Onderzoek naar het effect van kantoorinrichting op je brein wordt al decennia gedaan. Welk effect dat in de praktijk heeft, werd recentelijk bij 3 bedrijven bekeken. Met onomstreden resultaat. 1 element in de kantoorinrichting maakte het grote verschil in welzijn en productiviteit – in optimaal breinwerk.

De tijden van Henry Ford met zijn lopendebandwerk – destijds revolutionair (en eigenlijk nog steeds heel indrukwekkend) – zijn wel zo’n beetje over. Machines en zelfs robots vervangen het ‘handjeswerk’, wij blijven achter met het kenniswerk. Ons brein staat centraal, niet onze handen. En dat brein is nogal een gevoelig kwabje neuronen.

Geen wonder, als je bedenkt dat het ongeveer de hele dag tussen 9 en 5 almaar productiever (méér resultaat!), inventiever (méér oplossingen!) en creatiever (méér ideeën!) moet zijn – om het werk telkens maar weer gedaan te krijgen. Tegen vijven heeft het zo ongeveer een mentale marathon gelopen, als je het moet vergelijken met andere fysieke prestaties.

Dat kan nogal eens problemen opleveren. Het werk lijdt er onder – diep denkwerk wordt steeds lastiger naarmate je uitgeput raakt – en jijzelf lijdt er onder, mentaal en fysiek. Uitgeblustheid, overspanning en gebrek aan ruimte voor creatief, dieper denkwerk is aan de orde van de dag op een gemiddeld gehaast kantoor.

Wat doen we eraan, om als breinwerkers ons brein gezond en fit te houden – om dat breinwerk te kunnen blijven leveren – en te voorkomen dat we tóch nog op die lopendebandwerkers gaan lijken, die maar door en door gaan zonder veel na te denken en écht diep werk op te leveren?

kantoorinrichting

Dit transformeert breinwerk

Het is niet het werk zelf, al heeft het zin om dat slim in te plannen volgens de voorkeuren van je brein. Het is niet je planning, al is het de moeite waard om het met je baas over je werkdruk te hebben. Waar het hier om gaat, om je brein te ondersteunen en zo fit te houden voor breinwerk, is kantoorinrichting.

Geen kletspraat over leuke meubeltjes en gezellige kleurtjes op kantoor. Kantoorinrichting volgens neuro-architecten (wetenschappers die het effect van omgeving op het brein bestuderen).

Neuro-architect en onderzoeksleider Andréa de Paiva van deze studie:

“Een ruimte om aan een routinetaak te werken zou anders moeten zijn dan een ruimte om te brainstormen, die weer anders is dan een ruimte om te leren. Als bedrijven neuro-business met neuro-architectuur en kantoorinrichting mengen, hebben ze een heel nieuwe set tools hebben om zowel als groep en individu te ontwikkelen in hun prestaties.”

Wat zij dus ontdekten? Je omgeving heeft een enorme invloed op je brein. En dus ook op het werk dat het levert – en het uithoudingsvermogen ervan.

De formule: juiste kantoorinrichting = goed werkend brein = optimaal breinwerk.

Waar wat is dan die juiste kantoorinrichting?

kantoorinrichting

De juiste kantoorinrichting

Niet alleen Andréa deed onderzoek naar dit fenomeen. Zij deed het vrij recent, in 2016, waarbij ze voortborduurde op de onderzoeksconclusies van haar voorgangers:

In 2000 ontdekte Fred Gage en zijn team ‘neurogenesis’: de mogelijkheid tot het regenereren van neuronen in het brein, door fysieke omgevingen. Oftewel: je kantoorinrichting kan je brein herstellen van kapotmakerij door stress en overmatig breinwerk.

• Wat die prettige (omgevings)prikkels waren? Eigenlijk alles dat met de natuur te maken heeft: zonlicht, natuurlijke geluiden (van een waterval bijvoorbeeld), de kleur groen en de geur van bloemen of buitenlucht. Plus nog één bijzondere toevoeging, uit een studie van een paar jaar later: ronde vormen. Ook een prettige prikkel.

Gelukkig was er toen David Techau. De onderzoeker die kortgeleden al die conclusies bij elkaar zette, en er kwalitatief onderzoek naar deed, in het veld. Hij onderzocht 3 typische kantoorbedrijven in Australië op omgevingsprikkels en kantoorinrichting – en kwam tot zijn eigen, onomstreden conclusie.

Dé transformerende factor in kantoorinrichting

Neuro-architect Techau:

“Optimaal welzijn en menselijke topprestaties kun je vinden in de werkplekken die hoge positieve invloeden en optimale niveaus van opwinding tentoonstellen.”

De 3 bedrijven die aan zijn onderzoek onderworpen werden, deden dat niet bepaald – vóór het onderzoek. Een ICT-bedrijf, een bedrijf voor technische ondersteuning en een zorgverzekeraar namen deel. In alle gevallen bestond hun kantoorinrichting uit:

  • Één grote open kantoorruimte,
  • die voor 80% was volgebouwd met standaard werkstations.
  • Zonder gesloten ruimtes om af te zonderen.
  • Zonder persoonlijke kenmerken per werkstation.
  • Met lockers voor ieders persoonlijke spullen.
  • En een grote gemeenschappelijke trap.

Techau transformeerde de bedrijven volgens de conclusies van zijn onderzoeksvoorgangers naar een betere omgeving voor beter breinwerk – en onderzocht onder de werknemers (welzijn) en de bedrijfsprestaties (productiviteit) wat dat opleveren.

Zijn conclusie: ons brein heeft (letterlijk) denkruimte nodig. En die open kantoorinrichting helpt daar niet bepaald aan.

 “Terwijl sommigen de de ‘buzz’ van een actieve, open, luidruchtige werkplek prettig vinden, is het voor de meesten een bron van irritatie en afleiding van hun werk, hun flow en hun welzijn.”

En de oplossing.

“Mensen hebben verschillende soorten ruimtes en plekken nodig om te kunnen werken. Een ruimte voor stil, geconcentreerd en daarmee productief werk is de belangrijkste van allemaal.”

Breinwerkers willen – naast die natuurlijke prikkels van licht, kleur, geur, geluid en ronde vormen – vooral stilte. Om te kunnen werken. Écht denkwerk verrichten – zoals creatief denken, of leer- en leeswerk – doe je niet in een open kantoorruimte. Dat doe je nadat je een deur achter je hebt dichtgedaan. En laat die deuren nou net ontbreken in ongeveer alle plattegronden van kantoorinrichting anno nu.

De 3 bedrijven in Melbourne volgden Techau’s advies, en dat van zijn voorgangers. En dit is wat er gebeurde, volgens Techau’s onderzoeksconclusie:

“Menigeen floreert. Mensen geven aan dat ze nooit meer terug willen naar de oude manier van werken waar ze vast zaten aan dat ene werkstation en zich niet konden bewegen .”

Niet alleen een persoonlijke interpretatie van de onderzoeksleider of de beleving van de werknemers.

Conclusie

Om écht denkwerk te verrichten als breinwerker, zonder je brein aan een dagelijkse mentale marathon te onderwerpen, is het van belang om goed naar je kantoorinrichting te kijken. Daar kun je namelijk een groot verschil maken, ontdekten neuro-architecten in de afgelopen decennia.

Hun conclusies: de ontstressende ‘hedonische hotspots’ van je brein kietelen doet je goed. Natuurlijke elementen in de kantoorinrichting, zoals de kleur groen, natuurlijke buitenlucht, natuurlijk zonlicht en als het even kan zelfs natuurlijke geluiden, doen dat voor je.

Het laatste nieuwe onderzoek van David Techau vat dat geheel praktisch samen, na zijn kwalitatieve praktijkonderzoek bij 3 kantoorgebouwen in Melbourne. Kantoren die vooral open en volgebouwd met werkstations waren, volgens de trend van de laatste jaren.

Zijn conclusie: dat kan beter.

Met stilteruimtes. Plekken waar men kan zitten en denkwerk verrichten, zonder afgeleid en geïrriteerd te raken door je omgeving. Productiviteit én welzijn schiet als een pijl omhoog, zodra dit element in kantoren is ingebouwd.

Oftewel: écht denkwerk – zoals creatief denken, of leer- en leeswerk – doe je niet in een open kantoorinrichting. Dat doe je achter gesloten deur. Het liefst met een plantje in de hoek en een groot raam in het zicht.

Dus: zoek een deur, sluit ‘m en start met breinwerken. De kantine, als het moet. (Lekker natuurlijk licht ook!)

kantoorinrichting

Klaar voor de volgende stap?

Je afzonderen op kantoor om te focussen is de eerste stap. Je denk- en leeswerk daar vervolgens zo optimaal en efficiënt mogelijk verrichten, is de tweede. Dat doe je door te snellezen, mindmappen en de juiste geheugentechnieken toe te passen. En dát is nou (niet geheel toevallig) precies wat je leert in onze 1-daagse cursus Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen.

Kwestie van niet alleen je kantoor, maar ook je denk- en leeswerk goed inrichten dus! 😉

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog