AirPods — baanbrekend. Velen zijn dan ook al gezwicht voor het kekke technologische snufje en lijken er haast mee vergroeid. Toch lijkt enige oplettendheid op zijn plaats. 250 onderzoekers zijn het er namelijk unaniem over eens: “Muziek luisteren via AirPods – en andere draadloze koptelefoons – is kankerverwekkend.” Hoe zit dat?

“We maken ons ernstige zorgen over muziek luisteren met AirPods”

Of je ze nu draagt in de trein, op je werk of in de sportschool; we kunnen haast niet meer zonder onze koptelefoon. Al helemaal wanneer deze draadloos is — ontzettend handig!

Toen Apple dan ook een paar jaar geleden aangekondigde dat ze op de markt zouden komen met de zogenaamde ‘AirPods’, volgden bedrijven als Google en Samsung al snel met een eigen product — en dat sloeg aan.

Natuurlijk kun je nog steeds ‘gewoon’ luisteren door een bedrade koptelefoon aan te sluiten op je toestel, maar het lijkt er toch op dat Bluetooth de race heeft gewonnen heeft als het aankomt op hoe we naar muziek luisteren.

Innoverend, zeker — maar is het ook veilig?

Nou, dat wordt betwist.

Een aantal gezondheidsexperts die onderzoek doen naar deze draadloze technologie maken zich namelijk ernstig zorgen over de gezondheidseffecten — het blijkt namelijk effect te hebben op ons lichaam.

Muziek luisteren met Airpods. 250 wetenschappers tekenen petitie

250 wetenschappers tekenen petitie: “blootstelling kankerverwekkend”

Neem bijvoorbeeld Jerry Philips, een biochemie professor aan de Universiteit van Colorado in Colorado Springs.

“Mijn grootste zorg is dat AirPods, door middel van hun plaatsing in het oor, de gehoorgang blootstellen aan relatief hoge niveau van radiofrequente straling.”

Hij haalt tumoren en andere aandoeningen die te maken hebben met abnormale celgroei aan als potentiële risico’s. Deze gezondheidsrisico’s beperken zich echter niet tot de populaire AirPods die Apple uitbracht;

“Er is voldoende bewijsmateriaal dat erop wijst dat we ons toch echt zorgen moeten maken over de gezondheid van de mens als het aankomt op technologie die werkt door middel van radiofrequentie”, vult de professor aan.

De woordvoerders van Apple reageerden natuurlijk direct op deze bezorgdheid en verzekerden iedereen dat hun producten voldoen aan de huidige veiligheidsrichtlijnen. Toch is professor Philips van zijn ondervindingen overtuigt — en hij niet alleen:

Meer dan 250 wetenschappers uit 40 landen wereldwijd ondertekenden een petitie richting de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie. Hierin uitten ze hun bezorgdheid over de blootstelling aan elektromagnetische velden — het soort straling dat wordt uitgezonden door draadloze apparaten of Bluetooth technologieën.

“Talloze wetenschappelijke publicaties hebben aangetoond dat deze elektromagnetische straling levende organismen beïnvloedt — misschien in lijn met de meeste internationale en nationale richtlijnen, maar toch zeker met een duidelijk effect.”

Aldus de petitie.

Verder noemt het kanker, neurologische aandoeningen en DNA-schade als waarschijnlijke gevolgen van de elektromagnetische straling. Ook wijst het naar de bevindingen die zijn gedaan door het International Agency for Research richting kanker. Hier werd vastgesteld dat de straling waarschijnlijk carcinogeen is, ofwel ‘kankerverwekkend’.

Iemand die zich aansluit bij de onderzoeksresultaten is Joel Moskowitz – mede-ondertekenaar van de petitie en directeur van het Center for Family and Community Health aan de universiteit van Californië.

Moszkowicz zegt dat er vrij weinig onderzoek is gedaan richting Bluetooth zelf, maar dat breed onderzoek richting EMV-straling suggereert dat het soort straling dat deze oortelefoontjes uitzenden, inderdaad negatieve effecten heeft op onze gezondheid.

Zo noemt hij een aantal gezondheidsrisico’s – onder andere neurologische aandoeningen en DNA-schade – en stelt hij dat we echt voorzichtiger moeten zijn met onze technologische snufjes.

“We tasten op dit moment gewoon nog in het duister.”

Tegengeluid: “Géén aanwezigheid gezondheidsrisico’s”

Andere experts zijn het hier niet mee eens. Zij zeggen dat wanneer al het onderzoek richting EMV – en dus ook richting AirPods en Bluetooth – wordt samengevoegd, de gegevens duidelijk wijzen op afwezigheid van schade.

“Er zijn vele duizenden artikelen te vinden, elk met een verschillende kwaliteit, relevantie en een ander antwoord.”

zegt Kenneth Foster, hoogleraar biotechnologie aan de Universiteit van Pennsylvania, die onderzoek deed naar de effecten van draadloze straling op het menselijk lichaam.

“Je kunt natuurlijk de data en gegevens eruit pikken die Bluetooth en andere draadloze technologieën in een slecht daglicht zetten, maar echt geloofwaardig zijn ze niet.”

Foster wijst er daarnaast op dat de WGO en andere gezondheidsorganisaties alle bewijzen die duiden op de gevaarlijke effecten hebben gelezen.

“Er is geen duidelijk bewijs gevonden voor gezondheidsrisico’s bij blootstelling onder internationale limieten.”

Sommige onderzoekers twijfelen echter aan de bewering dat hogere dosissen EMV-straling ook daadwerkelijk riskanter zouden zijn.

“Hoe slimmer het apparaat, hoe groter de biologische schade”

In een interview legt Martin Pall, emeritus hoogleraar biowetenschappen aan de Universiteit van Washington State, uit dat de mogelijke gevolgen voor de gezondheid niet alleen afhankelijk zijn van de kracht en intensiteit van de EMV-straling;

Volgens hem zit het grote probleem in elektromagnetische ‘pulsen’ – kleine stootjes waarbij elektromagnetische straling tot uitbarsting komt om zo met andere apparaten te communiceren.

“We hebben herhaaldelijk onderzoeken uitgevoerd die duidelijk aantonen dat gepulseerde EMV-straling biologisch actiever is dan niet-gepulseerde EMV-straling met dezelfde intensiteit.”

Hij vult aan:

“Alle draadloze communicatieapparaten communiceren, althans gedeeltelijk, via deze pulsatie. Hoe slimmer ze zijn, hoe meer ze pulseren.”

Volgens hem negeren de meeste gezondheidsinstanties deze factoren.

“De zogenaamde veiligheidsrichtlijnen houden geen rekening met deze pulsen en hun toekomstige biologische effecten.”

Professor Philips, eerder benoemd in dit artikel, is het hier mee eens;

“De huidige veiligheidsnormen houden duidelijk geen rekening met met deze nieuwe onderzoeksresultaten betreft pulseringen. We hebben nog steeds geen enkele grip op welke dosis of welke parameters nu belangrijk zijn — meer onderzoek is dus duidelijk nodig.”

Moskowitz denkt gelukkig de oplossing te weten: bekabelde handsfree oortelefoontjes. Deze zouden de de blootstelling aan EMV-straling moeten verlagen.

“Het feit dat we afhankelijk zijn geworden van deze technologische snufjes en dat we ervan houden, maakt het ongelofelijk ingewikkeld — mensen willen nou eenmaal niet graag de harde waarheid horen, vooral niet wanneer deze aanduidt dat jouw geliefde AirPod gevaarlijk zou kunnen zijn.”

Muziek luisteren via airpods. Het vonnis.

Hij sluit af;

“Dit is vooral ironisch als je nagaat dat we ze niet echt nodig hebben.”

Muziek luisteren met AirPods, schadelijk? Het vonnis:

Geen duidelijk antwoord dus.

Een groot gedeelte onderzoekers roept dat het schadelijk is, met zelfs kanker tot gevolg. Hun uitgebreide zoekresultaten liegen er dan ook niet om.

Echter, een klein gedeelte wetenschappers roept dat dit klinkklare onzin is. Daar tegenover staan weer een aantal onderzoeken die aantonen dat niet de EMV-straling schadelijk is, maar de pulsen.

Kortom, op basis van deze resultaten zul je zelf een oordeel moeten vellen of jij jouw gezondheid risico wil laten lopen in ruil voor het gemak die de draadloze snufjes met zich meebrengen.

Meer weten over muziek luisteren en concentratie?

Wil je nou het zekere voor het onzekere nemen, gebruik dan een bedrade  koptelefoon. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over de eventuele gezondheidsrisico’s en kun jij gewoon je focus bewaren. In onze 1-daagse training Snellezen, Mindmappen en Geheugentechnieken gaan we daar verder op in.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog