Of je nou aan een project werkt of dat idee maar niet uit je hoofd krijgt: informatie overzichtelijk krijgen is een enorme opluchting voor je brein. Hoe je dat doet op een wijze die strookt met de werking ervan? Maak een mindmap! Voor overzicht, creativiteit en meer creativiteit. Hoe maak je een mindmap? Dit 5 stappenplan vertelt je hoe.

Wat komt aan bod?

  1.  Wat is een mindmap en waarvoor wordt het gebruikt?
  2.  Waarom een mindmap maken fijn is voor je brein
  3.  Hoe maak ik een effectieve mindmap? Een mindmap-5-stappenplan
  4.  Kortom: een online mindmap maken doe je zo
  5.  Veelgestelde vragen rondom mindmap maken

Wat is een mindmap en waarvoor wordt het gebruikt?

Je brein is niet erg blij met hoe je overzicht probeert te creëren, wanneer je hoofd vol zit. Lijstjes en andere horizontale uitingen werken in eerste instantie niet goed met hoe je brein werkt. Het denkt namelijk in onderlinge verbindingen en connecties, die kris kras door elkaar gaan. Liever werk je dus op die manier, als je hoofd vol zit, om het leeg te maken. Een eerste opzet, om daarna overzichtelijk aan de slag te kunnen met wat eruit is gekomen.

De oplossing: een mindmap maken.

Wat is een mindmap? In de naam zit niet voor niks de term ‘mind’. Het is een uitlijning van wat er in je hoofd zit, vastgelegd in een ‘map – om overzicht te creëren.

Of je nu kampt met een idee dat je wil uitwerken in een concreet concept, of je wil een project organiseren en je ziet door de bomen het bos niet meer. Het draait in elk geval, welk uiteindelijk doel het ook dient, altijd om één kern-doel: overzicht.

Want alleen vanuit overzicht kun je gaan werken. Of het nu van chaos naar project is, of van idee naar concept naar project is.

Wat je wil is:

  • je hoofd leegmaken,
  • overzicht krijgen in je project,
  • en dan volop de slag met volledig inzicht in welke prioriteiten je hebt en hoe je, door die één voor één te doorlopen, aan de eindstreep komt.

In het geval van:

  • Project management (complexe processen overzichtelijk maken, acties helder krijgen, voortgang bewaken)
  • Probleemoplossend werken (inzicht krijgen in nieuwe oplossingen, door overzicht in het probleem)
  • Van idee naar concept (vage creatieve gedachten omzetten in een concreet overzicht)

man die aan het werk is

Hoe mindmap maken online?

Dat laatste deed Pixar bijvoorbeeld ook met een goede brainstormsessie. ‘Wall-E’, ‘Finding Nemo’, ‘Monsters Inc’ en ‘A Bug’s Life’ werden bedacht met een vorm van mindmap maken.

De ideeën kwamen tijdens de opnames van ‘Toy Story’, toen de crew zat te lunchen, zo gaat het verhaal. Ze schreven geen ideeën en personages onder elkaar op, maar mindmapten op servetjes. Zo kwamen alle ideeën in één keer eruit.

Het idee werd met een mindmap maken een eerste concept, met een beginnende verhaallijn, de eerste opzet van karakters en een plan de campagne voor de uitwerking.

De ideeën die via de mindmap maken concepten werden, groeiden op die manier uiteindelijk uit tot de films die we nu allemaal kennen: stuk voor stuk kaskrakers.

Die lui bij Pixar hebben het doel van een mindmap maken begrepen – en gehaald! Maar hoe deden ze het? En heb je er servetjes voor nodig? (Antwoord op de laatste vraag: nee. Antwoord op de eerste vraag: lees verder.)

Waarom een mindmap maken fijn is voor je brein

Om tot dat gewilde overzicht te komen – of je nu werkt met creatieve ideeën zoals Pixar, of complexe projecten of problemen – pas je één specifieke methode toe. Eentje die geheel in lijn ligt met hoe je brein werkt. Je brein is namelijk dól op overzicht.

Hoe je brein (niet) werkt

Het is minder dol op de manier waarop we nu vaak overzicht proberen te creëren in de wirwar in ons hoofd: door notities of lijstjes te maken.

 

Bericht van @tijdwinst
Bekijken op Threads

 

Niet alleen verticale lijstjes werken niet zo goed voor het overzicht in je brein. Horizontale notities maken om de wirwar uit je hoofd te krijgen is ook niet de oplossing. Bovendien geeft je brein (veruit) de voorkeur aan beelden ten opzichte van woorden. Het kan ze sneller interpreteren en ze blijven beter hangen.

Liever werk je wat er in je hoofd zit uit, zoals het in je hoofd zit: met vertakkingen en onderlinge connecties – verbonden aan beelden. 

En precies dat doe je met een woordweb maken:

Wat is het doel van een mindmap? Van complexe processen of vage gedachten een beeltenis maken die enorm visueel is en werkt, door middel van associaties, kleuren en beelden. Dáár is je brein dol op. Visualisatie. Symbolen. Associaties. Verbeelding. Overzicht.

Dat kan het verwerken, dat kan het onthouden, daar kan het mee werken. Niet met kluwen van gedachten of regels en lijstjes – maar met een visueel web waar de hoofd- en sublijnen duidelijk zijn, waar een rangorde van belangrijkheid zichtbaar is en waar het in één oogopslag een geheel ziet.

Hoe maak ik een woordweb online? Mindmap maken gratis? Lees verder voor goede mindmaptools

Hoe maak ik een effectieve mindmap? Een mindmap-5-stappenplan

Goed, hoe maak je een goed woordweb? Om van kluwen gedachten tot een mind map maken te komen, moet je een paar stappen doorlopen. Je begint (juist!) niet vooraan met tekenen tot je een prachtig web van takken hebt neergezet. Je begint lekker rommelig vanuit het midden naar structuur en overzicht toe.

Mindmap ideeën, ingevingen en informatie, in 5 stappen of uitgelegd in 1 handige video:

Hoe maak je een mindmap?

Stap 1. Dump alle informatie die bij je opkomt

Of je nu met een whiteboard, een A4-tje op je schoot of een mindmap online (absolute aanrader is MindMeister) werkt: je start met alles eruit gooien.

Zit je privé met een complex project als een verbouwing thuis? Gooi dan alles eruit wat daarmee te maken heeft. Alles wat er in je opkomt! Van grote onderdelen als ‘financiering’ tot kleine details als ‘gordijnen op maat maken’.

Zit je op de zaak met een team om de eerstvolgende open dag te organiseren, dan mag iedereen even alles eruit gooien wat daarbij komt kijken. Met de nadruk op even. Deze stap mag maximaal 5 minuten duren! Dan ga je over naar de tweede stap.

Een mindmap voorbeeld:

Hoe mind map maken online? Probeer Mindmeister eens

2. Maak onderscheid in hoofd- en subthema’s

Je hebt nu een hele bundel onderdelen van je mindmap verzameld. Alle vage gedachten zijn uit je hoofd / jullie hoofden, maar het is nog een janboel. Wat je nu wil gaan doen, is structuur aanbrengen.

Bepaal welke onderdelen hoofdthema’s zijn en welke subthema’s zijn die daaronder vallen.

Bijvoorbeeld, bij je verbouwingsproject:

  • ‘Financiering’ is een hoofdthema,
  • ‘bouwdepot regelen’ en ‘offertes schilders opvragen’ zijn subthema’s.

Of bij het organiseren van de open dag:

  • ‘Eten en drinken’ is een hoofdthema,
  • ‘inventarisatie vegetariërs’ en ‘catering bellen’ zijn subthema’s

Om de visualisatie van deze thema’s en de onderscheiding van de categorieën nog breinvriendelijker te maken, werk je bovendien met verschillende kleuren en symbolen. Werk het liefst met associaties.

Het hoofdthema ‘Financiering’ wordt bijvoorbeeld goudkleurig (want: kleur van munten) met een Euro-symbooltje erbij. ‘Eten en drinken’ maak je appeltjesrood, met een symbool van een appel erbij.

Wat staat er in een mindmap?

Het web wordt gevormd.

Stap 3. Vul aan waar nodig

Vul aan waar nodig. De kans dat je met deze uitgekiende categorieën genoeg associaties hebt om geen enkel onderdeel te vergeten. Iets wat je met een simpel lijstje wel heel goed kan gebeuren.

Bij het zien van ‘Inventarisatie vegetariërs’ onder ‘Eten en drinken’ denk je “Oja, mensen met allergieën mogen we ook niet vergeten!”. Je vult ‘Eten en drinken’ aan met het subthema ‘Inventarisatie allergieën’.

Op deze manier maak je je hele project compleet en visueel, in één oogopslag. Voor deze stap kun je desnoods, als team of jijzelf, ook rustig de tijd nemen. Alles wat je / jullie de komende 24 uur invalt, mag toegevoegd worden. (Nog een reden waarom een mind map online een goed idee is.)

Om vervolgens van je mindmap een echte projecttool te maken, voeg je er een plannings-element en (verregaande) achtergrondinformatie aan toe – in de laatste stappen.

Hoe maak je een online mindmap?

Stap 4. Zet alles op volgorde van prioriteit

Wat moet er als eerst gebeuren om de open dag te organiseren? Wat als tweede? En wat kan tot het laatst wachten? Geef prioriteiten aan je thema, of als je wil zelfs aan je subthema’s.

Lastig is het niet: je plaats een nummer (van prio 1, tot …) bij het thema of subthema en plaatst de thema’s kloksgewijs in de juiste volgorde. Zijn er een paar prio’s die dringend of bijzonder zijn, dan kan een rood vlaggetje hier en daar helpen.

mindmap-maken

Mindmap voorbeeld

Stap 5. Voeg er planningselementen aan toe

Hier komt het meer geavanceerde en praktische gedeelte. Je gaat aan de slag met elk thema en subthema. Je zoekt uit waar je een beamer kunt huren, en plaatst de link naar die site bij het subthema ‘beamer’. Een bijlage met handleiding van de beamer kun je ook toevoegen!

Voor de klaptstoeltjes moet je bij de conciërge zijn, die toegang heeft tot de opslagruimte in de kelder waar ze te vinden zijn. Zijn sneltoetsnummer plaats je als opmerking bij ‘klapstoelen’.

Woordweb maken online

Kortom: een online mindmap maken doe je zo

Ben je klaar, ben je compleet, dan ben je daadwerkelijk van een janboel naar een draaiboek gegaan! Een draaiboek dat voor iedereen even over-  als inzichtelijk is. Daar kun je nog eens mee (samen)werken, beaamt bedrijfsanalist Tim Walker:

 

Eerst overzicht, eenheid en alle neuzen dezelfde kant op; dan het daadwerkelijke plannen en organiseren, is wat Walker hier zegt. (Dat laatste is namelijk een heel ander verhaal, en een heel nieuwe stap in het managen van je project. Lees je hier.)

De eerste laag van je project – van idee naar concept, van wirwar naar overzicht – heb je in elk geval al voor elkaar, met deze briljante brainstormsessie methode van het mindmap maken!

Hoe kan ik een mindmap maken?

  1. Dump alle informatie die bij je opkomt
  2. Maak onderscheid in hoofd- en subthema’s
  3. Vul aan waar nodig
  4. Zet alles op volgorde van prioriteit
  5. Voeg er planningselementen aan toe

Groep mensen die bezig zijn aan brainstormenIn de praktijk leren? Volg één van onze cursussen

Eerst dat mindmap maken maar eens goed onder de knie krijgen voordat je naar het volgende niveau gaat. Volg onze Training Mindmapping, Snellezen en Geheugentechnieken. (Kun je daarna nog overgaan op de cursus Time Management, om beter te leren plannen en organiseren).

Verder lezen? Lees het boek of deze artikelen

Wil je meer leren over mindmapping, het slim vastleggen van informatie, of het beter onthouden ervan? Lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Dan leer je niet alleen mindmapping, maar krijg je ook nog eens timemanagement en assertiviteits tips op de koop toe.

Check ook eens deze artikelen:

Woordspin maken

Bereik meer in minder tijd! Ontdek Tijdwinst

Wil jij jouw productiviteit naar een hoger niveau tillen en meer gedaan krijgen in minder tijd? Volg ons op social media en ontdek een schat aan handige tips en inzichten over time management en persoonlijke effectiviteit!

🐿️ Tijdwinst op social media

Waar vind je Tijdwinst? Volg ons op Instagram, LinkedIn, Facebook, Pinterest, X en Threads voor dagelijkse updates en inspiratie. Onze platforms helpen jou op weg naar een georganiseerder, krachtiger en productiever leven!

🎙️Tijdwinst podcast

Luister ook naar de Tijdwinst Podcast – dé podcast voor slimmer werken, persoonlijke effectiviteit en timemanagement! Hier gaat Björn in gesprek met boeiende gasten die expert zijn op het gebied van efficiënt werken. Samen duiken ze in waardevolle inzichten, delen ze praktische tips en bespreken ze de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van time management.

📬 Tijdwinst nieuwsbrief

Mis ook onze wekelijkse Tijdwinst nieuwsbrief niet! Boordevol inspiratie dankzij de laatste artikelen, praktische adviezen en slimme trucs om jou te helpen excelleren in je werk en privéleven.

🎥 Tijdwinst Youtube-kanaal

En vergeet ook ons Youtube-kanaal niet! Elke week delen we daar waardevolle inzichten, praktische tips en boeiende content over time management en persoonlijke effectiviteit. Of je nu op zoek bent naar manieren om je werkdag te optimaliseren, efficiënter te werken of simpelweg meer balans te vinden, hier ben je aan het juiste adres!

📘 Tijdwinst boek ‘Elke Dag om 15.00 Klaar’

En als kers op de taart, raden we je aan om Björn Deusings’ boek ‘Elke Dag om 15.00 Klaar‘ te lezen. Ontdek de geheimen van effectief time management, efficiënt werken en het bereiken van een stressvrij werkleven.

Bereik meer in minder tijd!

Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen rondom mindmap maken

  • Wat is een mindmap en waarvoor wordt het gebruikt?

    Een mindmap is een visuele manier om informatie te organiseren en te begrijpen. Het lijkt op een boomstructuur met een centraal onderwerp in het midden, waaruit takken voortkomen die verbonden zijn met subonderwerpen.

    Mensen gebruiken mindmaps om complexe ideeën eenvoudig weer te geven. Het helpt bij het ordenen van gedachten, het onthouden van informatie en het bevorderen van creatief denken. In plaats van lange lijsten met tekst te maken, kun je met mind maps de belangrijkste concepten in één oogopslag zien. Het is een handige tool voor studeren, brainstormen en het plannen van projecten!

  • Hoe maak ik een effectieve mindmap?

    Hoe ziet een goede mindmap eruit?

    1. Start met het centrale onderwerp. Schrijf het hoofdonderwerp of de centrale gedachte in het midden van het papier. Dit vormt de kern van je mindmap.
    2. Maak takken voor hoofdonderwerpen, vanuit het centrum naar buiten. Deze takken vertegenwoordigen de hoofdonderwerpen of -categorieën die verband houden met het centrale thema.
    3. Voeg vervolgens subonderwerpen toe. Deze sub-takken vertegenwoordigen specifieke details of subcategorieën.
    4. Gebruik sleutelwoorden en visuele beelden. Dit maakt je woordspin beknopter en gemakkelijker te begrijpen. Voeg ook eenvoudige afbeeldingen of symbolen toe om de informatie te versterken.
    5. Gebruik verschillende kleuren om de verschillende takken en onderwerpen te markeren. Dit helpt bij het visueel onderscheiden van informatie en maakt je mindmap levendiger.
    6. Houd het overzichtelijk. Zorg ervoor dat je mindmap leesbaar en overzichtelijk blijft. Vermijd te veel details en houd de takken gestructureerd.
    7. Verbind gerelateerde ideeën. Gebruik lijnen of pijlen om verbanden tussen verschillende onderwerpen aan te geven. Dit helpt bij het begrijpen van de relaties binnen de informatie.
    8. Oefen en experimenteer. Maak meerdere mindmaps en experimenteer met verschillende structuren en stijlen. Ontdek wat het beste voor jou werkt en pas het aan volgens je behoeften.
  • Welke software of tools zijn handig voor het maken van mindmaps?

    Er zijn verschillende handige software en tools beschikbaar voor het maken van mindmaps. Hier zijn enkele populaire mind map maker!

    Welk programma mindmap maken?

    • MindMeister. Dé mindmap maker, volgens ons. Een mindmapping-tool waarmee je gemakkelijk mindmaps kunt maken, bewerken en delen. Het is toegankelijk vanaf verschillende apparaten.
    • Lucidchart. Brainstorm over ideeën en werk met iedereen samen via onze tool voor mindmaps. Maak eenvoudig een mindmap met onze aanpasbare mindmapsjablonen.
    • Canva. Canva heeft mindmapsjablonen die je kunt gebruiken om op een snelle en eenvoudige manier mindmaps te maken. 
    • Miro. De mindmap-tool van Miro helpt verspreide teams met brainstormen, het plannen van projecten en het weergeven van een informatiearchitectuur. Ook ideaal voor mock-ups!
    • XMind. Een krachtige mindmapping- en brainstorming-software met veel functies. Het biedt een intuïtieve gebruikersinterface en is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.
    • FreeMind. Een gratis, open-source mindmapping-software die eenvoudig te gebruiken is. Het is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.
    • Coggle. Een online tool voor het maken van mindmaps die ook samenwerking mogelijk maakt. Het is gebruiksvriendelijk en visueel aantrekkelijk.
    • Mindomo. Een online mindmapping-tool waarmee je mindmaps kunt maken en delen. Het biedt ook samenwerkingsmogelijkheden.
    • Biggerplate. Een platform waar je mindmap-sjablonen kunt vinden en delen. Je kunt het ook gebruiken om mindmaps online te maken.
    • SimpleMind. Beschikbaar voor zowel desktop als mobiele apparaten, SimpleMind is een gebruiksvriendelijke mindmapping-app met veel functies.
    • Microsoft OneNote. Hoewel oorspronkelijk bedoeld voor notities, kan OneNote ook worden gebruikt voor mind mappen, vooral als je al vertrouwd bent met de software.
  • Zijn er specifieke technieken voor het gebruik van mindmaps in studeren of werk?

    Mindmaps kunnen zeer effectief zijn bij studeren en werk. Hier zijn enkele specifieke technieken die je kunt toepassen:

    Voor studeren

    • Samenvatting van studiemateriaal. Gebruik mindmaps om samenvattingen te maken van complexe onderwerpen. Begin met het centrale thema en voeg hoofdonderwerpen en subonderwerpen toe om de informatie op een gestructureerde manier weer te geven.
    • Als visueel geheugensteuntje. Voeg kleuren en afbeeldingen toe aan je mindmaps om visuele hulpmiddelen te creëren die je helpen herinneren. Dit activeert je visuele geheugen en maakt het studeren leuker.
    • Om verbanden te leggen. Gebruik lijnen en pijlen om verbanden tussen verschillende concepten aan te geven. Dit helpt je bij het begrijpen van de relaties tussen verschillende onderwerpen.
    • Om te herhalen en te oefenen. Maak herhaaldelijk mindmaps van dezelfde informatie. Dit bevordert herhaling en versterkt je geheugen.

    Voor werk

    • Projectplanning. Gebruik mindmaps om projecten te plannen. Begin met het projectdoel als centraal punt en voeg takken toe voor taken, deadlines, en verantwoordelijkheden.
    • Brainstorming en om nieuwe ideeën te bedenken. Gebruik mindmaps tijdens brainstormsessies om ideeën te genereren. Start met een centraal probleem of idee en breid uit met verschillende oplossingen en overwegingen.
    • Vergaderingen en notulen. Maak mindmaps tijdens vergaderingen om de belangrijkste punten visueel vast te leggen. Dit kan een handige manier zijn om notulen te maken en de besproken informatie te organiseren.
    • Om presentaties voor te bereiden. Gebruik mindmaps om de structuur van je presentaties te plannen. Dit helpt je om de inhoud op een gestructureerde en overzichtelijke manier te presenteren.
    • Doelen stellen. Maak mindmaps om persoonlijke of professionele doelen te stellen. Dit helpt bij het visualiseren van de stappen die nodig zijn om je doelen te bereiken.
  • Hoe integreer ik mindmaps in mijn dagelijkse routines?

    Mindmaps kunnen je helpen bij het organiseren van informatie, het verbeteren van je creativiteit en het efficiënter aanpakken van taken. Super fijn in je dagelijks leven! Enkele ideeën:

    • Plannen en doelen stellen. Begin je dag door een mindmap te maken van je takenlijst en doelen. Dit helpt je om prioriteiten te stellen en een overzicht te krijgen van wat er moet gebeuren.
    • Notities maken. Maak tijdens vergaderingen, conferenties of tijdens het lezen van boeken mindmaps als een alternatieve manier om notities te maken. Dit maakt de informatie visueel en gemakkelijker te begrijpen.
    • Studeren en leren. Gebruik mindmaps als studiehulpmiddel. Maak mindmaps van leerstof, concepten of hoofdstukken om de informatie te organiseren en gemakkelijker te onthouden.
    • Creatieve brainstormsessies. Wanneer je vastzit bij het bedenken van ideeën, gebruik mindmaps voor brainstormsessies. Begin met een centraal thema en breid uit met verschillende ideeën en associaties.
    • Projectplanning. Voor werkprojecten, gebruik mindmaps om de structuur, taken en deadlines in kaart te brengen. Dit geeft je een duidelijk overzicht van het project.
    • Persoonlijke ontwikkeling. Maak mindmaps om je persoonlijke doelen, interesses en vaardigheden in kaart te brengen. Dit kan je helpen bij het plannen van stappen voor persoonlijke ontwikkeling.
    • Reflectie en journaling. Reflecteer aan het einde van de dag met behulp van een mindmap. Markeer wat goed ging, wat je hebt geleerd en eventuele verbeterpunten.
    • Mindmap als geheugensteuntje. Gebruik mindmaps als geheugensteuntje voor belangrijke informatie, zoals telefoonnummers, wachtwoorden of belangrijke datums.
    • Projectmanagement. Bij projecten op het werk, maak mindmaps om taken, verantwoordelijkheden en mijlpalen te visualiseren. Dit kan de samenwerking en communicatie bevorderen.
    • Ochtendroutine. Maak een korte mindmap als onderdeel van je ochtendroutine om je dag te plannen en te focussen op prioriteiten.
  • Kan ik mindmaps delen met anderen?

    Ja, de meeste mindmap-software biedt de mogelijkheid om je mindmaps te delen via e-mail of cloudopslag, waardoor samenwerking met anderen mogelijk is.

  • Hoe kan ik mindmaps gebruiken voor probleemoplossing?

    Bij probleemoplossing kun je een mindmap starten met het centrale probleem en vervolgens vertakken naar mogelijke oorzaken en oplossingen. Het visualiseren van het probleem kan helpen bij het vinden van creatieve oplossingen.

  • Zijn er specifieke mindmap-technieken voor projectmanagement?

    Ja, voor projectmanagement kun je mindmaps gebruiken om taken, deadlines en verantwoordelijkheden in kaart te brengen. Dit geeft een overzicht van het gehele project en helpt bij het plannen en coördineren van activiteiten.

  • Zijn er bepaalde branches of beroepen waarin mindmaps bijzonder nuttig zijn?

    Mindmaps zijn nuttig in verschillende branches en beroepen, waaronder onderwijs, bedrijfsplanning, creatieve industrieën en wetenschappelijk onderzoek. Ze bieden een veelzijdig hulpmiddel dat in verschillende contexten kan worden toegepast.

Wie zijn wij? | Cursus Snellezen

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog