Een paar minuten pauze welteverstaan. Als je brein hard werkt, wanneer je diep denk- of studiewerk verricht, wordt dat compleet teniet gedaan als je niet op tijd pauzeert. Om te lezen, leren, denken én onthouden moet je niet harder maar slimmer werken. Volg de perfecte werk-pauze routine, die breinonderzoekers kortgeleden ontdekten.

Je brein werkt hard, als kantoorwerker of student. Kenniswerker of breinwerker, noemen we het ook wel – en niet voor niets. Als je van 9 tot 5, en als fanatiek student misschien zelfs nog langer, je brein aan hebt staan en op volle toeren laat draaien, dan heeft dat zo zijn gevolgen.

Als die volle toeren niet onderbroken worden door regelmatige ‘hersenloze’ breaks, dan is het al het breinwerk dat je deed namelijk voor niets geweest.

Wat slimmer werken met je geheugen te maken heeft

Het heeft alles te maken met je korte- en langetermijngeheugen. Terwijl je breinwerk verricht – wanneer je een creatief concept voor een klant bedenkt of een whitepaper voor je onderzoek snelleest en mindmapt – wordt die informatie opgeslagen in je korte- en langetermijngeheugen.

Die informatie (langer dan een half uur) onthouden en je brein fris houden, doe je door je langetermijngeheugen de ruimte te geven om het bewust op te slaan. En dat doe je dan weer door je brein even pauze te geven.

Je kortetermijngeheugen onthoudt informatie namelijk niet langer dan dat half uur. Daar kun je niet van op aan, als je die klantpresentatie vanmiddag of je tentamen morgen hebt, en de informatie dan moet reproduceren. Dan is het alweer verdwenen. Omdat je het niet de ruimte hebt gegeven om bewust opgeslagen te worden in het langetermijngeheugen.

Helder? Dan is het nu tijd voor een break.

slimmer werken

Je brein heeft even hard genoeg gewerkt. Tenminste… Als je hier al een tijdje aan het lezen bent. En je daarvoor ook al hard aan het (denk)werken was. Hoelang precies, als je zeker wil weten of jij nu al aan die pauze toe bent? Dat ontdekten breinonderzoekers kortgeleden.

Slimmer werken en onthouden met (bewezen) perfecte pauzes

Postdoctoraal onderzoeker en psychofysica expert David Little onderzocht het met zijn team aan de John Hopkins Universiteit. Het bijzondere (en bijzonder concrete!) resultaat werd daarop gepubliceerd in het wetenschappelijk blad ‘Cell’. Geen ongein dus.

Little deelde de onderzoeksdeelnemers van zijn studie op in 4 groepen en zetten hun brein aan het werk (met verschillende cognitief uitdagende taken):

  • Groep 1 verrichte 40 minuten breinwerk, zonder pauze.
  • Groep 2 verrichte 20 minuten breinwerk, geen pauze.
  • Groep 3 verrichte 20 minuten breinwerk, pauzeerde 30 minuten en vervolgde het breinwerk met nog eens 20 minuten.
  • Groep 4 verrichte 40 minuten breinwerk, met tussendoor 5 keer een pauze van een paar minuten.

De absolute winnaar? Groep 4. Het brein onthield de verkregen informatie het meest optimaal, wanneer het meerdere korte pauzes had gehad, tussen het denkwerk door.

Een goede tweede plek was er voor groep 1, die 40 minuten doorbuffelde en daarna kon ontspannen. De rest waren echte no-go’s voor het brein. De kale 20 minuten denkwerk van groep 2 bleek te kort om effectief in het langetermijngeheugen te worden opgeslagen – het bleef alleen hangen in het kortetermijngeheugen. Niet lang. En de 30 minuten pauze van groep 3, tussen het denkwerk door, bleek te lang, en telde dus als 2 keer de ineffectieve kale 20 minuten.

40 minuten denkwerk lijkt dus de heilige graal. En snelle, korte pauzes tussendoor werken het best om informatie op langetermijn te onthouden. Even naar het koffiezetapparaat en terug bijvoorbeeld, zonder te blijven hangen bij een collega of even wat mails te verwerken!

Maar!

Het is goed om de theorie van de wetenschap te kennen, over hoe je brein functioneert en welke pauzes in Little’s experiment optimaal zijn gebleken. Het blijft ondertussen je eigen brein, in de praktijk. En (gelukkig) is elk brein uniek – kijk alleen al naar het verschil tussen dat van mannen en vrouwen – wat betekent dat jouw optimale denkwerk en pauzemoment ook uniek is.

Hou de theorie daarom in je achterhoofd, en werk ermee in je eigen praktijk. Besef dat je kortetermijn maar ongeveer een half uurtje effectief is, en bedenk dat korte pauzes goed werken. Werk daarmee.

slimmer werken

Test jouw optimale flow voor informatie-opname versus informatie-opslag. Dat kan 40 minuten opnemen zijn, volgens Little. Of misschien 30 minuten voor jou, voordat je kortetermijn er dan wel klaar mee is? Pak dan die pauze voor de opslag. Lekker kort, en lekker vaak, als het even kan. Elke 10 minuten pijlsnel tussen je 40 minuten denkwerk door, of na een half uur een minuut of 2 koffiezetten, omdat je zo lekker in je denkwerk zat.

Neem genoeg tijd om in de flow te komen met je kortetermijngeheugen, maar niet teveel tijd om het onmogelijk te maken voor je langetermijngeheugen om het op te slaan.

Kijk even op van je paper, sta op (ook goed tegen de zitziekte) en wandel naar het raam. Tuur kort naar buiten, gedachten op nul, en terug naar je werk. Pak bij je volgende pauze een retourtje koffie-automaat en daarna een bewust snack-moment. Allemaal tussen je breinwerk door. Snel, effectief – en door. Zoals Little het zou doen.

Een fijne tool om dat in de praktijk vol te houden, is de Pomodoro techniek. Niets meer dan een (digitaal) wekkertje dat je herinnert aan je optimale pauze moment. Normaal gesproken voor 25 minuten, maar met 40 minuten geldt hetzelfde concept!

Zodat je niet alleen denkt, (snel)leest, leert en creëert met je fijne brein – maar het ook goed opslaat en onthoudt, op de langetermijn. Da’s pas slimmer werken.

Nog slimmer werken?

Volg de training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen in 1 dag!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog