Samenvattingen maken. Of het nou om een vergadering, een boek, een stuk tekst, een les of een college gaat. Niemand wordt er echt heel blij van. Het wordt gezien als tijdverspilling maar toch is het heel goed om te doen. Een goede samenvatting maken maakt namelijk het verschil tussen tijdverspilling en een nuttige tijdsbesteding. Met deze methode kun je bij 100% van de informatie onthouden en later terughalen.

Dat laatste wil je. Belangrijke en/of leerzame informatie onthouden en terughalen wanneer nodig. Een goede samenvatting leren maken is daarbij de sleutel. Of zoals productiviteitsgoeroe Tim Ferriss het stelt:

“I take notes like some people take drugs. [..] I trust the weakest pen more than the strongest memory, and note taking is—in my experience—one of the most important skills for converting excessive information into precise action and follow-up.”

“Ik vertrouw de zwakste pen beter dan het sterkste geheugen.” Goed punt.

Nóg niet overtuigd? Check dan even de wetenschap.

Leren samenvatten – Wat onderzoekers zeggen

Best een boel eigenlijk, het lijkt zelfs een onderwerp te zijn waar ze het samen over eens zijn. Eeuwenlang al zelfs. Men is het er namelijk over eens dat alleen passief omgaan met de informatie (alleen luisteren of lezen) niet werkt. En uit je hoofd leren wat je leest dan? Ook niet. Om dezelfde reden eigenlijk. Als je de informatie namelijk niet verwerkt of herhaalt dan ben je na 5 dagen praktisch alle informatie kwijt (rode lijn hieronder) ontdekte Herman Ebbinghaus al eind 19e eeuw.

Kortom: verwerken en herhalen!

Maar een vergadering, trainingsdag, lezing of seminar kun je de dagen erna niet nog een keer helemaal overdoen. Die is namelijk geweest maar zelfs al zou het kunnen dan is het veel te tijdsintensief. Je hebt ook niet de tijd om de hele tekst of de hele stof weer te herhalen van de eerste tot de laatste zin. Als je een goede samenvatting hebt met een logisch verhaal dan is dat ook niet nodig.

Daar zegt de wetenschap dit over:

“Met pen en papier is de beste manier.”

Oké, niemand heeft het letterlijk zo fijn rijmend gezegd. Maar dit is wel waar de meeste onderzoeken op neer komen. Zo ook dit onderzoek waarbij een groep studenten een TED talk bekeken en zelf mochten kiezen hoe ze de informatie verwerkten: pen en papier, ‘gewoon goed opletten’ of typen.

De groep die pen en papier gebruikten staken met kop en schouder boven de andere twee groepen uit.

De typende groep had trouwens niet eens een werkende internetverbinding. Typen is simpelweg iets wat de meesten van ons niet bewust genoeg doen en lang opletten is iets waar mensen heel slecht in zijn (ook jij). Wat deze en collega-breinonderzoekers verder nog ontdekten, over optimaal noteren:

 • Samenvattingen maken waar in je verschillende kleuren gebruikt werkt fijn voor je brein.
 • Samenvattingen maken woorden, geen letterlijke quotes neerpennen, werkt fijn.
 • Samenvattingen maken in steekwoorden en korte zinnen, in plaats van complete alinea’s, werkt fijn.
 • Samenvattingen maken met tekens en symbolen, werkt fijn voor je brein.
 • Samenvattingen maken volgens de Cornell-methode, werkt fijn voor je brein…

Korte cursus samenvatten: de Cornell methode

De Cornell Universiteit in de VS kwam in de jaren 50 van de vorige eeuw met een systeem om efficiënt samenvattingen te maken en dit werkt zo goed dat het nog altijd heel populair is. Het is een overzichtelijk systeem (fijn voor je brein) en simpel toe te passen. De opzet is als volgt:

 • Je verdeelt de pagina van je notebook of het vel papier waarop je gaat noteren in 3 delen. Een smalle verticale kolom links, een brede verticale kolom rechts en een horizontaal vlak beneden aan de pagina.
 • In de kolom links komen overkoepelende steekwoorden van hoofdthema’s te staan, in de kolom rechts de toelichtende en belangrijkste informatie. In het vlak beneden komt een samenvatting van een paar zinnen.
 • Natuurlijk gebruik je je eigen woorden, bondige zinnen, kleuren, symbolen en tekens om het fijn voor je brein te houden. Daarnaast onderscheid je hoofd en bijzaken.

Dat is samenvattingen leren maken zoals de neurowetenschappers het graag zien: overzicht, kleur, bondig, tekens en symbolen. Én zoals beloofd zonder complexiteit. Pen, papier, paar kleurtjes en de vaardigheid om een (semi) rechte lijn te trekken. Meer heb je niet nodig.

Mooi! Klaar! Toch?

Klaar met de cursus samenvatten! – O nee, toch niet

Er ontbreekt nog een stap in het maken van samenvattingen en dat is het verwerken. Uit ‘Visible Learning: Maximizing Impact on Learning’: Samenvatten is het meest effectief wanneer notities georganiseerd en verwerkt worden op een bepaalde manier.

Welke tool je daarvoor kunt gebruiken? Mindmapping. Nu dan echter wel digitaal in plaats van met pen en papier, als het even kan. Met Mindmeister (betaald) of FreeMind (gratis) bijvoorbeeld. Want alhoewel de Cornell methode al erg breinvriendelijk is hadden ze in de jaren 50 nog een mindmappen. En digitaal mindmappen is daarvan de overtreffende trap. Door je informatie in een mindmap te vangen, maakt dat je pas echt richting die 100% onthouden gaat.

Voorbeeld van een mindmap, online gemaakt via Mindmeister

Je digitaliseert niet alleen je notities maar je maakt ze ook makkelijk doorzoekbaar, kunt informatie aan elkaar linken, je kunt causale verbanden leggen etc. Daarnaast kun je ook makkelijk plaatjes, hyperlinks en grafieken toevoegen. Hierdoor begrijp je het nog beter en onthoud je het nog langer. Een mindmap is namelijk nog aantrekkelijker plaatje voor je brein om te onthouden.

Want zeg nou zelf… Wat onthoud je beter?

 • Een notebook waarin alle lijntjes volgekalkt zijn met volzinnen, waarvan je na een dag de helft vergeten bent en je nooit iets specifieks terug kunt vinden –
 • of één visueel aantrekkelijk overzicht, gecategoriseerd per thema, dat altijd terug te vinden en doorzoekbaar is?

Een retorische vraag natuurlijk. Je weet het antwoord.

Cursus samenvatten samengevat 🙂

Efficiënt leren samenvatten is een bron van inspiratie geweest voor een hoop onderzoekers. En de kern is dat je zo actief mogelijk aan de slag moet met de informatie en het op een breinvriendelijke manier moet verwerken. Hierdoor begrijp je het beter en onthoud je het ook beter.

Een goede samenvatting bestaat uit twee aspecten:

 1. Je maakt samenvattingen op pen en papier met de Cornell methode. Deze werkt snel en efficiënt. Je vat de informatie beknopt voor jezelf samen.
 2. Vervolgens verwerk je deze samenvatting verder digitaal in een MindMap zodat je verbanden legt, controleert of je alles begrepen hebt en de informatie zo opslaat dat je het makkelijk kunt herhalen.

Investeer de tijd om zo zorgvuldig met je samenvattingen om te gaan, als je ze echt wil onthouden. Plan nog een kwartiertje na de vergadering, om je overzicht in een mindmap te krijgen. Hou een uurtje vrij om je aantekeningen te verwerken. Even verwerken die handel. Het is de moeite waard. Zo haal je altijd precies die samenvatting naar boven die je zocht, op het moment dat je hem nodig hebt. Om terug te komen op een afspraak die gemaakt is in die ene vergadering. Of om één bepaalde tip die je kreeg in een training Time Management over Outlook inrichten terug te vinden nu je hem nodig hebt. Die had je niet willen vergeten!

Hoeft dus ook niet meer, als je deze 2 stappen maar niet vergeet.

Meer leren?

Over trainingen gesproken: als je de cursus Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen volgt, leert je pas écht hoe je optimaal omgaat met informatie verwerken. Door snellezen, slim noteren, effectief mindmappen en beter met je geheugen omgaan. Onthouden, die tip!

Aankomende cursus data

Zet nu de eerste stap voor meer rust en geluk
14
Apr

Rotterdam
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
14
Apr

Amsterdam
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
12
May

Online via Zoom
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
12
May

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info
30
Jun

Utrecht
09:00 - 17:00
Beschikbaar

Meer info

Kosten, korting en inschrijven

De kosten voor deze geheel verzorgde dag inclusief lunch, drankjes, cursusmaterialen, naslagwerk en certificaat bedragen € 375,- excl. BTW. Verder zijn er geen bijkomende of verborgen kosten. Profiteer van onze aantrekkelijke kortingen wanneer je je inschrijft met meerdere collega’s. Lees hierover meer op onze kortingspagina. Wil je met 6 personen of meer de cursus snellezen volgen? Dan is het interessant om een vrijblijvende offerte aan te vragen voor een in-company training bij jou op locatie. Lees meer over in-company training snellezen.

In-company offerte aanvragen

Wij zijn geaccrediteerd door

Ervaringen van onze cursisten

Wij delen continu onze ervaringen en tips om je te inspireren.
Simone – Weesp

Een echte eye-opener

Tijdwinst.com legt in deze training heel goed uit op welke wijze er eigenlijk gewerkt moet worden. Dit leer je niet op je studie of in de beginjaren van je werk. Doe jezelf een plezier en volg deze training, je werk zal daarna een stuk makkelijker zijn.

Peter van den Brekel

Toepasbare tools met direct meetbaar resultaat

De in de training behandelde stof geeft je praktische tools, tips en kennis om direct een meetbare verbetering te zien bij jezelf en de groep. David Bakker brengt de training op een enthousiaste en leuke manier, met prettige oefeningen en een opzet in een logische volgorde.

Sander Verbaarschot

Energieke en interessante training

Enthousiaste trainer die inhoudelijk interessante onderwerpen behandelt op een manier dat je je een deelnemer aan Wedden dat? voelt. Je bent extra gemotiveerd en steekt er heel veel van op

Katleen Cuyvers

Heel waardevol om te volgen

Ik leerde er heel wat technieken om mee aan de slag te gaan. De lesgever bracht het op een zeer goede manier

Catharina Jessen

Een aanrader deze workshop voor mensen die veel beleidsstukken moeten lezen

De workshop snellezen, mindmapping en geheugentraining was heel leerzaam en leuk. De workshop werd met veel enthousiasme gebracht door Patrick.
Ik zal zeker deze ‘handleidingen’ gaan gebruiken.

Ank Wolf

Een training die zeker de moeite waard is.

De onderwerpen bleven boeiend, inspirerend en zijn direct toepasbaar op het werk maar ook privé. De training werd op een informele en boeiende manier gegeven door Patrick, een enthousiaste trainer!

Sylvia Veenstra

Leuk opleiding met een enthousiaste trainer die dingen goed uitlegt.

Zijn energie is aanstekelijk. top dag gehad een aanrader voor iedereen die wil leren snel te lezen en een geweldige mindmap te maken.

Jan-Dirk de Bruijn

Echt een aanrader!!!!

Vandaag een fantastische training mogen ontvangen van Tijdwinst.com. De trainer heeft mij “tips and tricks” bijgebracht om nog sneller begrijpend te leren lezen en geheugentechnieken bij te brengen.

Thomas Stam

Leuke training gehad van tijdwinst.com en ze maken hun naam waar.

Mijn leessnelheid is inderdaad verdubbeld! Goede mix van inhoud en oefeningen waarin je de stof gelijk toepast. De trainer sprak uit ervaring en bracht de theorie overtuigend. Er gaan veel droomverhalen rond op intern over snellezen (met onbewezen theorieën), deze training levert geen droom op maar bewezen kennis met resultaat.

Martijn de Jager

Leuke praktische training met handige tips en voorbeelden

Klein beetje theorie, maar met name veel oefeningen gedaan. Handigste tip de Roman Room, maar ook de mindmap verwacht ik wel te gaan gebruiken voor grote projecten. Nu vooral zelf aan de slag met blijven oefenen snellezen, want hier valt nog aardig wat winst te boeken kwam ik achter. Dat kan de eerste 30 dagen mooi met de dagelijkse tekst die je nog toegemaild krijgt. Zeker een aanrader!

Janneke Bos

Superleuke en interessante cursus

Duidelijke uitleg door de docent en handige tools hoe je de opgedane kennis kunt gebruiken in je werk en/of school. De opbouw van de cursus maakt dat je er met je aandacht bij blijft.

Caroline Scholtz

Een energieke training

Vorige week via m’n werk een training van Tijdwinst met top trainer David gevolgd. Hij kwam vol energie binnen en dat bleef zo gedurende de dag, hierdoor kon je de aandacht er makkelijk bijhouden. De stof is interessant en leerzaam en David brengt het op een leuke manier! Super blij met de mooie tips van deze dag. Bedankt David & Tijdwinst!

José Snijder

Heel erg leuke training waar je gelijk wat aan hebt, zowel op het werk als privé.

Nuttige tips en inzichten gekregen. Ik verwacht dat ik mijn concentratie nu beter kan vasthouden en ook bijvoorbeeld namen beter kan onthouden. David maakt deze training spelenderwijs heel pakkend! Aanrader dus!

Wij verzorgen cursussen voor o.a.

Beste opleider

Beste opleider

6 maal verkozen tot “Beste opleider van Nederland”.

Landelijke dekking

Landelijke dekking

Trainingen op diverse locaties in Nederland en België.

100% Tevredenheid

100% Tevredenheid

Garantie: als je het beloofde resultaat niet behaalt, is dit ons risico.

Score: 9,4

Score: 9,4

In het afgelopen jaar en meer dan 5.000 beoordelingen

+20 jaar ervaring

+20 jaar ervaring

Met onze ruim 20 jaar ervaring zijn wij dé specialisten