Boeken zijn duur. En als je veel wil lezen, en dat wil je – als je brein je lief is, dan heeft je leeswerk een aardig kostenplaatje. Tenzij… Je op de hoogte bent van deze 3 verrassende manieren om aan goedkope boeken te komen. Tot bijna gratis! Dat wordt nóg meer lezen!

Lezen. Doe het veel. Zoveel je kunt. Als je slimmer wil worden, socialer wil worden, een betere ondernemer wil worden of gewoon iemand met een supergezond brein. Lezen doet je namelijk goed. Of het nu fictie of non fictie is. Een doktersroman of een zelfhulpboek. Het helpt je altijd.

Misschien ben je van nature al zo’n boekenwurm die het lezen helemaal begrepen heeft, je bent een professional die zich graag naar de top van zijn kunnen leest (zoals superondernemer Buffett aanraadt) – of je ze zit gewoon met een oneindig lange leeslijst voor je studie opgescheept.

Of je nu veel wil lezen of veel moet lezen (of een combo), in alle gevallen geldt: doen!

Lees. Veel.

Doe het. Voor jezelf, voor je carriere, voor je studie en anders gewoon voor je algemene welzijn en brein. Stapels onderzoek zijn er namelijk gedaan naar lezen en de effecten op je brein en psyche. Een paar highlights:

“We worden gedwongen om perspectief te creëren, om dingen voor te stellen. Normaal gesproken, wanneer je leest, heb je meer tijd om te denken. Lezen biedt je een unieke pauze-knop voor begrip en inzicht. Bij orale spraak, wanneer je een film kijkt of naar tape luistert, is die pauze-mogelijkheid er niet.”

“…En voor bijna niks, maakt het ons…” – klinkt het op 1:22 in de video.

Ho, wacht even. Niet helemaal waar. Of beter gezegd: helemaal niet waar. Boeken zijn verre van goedkoop. En ‘bijna niks’ geldt al helemaal niet. Toch?

(Ontdek hier hoe je heel makkelijk een boek per week leest, zoals Warren Buffett dat doet.)

Goedkope boeken, bestaan die?!

Lezen kost geld. Veel. Voor een roman betaal je met gemak €20, voor een studieboek al gauw €30 of meer.

Nu kun je daarop zeggen:

“Onwetendheid is duurder dan een boek.”

Deed deze beste man, in elk geval. En hij heeft een punt. Goede boeken zijn het geld waard. Je geld hier aan uitgeven, liever dan aan nieuwe kleding of andere redelijk onnodige aankopen, is een mogelijkheid om het ‘er zijn geen goedkope boeken’ probleem op te lossen. Besluit om zonder schroom die volle mep te betalen, en koop zo de onbetaalbare slimheid en gezondheid die het oplevert. Het is een optie.

Maar er zijn er meer! (Voor degenen die het leuk en aardig vinden, maar nog steeds geen boek per week kunnen of willen betalen.) 3, om precies te zijn – verdeeld over een paar voor de hand liggende én minder voor de hand liggende plekken waar je waarschijnlijk nog niet gezocht hebt naar goedkope boeken.

1. Het e-book abonnement

Ze kosten over het algemeen de helft van een papieren variant. Voor een tientje heb je hetzelfde boek, maar dan digitaal. Het enige dat je nodig hebt, is een ereader. (Of een tablet? Test het hier.) Een eenmalige uitgave van zo’n €100, die te verantwoorden is als je er meer dan 10 boeken op gaat lezen (€10 per boek bespaard door digitale variant).

Nog mooier (en goedkoper) is: het e-book abonnement. Kobo Plus, in samenwerking met Bol.com, is zo’n beetje het beste op de markt op dit moment. Je betaalt €10 per maand en hebt toegang tot tienduizenden boeken. Zelfs redelijk nieuwe bestsellers en andere populaire boeken (zoals het DWDD Boek van de Maand) zijn er te vinden. En dit is hoe het werkt, zowel op je e-reader als tablet:

Nog een optie voor een (nog goedkoper!) e-book abonnement: bij de bieb. Je betaalt het reguliere abonnementsgeld en krijgt er 15.000 e-books bij cadeau, via de online bibliotheek:

Bijzonder voordeel van e-books lezen in het algemeen: je kunt markeringen en notities die je er maakt (vooral slim bij studieboeken, of boeken waar je iets van wilt onthouden) heel makkelijk op één plek bewaren en terugvinden. (Lees hier hoe dat werkt, met Evernote.)

2. De leenclub!

Ik zeg: lenen. Jij denkt: bibliotheek. Klopt zeker. Een abonnement kost je zo’n €30 per jaar, in plaats van €30 per boek. De moeite (en het geld) zeker waard. Een beetje bibliotheek heeft zo ongeveer alle fictie die je je kunt bedenken. Met non-fictie zijn ze echter vaak niet zo up to date. Het kan zijn dat net dat ene studieboek er niet tussen staat. Nadeeltje, samen met het feit dat je geen aantekeningen kunt maken in de kantlijn (wel wenselijk, voor echt begrijpend lezen). Buiten dat: zeer voordelig!

goedkope boeken

Maar er is nog een tweede optie om goedkope boeken te creëren door ze te lenen; eentje die waarschijnlijk wat minder voor de hand ligt. De leesclub! Niet eentje waar je elke maand met z’n allen hetzelfde boek leest om het daarna te bespreken. Eentje waar je met een groep telkens verschillende boeken leest, die je onder elkaar uitwisselt. Een leenclub, dus eigenlijk.

Dat hoeft geen theeclubje te zijn dat elke zondagmiddag in een rondje bij elkaar gaat zitten. Dat kan ook gewoon een club collega’s zijn, die in dezelfde zaken geïnteresseerd zijn als jij – en dan zonder dat bij elkaar zitten. Lezen, uitwisselen, lezen, uitwisselen… Gedeelde kosten, vergroot plezier.

3. De openbare boekspot.

Maak je eigen openbare boekenplank waar iedereen z’n boeken mag uitwisselen. Een plek in je voortuin bijvoorbeeld, waar je je gelezen boeken dropt – klaar voor uitwisseling. Iemand mag een boek pakken, mits hij een boek teruglegt. Voordeel: gratis lezen, en altijd een verrassing wat je krijgt. Minder handig: als je speciale wensen hebt voor een specifiek boek.

Of: vergeet de voortuin, ga naar Utrecht Centraal – daar ligt de eerste Utrechtste ‘boekspot’!goedkope boeken

Dus

Lezen is slim. Je wordt er namelijk niet alleen slimmer van; ook creatiever, relaxter, gezonder, welbespraakter, empathischer, ervaringrijker, geconcentreerder en het verbetert je geheugen en analytisch vermogen.

Reden te meer om veel te lezen. Maar veel lezen, betekent veel boeken kopen en boeken zijn duur. Die prijs kun je er voor betalen, omdat het het waard is (“Onwetendheid is duurder dan boeken.”). Maar er zijn ook plekken met goedkope boeken, waar je misschien nog niet gezocht hebt – als alternatief.

 1. Het e-book abonnement.

Ze kosten de helft van een papieren boek. Lees je veel (is je geraden), dan heb je met deze goedkope boeken die ereader-aanschaf er zo uit én blijf je voordelig bezig. Werkt bovendien fijn voor je digitale notities en markeringen, als je graag begrijpend leest.

Een e-book abonnement afsluiten is nog voordeliger. Dat doe je bij:

 • Kobo Plus. Voor €10 per maand tienduizenden boeken, inclusief bestsellers.
 • De bieb.
 1. De leenclub!
 • Lenen doe je bij de bieb. Voordeel: supervoordelig. Nadeel: soms beperkt assortiment, geen aantekeningen in te maken.
 • Maar het kan ook via je leenclub. Een groepje eensgezinde lezers die graag boeken uitwisselen. Voordeel: gedeelde kosten, aanbevelingen van je mede-lezers. Nadeel: geen aantekeningen in te maken.
 1. De openbare boekenkast.

Maak je eigen openbare boekenkast, in je voortuin of het park bijvoorbeeld, waar iedereen een boek uit mag nemen – mits hij er een ander voor in de plaats legt!

goedkope boeken

Nog meer lezen?

Heb je het ‘veel lezen’ advies goed begrepen, en wordt je nu zelfs niet meer door de hoge boekprijzen tegengehouden om het op te volgen? Mooi. Dan is er nog een fijne optie voor je: snellezen. Nóg meer lezen, in minder tijd. Zo vlieg je door die (e-)boekenkast heen.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog