Hoe train je je geheugen? In ieder geval niet met breinspelletjes zegt de wetenschap unaniem. De oplossing voor een beter geheugen zit ‘m in hele andere dingen: in ‘je brein gezond houden’, dat is waar het volgens de Hersenstichting om draait. Dat doe je op 3 – wetenschappelijk bewezen – manieren:

Wat komt aan bod?

  1. Is het geheugen te verbeteren met geheugenspelletjes?
  2. Hoe train je je hersenen dan wél?
  3. Kortom: geheugen trainen?
  4. Meer weten over het trainen van je geheugen?

Steeds minder in ons brein opslaan, daar lijkt het in ons tijdperk om te draaien – de laatste paar honderd jaar. “Extern opslaan”, zoals Joshua Foer het noemt in zijn TED talk, is de term van deze tijd. “Van het alfabet en de boekrol tot de codex, de drukpers, de fotografie, de computer en de smartphone.”

En dat heeft een significant effect op ons geheugen, claimt hij:

“Zonder de behoefte om dingen te onthouden, lijkt het wel of we vergeten zijn hoe het moet.”

En dat is geen goed nieuws. Want we vergeten steeds meer. We moeten, volgens hem, ons geheugen maar weer eens opvijzelen. Precies om die reden grepen mensen en masse naar de breinspelletjes. Appjes op tablet en telefoon om ons geheugen te testen: van memory tot rekenpuzzels. Maar is dat wel de juiste hoek om de oplossing te zoeken voor het achteruitgaande geheugen van de moderne mens?

Is het geheugen te verbeteren met geheugenspelletjes?

Breinspelletjes? “Nee”, zegt de wetenschap unaniem. Ze zijn misschien leuk voor de ontspanning, wat altijd goed is voor je hoofd, maar je geheugen trainen doe je er niet mee.

Het Stanford University Center on Longevity en het Berlijns Max Planck Instituut van Human Development bijvoorbeed, zijn het eens geworden na een gezamenlijke studie naar geheugen oefeningen. Hun conclusie daarvan, is er eentje die ‘s werelds 70 grootste cognitief psychologen en neurowetenschappers onderschrijven.

Hun statement:

“De krachtige consensus van deze groep is dat de wetenschap de claims niet onderbouwt dat het gebruik van breinspelletjes-software cognitieve prestaties in het dagelijks leven verbetert of cognitieve achteruitgang en hersenaandoeningen voorkomt.”

Zie je dat? Geheugentraining is “…niet onderbouwt…”

Dubbel duidelijk, want wetenschappers zijn over het algemeen heel voorzichtig met de woorden ‘niet’ en ‘wel’. Ze bestrijken meestal uit voorzorg een grijs gebied, maar in het geval van breinspelletjes zijn ze ontzettend stellig (“niet”) en zijn ze het ontzettend eens (“krachtige consensus”).

En, nee: het is niet zo dat er ook weer onderzoeken bestaan die de werking van breinspelletjes wel onderbouwen. Die onderzoeken zijn namelijk niet legitiem. Het zijn slechts ‘onderzoeken’ van de verkopers van de software. Uiteraard in hun voordeel uitgevoerd, om hun product te verkopen. En die onderzoeken staan op hopeloos losse schroeven, zeggen dezelfde wetenschappers van bovenstaand statement.

Geheugen trainen

Bovendien is niet alleen de wetenschap, maar ook de rechterlijke macht het daar over eens.

Lumosity – één van de grootste in breinspelletjes-software (haar gebruikersaantal steeg binnen 7 jaar van nul naar 50 miljoen) – betaalde kortgeleden een fikse boete aan de federale handelscommissie van de Verenigde Staten, omdat ze onterecht claimden dat hun product wetenschappelijk bewezen werkte voor geheugen trainen.

Laten we aannemen dat ze alsnog een aardige zakcent verdiend hebben, want alleen in de Verenigde Staten al geven mensen volgens de statistieken miljoenen uit aan breinspelletjes.

Ik hoop niet dat jij er al teveel eurootjes in gestopt hebt. Tenzij je natuurlijk erg tevreden bent met de ontspannende werking van de spelletjes. Dan is het nooit weggegooid geld. Als je hoopte op geheugen trainen, dan heb je het helaas over de balk gesmeten.

Maar laten we wel wezen: breinspelletjes mogen dan absoluut niet werken voor geheugen trainen – dat betekent niet dat het niet kan.

Geheugen trainen

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Hoe train je je hersenen dan wél? Geheugen trainen dankzij 3 tips

Denk je nu tóch nog: ‘Misschien ontdekken wetenschappers op een dag alsnog dat breinspelletjes doen wonderlijke werkingen heeft, dus ik kan er net zo goed mee doorgaan – wie weet’?

Bespaar jezelf de tijd en moeite.

Wetenschappers hebben namelijk al ontdekt welke dingen je moet doen voor die wonderlijke werkingen op je cognitieve functies. Mik je iPad vol breinspelletjes dus in de prullenbak (of blijf ze voor de lol doen) – en start met de dingen doen die wél bewezen werken voor geheugen trainen. Volgens dezelfde cognitieve wetenschap die breinspelletjes de deur hebben gewezen.

Zorg goed voor je hoofd. Je brein gezond houden is de enige manier om cognitieve achteruitgang te remmen, zegt de wetenschap. Een remedie die de Nederlandse Hersenstichting bevestigt.

 Dus cognitieve geheugen trainen, dat doe je op 3 manieren:

1. Blijf een leven lang leren

Je zogenaamde ‘vloeibare intelligentie’ (denkvermogen en abstract redeneren) is staat vast in je genen. Je ‘uitgekristalliseerde intelligentie’ (vaardigheden en kennis) daarentegen, is uit te breiden. Daar kun je dus vol op inzetten voor geheugen trainen.

2. Luister naar of maak muziek

Dat kan de meest ontspannende top 10 muziek aller tijden zijn, of gewoon de deuntjes die jij het liefst luistert! Volgens de bekendste neurowetenschapper van Nederland en DWDD personality Erik Scherder is jouw favoriete muziek de muziek die het best werkt voor je brein – legt hij uit in zijn boek ‘Singing in the Brain’ – of dat nu Bauer of Beethoven is. Jij kiest, je brein profiteert.

3. Werk aan je conditie

Lichaamsbeweging is de manier om je cognitieve functies up to date te houden. Aerobics werkt bijvoorbeeld erg goed, volgens deze studie. Oftewel: elke actieve en ritmische fitnessles. Of maak dagelijks een intensieve, frisse wandeling van 45 minuten. Doet ook wonderen, zegt dit onderzoek.

Geheugen trainen

Kortom: geheugen trainen?

Aan de slag ermee!

Je wil je geheugen trainen en je brein gezond houden, in deze tijden van externe geheugens en achteruitgaande breinprestaties. Dat kan dus! Alleen werkt het, voor eens en altijd bewezen, niet met de breinspelletjes op je tablet.

Wat je liever doet is:

  • je hoofd altijd iets nieuw leren,
  • je oren iets aangenaams te luisteren bieden
  • en je lijf genoeg beweging geven.

En:

De Hersenstichting heeft al een paar ideeën voor je , hoe je dat praktisch aanpakt:

“Leer gitaar spelen, nieuwe gerechten koken, start een cursus Spaans of ga eens met een vriend of vriendin ergens in Nederland wandelen. Ontdek een nieuwe omgeving.”

Een prachtig gevonden combinatie, die laatste!

De beste remedies hoeven dus niks te kosten (zoals je breinspelletjes-apps), noch zijn ze erg lastig om te doen (zoals je krant-soduko’s). Maar doe het vooral op jouw manier. Bouw deze gezonde breingewoontes in in je leven. Of dat nu een dagelijkse wandeling met de hond of meer muziek luisteren in plaats van avonden achter elkaar ongezond tv kijken is. Start iets dat je geheugen een opfrisser geeft en hou dat vast. (66 dagen lang, als je het wil volhouden.)

Meer weten over het trainen van je geheugen?

Bekijk hier de complete TED-talk van Joshua Foer – ‘Geheugenprestaties die iedereen kan leveren’:

Meer leren? Volg een cursus Snellezen of lees verder

Volg onze training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen – om in één dag het beste uit je brein te halen met de beste technieken en slimste weetjes, met de techniek van Foer die er ook aan bod komt.

Wil je meer leren over het trainen van je geheugen of het verbeteren van je denkvermogen, check dan eens onderstaande artikelen:

Wie zijn wij? | Snelleescursus

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog