Belangrijke e-mails in de ochtend, ellenlange documenten op kantoor en een boek voor het slapengaan: we lezen de hele dag door. Voor de één een makkie, voor de ander een serieuze struggle. Heb je moeite met lezen, dan kan een voorleessoftware uitkomst bieden. Maar hoe werkt het? En kun je er ook sneller door lezen?

Wat komt aan bod:

  1. Wat is voorleessoftware en hoe werkt het?
  2. Wie past voorleessoftware toe?
  3. Wat zijn de voordelen van het gebruik van voorleessoftware?
  4. Welke verschillende soorten voorleessoftware zijn beschikbaar?
  5. Tijd besparen? Leer snellezen
  6. Conclusie
  7. Veelgestelde vragen over voorleessoftware

Wat is voorleessoftware en hoe werkt het?

Behalve je vader of moeder tijdens je jeugd, heeft (waarschijnlijk) verder nooit iemand wat aan je voorgelezen. Is dit onbekend terrein en vraag je je af: wat doet voorleessoftware? We praten je bij.

Voorleessoftware is een digitaal hulpmiddel dat tekst omzet in spraak. Het maakt gebruik van technologie zoals tekst-naar-spraak (ook wel TTS) om een geschreven tekst voor te lezen. Oftewel: een computergegeneerde stem leest een tekst voor.

Heb je dyslexie of ben je slechtziend? Geef je de voorkeur aan het verwerken van auditieve informatie? Of wil je multitasken en sneller werken? Dan kan voorleessoftware een uitkomst zijn. 

Maar, welke soorten teksten kunnen met voorleessoftware worden voorgelezen?

Kort samengevat: dit kun je zo gek maken als je zelf wil. Vrijwel alle soorten teksten kunnen met voorleessoftware worden voorgelezen. Denk aan:

  • Boeken en e-books
  • E-mails en documenten (bijv. Word, PDF)
  • Pagina’s of artikelen op websites
  • Chatberichten en posts op sociale media (ondertitels en captions)

voorleessoftware

Wie past voorleessoftware toe?

Voorleessoftware is dus nogal een eh… breed begrip. Je zou – met de juiste software – eigenlijk iedere tekst kunnen laten voorlezen. Maar wie past voorleessoftware eigenlijk toe? En, is voorleessoftware geschikt voor mensen met dyslexie of een visuele beperking?

Nou, voorleessoftware wordt door een breed scala aan mensen gebruikt. We sommen er een aantal voor je op:

  • Mensen met dyslexie of leesproblemen.
  • Slechtzienden of blinden die een geschreven tekst niet kunnen lezen. 
  • Studenten die hun stof leren via een auditieve ondersteuning. 
  • Ouderen die moeite hebben met kleine lettertjes of ingewikkelde documenten. 
  • Professionals die willen multitasken en tijd willen besparen. 

De vraag die dan ook vaak wordt gesteld: wie heeft recht op voorleessoftware? Dit klinkt nogal zwaar, iedereen heeft ‘recht’ op het gebruiken van een software die je tekst voorleest. Hiermee wordt echter bedoeld dat mensen met een erkende beperking, zoals dyslexie of blindheid, recht hebben op voorleessoftware van een zorginstantie, werkgevers of onderwijsinstellingen. Oftewel, de software wordt vergoed. Al hangt het natuurlijk af van het type voorlees programma dat je gebruikt. 

voorleessoftware

Wat zijn de voordelen van het gebruik van voorleessoftware?

Een tekst laten voorlezen door een software… We horen je denken: wat zijn de voordelen en hoe kan voorleessoftware helpen bij het verbeteren van leesvaardigheid? Voorleessoftware of screen readers brengen meer voordelen met zich mee dan je in eerste instantie zou denken. 

  • Toegankelijkheid. Het maakt een tekst leesbaar voor mensen die niet goed kunnen lezen. Een tekst wordt dus toegankelijk voor meer personen. 
  • Efficiëntie. Een tekst luisteren terwijl je ondertussen een andere taak uitvoert, kun je multitasken noemen. Je werkt er dus efficiënter door. 
  • Minder frustratie. Waarom? Omdat lezen toegankelijker en leuker wordt voor mensen die hier moeilijkheden bij ervaren. 
  • Meer begrip, aangezien complexe teksten duidelijker kunnen worden als je ze hoort, in plaats van leest. 
  • Vergroten van woordenschat. Je weet, wanneer je een tekst luistert, precies hoe het woord uitgesproken moet worden. Dat vergroot je woordenschat. 

Welke verschillende soorten voorleessoftware zijn beschikbaar?

Op het gebied van voorleessoftware is er een hoop keuze. Maar welke voorleessoftware is het beste? Hier is niet één antwoord op te geven. De juiste software om een tekst voor te lezen, verschilt namelijk per categorie. Er zijn héél veel verschillende voorleessoftware beschikbaar, afhankelijk van het gebruiksdoel.

  • Voor dyslexie: TextAid, voorleessoftware Sprint, Daisylezer of Alinea voorleessoftware
  • Voor in het onderwijs: Kurzweil 3000 of LeesVoor Vlaanderen.
  • Voor dagelijks gebruik: NaturalReader of Speechify (zijn gebruiksvriendelijk en bevatten veel aanpassingsopties). 
  • Voor slechtzienden: JAWS (Job Access With Speech) of NVDA (Non Visual Desktop Access). 

voorleessoftware

Zijn er gratis alternatieven voor betaalde voorleessoftware?

Is er sprake van een beperking waardoor je niet goed kan lezen, dan is een vergoeding voor sommige voorleesprogramma’s mogelijk. Maar wat als je gewoonweg wil experimenteren met het voorlezen van teksten? Of je denkt een multitask-talent te zijn? Dan kan een gratis voorleessoftware een uitkomst zijn. Zo kun je experimenteren met het gebruik van een programma dat je teksten voorleest. 

Er bestaan gratis alternatieven voor betaalde voorleessoftware:

  • Balabolka (gratis software)
  • Ingebouwde functies, zoals VoiceOver (iOS), Narrator (Windows) en TalkBack (Android). 
  • Tools op het web, zoals Google Read Aloud of Miscroft Edge Immersive Reader. 

Bij deze gratis alternatieven geldt: experimenteer met verschillende tools, softwares en ingebouwde functies, om uiteindelijk te ontdekken wat je fijn vindt. 

Waar moet ik op letten bij het kiezen van de juiste voorleessoftware?

De vraag is dan, waar moet je op letten bij het vergelijken van voorleessoftware? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden:

  • Is het eenvoudig te gebruiken? (Logisch, maar we noemen ‘m toch even.)
  • Werkt het op verschillende apparaten?
  • Is het gebruiksvriendelijk voor verschillende documenten?
  • Klinkt de stem natuurlijk? Is het prettig om naar te luisteren?
  • Kun je de snelheid, intonatie en het stemgeluid aanpassen?
  • Is er synchronisatie? Kun je meelezen? Of vertalen?
  • Past de voorleessoftware binnen je budget? Is het programma z’n geld waard?

voorleessoftware

Echt tijd besparen? Leer dan snellezen!

Het gebruik van voorleessoftware kan voor veel mensen een uitkomst zijn. Maar wat als je geen problemen hebt met het lezen van een tekst – en dus enkel tijd wil besparen? Dan kan snellezen het antwoord zijn. Met snellezen leer je teksten niet alleen sneller verwerken, maar ook de kern uit een verhaal te halen. 

Wat is snellezen?

Snellezen draait om het vergroten van je leessnelheid, terwijl je ook tekstbegrip behoudt. Ga maar eens na: lees jij een tekst (onbewust) woord voor woord? Of laat je je ogen terugschieten naar eerdere zinnen? Dan vertraag je je leesproces. Snellezen leert je om je oogspieren te trainen, waardoor je grotere stukken tekst in één keer oppikt. Als je snellezen onder de knie hebt, leer je de essentie van een tekst direct te herkennen.

Dus, je leest niet alleen sneller. Je onthoudt ook beter wat je leest. 

Waarom dat handig is? Denk eens aan die stapel werkdocumenten die je moet doorlezen, een ellenlange e-mail die de directie uitgestuurd heeft óf dat spannende boek waar je niet doorheen lijkt te komen. 

voorleessoftware

Klinkt goed, toch? Volg een cursus snellezen!

Zou jij als een trein door je documenten willen razen? En sneller ontrafelen wat de kern van een tekst is? Tijdens onze cursus snellezen krijg je stap-voor-stap uitgelegd hoe je jouw leessnelheid drastisch kunt verhogen. Tijdens deze cursus combineren we praktische technieken met inzichten die je in het dagelijks leven meteen kunt toepassen. 

Benieuwd wat je tijdens deze cursus allemaal gaat leren?

  • Hoe je onnodige leesgewoonten afleert (bye, woord voor woord lezen).
  • Welke oogbewegingen je kunt trainen om een tekst sneller te lezen. 
  • Hoe je complexe teksten sneller én beter begrijpt. 

Bang dat snellezen niet voor jou weggelegd is, omdat je je er nog niet eerder in verdiept hebt? Niet nodig. Snellezen is namelijk geschikt voor iedereen die vaak met teksten werkt of graag wil lezen – maar het allerliefst wat meer tijd overhoudt. Van de snellees-skills die je tijdens deze training opdoet, zal je je hele leven nog profijt hebben. En dat allemaal in een 1-daagse-cursus

Of je je nu wil verdiepen in snellezen of andere trucjes om efficiënter te werken: je krijgt via onze Instagram-pagina dagelijkse updates om je werkdag beter in te richten. 

Conclusie

Ben jij iemand die moeite heeft met lezen? Wil je efficiënter met teksten omgaan? Of heb je de ambitie om te multitasken? Er zijn manieren om je te helpen. Zo kun je voorleessoftware gebruiken om je te ondersteunen tijdens het lezen of te multitasken (denk aan een tekst laten voorlezen, terwijl je ondertussen de vaatwasser uitpakt). Wil je tijd besparen met lezen en als een trein door een document gaan – zonder de kern van het verhaal te missen? Dan is snellezen een oplossing. 

Voorleessoftware maakt lezen toegankelijker en eenvoudiger, terwijl snellezen je helpt om zelf razendsnel teksten te verwerken en te begrijpen. Er zijn verschillende soorten voorleessoftware, die passen bij het gebruiksdoel. Wil je leren snellezen? Volg dan een cursus om je skills in één dag te leren. 

voorleessoftware

Veelgestelde vragen over voorleessoftware

  • Wat is dyslexie software? En zijn er hulpmiddelen bij dyslexie?

    Voorleessoftware voor mensen met dyslexie noem je ook wel dyslexie software. Dit is speciaal ontworpen om mensen met dyslexie te helpen bij verschillende onderdelen, zoals lezen, schrijven en leren. Niet alleen wordt een tekst voorgelezen, ook vind je bij deze dyslexie hulpmiddelen extra functies. Denk aan een spellingscontrole, tekstmarkeringen en woordvoorspellingen. Dit maakt het werken met tekst voor iemand met dyslexie véél makkelijker. Ook werk je hiermee aan je eigen leesvaardigheid, aangezien sommige voorleessoftware ook trainingen aanbiedt.

  • Hoe gebruiksvriendelijk is voorleessoftware voor ouderen of kinderen?

    Het klinkt misschien ingewikkeld: voorleessoftware. Misschien denk je daarom dat ouderen of kinderen een dergelijk programma moeilijk kunnen gebruiken. Dit is echter niet het geval. Veel programma’s zijn gericht op ouderen en kinderen, waardoor ze specifieke functies hebben die hierbij aansluiten. Denk aan het vergroten van lettertypes (voor ouderen) en vrolijke stemopties (voor kinderen). Kortom, voorleessoftware is voor volwassenen (inclusief ouderen) en kinderen.

  • Welke apparaten en platforms ondersteunen voorleessoftware?

    Heb je een specifiek apparaat nodig om voorleessoftware te gebruiken? Of vind je een voorleessoftware online? Dat ligt aan het programma dat je gebruikt. Veel voorleessoftware is beschikbaar op Windows, macOS, smartphones (iOS, Android) en tablets. Ook kun je sommige programma’s in je browser gebruiken.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat gespecialiseerd is in slimmer (samen) werken. Daarvoor bieden we je diverse (online) trainingen aan. Van time management tot snellezen. Nieuwsgierig? Bezoek onze website of blogs en schrijf je snel in voor een van onze trainingen. 

Populaire trainingen: