snellezen veelgestelde vragen

Zijn speed reading, smartreading en photoreading hetzelfde als snellezen?

Posted on 8 februari 2012 · Posted in cursus, photoreading, snellezen, speed reading, wetenschap

veelgestelde vragen over snellezen

Speedreading is een synoniem dat veel gebruikt wordt voor snellezen. Deze twee termen worden dan ook veel door elkaar gebruikt.

Smartreading is een snelleesmethode waarbij wordt geadverteerd dat cursisten met minimaal 1.500 woorden per minuut kunnen leren lezen. Deze snelheid ligt vele malen hoger dan de maximale leessnelheid die het menselijk oog volgens wetenschappelijk onderzoek kan bereiken in combinatie met een goed tekstbegrip (onderzoek: Carroll, 2003).

Photoreading, officieel ontwikkeld door de Amerikaan Paul Scheele, is een vorm van snellezen waarbij men belooft dat cursisten kunnen leren lezen met 25.000 woorden per minuut (meer dan een pagina per seconde!). Dit is het honderdvoudige van wat een normaal mens kan lezen. Helaas zijn wij nog nooit iemand tegengekomen die met Photoreading daadwerkelijk met een goed begrip van de inhoud (minimaal 80%) kan lezen.

Uiteraard klinkt lezen met 25.000 woorden per minuut heel spectaculair, alleen blijft het veelal bij een mooie belofte. Kijk voor meer informatie over deze valse belofte van Photoreading eens naar dit artikel op Wikipedia, waarin dit verder verduidelijkt wordt. Zelfs de NASA heeft onderzoek gedaan naar Photoreading (Dr. D.S. McNamara, 2000) en toont aan dat het onmogelijk is.

Lees verder over: Kan ik na een cursus snellezen nog normaal lezen?