt soms gezien als “even opletten”. Het wordt soms ook opgevat als “je gehele toewijding schenken”. Soms wordt het omschreven als “een cognitief proces van zich selectief richten op één aspect”.

Sommige omschrijvingen doen de definitie van aandacht echter tekort (het is meer dan “even opletten”). Anderen klinken weer alsof het een hele onderneming is, en het je alles kost wat je hebt (valt erg mee). En andere omschrijvingen komen aardig in de richting, maar klinken nog veel te wetenschappelijk en onnodig omslachtig om in te zien wat het werkelijk is.

Aandacht hebben en houden is namelijk niet omslachtig of veel werk, het is simpel. Zolang je de enige echte definitie maar kent. En dit is hem:

“De handeling van het concentreren van je interesse of activiteit op iets of iemand, door te kiezen om deze en geen andere handeling uit te voeren.”

definitie van aandacht is dit

Hij klinkt misschien nog steeds wat saai en misschien zelfs weinigzeggend op het eerste gezicht, maar hier zit alles in wat je moet weten over aandacht, focus en concentratie – om altijd diep werk te kunnen verrichten, zonder dat je je brein moet kraken of hopeloos verloren raakt in de chaos en rumoerigheid om je heen.

Welke belangrijke informatie er schuilgaat in deze definitie?

“Kiezen”. “Deze en géén andere handeling”. – Dat is waar de definitie van aandacht werkelijk om draait, om echt te kunnen focussen op die “iets of iemand”

Of zoals de bekende productiviteit expert James Clear het stelt, refererend aan die andere bekende productiviteit expert Tim Ferriss:

In andere woorden is eliminatie een voorwaarde voor focus. Zoals Tim Ferriss het zegt: ‘Wat je niet doet bepaalt wat je wel kan doen’.”

Die laatste nog even in de herhaling, zodat je hem zeker niet gemist hebt:

“Wat je niet doet bepaalt wat je wel kan doen.”

Hoe kiezen aandacht oplevert

– En niet alleen aandacht. Aandacht voor je taak is de eerste stap. Selectief werken door kiezen levert je vervolgens een grotere verwerkingscapaciteit op (je brein heeft meer ruimte voor informatie), meer ruimte voor creativiteit en je onthoudt beter wat je gedaan, geleerd of gelezen hebt tijdens je focustaak.

Verdeelde aandacht – het tegenovergestelde van aandacht door kiezen – levert je het tegenovergestelde op. Je hebt geen focus, dus krijgt maar met moeite informatie in je hoofd en helder denken lukt al helemaal niet. Tot creatieve oplossingen of inzichten kom je niet en aan het eind van de rit of dag weet je eigenlijk niet precies meer wat je ook alweer gedaan, geleerd of gelezen hebt.

Voorkeur? De eerste versie uiteraard.

Dus ga je kiezen. Kiezen voor aandacht, en alles wat daarop volgt om grote informatiestromen, dikke leesmappen of lastig leerwerk gedaan te krijgen. 

Want, zegt dezelfde James Clear helemaal terecht:

“De meeste mensen hebben geen moeite met focussen. Ze hebben moeite met kiezen.”

En dat is niets vreemds. Als normaal en gezond mens heb je een brein dat razendsnel is afgeleid van een focustaak, zodra er iets in de weg komt. Vooral wanneer je een taak voor de kiezen hebt die cognitief uitdagend is (intensief lees-, denk- en/of leerwerk), neigt je brein naar afgeleid worden. Totdat het niet meer kan. Tot de deadline aan je deur klopt en je wel moet.

Pas dan lijk je focus te kunnen vinden. Niet gek. Wel vervelend. Want de deadline heeft nu voor je gekozen om de taak uit te voeren, niet jij. Gelukkig valt dat op te lossen.

Je aandacht vestigen op één taak met laserfocus, doe je door alles te elimineren dat niet die taak is of met die taak te maken heeft of je kan afleiden van die taak. Jij en de taak, verder is er even niets. 

Natuurlijk moet niet alles permanent wijken voor focus. Slechts tijdelijk, op een vastgesteld moment, moet je ‘nee’ zeggen. En alles waar je ‘nee’ op zegt, mag ervoor of erna. Het liefst erna, totdat jouw focustaak erop zit. Dat is de sleutel tot acute aandacht, opperste concentratie en selectief verwerken.

Laser focus door kiezen – met de 2 lijsten strategie

Hoe je tijdelijk ‘nee’ zeggen voor acute aandacht op de belangrijke en zwaardere denktaken? Als volgt, in een paar stappen, geïnspireerd op een derde beroemde (zakenman en) productiviteit expert – Warren Buffett – en z’n 2 lijsten strategie.

Dit zijn de stappen die Buffett zet om altijd z’n focus en aandacht te houden op (de juiste) belangrijke en vaak diepere denktaken.

definitie van aandacht. zorg voor een laser focus

1. Schrijf 25 taken op

Van deze werkweek bijvoorbeeld. Moet waarschijnlijk geen probleem zijn. Gewoon alles uit de pen laten vloeien wat er in je hoofd zit, op de planning staat en wat er vast daarnaast nog komt kijken. Haal je de 25 niet, geen probleem. Zijn het er meer dan 25, ook geen probleem. (Zijn het er veel meer of minder, spreid de tijd dan iets korter of langer.) Om en nabij de 25 taken, op een rij.

2. Omcirkel de top 5 taken

En eerlijk zijn nu. Wat zijn de belangrijkste taken om gedaan te krijgen? Dus óók het lastigere denkwerk, verdiepende research of dat boekwerk dat je eigenlijk al heel lang wil doorspitten om beter te worden in je werk.

Dit is lijst A.

Wat er overblijft als niet omcirkeld is lijst B.

3. Werk (alleen!) aan lijst A

Als je op dit punt nog denkt dat de circa 20 overgebleven taken van lijst B de taken zijn die je even tussendoor kunt doen, omdat ze minder belangrijk of urgent zijn, heb je het mis. Dit zijn de taken die je “koste wat kost moet vermijden”, volgens Buffett. Tot lijst A voltooid is tenmiste.

Buffett:

“Alles wat je niet omcirkeld hebt staat nu op je ‘kosten wat kost vermijden lijst’. Wat er ook gebeurt, deze dingen krijgen géén aandacht van je, totdat je klaar bent met je top 5 lijst.”

Dat is pure en onverdeelde aandacht. Selectief werken. Kiezen om iets met absolute focus uit te voeren, zonder afleiding van andere taken door multitasking of chaos om je heen.

– Oja, die chaos. En die natuurlijke verleiding naar afleiding van je brein. Daar kun je ook iets aan doen. Een paar extra tips, om je A lijst te voltooien zonder moeite, met volle aandacht.

definitie van aandacht. Werk alleen

  • Let op het aspect van de omgeving. – Zonder je af tijdens een focustaak voor lees- en denkwerk. Verwijder je in elk geval zover mogelijk van die kantoortuin; boek bijvoorbeeld een vergaderruimte. Geen ruimte? Zonder je af door een koptelefoon.
  • Plan je focustaak als eerst. – In de ochtend, als het even kan. Voordat je vergaderingen voert, mail checkt of andere taken gaat uitvoeren, van je B lijst bijvoorbeeld. Ervóór is je brein nog fris en je verwerkingscapaciteit groot. Even van profiteren.
  • Bepaal je doel (en meet het resultaat). – Je wil vandaag bijvoorbeeld door de de eerste 2 hoofdstukken van dat rapport komen, morgen door de volgende 2, enzovoorts om het eind van de week doorgenomen te hebben. Slim. Haalbare doelen, meetbare resultaten. Focustijd voorbij, 2 hoofdstukken gelezen: yes.
  • Neem alleen je taak mee. – Tijdens je gereserveerde tijd in je gereserveerde afgezonderde ruimte neem je alleen mee wat je nu gaat doen. Een document lezen? Print het liever uit dan dat je je hele laptop meenemt (= afleiding). Geen optie? Werk dan op z’n minst in fullscreen mode en blokkeer interessante sites tijdelijk (=afleiding). En wat je met je telefoon moet doen tijdens deze tijd kun je vast ook al raden. Even in je tas laten zitten op vliegtuigmodus (=afleiding).

Lees hier hoe je alle digitale afleiding blokkeert, tijdens je focustijd. 

Aandacht en cognitieve capaciteit verder optimaliseren?

Ontdek de definitie van aandacht in onze cursus Snellezen en Geheugentechnieken.

In de cursus Snellezen en Geheugentechnieken leer je in 1 dag op verdubbeld tempo door leesmateriaal heen werken, effectief verwerken wat je las en op de lange termijn onthouden wat er toe doet. Én je leert de beste geheugentechnieken, tips en tools kennen voor optimaal gebruik van je cognitieve capaciteit. Een gouden combinatie, als je vaak te maken hebt met grote denktaken en informatiestromen.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog