Na die lange vergadering is sporten het laatste waar jij aan denkt. Het enige dat je wilt is thuis neerploffen op de bank. Morgen heb je weer je energie nodig voor het nalezen van die rapporten. Jezelf moe maken door te buffelen in de sportschool zou alleen maar averechts werken. Niets is minder waar volgens ‘beweegprofessor’ Erik Scherder.
Wat komt aan bod?
- Cognitie boven conditie
- Dit doet jouw brein zodra je beweegt
- 4 manieren waarop bewegen je cognitieve functies verbetert
- Beweeg – zoals professor Erik Scherder
- Kortom
“Bewegen is niet alleen goed voor de slanke lijn, maar ook voor je brein!”
Hij weet alles van beweging, je brein en de combinatie hiervan; Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Hij hamert al jaren op het belang van lichaamsbeweging en dat blijkt niet voor niets; bewegen verbetert je cognitieve functies!
“Even flink het zweet laten uitbreken, zorgt er voor dat je je brein op talloze manieren helpt.”
Cognitie boven conditie
Natuurlijk weet je dat bewegen érgens goed voor is. Je voelt je er fitter door, hebt meer energie en je ziet er beter uit. Misschien heb je allang besloten niet meer te werken aan je ‘summerbody’ en de boel de boel te laten. Toch blijkt bewegen niet alleen nuttig om die pondjes eraf te sporten.
Regelmatig bewegen verbetert namelijk de cognitieve functies in je brein. Niet alleen wordt het motorische gedeelte in de hersenen geprikkeld, maar ook de gebieden die te maken hebben met geheugenprocessen. Hierdoor krijgen je geheugen, leervermogen en concentratie een boost!
Het is dus van groot belang dat jij na je werk toch van de bank komt om even te gaan bewegen. Lichaamsbeweging zorgt namelijk niet alleen voor je conditie, maar ook voor je cognitie.
Dit doet jouw brein zodra je beweegt
Zodra jij je renschoenen aantrekt en gaat hardlopen, gebeurt er vanalles in je brein. Terwijl jij hard aan het werk bent je looptijd te verbeteren, zijn je hersenen druk bezig allerlei processen in je hoofd te regelen.
Driekwart van het totaal aantal hersencellen zijn actief zodra jij beweegt. Er zijn namelijk allerlei taken waarmee je brein rekening mee moet houden. De grote hersenen zijn verantwoordelijk voor het plannen en het uitvoeren van de beweging. Een ander gedeelte van de grote hersenen zorgt voor de houding, het evenwicht en de spierspanning. Hierbij wordt er ook opgelet dat je geen ongewenste bewegingen maakt en dat je vrijwillig kunt starten en stoppen met het uitvoeren van een beweging.
Terwijl de grote hersenen zich daarom bekommeren, zorgen de kleine hersenen ervoor dat je bewegingen vloeiend zijn. Doordat je natuurlijk ook wilt weten waar je rent, wordt ook je visuele systeem gebruikt. Er zijn dus veel radertjes aan het draaien om te zorgen dat jij überhaupt vooruit komt.
Doordat je hersenen zo druk bezig zijn, komen er verschillende biologische processen op gang. Zodra je beweegt geeft je brein neurotrofines af. Deze stofjes dragen op 3 manieren bij aan het verbeteren van je cognitieve functies:
- Ze zorgen voor de aanmaak van nieuwe hersencellen.
- Ze maken nieuwe verbindingen tussen deze hersencellen zodat er een betere ‘communicatie’ plaatsvindt.
- Er worden nieuwe bloedvaatjes aangemaakt waardoor er meer voeding en zuurstof naar de hersencellen kan.
Er zijn bepaalde gebieden in je brein die extra profiteren van deze neurotrofines. Zodra je beweegt worden je prefrontale cortex en je hippocampus extra geprikkeld. Dit zijn erg belangrijke gebieden; ze zorgen er namelijk voor dat je nieuwe informatie kunt verwerken en opslaan.
4 manieren waarop bewegen je cognitieve functies verbetert
Bewegen zorgt er dus voor dat allerlei stofjes aan de slag gaan in je brein. Maar wat voor invloed heeft dit vervolgens op jou? Meer beweging kan op 4 manieren bijdragen aan de verbetering van je cognitieve functies. Op naar een beter én slimmer brein!
1. Een beter geheugen
Doordat beweging nieuwe verbindingen maakt tussen je hersencellen verbeter je je geheugen. Deze zogenaamde neurale netwerken spelen een belangrijke rol bij het opslaan en onthouden van informatie. Doordat je nieuwe hechtingen maakt in de witte substantie van je brein, kan het kortetermijngeheugen beter dingen onthouden.
2. Een verhoogde concentratie
Tot je dertigste levensjaar ontwikkelt zich nog een bepaald deel van je hersenen: de fasciculus uncinatus. Dit gedeelte van je brein heeft als belangrijkste functie het optreden als een soort filter. Voor je concentratie is het van belang dat je brein de relevante dingen filtert zodat jij je kunt concentreren op die taak voor je, in plaats van op die zoemende vlieg.
Zodra de witte stof van je hersenen geen goede doorbloeding heeft, wordt het afremmen van prikkels moeilijker voor je brein; je kunt je dan minder goed concentreren. Door veel te bewegen stimuleer je deze doorbloeding én dus je concentratie!
3. Een sneller denkvermogen
Deze doorbloeding is niet alleen van belang voor je concentratie, maar ook voor de informatieverwerking in je brein. Zodra de witte en de grijze materie een goede doorbloeding hebben, kunnen ze beter ‘communiceren’. Hoe beter de connectie tussen deze twee gebieden is, hoe sneller en krachtiger ze informatie met elkaar kunnen delen. De verbinding tussen deze twee delen kun je dus makkelijk verbeteren door regelmatig te bewegen!
4. Een jonger brein
Je hippocampus krimpt naarmate je ouder wordt. Dit verhoogt de kans op dementie en Alzheimer. Amerikaanse onderzoekers ontdekten echter dat beweging de hippocampus vergroot. Ouderen die hun conditie verbeterden toonden een vermindering in het verlies van zenuwcellen aan; het liet zelfs een aantal zenuwcellen in een gebied doen stijgen!
Bij de groep ‘bewegende’ ouderen die meedeed aan het onderzoek, zagen de onderzoeker een toename in de aanmaak van neurotrofines. De hippocampus bleek zelfs 2% gegroeid te zijn. Ook de prefrontale cortex bleef niet achter. Ze concludeerden hieruit dat regelmatig bewegen de hersenleeftijd kan verjongen met maar liefst 2 jaar! Beweging is dus ook erg van belang als je, gezond, oud wilt worden.
4 zeer goede redenen dus om toch van die bank te komen. Nu je over de juiste motivatie beschikt om niet alleen je lichaam, maar ook je cognitieve functies te verbeteren; wees gerust. Je hoeft volgens de ‘beweegprofessor’ Erik Scherder echt geen topsport te gaan beoefenen.
Hijzelf implementeert heel simpel zijn dagelijkse dosis beweging in zijn werk. Door een paar simpele dingen aan te passen in je routine kun jij dat ook. Je brein zal je er dankbaar voor zijn!
Beweeg – zoals professor Erik Scherder
Je hoeft nu niet speciaal een fitnessabonnement bij de sportschool te nemen. (Je weet zelf ook dat je dit maar een maand volhoudt.) Even 30 minuten stevig doorwandelen, of flink doortrappen op de fiets kan je al een heel eind op weg helpen. Zolang je een soort inspanning levert waarbij je je hart en zweetklieren prikkelt, geef je je hippocampus (en dus de cognitieve functies van je brein) een boost.
En doordat je toch veel uren doorbrengt op je werk, kun je er net zo goed gebruik van maken: beweeg meer! Er zijn genoeg hippe apparaten die het je mogelijk maken een workout te doen terwijl je die rapporten doorleest.
Vindt je baas het toch niet zo’n goed idee dat jij staat te steppen achter je bureau? Er zijn een aantal minder ingrijpende manieren om toch wat meer te kunnen bewegen op je werk; doe het gewoon zoals de professor zelf!
1. Combineer bewegen en werken
Erik Scherder staat bekend om zijn bureaufiets. Terwijl hij stukken naleest, trapt hij vrolijk erop los. Op deze manier zit hij geen uren stil en kan hij tijdens het werk toch toekomen aan wat beweging. Zie je jezelf niet zo snel fietsend jaarverslagen doorlezen, probeer dan eens deze deskersizes. Zo loop je erna fit en voorbereid de vergadering in!
2. Verban de lift
Ook al is het handig om de lift te nemen naar de vijfde verdieping, overweeg eens om toch de trap te nemen. Volgens Erik Scherder is deze fysieke uitdaging juist goed. Door even je benen te strekken, kom je op deze manier toch aan een flinke dosis beweging toe.
3. Kom op de fiets naar je werk
Is de afstand te overbruggen? Kom eens op je fiets naar je werk. Even de wind door je haren voelen is niet alleen goed voor je humeur; door stevig door te trappen heb je voordat je het weet je dagelijkse dosis beweging erop zitten!
4. Vergader eens lopend
Volgens Scherder gaat vergaderen véél beter zodra men er bij beweegt; je komt sneller tot ideeën. Vergaderingen kunnen veel tijd in beslag nemen en voordat je het weet, ben je twee uur verder. Vergader daarom eens lopend en die brainstormsessie wordt een stuk interessanter.
Naast deze 4 tips van Erik Scherder kun je natuurlijk zelf ook nog een hoop doen. Stap eens een bushalte eerder uit, of parkeer de auto een paar straten verder weg. Het maakt niet uit wat je doet, zodra je maar regelmatig even beweegt.
Kortom…
Bewegen is dus niet alleen van belang als je een gezond lichaam wilt hebben, je krijgt er tevens een gezond brein van. Regelmatig bewegen blijkt niet alleen je geheugen te verbeteren, je krijgt er een betere concentratie door, een sneller denkvermogen én een jonger brein!
Dus voordat je na thuiskomst op de bank ploft, denk even aan de voordelen die dat rondje hardlopen (of zelfs wandelen) je zou kunnen opbrengen! Waarschijnlijk heb je na dit artikel gelezen te hebben ook al genoeg stilgezeten, dus sta op en beweeg; tijd voor je workout!
Meer weten?
Wil je weten hoe je naast bewegen je cognitieve functies nog meer kunt verbeteren? Schrijf je dan in voor onze cursus ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mind Mapping’. Hierbij leer je alles over hoe jij nog meer uit je brein kunt halen. En dat in maar 1 dag!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.
Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog