Het lijkt wel alsof sommige collega’s alles onthouden wat er is gezegd tijdens een meeting of presentatie, terwijl jij een week later er vrij weinig nog van herinnert. Ondanks dat je driftig hebt meegeschreven tijdens de meeting of presentatie. Het is geen kwestie van een olifantengeheugen hebben. Nee, het zit ‘m in hoe je aantekeningen maakt. Wanneer je dat met de Cornell Methode doet, vergeet je geen belangrijke zaken meer. Dit is een slimme manier om de hoofd- en bijzaken te scheiden en een beter begrip te krijgen van wat er wordt gezegd. En dit geldt niet alleen voor de informatie die je tijdens een meeting hoort, maar ook voor informatie die je leest en de stof die je moet leren. 

Wat komt aan bod:

  1. Wat is de Cornell methode en wat is een voorbeeld?
  2. De redenen waarom de Cornell methode zo populair is
  3. Hoe werkt de Cornell-Methode?
  4. De voordelen van de Cornell methode
  5. De Cornell methode effectief toepassen: in 5 stappen notities maken
  6. Veelgemaakte fouten en hoe je deze het beste vermijdt
  7. Veel mensen vragen ook

Wat is de Cornell methode en wat is een voorbeeld?

De Cornell methode werd in de jaren 50 ontwikkeld door Walter Paul, een docent aan de Cornell University. Hij bedacht een effectieve manier waarop studenten beter leren en informatie op de lange termijn onthouden. De methode werd populair nadat hij in het boek How to Study in College de techniek en de voordelen beschreef. 

Genoeg over de Cornell-methode geschiedenis. Je wilt vast weten wat het dan precies is. 

De Cornell methode is een gestructureerde manier van het maken van je notities, speciaal ontworpen om de informatieverwerking te verbeteren. De methode helpt je om informatie te structureren, het stimuleert de actieve verwerking van de informatie en het helpt je gemakkelijker kennis op te halen. 

Voorbeeld Cornell methode

Stel je woont onze 1-daagse cursus Timemanagement bij. Je gebruikt tijdens de cursus de methode om je notities te structureren. Hierbij noteer je de belangrijkste punten uit de cursus, je noteert kernwoorden en vragen voor latere reflectie en je maakt een korte samenvatting met de belangrijkste inzichten. Door de notities later terug te lezen en de vragen die je hebt genoteerd zelf te beantwoorden, blijft de kennis actief en kun je de geleerde informatie direct toepassen in het dagelijks leven. 

Hoe je dit dan precies doet, leggen we verderop in dit artikel uit. Het is een manier om je geheugen te trainen en effectiever te leren, zodat de stof in je lange termijn geheugen blijft hangen. 

Cornell methode

De redenen waarom de Cornell methode zo populair is

De Cornell methode wordt veel gebruikt door studenten, onderzoekers en andere professionals, vanwege:

  • Efficiënte structuur: de indeling van de pagina maakt het makkelijker om informatie te organiseren en overzichtelijk te houden. 
  • Actief leren: deze methode moedigt aan om niet alleen te luisteren of te lezen, maar om ook zelf kritisch na te denken en samenvattingen te maken. 
  • Gemakkelijk informatie terughalen: de vragen en kernwoorden die je noteert, helpen je bij je geheugen verbeteren. Je haalt de informatie makkelijker op. 
  • Tijdsbesparing: dankzij de samenvatting kun je snel de belangrijkste punten terugvinden zonder dat je door lange teksten hoeft te gaan. 

Je brein slaat de informatie beter op dan wanneer je passief een tekst leest of hoort. 

Hoe werkt de Cornell-Methode?

Klinkt goed, maar hoe werkt deze methode? Dit is een korte Cornell methode uitleg, verderop behandelen we stap voor stap hoe je dit toepast. 

Met de Cornell-Methode bouw je een structuur op, door een pagina in drie secties te verdelen. Dat doe je door op de rechterkant van een vel, het grootste gedeelte, de kerninhoud te noteren. Dit zijn je hoofdnotities. Vervolgens gebruik je een smalle linkerkant van het vel om kernwoorden, vragen of triggers op te stellen. Onderaan de pagina maak je een beknopte samenvatting van de belangrijkste punten. 

Dit doe je het beste met pen en papier, dus niet direct op je laptop. Waarom niet? Omdat uit onderzoek blijkt dat je de informatie beter onthoudt als je met de hand je aantekeningen maakt dan wanneer je ze direct op je laptop typt. 

cornell

De voordelen van de Cornell methode

Dankzij de gestructureerde aanpak is het makkelijker om informatie vast te leggen, te verwerken, te onthouden en terug te halen. Nog niet overtuigd? Dit zijn de belangrijkste voordelen van de methode. 

1. Betere structurering van je aantekeningen

Je kent het vast wel: je hebt ijverig aantekeningen gemaakt toen je een meeting had of een (les)boek doornam. Maar als je een paar weken later je aantekeningen weer bekijkt, kun je er geen touw meer aan vastknopen. Wat bedoelde je ook alweer met dat ene punt? Je doktershandschrift maakt het er niet makkelijker op. 

Een van de grootste voordelen van de Cornell methode is de duidelijke scheiding tussen de hoofdpunten en de details. Dankzij de vaste indeling blijven je notities overzichtelijk en logisch opgebouwd. Je vindt veel sneller iets terug. Hierdoor voorkom je dat je notities rommelig of ongestructureerd worden. 

2. Efficiënter leren en herhalen

De linkerzijlijn, de ‘cue column’ stimuleert actieve recall. Dit is een bewezen leertechniek waarbij je informatie uit je geheugen ophaalt in plaats van passief te herlezen. Zo kun je de vragen in de linkerzijlijn gebruiken om jezelf te testen. Door de kernwoorden te bekijken, dwing je jezelf om de details uit je geheugen op te halen. En door de samenvatting onderaan de pagina te lezen, fris je snel de kennis op zonder ellenlange aantekeningen te hoeven doornemen. Je bent dus minder tijd kwijt aan leren of voorbereiden, terwijl je de stof wel beter onthoudt. 

3. Verbeterde begrip en het leggen van verbanden

De Cornell methode stimuleert je om de kernpunten en vragen in de linkerzijlijn te noteren, waardoor je gedwongen wordt actief over de stof na te denken. Daardoor verwerk je de stof op een dieper niveau. Je gaat van onthouden door te stampen naar begrip. 

Je legt verbanden en ziet sneller hoe er samenhang is tussen concepten. En het samenvatten in je eigen woorden versterkt je begrip en helpt je om de stof beter te onthouden. Deze aanpak maakt het daardoor eenvoudiger om de meest complexe onderwerpen te doorgronden en kritisch na te denken over de stof. 

4. Handig bij presentaties en toetsen

De Cornell methode is zowel nuttig bij leren, maar ook bij het geven van presentaties of een toets. Bij een toets helpen de vragen en kernwoorden in de linkerzijlijn je snel te focussen op de belangrijkste onderwerpen. Terwijl de samenvatting je een handig overzicht biedt van de kerninformatie. De methode helpt ook bij presentaties. Door je notities zo te structureren, bouw je makkelijker je verhaal op en kun je jezelf testen op belangrijke punten die je wilt zeggen. 

Cornell methode

De Cornell methode effectief toepassen: in 5 stappen notities maken

Ben je overtuigd? Mooi. Dan is het nu tijd om de theorie in de praktijk te brengen. Vanaf nu zijn je notulen en aantekeningen gestructureerd en hoef je nooit meer een uur te doen over het ontcijferen van je eigen onduidelijke krabbels. Waarvoor je het allemaal kunt toepassen? Vergaderingen, brainstormsessies, trainingen en om (management)boeken samen te vatten. 

Hoe maak je een Cornell schema? Het is simpel. 

Stap 1. Bereid je voor en maak een Cornell schema

Pak een vel papier en verdeel dit in 3 aparte vakken:

  • De linkerkolom is zo’n 6 cm breed
  • Houd onderaan het vel zo’n 5 cm vrij over de volledige breedte
  • Automatisch blijft er een brede rechterkolom over naast het linkerkolom

Verwacht je dat je meer dan één vel papier nodig hebt? Maak dan alvast een paar pagina’s met deze verdeling. Maak je aantekeningen voor een meeting? Zet in de linkerhoek bovenaan het papier de datum en eventueel wie er aanwezig zijn. 

In plaats van papier kun je natuurlijk ook een Rocketbook gebruiken, een kladblok dat gemaakt is van geplastificeerd papier. Of een reMarkable met pen. Dit is een schrijftablet waarop je kunt lezen, schrijven, schetsen et cetera. Als je het maar met de hand blijft doen (met digitale pen of uitwisbare pen). 

Stap 2. Notities in de rechterkolom

Tijdens de meeting of het lezen van een interessant (management)boek maak je notities. Je schrijft alles op wat voor jou belangrijk is. 

  • Gebruik steekwoorden en korte zinnen
  • Schrijf in bulletpoints
  • Noteer de belangrijkste feiten 
  • Gebruik symbolen om het te verduidelijken
  • Een nieuw onderwerp gaat op een nieuwe pagina

Stap 3. Belangrijke punten naar de linkerkolom

Is de meeting over? Of is het hoofdstuk uit? Check nu je notities. In de linkerkant noteer je nu de afspraken, belangrijke begrippen en kernpunten uit je notities. Stel jezelf vragen of schrijf ideeën op die je helpen deze punten beter te onthouden. Het zijn woorden die je helpen als geheugentraining oefening

Stap 4. Vat de informatie samen

Als laatste maak je een Cornell samenvatting van de punten die je in de rechterkolom hebt opgeschreven. Doe dit in een aantal zinnen onderaan de pagina. Wat is het belangrijkste wat je hebt gehoord of gelezen? Welke conclusies kun je daaruit trekken? 

Stap 5. Taken, acties en afspraken verwerken

Uit een meeting volgen vaak taken, actiepunten of afspraken. En soms ook uit informatie die je leest. Als je bijvoorbeeld ons boek Full Focus Op Wat Echt Belangrijk  Is leest, zullen er na elk hoofdstuk wel acties zijn die je wilt gaan toepassen. Om ervoor te zorgen dat je deze ook daadwerkelijk doet en niet alleen in de linkerkolom opschrijft, plan je deze in je timemanagement systeem

  • Noteer acties die je binnen een half uur gepiept hebt op je takenlijst
  • Punten die je met een ander wilt bespreken, plaats je op een 1-op-1 lijst
  • Afspraken en de taken waarvoor je langer dan een half uur nodig hebt, plan je in de agenda
  • Moet je iemand anders vragen om iets te doen? Deze zet je op je wachten-op-lijst. 

Wil je meer weten over een goed gestructureerd en efficiënt timemanagement systeem? Volg dan onze 1-daagse training Time Management

Veelgemaakte fouten en hoe je deze het beste vermijdt

Ja, de Cornwell methode is een effectieve manier om je notities te maken. Maar er zijn wel een paar valkuilen die de methode veel minder efficiënt maken. En in die valkuilen wil je natuurlijk niet trappen. Daarom de meest voorkomende fouten en tips om ze te vermijden op een rijtje. 

1. Je hebt te veel of te weinig details in de cue column

De linkerzijlijn, de cue column, is bedoeld om kernwoorden en vragen te noteren die je helpen bij het terughalen van de informatie. Helaas gaat het hier vaak mis:

  • Je schrijft te veel details op: wanneer je in deze column volledige zinnen schrijft of je notities bijna volledig herhaalt, raak je het overzicht kwijt en is de column niet meer zo effectief. 
  • Je treedt niet genoeg in details: als je alleen algemene termen zonder context noteert, is de kans groot dat je over een week echt niet meer weet wat je ermee bedoelt. 

Tip: gebruik de linkerzijlijn strategisch. Noteer alleen de kernbegrippen of korte vragen die je uitdagen de stof in je eigen woorden terug te halen. Vermijd lange zinnen of een volledige uitleg. Dat hoort eerder in de notitiekolom. 

Bijvoorbeeld: 80/20: wat is dit principe

2. Geen samenvatting toevoegen

De samenvatting die je onderaan schrijft, is onmisbaar. Je vat hier de kernpunten van je aantekeningen samen. Sommige mensen slaan dit over, waardoor ze later meer tijd kwijt zijn aan het doornemen van alle notities. 

Tip: Reserveer altijd tijd aan het einde van een vergadering, presentatie of het lezen van een hoofdstuk om een korte samenvatting te schrijven. Formuleer de samenvatting in je eigen woorden, zodat het helpt bij het opbouwen van begrip en om je hersenen te trainen het te onthouden. 

3. Geen actieve herhaling toepassen

Een andere veelgemaakte fout is dat mensen hun notities wel netjes opschrijven en uitwerken volgens de methode, maar er vervolgens niets meer mee doen. Als je je notities na het opschrijven er niet meer bij pakt, test je jezelf ook niet of je de informatie nog weet en begrijpt. Dus, herhalen, herhalen, herhalen! Dan maak je goed gebruik van de Ebbinghaus Curve.

Tip: Gebruik de linkerzijlijn om jezelf vragen te stellen en probeer het antwoord te geven zonder ze op te lezen vanuit je notities. Verwoord het antwoord liever in je eigen woorden. Plan een moment om je notities te herhalen.

4. Het passief gebruiken van de methode

Notities maken is vooral nuttig als je ze actief verwerkt. Sommige mensen schrijven alles op en laten hun aantekeningen vervolgens liggen zonder er nog wat mee te doen. 

Tip: 

  • Bespreek je notities met een collega of vriend(in)
  • Gebruik je samenvatting om een korte presentatie te geven (mag ook voor jezelf)
  • Probeer de verbanden te leggen met andere notities of praktijkvoorbeelden

Meer handige tips om efficiënter te werken

Volg je ons al op Instagram of Pinterest? Nee? Nou, snel doen dan. Want hier delen we nog meer handige tips en tricks om slimmer te werken. Vind je het prettiger om gestructureerd informatie op te nemen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Dan ontvang je de nieuwste artikelen lekker overzichtelijk in je inbox. 

De Cornell methode: een slimme manier om informatie beter te onthouden

Of je nu aantekeningen maakt tijdens een meeting of een boek samenvat, de Cornell methode helpt je om informatie beter te structureren. Dat niet alleen, het helpt je om de informatie langdurig te onthouden. Door je notities op te splitsen in hoofdpunten, kernwoorden met vragen en een samenvatting, stimuleer je een actieve verwerking. Dit helpt je om makkelijker kennis op te halen. Hierdoor bespaar je tijd, verbeter je je begrip en raak je belangrijke inzichten niet meer kwijt. Als kenniswerker dus een must! Probeer het eens en ontdek hoe makkelijk onthouden kan zijn. 

Nog sneller lezen, zonder verlies van tekstbegrip?

Heb je lang over het lezen van dit artikel gedaan? En pak je boeken minder snel op, omdat het je zoveel tijd in beslag neemt? Dan doe je nog niet aan snellezen. Onze 1-daagse cursus Snellezen helpt je hierbij. Je leert wel twee keer sneller te lezen, terwijl je materie ook nog eens beter onthoudt. 

Deze cursus is echt iets voor je als:

  • Je voor je werk of studie veel moet lezen en daar moeilijk doorheen komt
  • Je bepaalde feiten snel vergeet
  • Tijdens het lezen concentratieproblemen ervaart
  • Weinig tijd hebt om te lezen
  • Je vaak geen zin hebt om noodzakelijke informatie door te nemen
  • Vaak last hebt van een writer’s block bij het schrijven van documenten
  • Weinig structuur hebt bij het voorbereiden van presentaties of vergaderingen

Meld je nu aan, zodat jij straks met een sneltreinvaart door alle boeken gaat. 

Cornell methode

Veelgestelde vragen over de Cornell Methode

  • Is samenvatten een goede studiemethode?

    Ja, mits je het op de juiste manier doet. Door de informatie te verwerken met de Cornell methode in schrift, dwing je jezelf om de stof beter te begrijpen. Daarnaast is het belangrijk om de methode met herhaling en actieve toetsing te combineren voor het beste resultaat.

  • Wat is de Cornell-methode en hoe werkt het?

    De Cornell methode is een gestructureerde manier van notities maken, waarbij je het blad in drie secties verdeeld:

    • Aantekeningen
    • Kernwoorden en vragen
    • Samenvatting

    Tijdens een vergadering of het lezen van boeken of lesstof vul je de kolom aantekening in. Vervolgens maak je een samenvatting en gebruik je de kernwoorden en vragen om je kennis te toetsen.

  • Wat zijn de voordelen van de Cornell-methode ten opzichte van andere notitiemethoden?

    De Cornell methode dwingt je om de informatie direct te structureren en te verwerken. Dit helpt je beter bij het onthouden en begrijpen van de informatie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld gewone notities, stimuleert deze methode het actief terughalen en herhalen van de stof. 

  • Hoe maak je een Cornell-notitievel?

    Verdeel een vel papier of maak gebruik van een kant-en-klaar Cornell methode sjabloon. Bijvoorbeeld een Cornell Methode sjabloon voor Word. Verdeel het papier in drie secties: een brede rechterkolom voor notities, smalle linkerzijbalk voor kernwoorden en vragen en een vak onderaan voor een korte samenvatting. Tijdens het luisteren of lezen noteer je de belangrijkste punten in de rechterkolom. Daarna vul je de linkerzijbalk aan met vragen en kernwoorden en onderaan schrijf je een beknopte samenvatting.

  • Voor welke vakken of situaties is de Cornell-methode het meest geschikt?

    De methode werkt goed voor vakken met veel theorie, maar ook bij colleges, presentaties en vergaderingen. Het is vooral heel nuttig als je complexe stof moet verwerken en onthouden. De methode is ook bij het voorbereiden van een presentatie handig.

  • Hoe kan ik mijn aantekeningen effectief samenvatten met de Cornell-methode?

    Schrijf onderaan elke pagina een korte samenvatting van de belangrijkste punten in je eigen woorden. Dit dwingt je om de stof actief te verwerken en helpt bij het snel terughalen van informatie. Gebruik de kernwoorden en vragen in de linkerkolom om je kennis te toetsen.

  • Wat zijn de beste tips om de Cornell-methode optimaal te gebruiken?

    Houd je notities kort en overzichtelijk. Gebruik symbolen of afkortingen om sneller te kunnen schrijven. Vul de linkerkolom direct in na het lezen van de stof, een presentatie of meeting om de belangrijkste begrippen en vragen te identificeren. Maak ook meteen een korte samenvatting onderaan. En plan regelmatig tijd om je notities te herhalen en jezelf te toetsen met de kernwoorden en vragen.

  • Hoe helpt de Cornell-methode bij het onthouden en leren van stof?

    Door informatie direct te structureren en actief te verwerken, onthoud je de stof beter. Deze methode stimuleert herhaling en zelftoetsing, wat bewezen technieken zijn voor langdurige kennisopslag. Daarnaast helpt de samenvatting onderaan om snel de kern van een onderwerp terug te halen.

  • Zijn er digitale tools of apps die de Cornell-methode ondersteunen?

    Ja, er zijn genoeg apps, tools en een Cornwell-methode pdf die de Cornwell Methode online ondersteunen. Denk aan Microsoft OneNote, Evernote en Notion waarmee je notities maakt. Maar ook apps als Notability op tablets bieden sjablonen voor de methode. En online zijn er tools en templates die je kunt gebruiken om gestructureerd notities te maken.

  • Hoeveel tijd kost het om notities te maken en te herzien met de Cornell-methode?

    Het kost bijna evenveel tijd als gewone aantekeningen, maar bespaart tijd bij herhaling. Omdat de methode al een samenvatting en kernpunten bevat, hoef je minder tijd te besteden aan het opnieuw structureren van je aantekeningen.

  • Kan de Cornell-methode worden gecombineerd met andere studiemethoden?

    Ja, het is goed te combineren met reactive recall, flashcards en de Feynman-techniek. Je kunt bijvoorbeeld je kernwoorden gebruiken om jezelf te testen. Ook kun je mindmaps maken op basis van je notities om verbanden tussen concepten beter te begrijpen.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in slimmer (samen) werken. Daarvoor bieden we je diverse (online) trainingen aan. Van time management tot snellezen. Nieuwsgierig? Bezoek onze website of blogs en schrijf je snel in voor een van onze trainingen. 

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog