Iedereen wil een zo lang, actief en gezond mogelijk leven leiden. Of dat daadwerkelijk lukt, is afhankelijk van de gezondheid van je brein. En hoewel je natuurlijk geen invloed hebt op je genen of andere biologische factoren, heb je wel degelijks iets te zeggen over je levensstijlkeuzes. Maak jij deze 6 keuzes dan boost je niet alleen je brein, maar ook je geluk.
Boost je brein: geef het deze 6 dingen
De gezondheid van je brein wordt bepaald door biologische en psychologische factoren. Denk aan genen, hormonen, je immuunsysteem, voeding, of beweging. Ook sociale en omgevingsfactoren spelen een rol: de manier waarop je met stress omgaat bijvoorbeeld, maar ook je mindset.
Schenk je hier weinig aandacht aan, dan gaat je brein achteruit. Grijp je vroegtijdig in dan kun je dit vervalproces vertragen. Je houdt je brein – en daarmee je geheugen – gezond.
Hieronder vind je een aantal manieren waarop dit kan — wetenschappelijk bewezen en praktisch, om zo kleine veranderingen in je levensstijl aan te brengen. Lees ze, pas ze toe en geniet van een goed functionerend stel hersenen.
1. Geef het ontspanning — mediteer
Chronische stress kan de wijze waarop je brein functioneert veranderen, zegt professor Small – Hoogleraar Psychiatrie en Veroudering, en directeur van het Longevity Center van het Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior aan de universiteit van Californië:
“Stress doet het geheugencentra van het brein krimpen en het stresshormoon cortisol schaadt tijdelijk het geheugen.”
Een manier om deze stress terug te dringen en tegelijkertijd je humeur én geheugen te verbeteren, is door dagelijks te mediteren.
“Meditatie zorgt ervoor dat je brein nieuwe neurologische verbindingen maakt en verbetert zelfs het aantal telomeren. (Een soort ‘kapje’ dat de chromosomen beschermt en veroudering beïnvloedt.)”
Doe dat dus eens vaker, aan het begin van je dag maar ook zeker in tijden van stress.
Vind een rustige plek, neem 10 tot 30 minuten de tijd en focus op je ademhaling. Terwijl je dat doet, blijf je geduldig en kalm. Zodra je merkt dat je gedachten afdwalen, breng je de focus rustig en ongedwongen terug naar de ademhaling.
Zo simpel is het.
2. Geef het beweging — wandel
Tal van onderzoeken tonen aan dat haast iedere activiteit waarin men beweegt – rennen, lopen, fietsen, krachttraining of yoga – bijdraagt aan een verbetering in cognitieve functies.
Zo stimuleert beweging het brein neurotrofines af te geven — stofjes die ervoor zorgen dat je brein naar behoren werkt en voorkomen dat breincellen afsterven. Daarnaast geeft het de aanmaak van endorfines een boost, ook wel bekend als het ‘gelukshormoon’.
Twee stofjes die je dus graag in je brein hebt.
Volgens neuroloog Joel Salinas maak je deze stofjes nog vlugger aan wanneer jij je focust op aerobe beweging en dan met name wandelen. Het vergroot de bloedtoevoer naar je brein waardoor het een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk voorkomt.
Aan de wandel, dus — net als Beethoven.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.
3. Geef het voeding — eet gezond
Een gezond brein gedijt op gezond eten. Neem daarom voeding tot je die cognitieve achteruitgang vertraagd, zegt Small.
Denk hierbij aan blauwe bessen, boerenkool, spinazie en broccoli. Maar ook aan volle granen, eiwitten uit vis en peulvruchten, en gezonde onverzadigde vetten. Goed voor je hart, brein en bloedvaten.
“Omega-3 vetten van vis en noten bestrijden ontstekingen die verband houden met neurodegeneratie. Groenten en fruit bestrijden daarentegen weer ouderdomsgerelateerde stress die slijtage aan hersencellen veroorzaakt.”
4. Geef het uitdaging — leer
Het brein stimuleren helpt het fit te houden. Probeer daarom dagelijks activiteiten te doen die het brein uitdagen of het aanzetten nieuwe gedachten te vormen. Leer nieuwe mensen kennen, culturen en ideeën.
… zegt ook David S. Knopman – klinisch neuroloog betrokken bij onderzoek naar cognitieve aandoeningen op latere leeftijd.
“… hogere cognitieve activiteit zorgt ervoor dat de hersenen brein-aandoeningen beter kunnen verdragen dan mensen die gedurende hun leven lagere cognitieve betrokkenheid vertonen.”
Met andere woorden:
Een leven lang leren en jezelf mentaal uitdagen, bouwt cognitieve reserves op. Leer daarom nieuwe dingen — een taal bijvoorbeeld, volg een cursus Snellezen of begin een nieuwe hobby. Er zijn tig manieren om je brein scherp te houden.
5. Geef het contact — socialize
Psychologisch onderzoek toont aan dat het voeren van een gesprek ons brein ontzettend stimuleert. Met name omdat het een complexe combinatie van verschillende gebieden eist — aandacht, geheugen, spraak en sociaal bewustzijn.
Een studie gepubliceerd in het ‘American Journal of Public Health’ toont daarnaast aan dat sociale interactie het brein beschermt tegen dementie en Alzheimer.
Volgens Matthew Lieberman – sociaal psycholoog en neurowetenschapper – blijkt sociaal contact zelfs zo belangrijk dat het niet onderdoet voor basisbehoeften als onderdak, veiligheid en voedsel. Hij beschouwt het brein als de kern van ons sociale zelf en zoals hij zelf zegt:
“Het is moeilijk betekenis te vinden in wat we doen wanneer het op een bepaalde manier niemand helpt of gelukkig maakt.”
Sociale en menselijke interactie is dus ontzettend belangrijk. Niet alleen voor ons geluk, maar ook om cognitieve achteruitgang te vertragen — met name wanneer we ouder worden.
Omring jezelf daarom met vrienden, familie en andere sociale connecties. Je krijgt er een gezonder brein van, leeft er langer door én het vermindert stress.
6. Geef het rust — relax
Voldoende slaap is hét belangrijkste onderdeel voor een goede (brein)gezondheid.
“Zonder een goede nachtrust ervaar je meer angst en stress. Voldoende slaapt helpt je herstellen en mentaal opladen.”
Zegt Sandra Bond Chapman – directeur van het Center for BrainHealth aan de Universiteit van Texas.
Naast een kwalitatieve standaard nachtrust raadt ze aan ook overdag voldoende rust te pakken door tijdens je werkzaamheden door te pauzeren en geregeld een dagje niks te plannen.
“Probeer na een drukke dag je brein te herstellen — leun achterover, sluit je ogen en laat je gedachten afdwalen. Zo kan het de informatie die het gedurende de dag binnenkrijgt, verwerken.”
Kortom: boost je brein!
Het is nooit te laat of te vroeg om aan een gezond brein te werken. Je hebt natuurlijk te maken met biologische en psychologische invloeden en processen, maar je levensstijl; dáár kun je invloed op uitoefenen.
Eet daarom gezond, wandel wat vaker, daag je brein uit en wees sociaal — voor een goed stel hersenen, maar ook gewoon voor je eigen geluk!
Meer weten over het verbeteren van je brein — en dan met name je geheugen?
… volg een cursus Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping. In deze 1-daagse training leren we je meer over hoe je brein omgaat met informatie en wat jij kunt doen om dit te optimaliseren. Voor het aanleren van het beste lees- en leerproces dat je brein zich kan wensen.
Wie zijn wij? | Cursus Snellezen
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog