Op commando out of the box denken is lastig wanneer je nieuwe ideeën of oplossingen tevoorschijn moet toveren. En samen brainstormen werkt al helemaal niet! Gelukkig hebben we professor Corazza: dé expert wanneer het op creatief denken aankomt. Met zijn 3 stappen heb je binnen een paar minuten vernieuwende én originele ideeën!
Bruisend idee nodig? Ouderwetse technieken werken niet
Outside the box is het eng. Het is een wereld die je niet kent. Natuurlijk het hele punt van die buiten the box omgeving, maar ook precies het lastige ervan. Die buitenwereld is onbekend, onverkend en compleet nieuw. Vol met nieuwe ideeën, oplossingen en concepten dus! Dáár moet je dus wel echt zijn om tot creativiteit te komen. Maar hoe kom je er?
‘… door te brainstormen natuurlijk!’ Tenminste, dat is je eerste ingeving. Misschien kun je samen met een aantal collega’s in een lege vergaderruimte tot nieuwe, bruisende ideeën komen? Doorgaans een slecht idee: uiteindelijk is er vaak maar één collega die dingen roept, leunen er twee achterover en ligt er na twee uur overleggen nog niets concreets op tafel. Zonde van je tijd dus, dat brainstormen.
Een andere optie is om zelf eens een aantal ideeën op een rijtje te zetten. Je neemt een kladblok en pent daar puntsgewijs enkele ingevingen neer. Toch is dit ook niet de manier waarop je tot nieuwe, innoverende ingevingen komt. Vaak denk je in rondjes en herkauw je dingen waardoor je telkens op dezelfde idee stuit. Niet bepaald outside the box denken.
Brainstormen en neerpennen werkt dus niet altijd. Je moet die bekende box-grenzen zien te overschrijden, om tot je briljante nieuwe concept of slimme oplossing te komen – en wel snel. Maar… Hoe? Met een paar regels en 3 stappen die samen de creatieve technieken opleveren, nodig voor dat outside the box avontuur.
Professor ‘outside the box denken’ deelt zijn definitie
Om zoiets krachtigs als binnen een paar minuten buiten the box te komen voor elkaar te krijgen, heb je een nieuwe denkwijze nodig. Je moet leren denken als een genie. En laten we die nou net paraat hebben:
Professor Giovanni Corazza is een creatief onderzoeker en oprichter van het Marconi Institute for Creativity – en daarmee expert op het gebied van creatieve denkwijzen. ‘Professor out of the box denken’, mag je hem ook noemen.
Hoe definieert hij het? Wat betekent out of the box denken?
‘Outside the box is een grens in ons denken. De grens tussen wat we weten en waar we (nog) niet aan gedacht hebben.’
Leuk en aardig, maar hoe denk je aan iets waar je (nog) nooit aan hebt gedacht? Volgens hem is dat in een paar minuten geregeld. Als je zijn 3 stappen volgt tenminste. Hij onthulde ze in zijn TEDx talk:
Als je Corazza zo hoort lijkt het haast kinderspel, tot nieuwe innovatieve ideeën komen. Het geheim zit ‘m dus in het loslaten van wat je al kent en weet. Zulke zaken leveren namelijk het oude vertrouwde op.
Wil je écht iets nieuws en verrassends, dan pak je het bekende en twist en buig je het. Je haalt het uit elkaar en zet het op een andere manier in elkaar. Hoe?
Door het bestaande concept te ontleden, ieder element op zichzelf te bekijken en vervolgens lekker te overdrijven! Zo ga je van in- naar out of the box- ideeën.
Corazza’s technieken in de praktijk: in 3 stappen out of the box denken
Hoe doe je dit nu in de praktijk? Laten we een voorbeeld schetsen:
Stel je voor. Je wil de online identiteit van je bedrijf volledig omgooien. Het moet frisser, energieker en extra volgers op Instagram zijn ook welkom. Je hebt het al van rechts en van links benaderd, maar een goed idee komt er telkens niet uit. Je komt maar niet buiten de gebaande denkpatronen. Hoe pak je zoiets aan?
Laten we met de tips van Carrozza in ons achterhoofd het probleem opnieuw bekijken:
1. Ontleed alle elementen van het bestaande concept
Jullie Instagram-pagina, om bij het voorbeeld te blijven, bestaat bijvoorbeeld al uit een paar grove elementen. Hak dat eens volledig in stukken: wat is Instagram precies, waaruit bestaat het, welke opties kent het?
- ‘Plek om foto’s te posten…’
- ‘Je kunt er ook video’s of reels plaatsen…’
- ‘Mensen geven likes, ze slaan dingen op…’
- ‘Je kunt comments plaatsen…’
- ‘Je kunt mensen en bedrijven volgen…’
- Zelfs producten verkopen…’
- ….
Je hakt het bestaande concept dus eerst in stukken. Doe dit met jullie website, de social media kanalen en jullie wekelijkse nieuwsbrief; ingrediënten van jullie (nu nog saaie) online identiteit
2. Divergeer elk element
Dat wil zeggen: speel ermee. Draai het, spin het, twist het tot het tot een heel nieuw concept komt. Overdrijf een element; nieuw effect. Elimineer een element; wat gebeurt er? Combineer elementen; kan dat?
- Neem bijvoorbeeld de mogelijkheid om comments te plaatsen; kun je dat niet koppelen aan jullie nieuwsbrief? Zo kom je misschien tot het idee om wekelijks de leukste reactie uit te lichten.
- Of het verkopen van producten; tot nu toe deden jullie dat via jullie website, maar wat als je inderdaad een Instagram-store aanmaakt? Misschien kun je ook dat weer met de nieuwsbrief combineren
- In het verleden postten je slechts bedrijfskiekjes, maar wat als je het persoonlijker maakt? Een kijkje achter de schermen misschien? Collega’s in beeld brengen of… korte artikeltjes laten schrijven?! Bam, een nieuw idee!
Neem hier eens de tijd voor en maak combinaties van de meest uiteenlopende zaken. Ook al hebben ze op het eerste oog niets met elkaar te maken. Creatieve ideeën schuilen in een klein, klein hoekje. Door je gedachten de vrije loop te laten, vind je ze.
3. Ga er op door, betwist, pas aan
Het ene voorbeeld lijkt in eerste instantie iets haalbaarder dan het ander. Zeker wanneer je er lekker in zit, kunnen er steeds gekkere dingen geroepen worden. Steeds verder over die outside the box grens. Maar dat betekent niet dat een (op het eerste gezicht) haalbaarder idee beter is dan een ontzettend gek idee.
Afkeuren mag niet, erop doorgaan wel. Betwist gerust het idee om klanten te laten betalen om jullie instagram te mogen volgen. Het lijkt knettergek, maar wat als je er op doorgaat? Misschien zit je wel in de buurt van iets briljants. Denk aan een besloten groep waarin je jullie beste inzichten en tips deelt, of webinars geeft.
Blijf dus divergeren en spelen met een voorgesteld element, tot er een werkbaar idee uitkomt. De gekste, schijnbaar meest onhaalbare dingen leveren de meest vernieuwende ideeën op!
In slechts een uurtje misschien wel 100 ideeën
Zo zie je maar. Elk element is oneindig te twisten en combineren. Dit zijn maar een paar voorbeelden, om je te laten zien hoe simpel het eigenlijk is om outside the box te denken met de juiste creatieve denkwijze. Ze zijn letterlijk in een paar minuten bedacht!
Uit het niets waren ze nooit zo snel tevoorschijn gekomen – of zelfs helemaal nooit. Maar met een paar tips van professor Corazza, door de elementen apart te nemen en per stuk te divergeren en betwisten, kom je binnen een mum van tijd tot tientallen compleet nieuwe ideeën en oplossingen. En daar hoeft er maar één tussen te zitten die je net nodig had…
Kun je je leidinggevende meteen geruststellen wanneer hij de meeting of je kantoor binnenstormt of je al een revolutionair innovatief idee hebt bedacht voor jullie online identiteit. “Ik heb er wel 32!”, is nu je antwoord.
Bonustip: mindmap je weg naar nieuwe ideeën!
Bovenstaand creatief proces kun je natuurlijk op papier uitwerken, maar slimmer is om een mindmap te gebruiken. Je kunt dan moeiteloos slepen, verschuiven en aanpassen, plus je hebt al je briljante ideeën netjes en overzichtelijk op één plek staan. Kun je het ook makkelijk en snel aan je leidinggevende of team overhandigen.
Indien je meer over mindmapping wil leren, raden we je aan deze artikelen eens te lezen of om onze 1-daagse cursus te volgen. Daar leer je de techniek, maar ook tal van tips and tricks waarmee je jouw leessnelheid én leervermogen vergroot. Zeker het volgen waard!
- Woordweb maken? Volg dit mindmap-5-stappenplan
- Hoe maak je een digitale mindmap? Een woordweb maken werkt zo
- Deze brainstorm technieken zorgen voor de beste ideeën
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.
Wie zijn wij? | Cursus Snellezen
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog