Moeiteloos je studieboeken- of leeslijst afwerken (en er wat aan hebben) doe je niet met gewoon lezen, maar met begrijpend lezen. Met behulp van wat technische snufjes, wetenschappelijke inzichten en deze 3 stappen begrijp je wat je leest razendsnel en onthoud je het oneindig lang.

Dat is snel: ‘razendsnel’. En dat is lang: ‘oneindig lang’. Klopt. Daarom halen we er een paar  technische tools in 3 stappen bij, die dat toch voor je regelen. Eentje die de juffrouw of meester vroeger niet kende, toen het over begrijpend lezen ging. Nu is dat wel anders. Gelukkig maar!

Als we het over hetzelfde hebben tenminste: non-fictie begrijpend lezen. Kennisboeken. Studieboeken. Research. Informatieve artikelen. Zakelijke rapporten. Werkgerelateerde informatie. Of een boek om te leren tuinieren. Begrijpend lezen, voor volwassenen.

Begrijpend lezen voor volwassenen

Wat jij als volwassene met je informatieve leeswerk wil bereiken, is hetzelfde als dat schoolgaande kind vroeger al wilde. Begrijpen wat het leest, om sneller door de stof heen te komen én (de belangrijke delen) onthouden.

  • Echt begrijpen en onthouden waar dat boek of artikel over ging.
  • Makkelijk uitlichten wat de belangrijkste punten waren.
  • Wat je gelezen hebt toepassen in je leven en/of je werk.
  • En er mogelijk jaren later nog op terugkomen.
  • Om zo het rendement van je leestijd te verhogen, door je opgedane kennis en vaardigheden blijvend te implementeren.

Klopt, toch? Wat je dus eigenlijk wil is:

  • Niet lezen. Maar snel– en begrijpend lezen, anno nu.

Dat kan. Met behulp van wat nieuwe inzichten van de wetenschap, en met dank aan de technologische ontwikkelingen van deze tijd. Begrijpend lezen voor volwassenen, in 3 stappen:
begrijpend lezen

Stap 1. Sluit je (oren) af

Geluid is de meest storende factor die er bestaat. Niet alleen opvallende en irritante geluiden. Alle geluiden. Niet mijn woorden, maar die van hedendaagse neuro-architecten.

Uit hun onderzoek:

“Studies aan het Human Experience Lab hebben onthuld hoe belangrijk werkplek akoestiek is voor prestatie en voldoening, en dat goede akoestiek goed werkt betekent.”

Uit de mond van onderzoekster Eve Edelstein:

“Storende geluiden botsen met spraak, lezen en andere belangrijke signalen.”

“…lezen…”!

Geluid en lezen botsen. Geen geluiden helpen begrijpend lezen dus. Dat is de samenvatting. Maar wat is de aanpak? Zet alle geluiden uit! En voor de geluiden die niet uit te zetten zijn (geen uit-knop op je collega, helaas): sluit je oren af!

  • Zet alle meldingen van je programma’s en devices uit.
  • Gebruik noise-cancelling headphones.
  • Gebruik sound-masking.
  • Of zonder je af in een stilteruimte.

Geloof je Eve niet? Luister dan even naar Julian Treasure, over het effect van geluid op onze cognitieve processen:

Uit met de geluid, dus! En gaan met die bana… – Eh, je leeswerk.

Stap 2. Noteer (op deze manier)

Zit je klaar met je leeswerk, in je stille ruimte of op z’n minst met sussende sound-masking geluiden in je oren? Dan kun je beginnen met lezen. Begrijpend lezen. Door te noteren. Dit is de sleutel tot begrijpend lezen, deze stap.

Begrijpend lezen doe je met je leeswerk in de ene hand en een pen in de andere hand. Symbolisch bedoeld als je digitaal leest natuurlijk. Bedoeling is: noteer altijd, als je wil begrijpen en onthouden wat je leest. Of dat nu een digitale markering in een PDF is, een opmerking in de kantlijn van je e-book of een onderstreping in je studieboek met potlood of markeerstift: annoteer in de tekst en kantlijn (1) en noteer wat je leest (2).

  1. Markeer wat je meteen belangrijk acht tijdens het lezen. Gebruik symbolen in de kantlijn om aan te geven wat hier bijzonder aan is. Quote-haakjes, een uitroepteken of een opsomming bijvoorbeeld.
  2. Noteer los van je boek, artikel of document samenvattend wat je aan het lezen bent. Schrijf mee alsof je naar een college aan het luisteren bent, in je eigen woorden, met dezelfde symbolen en in verschillende kleuren. Hou het bovendien bondig en overzichtelijk. Het Cornell-systeem is daar een goede tool voor:

begrijpend lezen

Door (zo) te noteren lees je niet alleen maar, maar begrijp je wat je leest. Je maakt het geheel namelijk aantrekkelijk voor je brein – door de kleuren en symbolen, is je brein dol op – en je legt meteen de verbanden en inzichten vast door te noteren wat je leest.

(Lees hier hoe noteren bij zowel papieren als digitaal leeswerk werkt.)

Dat is begrijpen wat je leest. Begrijpend lezen, anno nu. Maar nu nog onthouden! Daar is stap 3 goed voor.

Tip 3. Sla (hier) op. En herhaal

Het lijkt een inkoppertje om te leren begrijpend lezen. Je leest een stuk, je maakt er aantekeningen van. Misschien al logisch voor jou. Maar er zijn een paar voorwaarden, die het verschil maken tussen ‘lezen en notities maken’ en ‘lezen en  notities maken om te onthouden’:

  • Maak je notities (her)vindbaar
  • Maak je notities doorzoekbaar
  • Maak je notities altijd en overal toegankelijk

Want, zegt meester-lezer en -onthouder James Clear:

“Een idee is alleen maar bruikbaar als je het kunt terugvinden, zodra het nodig is.”

Bovendien wil je stof die je echt wil leren vooral herhalen. Maar om dat te doen, moet je wel weten waar het te vinden is. En tja; dat notitieboekje heb je niet altijd bij je. En die ene quote terugvinden, als je het wel bij de hand hebt, is best een karwei.

Sterker nog: je brein is gewoon niet gemaakt is om 100% te onthouden van wat het leest. Je hoofd is namelijk niet gemaakt om aan dingen te denken, maar om over dingen te denken. Geen opslagplaats, maar een werkplaats.

Geen brein of boekje dus. Laat liever de hedendaagse techniek voor je werken! Begrijpend lezen en altijd onthouden wat je gelezen hebt, fix je liever met een simpel softwareprogramma, in plaats van je brein te herprogrammeren. Je fixt het met Evernote.

begrijpend lezen

(Lees hier hoe dat precies werkt: je notities digitaliseren naar Evernote.)

Dat is de plek waar je je notities wil hebben. Noteer dus en zorg dat je notities in Evernote terechtkomen. Hier zijn ze namelijk (her)vindbaar, doorzoekbaar en altijd toegankelijk – wat nodig is om je notities te onthouden.

Zoek ze hier op wanneer je die ene quote wilde opduikelen. Of zoek ze met regelmaat op, wanneer je echt aan het studeren bent geslagen. Voor een tentamen, een ontwikkelingscursus op je werk of om een presentatie te kunnen laten knallen. De enige remedie voor onthouden is dan: herhalen, herhalen, herhalen. Vanuit je digitale omgeving, wanneer je wil, waar je wil, hoe vaak je maar wil.

(Lees hier hoe noteren én onthouden werkt – volgens de vergeetcurve van Ebbinghaus.)

begrijpend lezenDie zit!

Dus

Moeiteloos je leeslijst afwerken – én beter begrijpen en onthouden wat je gelezen hebt – doe je niet door te lezen, maar door begrijpend lezen. Niet zoals je dat vroeger op school leerde, maar op de nieuwerwetse manier. Met behulp van wat technologische snufjes, in 3 simpele stappen.

  1. Sluit je (oren) af. Geluid is de ergste verstoorder van je leeswerk. Zet al je meldingen uit, verkas naar een stilteruimte, of gebruik sound-masking software om goed te kunnen lezen.
  2. Annoteer in de kantlijn terwijl je leest, en noteer los daarvan wat je leest. Bij voorkeur met de Cornell methode. Het helpt je brein verbanden te leggen, overzicht en inzicht te krijgen en om het later makkelijk op te snorren of te herhalen.
  3. Notities opslaan om altijd en overal terug te kunnen vinden en door te kunnen zoeken, doe je in Evernote. Ben je aan de studie, dan is het zaak om vanuit hier te herhalen, herhalen, herhalen – volgens de Vergeetcurve.

begrijpend lezen

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog